Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Как се поставя сонда?
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Как се поставя сонда?
Здравейте!
Първо искам да ви поздравя за прекрасния форум, в който има много полезна информация.
Имам въпрос отностно как става монтирането на сонда за фишфайндер на кърмата на моторна лодка с бордови двигател. Прегледах повечето теми в този раздел и си дръпнах един руски филм, на който линка беше пуснат в една от темите, но в него показват как става само на надуваема лодка. Като разгледах поставката на сондата и упътването на фишфайндер-а оставам с впечатление, че трябва да се дупчи корпуса на лодката и да се слагат винтове, което малко не ми харесва
Също така не ми е ясно има ли вариант сондата да се сложи някъде в самата лодка и дали тогава ще работи както трябва? Някъде прочетох,че при новите лодки самият производител си предвиждал място за сонда. Ако е така как трябва да изглежда това място и горе-долу къде да го търся? Ще съм ви много благодарен, ако някой разполага със схеми за монтаж да ги покаже.
Фишфайндер-а е Humminbird PiranhaMax 220
Сондата е модел XNT-9-20-T
Ето тука има снимка как изглежда http://humminbird.factoryoutletstore.co ... -20-T.html
Благодаря предварително
Първо искам да ви поздравя за прекрасния форум, в който има много полезна информация.
Имам въпрос отностно как става монтирането на сонда за фишфайндер на кърмата на моторна лодка с бордови двигател. Прегледах повечето теми в този раздел и си дръпнах един руски филм, на който линка беше пуснат в една от темите, но в него показват как става само на надуваема лодка. Като разгледах поставката на сондата и упътването на фишфайндер-а оставам с впечатление, че трябва да се дупчи корпуса на лодката и да се слагат винтове, което малко не ми харесва

Фишфайндер-а е Humminbird PiranhaMax 220
Сондата е модел XNT-9-20-T
Ето тука има снимка как изглежда http://humminbird.factoryoutletstore.co ... -20-T.html
Благодаря предварително

Re: Как се поставя сонда?
В упътването пише,че два са вариянтите за слагане. Първият е отзад на кърмата под нивото на водата. При този начин на поставяне нещата, които ме притесняват е,че трябва да се дупчи коритото и кабела ще се вижда и пречи. Вторият начин описан в упътването е да се сложи вътре в лодката пред двигателя, в точка която е постоянно под вода и да се залепи, но изрично пишат,че не дават гаранция за качество на сигнала и корпуса трябва да е от единично фибростъкло. В гоогъл не успявам да намеря нещо по-конкретно само сайтове за продажби.
-
- и господ не е толокова добър
Взимаш пеобразна планка с ширина да можеш да я нанижеш отгора на транеца.От едната страна хващаш стойката,от другата страна взимаш стара телескопична пръчка и мотираш горния краи за планката а на долния край сондата.Сслед работа згъваш и пребираш.Да поясня,нямам сонар,но ми се струва добра идеята,специалистите могат дая доуформят.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Моята сонда съм закрепил странично от лодката , уж временно , от тогава минаха 12 години.
Далече е от мотора и от евентуални ел. и радиосмущения от свещта и запалването .
Използвах правоъгълен хромиран профил /4х20/ от стара детска количка , сгънах го във формата на буквата Г и го завивам от горната му /хоризонтална/страна със перчата гайка към лодката , а в основата на Г е сондата . След като загубих веднъж гайката във водата , следващата я вързах със вирбел и метален повод за щука към стойката .
Нямам снимка , но ще направя и ще я публикувам .
Монтаж и демонтаж на стойката 5-10 сек.
Далече е от мотора и от евентуални ел. и радиосмущения от свещта и запалването .
Използвах правоъгълен хромиран профил /4х20/ от стара детска количка , сгънах го във формата на буквата Г и го завивам от горната му /хоризонтална/страна със перчата гайка към лодката , а в основата на Г е сондата . След като загубих веднъж гайката във водата , следващата я вързах със вирбел и метален повод за щука към стойката .
Нямам снимка , но ще направя и ще я публикувам .
Монтаж и демонтаж на стойката 5-10 сек.
На платено не одим !
- krokibg
- учете се от него
Колега,аз също се опитах да залепя сондата за пода,но изобщо не пожела да работи.Сега съм пробил лодката със видийте за монтаж,но преди да ги сложа,съм намазал самото место където са дупките със Вюрт.Нямам течове или какъвто и да е проблем със това.Всичко е инсталирано и никога не се откача.Вярно е че ако лодката няма къде да я държиш и стои така че всеки да може да ти го открадне,по-добре да направиш както Сампо и Снек ти казват.Смятам че нищо не влияе на сондата,нито запалване нито близостта на акомулатора.Инсталирал съм си сондата тъчно на четири пръста от двигателя,както е показано във УПЪТВАНЕТО.Ако имаше проблеми от перки и т.н,хората нямаше да показват че може да се сложи точно до мотора. Само долния край на сондата,трябва да виси под нивото на дъното поне 2-3 см.Няма други изисквания.Що се отнася до пробиването,това няма никакво значение,поради простата причина че ако утре решиш да сваляш системата,дупките се запушват веднага със смола или някое липило от двуконпонентните.Успех.
П.С И да ти кажа преди да си започнал монтажа,ако ще инсталираш сондата за постоянно,хубаво е да погледнеш първо как стои лодката на колесара и дали няма сондата да опира по колесара при качване на лодката,за да не я изкъртиш.Казвам това,защото аз непогледнах и се наложи да пробивам дупки на ново място,където да не опира.
П.С И да ти кажа преди да си започнал монтажа,ако ще инсталираш сондата за постоянно,хубаво е да погледнеш първо как стои лодката на колесара и дали няма сондата да опира по колесара при качване на лодката,за да не я изкъртиш.Казвам това,защото аз непогледнах и се наложи да пробивам дупки на ново място,където да не опира.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Мерси много за съветите и обясненията. Наистина се оказва,че тази сонда трябва да се слага зад борда и вътре по корпуса работата няма да стане, както ми се искаше. Като дойде време да се пуска лодката на вода ще се опитам да намеря някой, който се занимава с електроники по лодките да я сложи както трябва. Днеска говорих с продавача в магазина откъдето взех машинката и ме увери,че няма проблеми при монтажа и ми препоръча да се сложи силикон върху болтовете.
Krokibg, ще имам предвид момента с колесара. А иначе ще бъде слагана за постоянно, защото лодката ще се вади само в края на лятото за зазимяване. Съмняваме някой да тръгне да краде сондата на пристанището във водата, а и като гледам ще е трудно достъпна
П.С.- Сега се сетих да питам друг лаически въпрос кабела на сондата,ако се сложи в тръбичката през,която минават кабелите на радиостанцията към антената и на дълбокомера има ли риск от смущения ?
Krokibg, ще имам предвид момента с колесара. А иначе ще бъде слагана за постоянно, защото лодката ще се вади само в края на лятото за зазимяване. Съмняваме някой да тръгне да краде сондата на пристанището във водата, а и като гледам ще е трудно достъпна

П.С.- Сега се сетих да питам друг лаически въпрос кабела на сондата,ако се сложи в тръбичката през,която минават кабелите на радиостанцията към антената и на дълбокомера има ли риск от смущения ?
- krokibg
- учете се от него
Айде да не дърпаме дявола за опашката
Най-добре си го пусни отделно,че да невземе да смущава радиостанцията и да се изгубиш в морета
Има си /както си видял/оригинални захващачи,през които си нинава кабела и ако ги наредиш както трябва,кабела дори няма да ти прави впечатление че го има.Изобщо няма да ти пречи.Само измисли най удачния вариант и трасе през което ще мине преди да си започнал да пробиваш каквито и да е дупки по корпуса.Колкото по-малки и на правилното място дупки,толкова по-добре.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- gogo.ko
- научил се да хвърля
може да се залепи и от вътре на пласмасово дъно Аз съм го правил на един Паракрафт,залепя се плътно с полиестерна смола така че между сондата и дъното да няма мехури от смолата,смолата трябва да е с по малко втвърдител за да не отделя гомяма температуда смолата и даже работи но неотчита температудата на водата.На нас ни трябваше главно за дълбочина на дъното.
Съжеляжам,че се намесвам в темата на колегата,но при мен проблема е същия.Моделът на сондата ми е аналогичен,от Пираня Макс 240(току що ми го доставиха),и нямам идея,как точно да монтирам сондата.Проблема,ми е че,ползвам лодката по р.Дунав,а там се налага постоянно издърпване на лодката на брега(кал,камани,клонаци и т. н....).
Идеята с постоянен монтаж на дъното,според мен е лоша за случея.Профилния монтаж повече ми допадна и мисля да се спра на него.
Ако колегата Sampo или някои друг качи снимки,ще съм много благодарен.
Има още нещо което,бих искал да попитам:Има ли значение как точно ще е разположена сондата под водата-хоринзотално или вертикално?
Предварително благодаря на знаещите,решили да споделят опита си и се извинявам на колегата за моя въпрос в неговата тема, но проблема ми се стори общ.
С Поздрави....
Идеята с постоянен монтаж на дъното,според мен е лоша за случея.Профилния монтаж повече ми допадна и мисля да се спра на него.
Ако колегата Sampo или някои друг качи снимки,ще съм много благодарен.
Има още нещо което,бих искал да попитам:Има ли значение как точно ще е разположена сондата под водата-хоринзотално или вертикално?
Предварително благодаря на знаещите,решили да споделят опита си и се извинявам на колегата за моя въпрос в неговата тема, но проблема ми се стори общ.
С Поздрави....
Мисля,че разбрах кое е точното работно положение на сондата:-долната,плоска и широка част под кабела,да е успоредна на дъното на водоема-.Прав ли съм???Би ли пояснил какво точно имаш предвид?
Защото работното положение е само едно...
И още нещо искам да си изясня:Задължително ли е,сондата да е под наи ниската част на дъното на лодката?
Ще има ли проблем ако стоиката,която изфабрикувах се постави встрани от трапеца и при спускане се изравнява,а не слиза под основата на задният кил?
Някъде из форома четох, че сондата трябва да е на не по малко от 4-5см.под всичко за да няма смущения?.....
С Поздрави.....
Този вариант го гледах, но не ми върши работа.Често се навираме в залети острови и мотора го отнася.Сондата,там просто няма шанс.
Благодаря все пак.
Стоиката,я взаимсвах частично от колегата Тошко и даже мисля я доусъвършенсвах.Почти готова е.
Единсвеното,което умувам още е на какво разстояние спрямо дъното ще е най добре да я поставя?
С Поздрави....
Благодаря все пак.
Стоиката,я взаимсвах частично от колегата Тошко и даже мисля я доусъвършенсвах.Почти готова е.
Единсвеното,което умувам още е на какво разстояние спрямо дъното ще е най добре да я поставя?
С Поздрави....
Да не пускам нова тема,
Fishfinder-ите имат някакъв преносим / portаble / вариант - продават го по 96 лв.
Някаква кутия + вакуум за закрепване на сондата.
Някой дали я има тая убавина и заслужава ли си 96-те лв.
Fishfinder-ите имат някакъв преносим / portаble / вариант - продават го по 96 лв.
Някаква кутия + вакуум за закрепване на сондата.
Някой дали я има тая убавина и заслужава ли си 96-те лв.

Нямам витло още / за съжаление /
Уфимка, бая възрастна и колегата от Лисец много добре си го е сгласил / закрепването на сондата, де /
А аз се чудех дали мога да мина по-тънко откъм майсторене
Уфимка, бая възрастна и колегата от Лисец много добре си го е сгласил / закрепването на сондата, де /
А аз се чудех дали мога да мина по-тънко откъм майсторене

- КИРО
- Обратна връзка:
А някой пробвал ли е сондата да е на отделен прът,или нещо подобно.Мисълта ми е,да използвам сонара само като ми трябва да търся камъните в морето.Защото като чета всичко,при мен е сложно да сложа сондата,случва се да мина през някоя мрежа,дъска или каквото ви идва на ум,та може да я закача.Той затова кила ми е дълъг,да пази перката и руля от мрежи,камъни и т.н.Мислех като изляза вече навътре,тогава да сложа сондата на една "сопа",и да търся.Или трябва да е стабилно закрепен,за да не дава някакви грешки?
- КИРО
- Обратна връзка:
Ок,Марко.Жената още не дава да си го купя сонара,ама ще го взема без да питам,после ще го разнищваме.Тази година отидоха много средства за лодката,и оная вече се сърди.Та значи става,това ме интересуваше.