Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Мана по асмите
Модератор: dantho.mihov
- Don4o_62
- учете се от него
Мана по асмите
Колеги,всеки много или малко има къде асма,къде лозе и т.н. тая г. и не само тая от дъждовете почнаха и маните по лозята,лоша работа,гледаш нещо,радваш му се и накрая почне да съхне и нито вино нито ракия накрая,та и аз имам същия проблем,преди ги пръсках с Икуейшън и горе долу пазеше,но тая г. не помага, та ми дадоха тия два препарата от Агрото,като казаха да ги смесвам преди пръскане
Колега спомена,че Топсина бил добър,но те са много и нека се сподели кой с какво пръска и е доволен,има и значение какъв вид е асмата или лозето,че някой не ги лови ни Мана ни нищо,пример - Липа е кучи марка и нищо не го лови,но моето е десертно и по податливоВие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- научил се да хвърля
Re: Мана по асмите
Шавит и Топсин заедно е грешка.Топсина е само срещу брашнеста мана и сиво гниене, Шавита е системен и срещу трите важни болести - мана, брашнеста мана и сиво гниене. Ако имаш обикновена мана направи Шавит с Купросейт или друг медсъдържащ препарат, като Купроцин М или Триомакс, който е евтин и нелош препарат. При усилени и чести дъждове комбинирай и с Верита Вг или Акробат.
За пръскането на лозето винаги съм спазвал една схема, до която съм стигнал с много четене.
Винаги се пръска за 3 болести - Мана, Брашнеста Мана и Сиво гниене и за тях трябва системен препарат. Според сезона към този системен винаги добавям един контактен. Правилото е да има мед преди да се затвори ягоридата (това е и срещу мана, но и заздравява люспите), след това основно отивам към сярасъдържащ препарат, защото от юли нататък вече трябва да те притесняват брашнестата мана и сивото гниене. Маната за да се развие трябват пролетни температури и влага - температури над 25 гр.(да не кажа 30) и почти никакво валене - характерни за август - обичайно не трябва да те тревожи. Изпуснал си работата в профилактиката. Та към един системен препарат, един контактен, добавям задължително един инсектицид и един листен тор. (Еклер 49 не се комбинира с листен тор). Купувам препарати в големи опаковки, но задължително се редуват, така Шавит, който е най-евтин го пръскам 2-3 пъти в годината, но никога един след друг.
Някаква такава схема следвам, при условие че не е валяло много проливно и е на всеки 2 седмици, включените препарати са с цел и да излезе ниска себестойност, защото Топ плюс и Топсин например са едно и също нещо на различна цена:
1-во Верита и Би 58 - при разпукване на пъпките, ако има акари мощен системен акарицид.
2-ро Верита, Луна експириънс и Би 58 - луната и Би 58 са чудесно нещо за пръскане на овошки по това време. Ако не намеря Луна или се окаже много скъпа - Топ плюс понеже така или иначе съм си нарочил да купя голяма опаковка - 250 гр. така себестойността пада още повече.
3-то Веднага след цъфтеж - Кабрио Топ с Кумулус (Акоидал) и Нуреле Дурсбан, Листен тор - Лактофол Лозя.
4-то Шавит, Нуреле и Лактофол лозя. Един контактен медсъдържащ препарат трябва да се добави
5-то Топ плюс, Купросейт голд, Лактофол лозя, Инсектицид - Вазтак, Децис
6-то Шавит (края на юли), листен тор Яра -Оранжев, един контактен със сяра.Инсектицид - Вазтак,Децис
7-мо Топ плюс, Купросейт голд, листен тор Яра- оранжев.Актара,Конфидор при нападение от оси- миналата година имаше ефект.
8-мо пръскане идва да е в края на август - ако не е брютална остановката няма да пръскам, понеже се бере средата-края на Септември.
За пръскането на лозето винаги съм спазвал една схема, до която съм стигнал с много четене.
Винаги се пръска за 3 болести - Мана, Брашнеста Мана и Сиво гниене и за тях трябва системен препарат. Според сезона към този системен винаги добавям един контактен. Правилото е да има мед преди да се затвори ягоридата (това е и срещу мана, но и заздравява люспите), след това основно отивам към сярасъдържащ препарат, защото от юли нататък вече трябва да те притесняват брашнестата мана и сивото гниене. Маната за да се развие трябват пролетни температури и влага - температури над 25 гр.(да не кажа 30) и почти никакво валене - характерни за август - обичайно не трябва да те тревожи. Изпуснал си работата в профилактиката. Та към един системен препарат, един контактен, добавям задължително един инсектицид и един листен тор. (Еклер 49 не се комбинира с листен тор). Купувам препарати в големи опаковки, но задължително се редуват, така Шавит, който е най-евтин го пръскам 2-3 пъти в годината, но никога един след друг.
Някаква такава схема следвам, при условие че не е валяло много проливно и е на всеки 2 седмици, включените препарати са с цел и да излезе ниска себестойност, защото Топ плюс и Топсин например са едно и също нещо на различна цена:
1-во Верита и Би 58 - при разпукване на пъпките, ако има акари мощен системен акарицид.
2-ро Верита, Луна експириънс и Би 58 - луната и Би 58 са чудесно нещо за пръскане на овошки по това време. Ако не намеря Луна или се окаже много скъпа - Топ плюс понеже така или иначе съм си нарочил да купя голяма опаковка - 250 гр. така себестойността пада още повече.
3-то Веднага след цъфтеж - Кабрио Топ с Кумулус (Акоидал) и Нуреле Дурсбан, Листен тор - Лактофол Лозя.
4-то Шавит, Нуреле и Лактофол лозя. Един контактен медсъдържащ препарат трябва да се добави
5-то Топ плюс, Купросейт голд, Лактофол лозя, Инсектицид - Вазтак, Децис
6-то Шавит (края на юли), листен тор Яра -Оранжев, един контактен със сяра.Инсектицид - Вазтак,Децис
7-мо Топ плюс, Купросейт голд, листен тор Яра- оранжев.Актара,Конфидор при нападение от оси- миналата година имаше ефект.
8-мо пръскане идва да е в края на август - ако не е брютална остановката няма да пръскам, понеже се бере средата-края на Септември.
-
- научил се да хвърля
Забравих да пиша че листното торене е съобразено с торенето в почвата като цяло. Лозето е основно памид, 3-4 корена липи, на които съм вдигнал мерника, димят, няколко десертни сорта като алиготе, неизвестно за мен червено и булгар. Също така има и овошки, които се опитвам да пръскам едновременно с лозето доколкото е възможно, но при тях има 2-3 отделни пръскания преди и след лозовия сезон. Когато започнах да участвам в поддържането мойте близки го бяха отписали това лозе, не давало, старо било и пр. На есен задължително с есенния комбиниран тор се чупят по няколко буци магнезиев и железен сулфат, на пролет се слага тор с по-високо съдържание на азот, като винаги слагам наполовина от предписаната доза и след година - две постигнах рекордни добиви, както и захарното съдържание на гроздето към 15 септември влезе в паспортните данни 21-22 зах.градуса.
- Don4o_62
- учете се от него
Да пиша и аз какви ми са лозите,асмата е бяло десертно,не разбирам от сортове но става голямо и едро,но е податлива....миналата год. с Икуейшън горе долу се запази а на комшийте са същите,изгоряха,тая год. не и действа затова пристъпих към каквото ми каза продавача с двато препарата,уж е мой човек но може по фалшивия като не върви да го пробутва...майната му,няма да навреди мисля,друго споделям,миналата год. взех от П. баня пръчки от Липа,10 - на боцнах, 6 се хванаха и станаха по 2 м. и ги пуснах на тел по асмалъка,та тоя сорт изобщо, ама изобщо не е пожълтял или нещо друго по листата,моя човек вика,това е кучи марка и нито го пръскам нито се разболява,та такива работи,иначе колегата е дал много подробно как се третират лозите,но може би за различните сортове има различни препарата,сложна наука си е това,няма шега 

-
- научил се да хвърля
Дончо, Липата е див американски родственик , ягодоплодно растение, но не е от същия вид като питомната европейска лоза. ТукаБгфермер са го дали доста объркано, но като цяло на мен не ми харесва вкуса и аромата на това "грозде". Знам, че маса хора го гледат заради мързеливото "бучни пръчка, пий вино" ама хубавото грозде си иска пръскане, макар че има и устойчиви сортове. То като се замисля и моя тъст твърди че на грозде със захарно съдържание 15 зах.градуса не му пречи да го береш и да правиш вино от него, но това само ти подсказва колко висока е винената култура на даден човек и колко чувствително му е небцето, съотвено и стомаха...Ако търсиш устойчиви сортове, не знам къде ги гледаш, има Молдова, Кашмиш розов, в Плевенския институт имаше сортове с двойно предназначение , които са по-устойчиви- те също не искат много пръскане, но пък поне и вкус и аромат имат, част от тях и за ядене стават. Американската лоза си има също вредител - нематод (една въшка) от която отърване няма понеже едната й форма се вкопава дълбоко в земята и досега не е измислен начин за справяне. Ако другите ти лози не са на американска подложка и не са в почва с високо съдържание на пясък..не искам да звуча негативно, но може да си причиниш други проблеми. По моему на една асма една машина от 6 л е напълно достатъчна, че и остава , изпръсква се за няма 10 -15 мин. с приготовленията и като ще гледаш грозде поне да става за нещо, още повече че и добива от тия липи не е нещо особено.
Сега напръскай само с Топсин. Повтори след седем дни и след още седем напръскай с шампион/фунгуран.Слагай и по едно пакетче сода бикарбонат.Може още веднъж към края на месеца да пръснеш пак с шампион.
Личен опит-лозе декар основно карловски мискет.
Успех и наздраве.
ПП. Изкорени го това лисиче грозде- липата, канцерогенно е .В Франция е забранено. По асеновградско е топло засей брестовица,дружба,наслада и червените сортове които колегата ти препоръча по-горе.
Личен опит-лозе декар основно карловски мискет.
Успех и наздраве.
ПП. Изкорени го това лисиче грозде- липата, канцерогенно е .В Франция е забранено. По асеновградско е топло засей брестовица,дружба,наслада и червените сортове които колегата ти препоръча по-горе.
- Don4o_62
- учете се от него
един стар винар сподели,че от как заравял всяка год. шепа син камък в корените на асмалъка, нямал проблеми с болести,има някаква логика,иначе за Липата какво да кажа,моя човек вади по 500 кила вино на година,без да пръска, само бере наесен,че и аз ходя да му помагам,че е болук
няма такова нещо болно,изсъхнало и т.н.
но в интерес на истината съм чел,че дърпало най вредните съставки от почвата и от там било канцерогенно,има логика,но при нас живота е сиромашки и хората много не се вълнуват виното ли,храната ли,просто да има много, без излишни разходи 

- Don4o_62
- учете се от него
оня ден напръсках с Топсин и другото 1 към 1,други ден ще ходя, ще видя какво е станало и ще кажа,без туй трябва и доматите да поливам, че станаха по 200 - 300 гр.ofcho написа:Сега напръскай само с Топсин.

-
- научил се да хвърля
Домата иска много бърза реакция.. При лозето превантивна та работа е от значение. Като изгорят листата и гроздовете вече спасяваш другото, почне ли заразата. Гледането на плод и зеленчук си иска своето. Като идеш за риба не хвърляш гола кука нали? Не съм много съгласен какво е писал колегата след мен. Иначе на вкус и цвет товарищи нет... Като искаш липа що въобще питаш?
- Don4o_62
- учете се от него
просто споделям за Липата,ако исках щях да я насадя навсякъде без да питам,при мен Асмалъка е бяло десертно и преди 2 г. като взехме къщата с асмата бонус
имаше няколко клончета по нея,но за 2 г. я съживих и сега е навсякъде с голяма сянка,човек с кеф да седи отдолу и разни други работи да прави....та тая г. е пълна с големи гроздове и като видях за седмица как почнаха да падат листата,ми стана болно,както казах оня ден я пръсках с горепосочените препарати,завчера и вчера валя,та утре ще видя помагат ли,също ще я снимам,проблема е че от няколко г. наоколо имат същия проблем,но те си карат по староселски с вар и син камък,но явно вече това не действа,казвам им,налейте малко кинти с нови препарати и ги заздравете,но глас в пуст селски двор
викат пари нема,като нема, ще пиете ракия от сливи и няма се жалвате

-
- научил се да хвърля
Ако бялото е с голямо кръгло зърно и почва да избистря от началото/средата на август. Гроздовете средни по размер, конични и е с тънка ципа, като зазрее е от първите в региона и се маносва много лесно е много вероятно да е Алиготе. Листата също са характерни, не стават за големи сарми. Аз имам такова и е приказно грозде за бяло вино и за ядене. Стар френски сорт, но си иска пръскане със системни препарати. Контактните препарати при теб не са решение след като не живееш там и не можеш да пръска веднага след дъжд. Щом е стара Асма зарови на есен около корените железен и магнезиев сулфит, също на есен сложи и малко предимно РК тор с микроелементи на Яра мила. Имам такава Асма на 100 години и имам много сантимент към нея.
- Don4o_62
- учете се от него
днес отивам на село,отварям входната врата със притеснение какво ли ще видя...смисъл килим от опадали листа от асмалъка,а то приказка,каквото оставих,това заварих
явно тия 2 препарата горе посочените,действат,никакви поражения от миналия път, а що дъжд се изсипа за 3 дена при нас....веднага разтворих дозата и захраних асмалъка,зеленчука и зарзавата, за сигурация
иначе асмалъка си е весел и налял
викнах един комшу,да му покажем асмата,той завалията взе да се разглежда все едно е в музей
викам,леко да няма уроки
вика с какво пръскаш,че нашите изсъхнаха,викам, показвам ти
вика ааа тия ги знам,ами като ги знаеш що не ги пръскаш...ами до града,обратно,разходи....ами тогава ще идвате да се радвате на моята асма, му казах
малките амджурки дето се фанаха тая година и те не са мръднали,та не знам кой от двата или двата препарата,ги заздрави 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- научил се да хвърля
Листата и гроздовете са си баш като на Алиготе-то, студоустойчив сорт. Ако можеш ядеш чепки дето са останали на по-слънчеви места към 20 Август е още едно потвърждение че е тоя сорт. Пръскане иска... податливо е на сиво гниене в дъждовни години, а това което те е поразило вероятно е брашнеста мана. Ползвай системни препарати на 2 седмици, ако не вали много, а ако вали на 1 седмица и ще се радваш на много вкусно за ядене грозде. Виното от него наподобява малко шардонето, но трябва да се внимава как се винифицира- използването на дрожди и контрол на температурата по време на ферментация са задължителни, дървото не му се отразява добре, по мое мнение.