Риболов с лодка Оптимист,или Кадет

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Lambi
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Риболов с лодка Оптимист,или Кадет

Мнение от Lambi »

Първо искам да се извиня ако не съм в правилния раздел, но съм нов тук и ако е нужно ме коригирайте.

Въпроса ми е следния: Бих ли могъл да ходя за риба с детска състезателна лодка Оптимист или Кадет. Спрял съм се на този вариант поради няколко причини:
- Предполагам че не излиза скъпо като се има в предвид, че ако купувам пластмасова лодка комплекта ще изле по-скъп
- Няма нужда от колесар т.е. мога да я сложа върху колата
- сам си я пускам на вода
- Няма нужда от регистрация(предполагам)
- Няма нужда от двигател, както и отпадат разходите за гориво и проблеми с двигателя.
Мисля да я ползвам в морето и по точно около Варна, например си я пускам от Траката и за около час съм срещу фара на Евсиноград. Също мога да си влизам и от плажа, не е нужна буна.

Кажете ми какво мислите като цяло - удобна ли е такава лодка за риболов, колко пари струва долу горе на старо и имате ли представа от къде мога да си купя.
Аватар
vek0
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Риболов с лодка Оптимист или Кадет

Мнение от vek0 »

Ами да удобна е .... поради всички тези неща който си изброил! :smt108 И е много практична в "спокоино време " . Все ми се струва че такава лодка ще е много паянтова в бурно време ?!?!! :? :idea: :?: Вие как мислите !!
Lambi
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lambi »

Имах в предвид да се ползва в спокойно време, ако е повече от един бал става лошо :D. Ако си излязъл на разходка и не носиш нищо не е страшно но ако си се натоварил с рибарски пренадлежности едва ли ще ти се иска да ги оставиш на дъното.
Интересува ме и приблизителна цена за втора употреба.
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от FiSheRMaN_ »

според мен не е удобна защото ако когато вече си влязал в морето на по далечна дистанция изведнаж духне силен вятар както често се сличва от юг или пак от запад може да стане доста лошо
Lambi
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lambi »

Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

ето телефон за такъв вид лотки 0899145186 ж.жеков П.П. Аз лично не бих влязал в морето с подобно корито...
Последно промяна от Тошето на Сря Апр 09, 2008 6:27 pm, променено общо 1 път.
За да поискаш, трябва да дадеш
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Lambi написа:Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.

И морето шега не бива!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Риболов с лодка Оптимист,или Кадет

Мнение от КИРО »

Lambi, В манията ти отговорих.
Lambi
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lambi »

Вие ми разбихте мечтите на пух и прах. Толкова ли е нестабилна тази лодка? Аз до сега имах гумена, но веднъж ми се разлепи точно като пусках котва и от тогава съм казал гумена лодка - НЕ. Както се изказа един човек - спукана лодка по-лошо от спукан презерватив. Та по въпроса - аз ще влизам на километър два най много при спокойно море. Толкова ли е нестабилно? Знам че с морето шега не бива, но на близко разтояние предполагам че няма да имам толкова големи проблеми, а и винаги има други лодки в морето. Не става ли тази лодка за един човек 70 кила. Като му легна по ширина, подпирам се на тези неща (не ги знам как се казват) дето да не потъне лодката и бавно бавно докато ме закара вятъра. Аз няма да се въртя в лодката като хлапетата които се състезават. И още аз съм свикнална гумената, така че предполагам нестабилността е същата.

....to6eto69 тази телефон който си ми дал, човека има стари или продава нови такива.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Lambi написа:Не ми се вярна изведнъж да засили вятъра много, а и едва ли ще ходя на повече от 2-3 мили от брега, даже и това ми се вижда много. Но при по силен вятър ще се прибера по-бързо.
Щом ти казват,вярвай,а с такава имаш право на 300м от брега.Ама ти май до сега не си влизал,2-3 мили,знаеш ли къде е това?
lucks
новобранец
новобранец

Мнение от lucks »

Lambi написа:Вие ми разбихте мечтите на пух и прах. Толкова ли е нестабилна тази лодка? Аз до сега имах гумена, но веднъж ми се разлепи точно като пусках котва и от тогава съм казал гумена лодка - НЕ. Както се изказа един човек - спукана лодка по-лошо от спукан презерватив. Та по въпроса - аз ще влизам на километър два най много при спокойно море. Толкова ли е нестабилно? Знам че с морето шега не бива, но на близко разтояние предполагам че няма да имам толкова големи проблеми, а и винаги има други лодки в морето. Не става ли тази лодка за един човек 70 кила. Като му легна по ширина, подпирам се на тези неща (не ги знам как се казват) дето да не потъне лодката и бавно бавно докато ме закара вятъра. Аз няма да се въртя в лодката като хлапетата които се състезават. И още аз съм свикнална гумената, така че предполагам нестабилността е същата.

....to6eto69 тази телефон който си ми дал, човека има стари или продава нови такива.
Lambi, малко коментари :)
- По поста ти е очевидно, че нямаш никакъв опит с ветроходството :) не се обиждай, но ти го казвам от гледна точна на личната ти безопасност; Ако решиш да ги правиш тези упражнения - най-добре намери някой да те научи да караш водка под ветрила преди да влезеш сам във водата с такава - ще спестиш много глътната морска вода, пари и време;
- Оптимиста според мен трябва да го забравиш като вариант - прекалено голям си за него :)
- Кадета принципно можеш да го управляваш сам, макар, че от 2ма души се управлява по-лесно и това е стандартния вариант :) т.е. трябва да си понадобрял значително, за да можеш да го караш ефективно сам. Тези лодки се карат на 2 ветрила (грот и стаксел) в 99% от случаите, т.е. ще ти трябва доста опит, за да се справяш с управлението на 2те сам;
- Като прочетох коментарите до тук - кадета ми се струва, че е малко подценен като възможности и устойчивост: по моята преценка, може да се кара без проблеми и в по-силно време (поразгледай youtube за cadet sailing), но сам с твоя опит в море - никакъв шанс :) обобщено: кадета има доста добри възможности откъм сила на вятъра и разстояния, но трябват добри умения за да се управлява;
- На 2-3 мили няма никакъв проблем да влезеш с кадет, но пак казвам - ако си опитен ветроходец;
- Ако все пак решиш да се пробваш в никакъв случай не пропускай да имаш:
1. жилетка (която през цялото време да е на теб!) - ще се обърне вятъра, ще те прасне гика през тиквата докато си гледаш въдицата и ще те метне през борда, и тогава само жилетката може да те спаси;
2. водоустойчив GPS и ламинирана карта на района, в който плаваш (освен, ако наистина не караш на 300м от брега де);
3. водоустойчиво VHF радио - на 16ти канал можеш да повикаш помощ, ако се окажеш в безизходица по някаква причина - съответно ще трябва да си кажеш координатите :)

Или с накратко: с кадета можеш да се разхождаш достатъчно навътре (2-3 мили) където има риба, макар, че е далеч от идеалната лодка за това - не съм сигурен как ще се държи на котва в морето (!), но ако се научиш да го караш се хващам на 1 голяма сливова, че ще искаш да си купиш по-голяма ветроходка :)

Успех!
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

lambi tелефона които ти дадох е на ,,бивш ветроходец ,, и треньор в клас оптимис .Лодките са втора употреба .Обясни на човека за какво иде реч... Моето мнение ти го дадох вчера
За да поискаш, трябва да дадеш
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

Айде и аз да се отчета.Като бивш ветроходец карал кадет мога да споделя че за риболов не става.Лодката е силно нестабилна без ход.Такива са по - голямата част от швертботите.Единствено при ама наистина слабо време с нос срещу вятъра може да успеете да пуснете въдица но тогава ми е интересно как ще стигнете тая заветна миля :D .Оптимистът по принцип е по стабилен но пък липсата на балони и голямата тежест на един средно тежащ зрял мъж го прави неприложим.Не зная , но май по-добре водно колело отколкото швертова лодка.
Lambi
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Lambi »

Благодарности на всички отзовали се, ако не бяхте Вие вече можеше и да съм си купил такава лодка защото много се бях навил. Смятам, че доста компетентни хора се изказоха и ще уважа мнението им.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”