Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Риболов с лодка Оптимист,или Кадет
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Риболов с лодка Оптимист,или Кадет
Първо искам да се извиня ако не съм в правилния раздел, но съм нов тук и ако е нужно ме коригирайте.
Въпроса ми е следния: Бих ли могъл да ходя за риба с детска състезателна лодка Оптимист или Кадет. Спрял съм се на този вариант поради няколко причини:
- Предполагам че не излиза скъпо като се има в предвид, че ако купувам пластмасова лодка комплекта ще изле по-скъп
- Няма нужда от колесар т.е. мога да я сложа върху колата
- сам си я пускам на вода
- Няма нужда от регистрация(предполагам)
- Няма нужда от двигател, както и отпадат разходите за гориво и проблеми с двигателя.
Мисля да я ползвам в морето и по точно около Варна, например си я пускам от Траката и за около час съм срещу фара на Евсиноград. Също мога да си влизам и от плажа, не е нужна буна.
Кажете ми какво мислите като цяло - удобна ли е такава лодка за риболов, колко пари струва долу горе на старо и имате ли представа от къде мога да си купя.
Въпроса ми е следния: Бих ли могъл да ходя за риба с детска състезателна лодка Оптимист или Кадет. Спрял съм се на този вариант поради няколко причини:
- Предполагам че не излиза скъпо като се има в предвид, че ако купувам пластмасова лодка комплекта ще изле по-скъп
- Няма нужда от колесар т.е. мога да я сложа върху колата
- сам си я пускам на вода
- Няма нужда от регистрация(предполагам)
- Няма нужда от двигател, както и отпадат разходите за гориво и проблеми с двигателя.
Мисля да я ползвам в морето и по точно около Варна, например си я пускам от Траката и за около час съм срещу фара на Евсиноград. Също мога да си влизам и от плажа, не е нужна буна.
Кажете ми какво мислите като цяло - удобна ли е такава лодка за риболов, колко пари струва долу горе на старо и имате ли представа от къде мога да си купя.
- vek0
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Риболов с лодка Оптимист или Кадет
Ами да удобна е .... поради всички тези неща който си изброил!
И е много практична в "спокоино време " . Все ми се струва че такава лодка ще е много паянтова в бурно време ?!?!!
Вие как мислите !!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Имах в предвид да се ползва в спокойно време, ако е повече от един бал става лошо
. Ако си излязъл на разходка и не носиш нищо не е страшно но ако си се натоварил с рибарски пренадлежности едва ли ще ти се иска да ги оставиш на дъното.
Интересува ме и приблизителна цена за втора употреба.

Интересува ме и приблизителна цена за втора употреба.
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
според мен не е удобна защото ако когато вече си влязал в морето на по далечна дистанция изведнаж духне силен вятар както често се сличва от юг или пак от запад може да стане доста лошо
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.
ето телефон за такъв вид лотки 0899145186 ж.жеков П.П. Аз лично не бих влязал в морето с подобно корито...
Последно промяна от Тошето на Сря Апр 09, 2008 6:27 pm, променено общо 1 път.
За да поискаш, трябва да дадеш
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Lambi написа:Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.
И морето шега не бива!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Риболов с лодка Оптимист,или Кадет
Lambi, В манията ти отговорих.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Вие ми разбихте мечтите на пух и прах. Толкова ли е нестабилна тази лодка? Аз до сега имах гумена, но веднъж ми се разлепи точно като пусках котва и от тогава съм казал гумена лодка - НЕ. Както се изказа един човек - спукана лодка по-лошо от спукан презерватив. Та по въпроса - аз ще влизам на километър два най много при спокойно море. Толкова ли е нестабилно? Знам че с морето шега не бива, но на близко разтояние предполагам че няма да имам толкова големи проблеми, а и винаги има други лодки в морето. Не става ли тази лодка за един човек 70 кила. Като му легна по ширина, подпирам се на тези неща (не ги знам как се казват) дето да не потъне лодката и бавно бавно докато ме закара вятъра. Аз няма да се въртя в лодката като хлапетата които се състезават. И още аз съм свикнална гумената, така че предполагам нестабилността е същата.
....to6eto69 тази телефон който си ми дал, човека има стари или продава нови такива.
....to6eto69 тази телефон който си ми дал, човека има стари или продава нови такива.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Щом ти казват,вярвай,а с такава имаш право на 300м от брега.Ама ти май до сега не си влизал,2-3 мили,знаеш ли къде е това?Lambi написа:Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.
Lambi, малко коментариLambi написа:Вие ми разбихте мечтите на пух и прах. Толкова ли е нестабилна тази лодка? Аз до сега имах гумена, но веднъж ми се разлепи точно като пусках котва и от тогава съм казал гумена лодка - НЕ. Както се изказа един човек - спукана лодка по-лошо от спукан презерватив. Та по въпроса - аз ще влизам на километър два най много при спокойно море. Толкова ли е нестабилно? Знам че с морето шега не бива, но на близко разтояние предполагам че няма да имам толкова големи проблеми, а и винаги има други лодки в морето. Не става ли тази лодка за един човек 70 кила. Като му легна по ширина, подпирам се на тези неща (не ги знам как се казват) дето да не потъне лодката и бавно бавно докато ме закара вятъра. Аз няма да се въртя в лодката като хлапетата които се състезават. И още аз съм свикнална гумената, така че предполагам нестабилността е същата.

- По поста ти е очевидно, че нямаш никакъв опит с ветроходството

- Оптимиста според мен трябва да го забравиш като вариант - прекалено голям си за него

- Кадета принципно можеш да го управляваш сам, макар, че от 2ма души се управлява по-лесно и това е стандартния вариант

- Като прочетох коментарите до тук - кадета ми се струва, че е малко подценен като възможности и устойчивост: по моята преценка, може да се кара без проблеми и в по-силно време (поразгледай youtube за cadet sailing), но сам с твоя опит в море - никакъв шанс

- На 2-3 мили няма никакъв проблем да влезеш с кадет, но пак казвам - ако си опитен ветроходец;
- Ако все пак решиш да се пробваш в никакъв случай не пропускай да имаш:
1. жилетка (която през цялото време да е на теб!) - ще се обърне вятъра, ще те прасне гика през тиквата докато си гледаш въдицата и ще те метне през борда, и тогава само жилетката може да те спаси;
2. водоустойчив GPS и ламинирана карта на района, в който плаваш (освен, ако наистина не караш на 300м от брега де);
3. водоустойчиво VHF радио - на 16ти канал можеш да повикаш помощ, ако се окажеш в безизходица по някаква причина - съответно ще трябва да си кажеш координатите

Или с накратко: с кадета можеш да се разхождаш достатъчно навътре (2-3 мили) където има риба, макар, че е далеч от идеалната лодка за това - не съм сигурен как ще се държи на котва в морето (!), но ако се научиш да го караш се хващам на 1 голяма сливова, че ще искаш да си купиш по-голяма ветроходка

Успех!
lambi tелефона които ти дадох е на ,,бивш ветроходец ,, и треньор в клас оптимис .Лодките са втора употреба .Обясни на човека за какво иде реч... Моето мнение ти го дадох вчера
За да поискаш, трябва да дадеш
Айде и аз да се отчета.Като бивш ветроходец карал кадет мога да споделя че за риболов не става.Лодката е силно нестабилна без ход.Такива са по - голямата част от швертботите.Единствено при ама наистина слабо време с нос срещу вятъра може да успеете да пуснете въдица но тогава ми е интересно как ще стигнете тая заветна миля
.Оптимистът по принцип е по стабилен но пък липсата на балони и голямата тежест на един средно тежащ зрял мъж го прави неприложим.Не зная , но май по-добре водно колело отколкото швертова лодка.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Благодарности на всички отзовали се, ако не бяхте Вие вече можеше и да съм си купил такава лодка защото много се бях навил. Смятам, че доста компетентни хора се изказоха и ще уважа мнението им.