Маркер и прът за маркера

Модератор: sapuna

Аватар
carbolino
разбира нещата
разбира нещата

Маркер и прът за маркера

Мнение от carbolino »

Колеги и колежки,нека който иска да сподели своите виждания за използването на маркера и какъв прът използва за маркера! :P
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Маркера ще ни служи да опознаем мястото където ще ловим.Значи със същия модел какъвто ловим.Ако ще оставим маркера за шамандура използваме друг прът със съищите данни,но и тежеста на маркера трябва да е такава каквато ще ловим,зада пратим на същото растояние.Ако не оставяме маркера за шамандура използваме пръта с който ловиме и маркираме влакното да отбележим мястото където сме изследвали.
Аватар
carp-stz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от carp-stz »

Взимаш си някой малко по-мек прът да може да усещаш дъното... :wink:
Carp Team Vidrax
http://vbox7.com/play:ad8d5931
Хвани и Пусни !!!
http://vbox7.com/play:6321a45a
snegk

Мнение от snegk »

Икак ще закараш на на същото разтояние където ще ловиш :?:
Аватар
carbolino
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от carbolino »

То моjе и с фидер да става тая работа с по голяма акcия :roll:
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

snegk написа:Икак ще закараш на на същото разтояние където ще ловиш :?:
Ами мяташ с маркера колкото може и след това слагаш влакното на клипса и отиваш на 1 поляна и почваш да разпаваш влакното докат стигне до клипса на маркера закачаш и другите влакна на сопите на клипса и готово
Демек искам да кажа сички влакна да са закачени на една и същя дължина на клипса и кат метнеш сички падат на 1 дистанция

Успех!
Хвани и Пусни !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Chester написа:
snegk написа:Икак ще закараш на на същото разтояние където ще ловиш :?:
Ами мяташ с маркера колкото може и след това слагаш влакното на клипса и отиваш на 1 поляна и почваш да разпаваш влакното докат стигне до клипса на маркера закачаш и другите влакна на сопите на клипса и готово
Демек искам да кажа сички влакна да са закачени на една и същя дължина на клипса и кат метнеш сички падат на 1 дистанция

Успех!
Ми , ако няма поляна наоколо :D Хехе... , това като оня лаф-"свършихме я като кучето на нивата"- на нивата нямало камък дето да вдигне крак , и взело че се напикало :D , от там е тоя лаф за кучето и нивата :D :D :D Това в кръга на шегата- най добре е някой от състезателите по риболов на шаран да каже те как го правят , практически. Аз много съм се боричкал с този проблем и миналата година го реших за себе си 8)
Изображение
Аватар
Chester
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Chester »

Ам треа намериш там некво празно място или пък предварително отива предишния ден да рече мята слага на клипса и утива у тях товари другите сопи и гас кам най близката поляна или иначе мята на око

п.п. Matt Hayes имаше 1 такъв филм гледаите го няма да сгрешите а и не само него сичките му филми са хубави (според мен)
Хвани и Пусни !
Аватар
carp-stz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от carp-stz »

Това не означава че като пръчката е по мека няма да може да хвърля на желаната дистанция... Има специални пръчки за маркер който са по-меки и пак си хвърлят колкото другите...
Аз на състезание правя така...
Хвърлям маркера на желаното място режа кордата и пускам 2-3 тежести свирбел по него да потопи влакното по дъното ако вадя риба да не ми пречи и кордата я вързвам за едно колче и маркера ми е постоянно вътре на желаното място като свърши състезанието си го вадя...
Единственния проблем е че се хаби малко корда... :wink:

Вижте клипчето ми отдолу на последното състезание единия шаран ни извади маркера.... :D :lol: :wink:
Carp Team Vidrax
http://vbox7.com/play:ad8d5931
Хвани и Пусни !!!
http://vbox7.com/play:6321a45a
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

carp-stz написа:.....Аз на състезание правя така...
Хвърлям маркера на желаното място режа кордата и пускам 2-3 тежести свирбел по него да потопи влакното по дъното .....:
Много точна схема , и това е на състезания където има куп ограничения , иначе няма проблем пръта за маркера , заметнат , да си седи отстрани , без да се реже влакното- с "предни тежести" , пръ :D та може да е фидер , който в момента не се ползва. На състезания има ограничения от към брой пръти , дължина (4м.), захранване(от колко , до колко часа и с какво) , монтажи , стръв и захранки, задължително при късане монтажа трябва да е такъв , че шарана да се освободи(клипсовете) , не дават да се пие бира(да не говорим за ракия) :wink: , и ред други простотии(даже палатката трябва да ти е в "зелено :D Това -"оловото отдолу , две куки на поводи , отгоре"- няма такова нещо , щом шарана ако скъса не може да се освободи от оловото.....
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

carp-stz написа:Това не означава че като пръчката е по мека няма да може да хвърля на желаната дистанция... Има пециални пръчки за маркер който са по-меки и пак си хвърлят колкото другите...
Аз на състезание правя така...
Хвърлям маркера на желаното място режа кордата и пускам 2-3 тежести свирбел по него да потопи влакното по дъното ако вадя риба да не ми пречи и кордата я вързвам за едно колче и маркера ми е постоянно вътре на желаното място като свърши състезанието си го вадя...
Единственния проблем е че се хаби малко корда... :wink:

Вижте клипчето ми отдолу на последното състезание единия шаран ни извади маркера.... :D :lol: :wink:
Аз казвам да е със същата въдица,за да може на само да изхвърлиш на точната дистанция,а и да се маркира влакното на тази с която ще работиш.Точно за този момент,когато рибата оплете маркера.А за усещане на релефа дъното всеки който е профи ще разбере независимо от параметрите на пръта.

п.п. И започнете да мислите малко по нестандартно на тези състезания,за да хващате повече риба.

carbolino написа:....попитах само с какви пръти се работи най успешно
Нали от работата с маркера идва и вида на пръчката.Значи ако хвърляш на 80-100м.може и с по-мек връх,но ако хвърляш на дистанция над 100м.взимаш шаранската.За изпозването на маркера,всеки работи по различен начин,някой реже влакното,друг оставя въдица със задна тежест,трити си прави шамандура,друг маркирва влакното и т.н.В крайна сметка всеки си е...е жената както можи и както знае.
George
новобранец
новобранец

Мнение от George »

snegk написа:...Значи със същия модел какъвто ловим...
Не съм съгласен с теб колега. При една и съща пръчка когато я ползваш с маркер се хвърля на по-малка дистанция отколкото когато е с монтаж. Примерно с монтаж хвърляш макс. 100м, а с маркер макс. 80м. Така за част от диапазона в който може да ловиш незнаеш какъв е релефа на дъното, а може точно там да има някаква особенност която да направи риболова ти успешен. Особенно когато си на състезание е много важно да разбереш какво е дъното до максималната дистанция на която можеш да хвърлиш монтажа със стръвта. За това пръчката която използваш за маркер трябва да мята по-далече от тези с които ловиш. Аз за тази цел използвам спода. Слагам му по-тежко олово и успявам да пратя маркера на нужната дистанция.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Аз пък се чудя,защо изявлени майстори шаранджии трупат стаж във форума,под формата на активни читатели?!?!?
Винаги може да се научи нещо ново,стига да има кой да го сподели! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

IDA написа:
carp-stz написа:.....Аз на състезание правя така...
Хвърлям маркера на желаното място режа кордата и пускам 2-3 тежести свирбел по него да потопи влакното по дъното .....:
Много точна схема , и това е на състезания където има куп ограничения , иначе няма проблем пръта за маркера , заметнат , да си седи отстрани , без да се реже влакното- с "предни тежести" , пръ :D та може да е фидер , който в момента не се ползва. На състезания има ограничения от към брой пръти , дължина (4м.), захранване(от колко , до колко часа и с какво) , монтажи , стръв и захранки, задължително при късане монтажа трябва да е такъв , че шарана да се освободи(клипсовете) , не дават да се пие бира(да не говорим за ракия) :wink: , и ред други простотии(даже палатката трябва да ти е в "зелено :D Това -"оловото отдолу , две куки на поводи , отгоре"- няма такова нещо , щом шарана ако скъса не може да се освободи от оловото.....

колега вземи да прочетеш правилa FIPS за състезанията по риболов на шаран ! и тогава пускай подобни теми !
а да не говорим ,че правилата могат да бъдат и индивидоално променени ,в зависимост от мн.неща :wink:

а относно "предните ти тежести "

(Всяко олово след основното утежнение се нарича задна тежест )

така ,че правилното в случая е ЗАДНА ТЕЖЕСТ :wink:
Аватар
carbolino
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от carbolino »

Братлета ами в случаи,че искам да иземря дъното и дълбочината на река,май маркера няма да може да помогне.Аз ще си отпускам влакно,а течението ще си го отнася:oops:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”