А ла "Чурулик".

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

А ла "Чурулик".

Мнение от чуруликпенчо »

Воблеростроене по метода „а ла Чурулик”.

Кръстил съм метода така,защото съм си го измислил сам ,като през годините /с натрупания опит/ усъвършенствах всеки един детайл от процесите на изработка. Вероятно има какво още да се доизкусурява , но и така метода е с достатъчно възможности за вариации и развихряне на фантазията........
За да не ви отегчавам с „лирически отклонения” , слагам коня пред каруцата и започвам със същността на темата:
Стъпка 1.
Хвърлям на масата купчинката с предварително изрязаните шаблони,затварям очи и грабвам един от тях. Ако все пак имате предварително набелязана идея, по-добре ще е да реализирате нея , вместо да се осланяте на късмета си.
Изображение
Стъпка 2.
В случая аз нямам конкретна идея ,а късмет извади ето този 5,5 см. сафрид. Та , значи ще изработвам сафрид.
Изображение
Стъпка 3.
Вземам парче 4 мм. дураформ и очертавам три силуета на шаблона.При мен са четири, но това е с цел да се спестява материала.Все ще се наложи да правя и друг такъв воблер,така че едното парче ще чака своето време в „бокса”.
Изображение
Стъпка 4.
Изрязвам с макетен нож трите форми,като едната се изрязва прецизно , а другите две доста по-грубо. Ще се досетите защо е така малко по-нататък. В прецизно изрязаната се оформят и две кухини.
Изображение
Стъпка 5.
Пробивам трите отвора през които ще минава арматурата.Аз го правя с отвертките от снимката като започвам с най-тънката и завършвам с най-дебелата. Така не се наранява материала,а също се коригират евентуално допуснати грешки.
Изображение
Стъпка 6.
Подготвям си арматурата спрямо пробитите отвори . Обратния вариант също е възможен,т.е. отворите да са според арматурата.Въпрос на вкус.....
Изображение
Стъпка 7.
Нанизвам арматурата във формата.Има много начини това да се направи,но ще ви оставя да се поизмъчите малко,защото е много трудно да се обясни с думи. Пък и смятам,че всеки има достатъчно техническа мисъл ,за да се справи и сам.
Изображение
Стъпка 8.
Слепвам формата към една от грубо изрязаните. Ще видите,че по този начин не се налага да изплезвате език от усърдие да напаснете 2 прецизно изрязани форми,докато лепилото безмилостно изсъхва пред погледа ви. После и без това ще падне достатъчно много дялкане.
Изображение
Стъпка 9.
Вземам предварително приготвено парче олово на лист.Лично аз го събирам от кабелите на стари сгради. Използва се /оловото/ като външна изолация при откритите ел. инсталации.Разцепва се много лесно,защото вътре в кабела има жило точно за тази цел.Намирате жилото,изтегляте под ъгъл 45 градуса и вече си имате олово на лист
Изображение
Стъпка 10.
Нарязвам оловото на тънки ленти.В случая,с дебелина 4мм.
Изображение
Стъпка 11.
Поставям олово в долния отвор на формата.Количеството олово е според това какъв воблер ще се прави.В моя случай това е сафрид,а вероятния нападател ще е лефер или чернокоп. Трябва ми сравнително далечна дистанция на замятане ,бързо потапяне и движение в средните и долни слоеве на водата.За постигане на тези параметри запълвам целия долен отвор с олово.
Изображение
Стъпка 12.
Залепям два ограничителя в горния отвор и поставям 2 пластмасови топчета. Ето,че вече си имаме и тракалка без особени усилия,капсули,гилзи и т.н.т.Ограничителите се поставят ,за да не се заклинват топчетата в стеснението към опашната част.Това се случва най-често при замятане , когато центробежната сила си е доста сериозна.
Изображение
Стъпка 13.
Залепвам и третата форма.Хубаво е ,че не я изрязах прецизно,нали? Тук вниманието се насочва към много внимателното намазване с лепило,защото ако попадне такова при топчетата,те ще залепнат за формите и забравяте за тракалката. Оставяте притиснати за 10 мин. трите слепени форми докато изсъхне лепилото
Изображение
Стъпка 14.
С макетния нож придавам грубо формата на /вече/ рибката.Работете внимателно,с остри резци и ще сте готови за 10-15 минути.
Изображение
Стъпка15.
Шлайфаме първо с едра , а после с фина шкурка рибката докато ми хареса. Не пиша номерата на шкурките,защото като купувам ги избирам „на око”.Мисля , че не е проблем,който си заслужава внимание
Изображение
Стъпка 16.
Правя прореза за лопатката. За ъгъл на наклона няма да пиша,защото не съм го мерил. Всичко става на „око” след няколко изработки.
Изображение
Стъпка 17.
Изработвам лопатката от лексан. Големината и формата избирам според големината и теглото на воблера.В случая /поради голямата тежест на тялото/ закрепването на вирбела е изнесено напред,а лопатката е с малък ъгъл,но е дълга и разширяваща се напред.Това гарантира доста „кючекчийско” поведение,което пък води до отчетливо тракане. Естествено ще се наложи и лека корекция при водните проби,но още не сме стигнали до там. Ето какво се получава при предварителната сглобка
Изображение
Стъпка18.
Оцветяването си е доста сложна и трудоемка работа.Проблема идва от желанието за точна имитация на истинската рибка,както и от мераците за повсеместно одобрение от всички околни. От мен да знаете,че пълно щастие няма. Винаги се намират и кусурлии.Единият от вариантите е с боядисване кой както си знае. Аз,обаче ще свърша тази работа с холографско фолио,а на по-късен етап ще включа и оцветители.Ето какво представляват изрязаните форми,които ще залепя по рибката.
Изображение
А ето какво се получава след като вече са залепени.
Изображение
Изображение
Ефектно е ,нали?
Стъпка 19.
Оцветяване върху фолиото. Това не е най-силната ми страна, но пък за сметка на това се опитвам да бъда старателен.В същото време трябва да съм и много бдителен,защото съпругата и дъщеря ми винаги си крадват по някое от шишенцата.Естествено разбирам чак след като си лакират ноктите,но ................явно и това влиза в правилата на играта. К’во да ги правиш? Жени..........
Изображение
Ето какво се получи след оцветяването и лакиране с яхтен лак..Дали е сафрид,не зная,но се надявам вие да ми кажете на какво най-много ви прилича.
Изображение
Изображение
Изображение
Стъпка 20.
Нарамвам блеснарката,отивам на морето и изпробвам рибката.След корекциите /ако се налагат/ си слагам слушалките,пускам хидрофона във водата и прослушвам звуците издавани от тракалката. Ако ми харесат /което е почти 100% сигурно/ казвам.
„Това вече е воблер”.
Успех на всички мераклии!

П.П. Нещо не се справих както трябва със снимките,но времето ми беше ограничено и нямаше как да станат по-добре,пък и не ми е във фотографията силата.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
karavelov
новобранец
новобранец

Мнение от karavelov »

Свалям ти шапка колега.Останах без думи :o :prayer:
Аватар
kalin4o
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kalin4o »

браво много добре :)
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

май всички млъкнахме след лиричните отклонения :))))
браво !
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Евала колега ,всичко е обяснено точно и снимките са си добре.Материяла е подобен на фибран или бъркам?
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

От туй по ясно обяснение. :roll: ..
Еваларка на колегата.
Я елате рибенца при батко...
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

:smt038 :smt023 :smt038

Нямам думи,страхотно изпълнение
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Чурулик,чурулик,почнахме да чуруликаме! :lol: Евала,колега,жив и здрав и благодарим за подробното обяснение в стъпки,придружено със снимков материал.Евала още веднъж,за пореден път се убеждавам,че си майстор! :prayer: :prayer: :prayer:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
ioska70
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ioska70 »

:prayer: Браво,за добрият нагледен урок.Само да попитам как определяш количеството тежест за определена плавучест на различните поголемина воблери и също така как да разбираме правя нужните корекции.Имам пред вид ,че се променя вероятно големината на лопатката ,неината форма или ъгал. :oops: Разбира,ако не е тайна може и да не ми отговаряш.Дано даста Чернокоп и друга риба да изловиш със тази нова тварба.Наслука.
Наслука.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

супер форма, дай снимка на воблерчето във вода да му видим стойката!!! с тази лопата отпред няма ли да се върти? БРАВО ръкоплеща на туй нещо! :smt038
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Smokey
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Smokey »

Дълбок поклон! :prayer: :prayer: :prayer: Респект! :lol:

ако съм на теб отивам до патентното бюро, правя една заверка на метода и влизам в контакт с големите производители... :roll:
Последно промяна от Smokey на Пет Фев 15, 2008 4:02 pm, променено общо 1 път.
Изображение
За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Усещам как продажбите на воблери по магазините ще спадне. :lol: Бате, свалям ти шапка.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Поздрави колега!Кратко ,точно ,ясно и нагледно обяснение със страхотен резултат.
Наслука!
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Уаууу, батка с това направо изби рибата.Много е хубаво, а да питам оловото за облицовка от вътрешната страна на воблера ли го изролзваш или глешно съм разбрал :D
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
genoty4
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от genoty4 »

Ти, ако ни беше учител по трудово обучение...
Сега щеше да летим до луната с подръчни материали :lol: .
Благодаря за темата!!!
Спрете Земята! Искам да сляза!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”