Значението на видовете риба в един водоем!

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Nedeltcho Delev

Значението на видовете риба в един водоем!

Мнение от Nedeltcho Delev »

Колеги интересува ме има ли значение видовете риба в един водоем да се унищожават сами по себеси и как влияе един вид риба на друг?
Пример мога да дам със язовира на с.Орешец Хасковско,преди 20-25год.в язовира преобладаваше кефала и мряната,говоря за 80-90%от този вид и предимно се ловеше само кефал,след около 5-6години се пусна сом и шаран и не след дълго кефала изчезна напълно,мряната също.
Тогава взе да преобладава каракудата и костура,шаран взе да се лови много рядко,накрая изчезна и шарана.
Сега в момента има само каракуда и костур и много рядко сом.

п.п.Ако модераторите сметнат,че тази тема не е за тук да я преместят!!!
Аватар
Rapala_Team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Rapala_Team »

чесно да ти кажа и аз се питам сащото :roll:
CARP FISHING :fishing9:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Бат Неделчо,по силния изяжда по слабия,това е разковничето.Когато се занимава някой със водоема и редуцира популацията на различните видове,това неможе да се случи.Но ако се остави на самотек,идва момент в които силните хищници изтребват и изяждат всичко годно за храна.Остават само плевелните риби,защото те хвърлят изключително големи количества личинки,които растат бързо и по този начин си поддържат популацията/визирам каракудата/.След което,за да оцелява до такива количества,тази шибана риба изяжда хаивера и личинките на по-малоброините видове като шарана и т.н.Накрая остават тези видове,които растат бързо.Личинките и хайвера на пролет ги ядят всички видове водни организми,жаби,риби,раци и т.н,а това което оцелее и поотрасне се изяжда в последствие от по - големите хищници.Може и да съм се поугелпил,но в общи линий така стоят нещата.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Nedeltcho Delev

Кроки съгласен съм с теб,ама това неможе да стане ейтака изведнъж,след като кефала е преобладавал 80% в този водоем а сега няма и помен от него и той изчезна в порядъка на две години,колко каракуда и друга плевелна риба трябва да се навъди,че да унижтожи толкова много кефал и мряна за такова кратко време,сигорно има някакъв външен фактор за това :roll: :roll:
Nedeltcho Delev

[quote="chapara"]А язовира празнен ли е?

Язовира никога не се празнил досега,напротив,има две рекички които го захранват и водата му е оточна и винаги чиста,а рибата е с невероятни вкусови качества.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз съм чувал например , че пуснат ли се канални сомчета в по-малък водоем , след няколко години остават само те , в смисъл-до там с развитието на останалите популации, подобен вредител са и слънчаците и гамбузите и до някъде костура. И четерите вида са североамерикански пришълци.
Изображение
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Друг важен фактор е чистотата на водата, не забравяй че кефала и мряната са риби нуждаещи се от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧИСТА ВОДА. С течение на времето даден водоем започва да се превръща в блато и това е неизбежен процес, появява се богата растителност, която в първите години на появата на водоема е била в далеч по малки количества, тя от своя страна допринася за развитието на микроорганизми които поглъщат по-голямо количество кислород и така лишават (примерно кефала и мряната) от нужната им кислородна среда за живеене, но пък създават богата хранителна среда за каракудата и червеноперката който са всеядни за разлика от кефала и мряната който подбират доста своята храна. Подобно е и положението с по големи водни басейни там подводната растителност също играе важна роля.Общо взето отговора на твоя въпрос е че колкото повече време престой водата в даден водоем тя търпи силни промени относно растителност,кислород а оттам и популация.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:?: :?: :?: :?:

Я да питам колегата Нъточка Дъточка, дали преди двайсетина години е връщал рибата в този гьол или е пълнил чували с кефал и мряна? (майтап бе Уили)

Истината е, че костура еба майката на много водоеми и особено на по-капризните видове риба!
Nedeltcho Delev

Dedy написа::?: :?: :?: :?:

Я да питам колегата Нъточка Дъточка, дали преди двайсетина години е връщал рибата в този гьол или е пълнил чували с кефал и мряна? (майтап бе Уили)

Истината е, че костура еба майката на много водоеми и особено на по-капризните видове риба!

То по тази логика излиза,че след 20год.по наште водоеми ще има само костур и слънчатки.Всички други видове ще се отглеждат искуствено дори сега да ги пускаме.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Nedeltcho Delev написа:То по тази логика излиза,че след 20год.по наште водоеми ще има само костур и слънчатки.Всички други видове ще се отглеждат искуствено дори сега да ги пускаме.
:?: :?: :?: :?:

Колега Delev, не знам каква е логиката, но имам наблюдения от трийсетина години на някой язовири, в които след появата на костура, популацията на някои видове (бяла риба, кефал, лин, шаран, кротушка и др.) намаля драстично! Това е безспорен факт!
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

аз ште ви дам пример за Доиранското Езеро при нас.до пред 12-13 год.концесионера е ловил (с мрежи) по 800 тони шаран годишно в хубавите години а по 500-600 в обикновените.ловило се е лин и това много които са го наричали сухо злато.платики огромни от 1,5 кг па нагоре.пред 12-13 год. там се е пуснала сребрена каракуда.е днес консесионера лови по 50 тони шаран годишно,платика ниама (само дребни),лин ниама изопште,останалото му в мрежите е каракуда коиато или а хврла или а продава за захрана на прасета.
друго-в езерото ниама сом което означава че каракудата доказано е наиголемиа неприател на качествените видове на риба.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

nikola polizovski написа:аз ште ви дам пример за Доиранското Езеро при нас.до пред 12-13 год.концесионера е ловил (с мрежи) по 800 тони шаран годишно в хубавите години а по 500-600 в обикновените.ловило се е лин и това много които са го наричали сухо злато.платики огромни от 1,5 кг па нагоре.пред 12-13 год. там се е пуснала сребрена каракуда.е днес консесионера лови по 50 тони шаран годишно,платика ниама (само дребни),лин ниама изопште,останалото му в мрежите е каракуда коиато или а хврла или а продава за захрана на прасета.
друго-в езерото ниама сом което означава че каракудата доказано е наиголемиа неприател на качествените видове на риба.

Направи си правилно сметката и ще разбереш,че най големия вредител за вашето езеро е концесионера.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

nikola polizovski написа:каракудата доказано е наиголемиа неприател на качествените видове на риба.
:!: :!: :!: :!:

Колега, каракуда по нашите водоеми има от илядомильона години!!! Виж концесионера е друго животно!
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Тоз концесионер как иска за година да се самовъзпроизведе 800 тони шаран ?? няма начин да стане, сега лови по 50 след 2 години по 10 а след още 1 по 500 кг на година. Никола той разсипва рибата а не каракудата. Езерото не трябва да се дава на коцесия и това ще го спаси !!
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

ас разбирам какво животно е концесионера :lol: ,но на това е езеро се ловило така много отдавна(това езеро важи за наибогато езеро с риба в европа в сразмер колко вода има а колко риба)думата ми беше че ако се ловеше на мрежа преди каракудата имаше много риба и това всека година.(много погодни условиа за шаран)
ас сам свидетел как каракудата хврла хаивер.е сега в март хората ште собират каракуда и на сухото до брега.това до брега кадето влизат две рекички ште биде чернило от каракуда.ако мога че ви пусна снимки от призора,ниама да виарвате.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”