Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Значението на видовете риба в един водоем!
Модератор: bobopeli
Значението на видовете риба в един водоем!
Колеги интересува ме има ли значение видовете риба в един водоем да се унищожават сами по себеси и как влияе един вид риба на друг?
Пример мога да дам със язовира на с.Орешец Хасковско,преди 20-25год.в язовира преобладаваше кефала и мряната,говоря за 80-90%от този вид и предимно се ловеше само кефал,след около 5-6години се пусна сом и шаран и не след дълго кефала изчезна напълно,мряната също.
Тогава взе да преобладава каракудата и костура,шаран взе да се лови много рядко,накрая изчезна и шарана.
Сега в момента има само каракуда и костур и много рядко сом.
п.п.Ако модераторите сметнат,че тази тема не е за тук да я преместят!!!
Пример мога да дам със язовира на с.Орешец Хасковско,преди 20-25год.в язовира преобладаваше кефала и мряната,говоря за 80-90%от този вид и предимно се ловеше само кефал,след около 5-6години се пусна сом и шаран и не след дълго кефала изчезна напълно,мряната също.
Тогава взе да преобладава каракудата и костура,шаран взе да се лови много рядко,накрая изчезна и шарана.
Сега в момента има само каракуда и костур и много рядко сом.
п.п.Ако модераторите сметнат,че тази тема не е за тук да я преместят!!!
- Rapala_Team
- разбира нещата
- krokibg
- учете се от него
Бат Неделчо,по силния изяжда по слабия,това е разковничето.Когато се занимава някой със водоема и редуцира популацията на различните видове,това неможе да се случи.Но ако се остави на самотек,идва момент в които силните хищници изтребват и изяждат всичко годно за храна.Остават само плевелните риби,защото те хвърлят изключително големи количества личинки,които растат бързо и по този начин си поддържат популацията/визирам каракудата/.След което,за да оцелява до такива количества,тази шибана риба изяжда хаивера и личинките на по-малоброините видове като шарана и т.н.Накрая остават тези видове,които растат бързо.Личинките и хайвера на пролет ги ядят всички видове водни организми,жаби,риби,раци и т.н,а това което оцелее и поотрасне се изяжда в последствие от по - големите хищници.Може и да съм се поугелпил,но в общи линий така стоят нещата.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Кроки съгласен съм с теб,ама това неможе да стане ейтака изведнъж,след като кефала е преобладавал 80% в този водоем а сега няма и помен от него и той изчезна в порядъка на две години,колко каракуда и друга плевелна риба трябва да се навъди,че да унижтожи толкова много кефал и мряна за такова кратко време,сигорно има някакъв външен фактор за това

- IVKOPIVKO
- разбира нещата
Друг важен фактор е чистотата на водата, не забравяй че кефала и мряната са риби нуждаещи се от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧИСТА ВОДА. С течение на времето даден водоем започва да се превръща в блато и това е неизбежен процес, появява се богата растителност, която в първите години на появата на водоема е била в далеч по малки количества, тя от своя страна допринася за развитието на микроорганизми които поглъщат по-голямо количество кислород и така лишават (примерно кефала и мряната) от нужната им кислородна среда за живеене, но пък създават богата хранителна среда за каракудата и червеноперката който са всеядни за разлика от кефала и мряната който подбират доста своята храна. Подобно е и положението с по големи водни басейни там подводната растителност също играе важна роля.Общо взето отговора на твоя въпрос е че колкото повече време престой водата в даден водоем тя търпи силни промени относно растителност,кислород а оттам и популация.
Dedy написа:![]()
![]()
![]()
![]()
Я да питам колегата Нъточка Дъточка, дали преди двайсетина години е връщал рибата в този гьол или е пълнил чували с кефал и мряна? (майтап бе Уили)
Истината е, че костура еба майката на много водоеми и особено на по-капризните видове риба!
То по тази логика излиза,че след 20год.по наште водоеми ще има само костур и слънчатки.Всички други видове ще се отглеждат искуствено дори сега да ги пускаме.
Nedeltcho Delev написа:То по тази логика излиза,че след 20год.по наште водоеми ще има само костур и слънчатки.Всички други видове ще се отглеждат искуствено дори сега да ги пускаме.

Колега Delev, не знам каква е логиката, но имам наблюдения от трийсетина години на някой язовири, в които след появата на костура, популацията на някои видове (бяла риба, кефал, лин, шаран, кротушка и др.) намаля драстично! Това е безспорен факт!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
аз ште ви дам пример за Доиранското Езеро при нас.до пред 12-13 год.концесионера е ловил (с мрежи) по 800 тони шаран годишно в хубавите години а по 500-600 в обикновените.ловило се е лин и това много които са го наричали сухо злато.платики огромни от 1,5 кг па нагоре.пред 12-13 год. там се е пуснала сребрена каракуда.е днес консесионера лови по 50 тони шаран годишно,платика ниама (само дребни),лин ниама изопште,останалото му в мрежите е каракуда коиато или а хврла или а продава за захрана на прасета.
друго-в езерото ниама сом което означава че каракудата доказано е наиголемиа неприател на качествените видове на риба.
друго-в езерото ниама сом което означава че каракудата доказано е наиголемиа неприател на качествените видове на риба.
Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

-
- и господ не е толокова добър
nikola polizovski написа:аз ште ви дам пример за Доиранското Езеро при нас.до пред 12-13 год.концесионера е ловил (с мрежи) по 800 тони шаран годишно в хубавите години а по 500-600 в обикновените.ловило се е лин и това много които са го наричали сухо злато.платики огромни от 1,5 кг па нагоре.пред 12-13 год. там се е пуснала сребрена каракуда.е днес консесионера лови по 50 тони шаран годишно,платика ниама (само дребни),лин ниама изопште,останалото му в мрежите е каракуда коиато или а хврла или а продава за захрана на прасета.
Направи си правилно сметката и ще разбереш,че най големия вредител за вашето езеро е концесионера.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
ас разбирам какво животно е концесионера
,но на това е езеро се ловило така много отдавна(това езеро важи за наибогато езеро с риба в европа в сразмер колко вода има а колко риба)думата ми беше че ако се ловеше на мрежа преди каракудата имаше много риба и това всека година.(много погодни условиа за шаран)
ас сам свидетел как каракудата хврла хаивер.е сега в март хората ште собират каракуда и на сухото до брега.това до брега кадето влизат две рекички ште биде чернило от каракуда.ако мога че ви пусна снимки от призора,ниама да виарвате.

ас сам свидетел как каракудата хврла хаивер.е сега в март хората ште собират каракуда и на сухото до брега.това до брега кадето влизат две рекички ште биде чернило от каракуда.ако мога че ви пусна снимки от призора,ниама да виарвате.
Macedonia