Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

тритон нa торен червей
Модератор: dantho.mihov
- icho_87
- вече хвърля и на тежко
тритон нa торен червей
Здрaсти, колеги!
преди 2 дни ми се случи нещо стрaнно. хвърлям нa торен червей .... плувкaтa се позaклaти....... тритон
случвaло ли ви се е тaковa нещо???
преди 2 дни ми се случи нещо стрaнно. хвърлям нa торен червей .... плувкaтa се позaклaти....... тритон

случвaло ли ви се е тaковa нещо???
-
- разбира нещата
Re: тритон нa торен червей
Преди години тук над Асеновград имаше едно микроязовирче и когато ходих там винаги ми се закачаше по накой от тези животинки.
Много ми беше гадно да им откачам кукичката защото гълтаха на вътре и обикновено режех повода

Много ми беше гадно да им откачам кукичката защото гълтаха на вътре и обикновено режех повода

На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
- icho_87
- вече хвърля и на тежко
вярно е мноо сa лигaви
първите 20-30 сек не искaх дa го доближa зa дa го видя кaкво остaвa зa откaчaне. номерa е дa имaш луд приятел който дa го нaпрaви и дa си го вземе зa aквaриумa

-
- и господ не е толокова добър
Едно време извадих някакъв модел,приличаше на динозавър в умален вид. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Преди много години до сами с.Долни Богоров имаше един по-голям и едно малко гьолче с риба от преди корекцията на Лесновска река.Говоря за преди 50г. Та на малкото гьолче ходехме с моя учител по рибарство да ловим каракуди. На него никой не ходеше и бе бъкано от каракуда. Та там играехме на голове. Който хване каракуда-гол за него. Който хване тритон губи всичките си до този момент отбелязани голове. Е, нали се сещата след първия половин час започвах да мечтая вече чичо Стоян да хване тритон. Но рядко ми се случваше да победя и след няколко извадени от чичо Стоян тритони. Кофтито бе когато аз хващах! Налагаше се да си ги свалям сам от куките. Отначало ме бе много страх и гнус, но после свикнах и те си заминаваха поживо поздраво. Намирал съм обаче тритон и на шумата в дъбовата гора зад яз. Огняново, докато търсех гъби. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Paublo_Eskobar
- Модератор
И на мен ми се е случвало да хвана такъв двер на едно гьолче близо до вилата на Банкя което преди 6-7 години беше бъкано с каракуда,а сега вече ясно какво е положението
!И аз както другите колеги писали по горе го гледах доста време и се чудех как да го пипна това животинче то толкова мазно!Беше черно и голямо колкото един пръст!

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Ето и малко информация за това животинче!

Дъждовникът (Salamandra salamandra), наричан също Огнен саламандър, е най-разпространеният вид саламандър. Той е най-едрият представител на семейство Саламандрови. На дължина достига 15-25 cm, в редки случаи - до 30 cm.
На цвят дъждовникът е черен с яркожълти петна или ивици, чието количество може да варира - някои екземпляри са почти изцяло черни, докато при други жълтото преобладава. При някои подвидове са възможни нюанси на червено и оранжево, заместващи или смесващи се с жълтото.
Разпространение и биотоп
Дъждовникът се среща в Южна и Средна Европа, Северна Африка и северните части на Близкия Изток. Североизточната граница на ареала му преминава през южната част на Дания, Южна Полша и Карпатите, а източната достига до Иран. Не се среща на Британските острови.
В България се срещат два подвида - S. s. slamandra и S. s. beschkovi, който за пръв път е описан през 1981 в долината на река Санданска Бистрица. Не е установено наличието на дъждовници в районите край река Дунав, Добруджа, Странджа, Арда около село Студен кладенец и равнинните части на Тракия.
Предпочитано място за живот на дъждовника са широколистните гори, в които земята е покрита с листа. Също така се нуждае за своето размножаване от малки водни басейни (ручеи, чисти локви и други). Най-често се среща в пояса между 400 и 1 000 m над морското равнище. По изключение е намиран на 2 350 m при Типишките езера, но обикновено достига само до горния край на пояса на буковите гори (1200-1600 m).
Начин на живот и хранене
Дъждовникът е активен вечер и нощем. През останалото време се крие в сенчести процепи, под паднали дървета или други влажни и сенчести места. Денем излиза на повърхността само в дъждовни дни, понякога и при слаб снеговалеж, откъдето идва и името му. Обикновено е активен от април до ноември, но при меко време може да бъде видян и през зимата.
Дъждовникът остава верен на на едно и също местообитание в продължение на много години. Експерименти са показали че той познава територията си и важен фактор за това е зрението му. Продължителността на живота на дъждовниците е около 14 години, но може да бъде и много по-голяма. Някои екземпляри, отглеждани затворени, са достигали възраст от над 50 години.
Дъждовникът се храни с дребни безгръбначни, главно голи охлюви, но също и дъждовни червеи, стоножки, насекоми, ларви, паякообразни, мокрици. Улавя ги с предните зъби или със задната половина на езика, която залепва плячката.
Младите дъждовници си изграждат предпочитания към плячката по време на първите няколко седмици. За улавянето на плячка дъждовникът използва различни тактики в зависимост от ситуацията. Когато е светло използва движението, за да се ориентират, и игнорират неподвижните животни. Когато ловуват на тъмно, те използват обонянието си като главен ориентир. Тогава дъждовникът може да атакува и неподвижна плячка толкова пъти, колкото успее да надуши миризмата ѝ.
Токсичност
При раздразнение кожата на дъждовника отделя отровен бял секрет - невротоксичният алкалоид самандарин. Секретът, концентриран в кожни жлези, главно около главата и по гърба, причинява на гръбначните животни силни мускулни конвулсии и високо кръвно налягане. Жлезите, отделящи самандарина, обикновено са разположени по цветните петна. Дъждовникът е способен да разпръсква тази отрова срещу жищници, за да обезкуражи нападателя. Въпреки това е известно, че някои животни, като жълтоухата водна змия и смокът мишкар, понякога поглъщат дъждовници.
Самандаринът може да се използва срещу бактериални и гъбични инфекции на кожата, но също така може да бъде и опасен, дори и за хората.
Допълнителни сведения
В България дъждовникът е защитен с Приложение III на Бернската конвенция и със Заповед 729/1986 г. на Комитета за опазване на природната среда.

Дъждовникът (Salamandra salamandra), наричан също Огнен саламандър, е най-разпространеният вид саламандър. Той е най-едрият представител на семейство Саламандрови. На дължина достига 15-25 cm, в редки случаи - до 30 cm.
На цвят дъждовникът е черен с яркожълти петна или ивици, чието количество може да варира - някои екземпляри са почти изцяло черни, докато при други жълтото преобладава. При някои подвидове са възможни нюанси на червено и оранжево, заместващи или смесващи се с жълтото.
Разпространение и биотоп
Дъждовникът се среща в Южна и Средна Европа, Северна Африка и северните части на Близкия Изток. Североизточната граница на ареала му преминава през южната част на Дания, Южна Полша и Карпатите, а източната достига до Иран. Не се среща на Британските острови.
В България се срещат два подвида - S. s. slamandra и S. s. beschkovi, който за пръв път е описан през 1981 в долината на река Санданска Бистрица. Не е установено наличието на дъждовници в районите край река Дунав, Добруджа, Странджа, Арда около село Студен кладенец и равнинните части на Тракия.
Предпочитано място за живот на дъждовника са широколистните гори, в които земята е покрита с листа. Също така се нуждае за своето размножаване от малки водни басейни (ручеи, чисти локви и други). Най-често се среща в пояса между 400 и 1 000 m над морското равнище. По изключение е намиран на 2 350 m при Типишките езера, но обикновено достига само до горния край на пояса на буковите гори (1200-1600 m).
Начин на живот и хранене
Дъждовникът е активен вечер и нощем. През останалото време се крие в сенчести процепи, под паднали дървета или други влажни и сенчести места. Денем излиза на повърхността само в дъждовни дни, понякога и при слаб снеговалеж, откъдето идва и името му. Обикновено е активен от април до ноември, но при меко време може да бъде видян и през зимата.
Дъждовникът остава верен на на едно и също местообитание в продължение на много години. Експерименти са показали че той познава територията си и важен фактор за това е зрението му. Продължителността на живота на дъждовниците е около 14 години, но може да бъде и много по-голяма. Някои екземпляри, отглеждани затворени, са достигали възраст от над 50 години.
Дъждовникът се храни с дребни безгръбначни, главно голи охлюви, но също и дъждовни червеи, стоножки, насекоми, ларви, паякообразни, мокрици. Улавя ги с предните зъби или със задната половина на езика, която залепва плячката.
Младите дъждовници си изграждат предпочитания към плячката по време на първите няколко седмици. За улавянето на плячка дъждовникът използва различни тактики в зависимост от ситуацията. Когато е светло използва движението, за да се ориентират, и игнорират неподвижните животни. Когато ловуват на тъмно, те използват обонянието си като главен ориентир. Тогава дъждовникът може да атакува и неподвижна плячка толкова пъти, колкото успее да надуши миризмата ѝ.
Токсичност
При раздразнение кожата на дъждовника отделя отровен бял секрет - невротоксичният алкалоид самандарин. Секретът, концентриран в кожни жлези, главно около главата и по гърба, причинява на гръбначните животни силни мускулни конвулсии и високо кръвно налягане. Жлезите, отделящи самандарина, обикновено са разположени по цветните петна. Дъждовникът е способен да разпръсква тази отрова срещу жищници, за да обезкуражи нападателя. Въпреки това е известно, че някои животни, като жълтоухата водна змия и смокът мишкар, понякога поглъщат дъждовници.
Самандаринът може да се използва срещу бактериални и гъбични инфекции на кожата, но също така може да бъде и опасен, дори и за хората.
Допълнителни сведения
В България дъждовникът е защитен с Приложение III на Бернската конвенция и със Заповед 729/1986 г. на Комитета за опазване на природната среда.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не е ли дъждовник/саламандър?Диканаров написа:Намирал съм обаче тритон и на шумата в дъбовата гора зад яз. Огняново, докато търсех гъби.

Дъждовник

Тритон

п.п. Опс,Paublo_Eskobar ме е изпреварил!

- ЗАЕКА
- ще става разбирач
тритона е 2-рото от на сапуна снимките , като бях малък татко хвана веднъж и го прибрахме отглеждах го и накрая видях как една гарга го отнесе от терасата.

-
- разбира нещата
[quote="icho_87"]Здрaсти, колеги!
случвaло ли ви се е тaковa нещо???[
Колега същото нещо ми се случи и на мен за първи път миналата неделя. Бях си оставил стръвта във водата близо до брега докато се занимавах с такъмите и по едно време оп и едно животинче на куката. Точно като второто на Сапуна. Слава Богу успях да го спася от куката и то си замина по живо по здраво. Довечера ще сложа и една снимка за онагледяване.

случвaло ли ви се е тaковa нещо???[
Колега същото нещо ми се случи и на мен за първи път миналата неделя. Бях си оставил стръвта във водата близо до брега докато се занимавах с такъмите и по едно време оп и едно животинче на куката. Точно като второто на Сапуна. Слава Богу успях да го спася от куката и то си замина по живо по здраво. Довечера ще сложа и една снимка за онагледяване.
Последно промяна от BZI на Пон Мар 10, 2008 8:53 pm, променено общо 1 път.

- Николай Неделков
- учете се от него
Преди десетина година на едно руднично езеро в с.Люлин - Пернишко , до към 12 на обяд каракуди - гол след гол , а станеше ли 12 , незнам как но всичката риба някак си изчезваше и кълвяха само тия гадове
и това абсолютно всеки път и точно в 12
и кълват чак до към 6-7 вечерта , после пак си почва каракудата
Иначе знам и сега че го има в Пернишко , в малките езера в горите по кв. Калкас 

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- Protos_Immortal
- ще става разбирач
Аз отглеждам тритони и наистина ако си на някое блато тритона ще се хване.На 3-та снимка животинчето е дъждовник докато не си изгуби хрилете е много готиноsapuna написа:Не е ли дъждовник/саламандър?Диканаров написа:Намирал съм обаче тритон и на шумата в дъбовата гора зад яз. Огняново, докато търсех гъби.![]()
Дъждовник
Тритон
п.п. Опс,Paublo_Eskobar ме е изпреварил!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Моля за извинение! Имал съм предвид дъждовник! Тритони, като този показан от Сапуна не съм хващал! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Николай Неделков
- учете се от него
Добро животинче , на мен едно такова ми къса 0.70 основно и метален повод от 2-ра струна на 1-ва цигулка
като гледам планините наоколо , май е около Симитли - Кресна 

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;