СДРУЖЕНИЯТА.....

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

СДРУЖЕНИЯТА.....

Мнение от Бачо Илия »

Пускам темата за коментар относно законодателната уредба и бъдещото стопанисване на 51 от най-големите ни водоеми от т.н. "сдружения" . Моля за мнения и коментари. Аз ще копипейстна това което съм попрочел по въпроса!?!!
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: СДРУЖЕНИЯТА.....

Мнение от Бачо Илия »

ИЗЛЕЗЕ НА БЯЛ СВЯТ ДЪЛГООЧАКВАНАТА НАРЕДБА - КОЙ И КАК ЩЕ СТОПАНИСВА ГОЛЕМИТЕ ЯЗОВИРИ
Автор Младен ДОБРЕВ
22 януари 2008
1 2 3 4

Страница 1 от 4
Цели две години чакахме тази наредба! Чакахме държавата най-после да определи начина на стопанисване на рибата в големите ни язовири. С поправките в закона голямата крачка бе направена, но по-малката – наредбите, регламентиращи прилагането им, се оказа големият препъникамък. Години наред държавните язовири бяха разграден двор. Знайни и незнайни арендатори, обирджии, прикрити под анонимни фирми, местни бабаити или обикновени бракониери се надпреварваха да тормозят рибата и любителите въдичари. И успяваха! Ценната риба свърши, риболовците така и не намериха сили да се обединят и дадат отпор на своеволията, сякаш увлечени от повсеместната апатия на случващото се в държавата ни. Отдавна всички сме убедени, а и фактите говорят сами – държавата (в лицето на ИАРА) не може да се справи сама със стопанисването на толкова големи водни площи, наложително е да се търсят други възможности.
Сега наредбата, издадена от министъра на земеделието и продоволствието и министъра на околната среда и водите и обнародвана в Държавен вестник бр. 108 от 19.12.2007 г. дава възможности за разумно управление на рибните ресурси в държавните язовири (според обявената категоризация в този списък влизат 51 водоема), които са определени само и единствено за любителски риболов. В документа подробно са описани условията и редът за предоставяне управлението на рибните ресурси в споменатите водоеми на сдружения за любителски риболов. Остава да видим кой каква готовност има да поеме тази отговорност.
НЛРС „СЛРБ” отдавна декларира амбиции да управлява рибните ресурси чрез своите сдружения в страната. Има дори идеи някои от големите язовири, попадащи на територията на повече от едно сдружение, да се стопанисват колективно, на териториален принцип.
ИЗЛЕЗЕ НА БЯЛ СВЯТ ДЪЛГООЧАКВАНАТА НАРЕДБА - КОЙ И КАК ЩЕ СТОПАНИСВА ГОЛЕМИТЕ ЯЗОВИРИ
Автор Младен ДОБРЕВ
22 януари 2008
1 2 3 4

Страница 2 от 4

Всъщност, Ловно-рибарският съюз е най-сериозният
и надежден кандидат,
понеже разполага с нужните ресурси и отговаря на всички изисквания, упоменати в наредбата. За нас, редовите риболовци, най-важни са ангажиментите по зарибяването и контрола на водоемите. Със своите действащи рибовъдни стопанства в страната СЛРБ на практика е без конкуренция относно възможностите за зарибяване. Наредбата дава право на съответното сдружение да определя условията и възможностите за любителски риболов, да осъществява контрол и охрана, да провежда мероприятия по устойчивото развитие на рибния ресурс. Досега нямаше такива законни правомощия за организираните рибари. За провеждане на любителски риболов на водоем, където е възложено управлението на рибните ресурси по реда на тази наредба,

ще е необходим билет за любителски риболов и членска карта.

Намерението на СЛРБ е всеки негов член (със съответната членска карта) да може да риболовства на всички водоеми на територията на страната, на които управлението на рибните ресурси е предоставено на Съюза. Средствата, събрани от членски внос, ще отиват изцяло за зарибяване и в този смисъл, парите, заделени за членска карта на НЛРС „СЛРБ”, няма да се считат за прахосани на вятъра.
Именно затова чакахме с нетърпение тази наредба – за да се даде възможност и на редовия риболовец да се включи в стопанисването и опазването на рибата у нас. Досега това беше държавна „привилегия”. Бъдещето ще покаже кой какъв стопанин ще бъде. Традициите, които е създал Ловно-рибарският съюз през годините назад, ни дават надежда, че ще се справи с тази задача по-добре от държавните институции. Не за друго, а заради това, че така на практика и редови организирани риболовци ще участват в опазването на рибата, в зарибяването и във всички други мероприятия, касаещи благоустрояването на водоемите. А който се окаже лош стопанин и не изпълнява поетите задължения, ще бъде отстранен. Министърът на земеделието и продоволствието си запазва правото да отменя възлагането на управлението на рибните ресурси за любителски риболов
Автор Младен ДОБРЕВ
22 януари 2008
1 2 3 4

Страница 3 от 4

Ето и някои акценти от Наредба 22
Чл. 1 С тази наредба се определят:
1 Редът за предоставяне управлението на рибните ресурси за любителски риболов в обекти по бл. 3 ал. 1 т. 2 от Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА) – държавна собственост, определени само за любителски риболов;
2 Изискванията, на които трябва да отговарят сдруженията по чл. 11 от ЗРА, при възлагане управлението на рибните ресурси във водните обекти по т. 1;
3 Задълженията на сдруженията, на които е възложено управлението на рибните ресурси за любителски риболов.
Чл. 2 Сдруженията по бл. 11 от ЗРА, които кандидатстват за възлагане на управление на рибните ресурси във водни обекти по чл. 1 т. 1, трябва да бъдат регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.
Чл. 4(1) За участие в процедура по възлагане управлението на рибните ресурси за любителски риболов сдружения по чл. 11 от ЗРА подават заявление до изпълнителния директор на ИАРА по образец.
(2) към заявлението се прилагат:
1 Копие от съдебно решение за вписване на сдружението в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в района на окръжния съд по седалището на юридическото лице;
2 Удостоверение за актуално състояние, издадено от съответния окръжен съд;
3 Копие от устава на сдружението;
4 Списък с не по-малко от 500 членове на сдружението, които притежават заверен годишен билет за любителски риболов за съответната календарна година, който се предоставя заедно с данните за номерата на членската карта и билета за любителски риболов на всяко лице.;
5 Извлечение от съдържанието на вписаната в Централния регистър към Министерството на правосъдието информация относно сдружението;
6 План за управление на рибните ресурси във водния обект;
7 Доказателства за извършени зарибителни мероприятия от сдружението във водни обекти по чл. 3 ал. 1 т. 1 и 2 от ЗРА, в случай, че такива са провеждани;
8 Други документи, удостоверяващи дейността на сдружението.
Чл. 10 Сдруженията, на които е възложено управлението на рибните ресурси, са длъжни:
1 Да осъществяват контрол и охрана на рибния ресурс във водния обект самостоятелно и съвместно с органите на ИАРА, ДАГ, МОСВ, и МВР, а в зоната за експлоатация на хидротехническите съоръжения – и с лицето, които ги стопанисва;
2 Да осъществяват дейности, свързани с устойчивото развитие на рибните ресурси, тяхното опазване и възстановяване...
Чл. 11 (1) За осъществяване на любителски риболов във воден обект, където е възложено управлението на рибните ресурси по реда на тази наредба, е необходим билет за любителски риболов и членска карта на съответното сдружение.
(2) Членски карти на различни сдружения на риболовци могат взаимно да бъдат признавани след подписване на споразумение...
Чл. 12 (1) Контролът за спазване задълженията на сдруженията, на които е възложено управлението на рибните ресурси за любителски риболов се извършва от ИАРА...
Автор Младен ДОБРЕВ
22 януари 2008
1 2 3 4

Страница 4 от 4

Нещо повече за „оня” списък

В коментарите, относно прилагането на поправките в закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), често се споменават големите държавни язовири, попадащи в „оня” списък от 51 водоема, изготвен по закона за водите. Интересът идва от факта, че тези водоеми са категоризирани (вече по ЗРА) с „привилегията” да се ползват само за любителски риболов. И понеже наши читатели често ни питат за кои точно язовири става дума, ще цитираме някои извадки от закона за водите.
Чл. 13 Публична държавна собственост са следните води и водни обекти:
1 Комплексните и значими язовири, включително водохранилищата им и събирателните им деривации, по списък съгласно приложение 1, което е неразделна част от този закон.
Приложение 1
Списък на комплексни и значими язовири
1. „Ал. Стамболийски”
2. „Асеновец”
3. „Ахелой”
4. „Батак”
5. „Беглика”
6. „Бели лом”
7. „Белмекен”
8. „Боровица”
9. „Въча”
10. „Г. Трайков” („Цонево”)
11. „Голям Беглик”
12. „Горни Дъбник”
13. „Домлян”
14. „Доспат”
15. „Дяково”
16. „Еница”
17. „Жребчево”
18. „Ивайловград”
19. „Искър”
20. „Йовковци”
21. „Калин”
22. „Камчия”
23. „Карагьол”
24. „Кокаляне”
25. „Копринка”
26. „Кричим”
27. „Кула”
28. „Кърджали
29. „Малко Шарково”
30. „Огняново”
31. „Огоста”
32. „Панчарево”
33. „Порой”
34. „Пчелина”
35. „Пясъчник”
36. „Рабиша”
37. „Розов кладенец”
38. „Сопот”
39. „Среченска бара”
40. „Студен кладенец”
41. „Студена”
42. „Съединение”
43. „Тича”
44. „Тополница”
45. „Тошков чарк”
46. „Тракиец”
47. „Хр. Смирненски” (Янтра)
48. „Чаира”
49. „Широка поляна”
50. „Ясна поляна”
51. „Ястребино”

Нужно е да вмъкнем и едно пояснение, касаещо някои водоеми със специален режим. В язовирите, с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване, любителският риболов е разрешен извън санитарно-охранителната зона. Пълна забрана за риболов има само на „Боровица” и „Среченска бара”. Ето и списък на тези язовири:
1. „Асеновец”
2. „Бебреш”
3. „Боровица”
4. „Дяково”
5. „Искър”
6. „Йовковци”
7. „Камчия”
8. „Среченска бара”
9. „Тича”
10. „Тракиец”
11. „Хр. Смерненски”
12. „Ясна поляна”
Изображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Мнението ми е ,че наредбата ще има положителен ефект.Вярно ,ще платиме още една карта 10-12лв.,но хубавото е ,че решиха да важи за цяла България.Но ще се объркат сметките на хора който се "имаха"с проверяващите на Иара,защото не се знае кога ще минат на проверка от СЛРБ примерно.А и от още едно място като се зарибява ,все ще е по-добре.До колкото прочетох в пресата ,за началото на новия сезон 01.06 трябвало да влезе в действие.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
NikiStoianov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от NikiStoianov »

Хубаво е че има развитие по въпроса. Само че за мене СЛРБ е много странна организация. На първо място ме притеснява думичката ЛОВЦИТЕ. Аз ловец не съм и никога няма да бъда, защото за мен това е варварски спорт. Като давам 20 лева за членски внос, няма ли една част да се задели и за ловното стопанство - нещо което мен като рибар не ме грее никак даже. Освен това не ми е ясно как ще се харчат тези пари, а нещо ми подсказва че СЛРБ едва ли ще свежда за достояние на всички рибари, такава информация. За 14-15 години риболов, не съм видял или чул СЛРБ да е зарибявал по Варненските водоеми. Може например с нашите пари да си плащат заплатки и толкова. Което води до другия въпрос - как се финансира тази организация, откъде идват пари за заплати на чиновници и проверяващи по язовирите лица.

Ако има някой от СЛРБ моля да не се обижда, възможно е да е много съвестна организация, просто на мен много неща не са ми ясни от дейността и. Ще потърся информация по въпроса, но за сега тези неща ме възпират да плащам членски внос.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Тази година билетите в община Карлово и Сопот се издаваха в СЛРБ и са комплект с членска карта на СЛРБ- общо двете 28лева. Картите са с цветни снимки и холограмен знак. Дали тези карти ще са валидни за сдруженията към СЛРБ. Колкото до зарибяването - Карловския клон на СЛРБ преди месец зариби яко Домлян със шаран и горските редовно правят проверки :D :D :D
Прикачени файлове
членска карта на СЛРБ
членска карта на СЛРБ
IMAG0231.JPG (155.66 KiB) Преглеждано 2886 пъти
Изображение
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:roll: Всечки български граждани имат конституционното право да правят сружения със и без стопанска цел :roll:
:roll: Моето лично мнение е, че трябва да имат права на стопанисване и да предлагат условия за практикуване на риболовното хоби(сдруженията де)! Дето се вика, къща без ограда.... видяхме какво се случи на родината ни! :roll:

:roll: Май темата ще стане интересна :roll:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

NikiStoianov написа: За 14-15 години риболов, не съм видял или чул СЛРБ да е зарибявал по Варненските водоеми.
През тези години просто им бяха отрязани всякакви права на СЛРБ ,но благадарение на техните зарибявания преди "демокрацията" се бракониерстваще толкова години ,и пак остана някаква риба.То и сега от наще пари се плащат заплати в ИАРА,не са вече на бюджетна издръжка.А решат ли да станат задължителни членските карти ,няма къде да ходиме ,ще си ги платиме.Времето ще покаже дали е за добро или не.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Още когато се наканих да заверя билета - около 10.02 т.г. подразбрах, че ЛРД- то в Ловеч, а и не само тук ще си възвръщат позициите като организация имаща право да оказва контрол и да извършва необходимите операции по опазване и размножаване на рибните ресурси. Така и аз като колегата IDA си платих при тях и 2-та билета:
DSC00380.JPG
DSC00380.JPG (163.92 KiB) Преглеждано 2757 пъти
Тук не съм съгласен с колегата NikiStoianov, че ще трябва да плащаме и техните заплати. Вярно, че ще им бъдат от полза приходите от рибарски билети, но не от там основно идват големите приходи за финансиране на организацията като цяло, но това е друг въпрос! По едно стечение на обстоятелствата познавам домакина на фазанарията тук в Ловеч, която се намира в землището на моето село. Притежават 2 микроводоема, в които всяка година произвеждат малки шаранчета и от там зарибяват по-малките водоеми в района, включително и нашия в село. Аз лично не съм чул или видял от местната ИАРА да правят подобно нещо. Наистина благодарение на дейността на ЛРД-та все още тук-там има макар и единични екземпляри от риби, които незнайно как са се оттървали през годините от мрежите на знайни и незнайни "защитници" на рибните ресурси у нас. Ще се радвам, ако чрез тях се увеличи контрола по водоемите и дай боже повече заловени нарушения и съставени актове на бракониери и дано няма шуробаджанащина в техните редици!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

gogolisec написа:Още когато се наканих да заверя билета - около 10.02 т.г. подразбрах, че ЛРД- то в Ловеч, а и не само тук ще си възвръщат позициите като организация имаща право да оказва контрол и да извършва необходимите операции по опазване и размножаване на рибните ресурси. Така и аз като колегата IDA си платих при тях и 2-та билета:
DSC00380.JPG
Тук не съм съгласен с колегата NikiStoianov, че ще трябва да плащаме и техните заплати. Вярно, че ще им бъдат от полза приходите от рибарски билети, но не от там основно идват големите приходи за финансиране на организацията като цяло, но това е друг въпрос! По едно стечение на обстоятелствата познавам домакина на фазанарията тук в Ловеч, която се намира в землището на моето село. Притежават 2 микроводоема, в които всяка година произвеждат малки шаранчета и от там зарибяват по-малките водоеми в района, включително и нашия в село. Аз лично не съм чул или видял от местната ИАРА да правят подобно нещо. Наистина благодарение на дейността на ЛРД-та все още тук-там има макар и единични екземпляри от риби, които незнайно как са се оттървали през годините от мрежите на знайни и незнайни "защитници" на рибните ресурси у нас. Ще се радвам, ако чрез тях се увеличи контрола по водоемите и дай боже повече заловени нарушения и съставени актове на бракониери и дано няма шуробаджанащина в техните редици!
Подкрепям това мнение и трябва всеки да си реши дали да е член на ЛРД :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

NikiStoianov написа:Хубаво е че има развитие по въпроса. Само че за мене СЛРБ е много странна организация. На първо място ме притеснява думичката ЛОВЦИТЕ. Аз ловец не съм и никога няма да бъда, защото за мен това е варварски спорт.
Да вметна само,че ВИНАГИ съм имал и членска карта/вече 31 години си я имам/!Поне такава е практиката в моя регион!
А колегата Ники Стоянов да ме извини лекичко!Защо ли?Защото аз съм и ловец/повече от риболовец/,а и всички ние си мечтаем да сме "ВАРВАРИ"!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Разпратих документите за учредяване на здружение на няколко колеги.Това е бъдещето и така трябва да бъде.БЛРС е монополно здружение,но никой от нас няма реална представа какви права имаме след като сме били членове и сме си плащали билетите към тях години наред.Сега,благодарение на нашите вноски които сме правили/купуване на билети всяка година/имат бази навсякъде из България но си ги ползуват само определени хора.Така че,правете здружения и така ще имаме правата и силата да искаме и изискваме да се правят зарибявания и да се пазят водоемите.Иначе,всичко ще си е по-старо му !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:lol: Krokibg, май имаш предвид по новому..... Преди всяка къща имаше ограда и във всеки гьол риба :lol:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

:lol: :lol: :lol: Каквото и име да му сложим приятелю,положението си е само едно :lol: :lol: :lol: :wink:

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Прави ми впечатление,че темата визира 51-те язовира заложени в списъка,а никой не сподели мнение за тази процедура с реките и старите речни корита.Според последните промени в ЗРА/преди около две седмици/:
#1.Рибният ресурс в реките и старите речни корита също ще се стопанисва от местните риболовни сдружения към СЛРБ.
#2.Определен % от таксите за риболовни билети ще отива в касите на сдруженията за зарибяване,стопански мериприятия и охрана.

До тук добре!Обаче :
(2) Членски карти на различни сдружения на риболовци могат взаимно да бъдат признавани след подписване на споразумение...
Как да го разбирам сега това?Аз,визирам ГО сдружението и Любо/Пловдив трябва да подпишем за да можем взаимно да обикаляме по Янтра и Марица ли?А Янтра и Марица през колко градове преминават?Ще ги делим на участъци ли?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Без да пледирам за изчерпателност,ще кажа само че например във Словения мисля че беше или Хърватия,реките са разделени точно на такива райони и хората си ги стопанисват и пазят.Те са имали същите проблеми като нас със бракониерите,но са съумели да се преборят със тях като са взели нещата във свой ръце.Създали са нови закони,направили са деянието криминално и т.н.Диска дори със този филм за тамошните реки е пред мен,но сега неми се пуска и да кажа точно какво говореха за тези неща.В общи линий обаче нещата са направени чрез здружения,които се финансират от държавата,зарибяват,пазят и в момента реките им са едни от най апетитните за любителски риболов във Европа.Що се отнася до това че трябва взаимно да си признаем билетите,това го изискват новите разпоредби,и от това само ще имат полза колегите които нямат много реки и язовири във техните райони.Така че г-н Сапунджиев,заповядай да подпишем взаимното признаване на билетите и да сключим както беше по татьово време едно шефство :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”