Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

риболов на сом на мърша
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
риболов на сом на мърша
Уточнение.Това е метод измислен незнайно кога,отдавна,за лов на сом по делтата,устието на Марица,използван от моите прадеди.Лови се с въже,ченгел и тежест, или всякакви такива разновидности.Използвал съм го лично, и съм улавял големи сомове, като всички са били връщани сготвени на масата
.Това преди много време.
Та.1.Търсите подходящо място, където сома почива или от където предполагате че минава когато обикаля.Нужно е време , от 2/3 дни до седмица.
2.Приготвяте захранката,Много месо, риба,черен дроб,пилешки и други карантии, всичко става.Сома е много активен мършояд.
3.захранката се опакова подходящо, съвременото е, в метелни каси, аз така правих преди.
4.Отивате на водоема и я слагате на подходящото място, на реката става с голяма тежест,или с въжета,влизане в реката, забиване на колове и др, според ситуацията.
5.Трябва да сте сигурни че друг бракониер,или риболовец няма да се възползва от вас, земете мерки
,не е нужно да ловите за сом в 1 ден.
6.Стръвта може да е също мърша, каквато се сетите, жива рибка,рибки,раци,и др.Ловял съм само със сари,монтажа е много прост
,пускате стравта след захранката,близо до нея.
7.Чакате и сменяте стръвта, после ще кажа и защо.
8.Сома в тази ситуация е много агресивен, понякога има интересни явления близо до мястото,пример шарани над 2 кила бягат до повърхноста в истински ужас
.
9.Нужно е чакане,но имали сом ,наблизо ще се хване.
10.Вадене на рибата и правене на консерви
.
Пояснение,,,Метода е пряка и непряка захранка заедно.Разчита се на аромата на мършата, както и много на шума издаван от другите мършояди, най вече раци, те отделно пращат и аромати, както и разравят дъното.Разчита се на вродения инстинкт на големия сом да бъде много агресивен при опазването на храната.Може при такава захранка да пробвате и на спининг,при такава агресивност,може и да се получи.Стръвта се сменя често заради раците.
В общи линии е това, може да съм изпустнал нещо важно,питайте, ако желаете.Никога не съм ловял голям сом с въдица , така че не ме питайте за монтажи
.
Метода е гарантирано успешен, но мисля че трябва да остане в изторията,той е за лов, а не за риболов
.

Та.1.Търсите подходящо място, където сома почива или от където предполагате че минава когато обикаля.Нужно е време , от 2/3 дни до седмица.
2.Приготвяте захранката,Много месо, риба,черен дроб,пилешки и други карантии, всичко става.Сома е много активен мършояд.
3.захранката се опакова подходящо, съвременото е, в метелни каси, аз така правих преди.
4.Отивате на водоема и я слагате на подходящото място, на реката става с голяма тежест,или с въжета,влизане в реката, забиване на колове и др, според ситуацията.
5.Трябва да сте сигурни че друг бракониер,или риболовец няма да се възползва от вас, земете мерки

6.Стръвта може да е също мърша, каквато се сетите, жива рибка,рибки,раци,и др.Ловял съм само със сари,монтажа е много прост

7.Чакате и сменяте стръвта, после ще кажа и защо.
8.Сома в тази ситуация е много агресивен, понякога има интересни явления близо до мястото,пример шарани над 2 кила бягат до повърхноста в истински ужас

9.Нужно е чакане,но имали сом ,наблизо ще се хване.
10.Вадене на рибата и правене на консерви

Пояснение,,,Метода е пряка и непряка захранка заедно.Разчита се на аромата на мършата, както и много на шума издаван от другите мършояди, най вече раци, те отделно пращат и аромати, както и разравят дъното.Разчита се на вродения инстинкт на големия сом да бъде много агресивен при опазването на храната.Може при такава захранка да пробвате и на спининг,при такава агресивност,може и да се получи.Стръвта се сменя често заради раците.
В общи линии е това, може да съм изпустнал нещо важно,питайте, ако желаете.Никога не съм ловял голям сом с въдица , така че не ме питайте за монтажи

Метода е гарантирано успешен, но мисля че трябва да остане в изторията,той е за лов, а не за риболов

Re: риболов на сом на мърша
Колеги ,аз предлагам никой да не Му отговаря, щото рядко има ден да не изкара нервите на някой съфорумец 

Разкази от ,,Шипковия храст"-за които трябва ли да има тема.
Пълно е с хубави теми.Трябва ли всеки като сети за нещо да отваря нова.Сега е мърша,преди това тубифекс,следват раци,риби,врабчета,патици,змии,костенурки,плъхове и какво ли още не.
Ако всеки отвори тема за всяка една стръв на която е хванат сом.
Ще завърша зоология-специалност Аквакултури.
Колега не е лошо да споделиш-щом искаш.Напиши например: На какво кълве сома.
И там разкажи за мършата и бурканите пълни само с големи сомове.Пусни някоя черно-бяла снимка.
Ако нямаш снимай бурканите и кажи:-Те тука имаше сом и то голем.
И толкова си вярваш,че едно и също пускаш в двата форума.
Пълно е с хубави теми.Трябва ли всеки като сети за нещо да отваря нова.Сега е мърша,преди това тубифекс,следват раци,риби,врабчета,патици,змии,костенурки,плъхове и какво ли още не.
Ако всеки отвори тема за всяка една стръв на която е хванат сом.
Ще завърша зоология-специалност Аквакултури.
Колега не е лошо да споделиш-щом искаш.Напиши например: На какво кълве сома.
И там разкажи за мършата и бурканите пълни само с големи сомове.Пусни някоя черно-бяла снимка.
Ако нямаш снимай бурканите и кажи:-Те тука имаше сом и то голем.
И толкова си вярваш,че едно и също пускаш в двата форума.

- edimi
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Има раздел БРАКОНИЕРИ, примерно!!! За опъването на нервите imitev72 има право.....laplandeca написа:.....
5.Трябва да сте сигурни че друг бракониер,или риболовец няма да се възползва от вас, земете мерки..........
.
малиии, кеф, риба
(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.
-
- ще става разбирач
Метода е много стар,небългарски, традиционен и изпитан от времето.Ползва се за лов без въдици и макари.Всеки спортен риболовец сам може да се досети как да го ползва за забавление , а не за ядене.
За мен ще е интересно , ако някой пробва да го съчетае със спининг.Ще помоля ако има такива пробващи да споделят опит.
Благодаря и наслука!
За мен ще е интересно , ако някой пробва да го съчетае със спининг.Ще помоля ако има такива пробващи да споделят опит.
Благодаря и наслука!
Колеги какво търсите под вола теле като само се заяждате с Лапландеца,за всяка негова дума.
Какво и има на темата
на мене ми е интересна.Съгласен съм с това и има много верни неща
ще има и хора който сега се палят по този риболов и също ще им е интересно.
Стига сте нападали човека като хиени на лов.
Това че някой не го харесват не значи че всички не са съгласни с това което казва и споделя.
Човека каза доста истини и поне аз не видях да обиди директно някой от вас,който само го плюете и нареждате.
п.п Колко гениални теми измислени
от пръдните на някой мозъци, има из форума.
Я кажете.
Какво и има на темата
на мене ми е интересна.Съгласен съм с това и има много верни неща
ще има и хора който сега се палят по този риболов и също ще им е интересно.
Стига сте нападали човека като хиени на лов.
Това че някой не го харесват не значи че всички не са съгласни с това което казва и споделя.
Човека каза доста истини и поне аз не видях да обиди директно някой от вас,който само го плюете и нареждате.
п.п Колко гениални теми измислени
от пръдните на някой мозъци, има из форума.
Я кажете.

- krokibg
- учете се от него
Ако пише само за риби и това за което сме се събрали тук,и аз се присъединявам към Чипи.Само да не вкарва политика и съркастични изказвания за нас,колко сме прости и т.н.Лапландеца,това е начина и верния подход да спечелиш хората и да ти простим за глупостите дето изписа в другите си постове и по други теми.Успех ти пожелавам

Има грешки,трябва да има и прошки !

Има грешки,трябва да има и прошки !
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!

- barutchiata ©
- Администратор
Пичове нямам нищо против хващането на сом и прибирането на рибата, обаче думите бракониери,сари и буркани ме принуждават да заключа темата.