Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

За мнение
Модератор: sapuna
- emilh
- новобранец
- Обратна връзка:
За мнение
Искам да задам следния въпроси да чуя мнението Ви по него.Та интересува ме следното,по време на преходите ми по реката минавам по много километри и много рядко хвърлям повече от 2-3 пъти на едно и също място било то и перспективно,което май ще се окаже грешна тактика тъй като го облавям примерно с една и съща блесна или воблер.Да си призная незнам колко време бих могъл да ловя примерно на такова място
[/URL [URL=http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=5643&AlbumId=93397&PhotoId=4663449]
става въпрос за корави вирове запазвайки шансове за успех. На местата от снимките престоявам не повече от 10-тина минути а май трябва да съм по настоятелен.Ще ми е интересно да споделите мнението си относно този въпрос докога си струва да се упорства на едно място и от къде почва губенето на време колкото и условно да е това 

Рибата къща няма
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: За мнение
Принципно на такова вирче си заслужава и един час да се застои човек и при правилен подход да очаква три риби ( ако ги има и са гладни ) за престоят си 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Три пъти ми се е случвало да извадя втора риба от едно и също място, като и трите пъти
втората риба е по-малка от птрвата.(Става въпрос само и единствено за пъстърви)
Сигурно взимат по старшинство!
Аз мисля, че вътрешно преценяваме "по-перспективните" места и силно се надяваме
да извадим риба от там, в този си стремеж ми се е случвало да отделям много повече от необходимото време
и старание в облавянето на някой вир, бързей или подмол...
...сменям примамки и при закачането на всяка следваща си казвам "е на тая ще вземе".
И накрая както в рекламите"Капо, след капо, след капо..."
Поздрави!
втората риба е по-малка от птрвата.(Става въпрос само и единствено за пъстърви)
Сигурно взимат по старшинство!

Аз мисля, че вътрешно преценяваме "по-перспективните" места и силно се надяваме
да извадим риба от там, в този си стремеж ми се е случвало да отделям много повече от необходимото време
и старание в облавянето на някой вир, бързей или подмол...
...сменям примамки и при закачането на всяка следваща си казвам "е на тая ще вземе".
И накрая както в рекламите"Капо, след капо, след капо..."
Поздрави!
Love & Ribolov
- emilh
- новобранец
- Обратна връзка:
Значи казваш мога му фърли едно гоби напреко на водопада и да почакам повечко
В интерес на истината на това място съм хващал 4-ри риби една след друга на безумния метод булдо с една джапанкова мравка хвърлям във водопада да не цапа и после където го отнесе течението. На блесна само веднъж една почти черна балканка, че е около и над 6м дълбоко.Като написах за дълбочината ми идва на акъл че май и някоя клатушка мога да фърля там.puntakis като се замисля си прав трябва да има старшинство
Благодаря че се включихте в темат чиято главна цел е да покаже неподминаваме ли понякога доста бързо(както правя аз
)перспективни учасъци.

Рибата къща няма
- valeri
- разбира нещата
На такива места се отделя повечко внимание .(лично Аз) Мога да сменя и позиция и стръв.Да се върна и след ,като съм завършил прехода си по реката.
Аз така бих подходил на такова място; хвърлям точно в течението и облавям по дължина,след което хвърлям пак в течението и итака облавям и по страните на вира.Като се задържа повече и пускам и по дъното .Докато се убедя ,че добре съм обловил и продължавам към следващото място. Като се стремя да остана изключително незабележим и тих.

Аз така бих подходил на такова място; хвърлям точно в течението и облавям по дължина,след което хвърлям пак в течението и итака облавям и по страните на вира.Като се задържа повече и пускам и по дъното .Докато се убедя ,че добре съм обловил и продължавам към следващото място. Като се стремя да остана изключително незабележим и тих.

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Правилно дума Валката ! Бих постъпил като него с малки разлики . Първо бих тръгнал откъм края на вира , след това по течението , странично и в длибокото като сменям примамките в посока от воблер през блесна , клатушка та до силикон 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Здрасти и от мен,
по принцип в малките вирчета пъстървата кълве до 5-то - 6-то подаване, макар че ми се е случвало на места, за които съм сигурен че има риба, да упосрствам повече и в крайна сметка на 30-то замятане и пета поред сменена примамка да ми удари. Конкретно за това място бих подходил така:
1. Правя 6-7 замятания с примамката, която досега се е очертала като най-добра. Стремя се да обловя отначало средата на течението, като примамката минава близо до дъното.
2. Ако не кълве, ще опитам с още 2-3 модела, и задължително с дълбокогазещ воблер. Примерно на Култива моделите или на Антакс, ама вторите ги няма в Бг. Ще опитам и с някоя ХД-блесна.
3. Ако не ще, ще обловя и частта, която е по-близо до брега, по подобен начин. На този вир времето му за облавяне според мен е около 30 минути.
Иначе и аз понякога работя като теб - метна три пъти и решавам, че тука няма риба. Слабост човешка - на пет метра по-нагоре какво вирче има само, сто на сто там ще има някоя рибка... А си е нужно подробно облавяне. Особено около големите камъни трябва да прокараме примамката отвсякъде, за да сме сигурни, че пъстървата я е видяла.
Поздрави и наслука
по принцип в малките вирчета пъстървата кълве до 5-то - 6-то подаване, макар че ми се е случвало на места, за които съм сигурен че има риба, да упосрствам повече и в крайна сметка на 30-то замятане и пета поред сменена примамка да ми удари. Конкретно за това място бих подходил така:
1. Правя 6-7 замятания с примамката, която досега се е очертала като най-добра. Стремя се да обловя отначало средата на течението, като примамката минава близо до дъното.
2. Ако не кълве, ще опитам с още 2-3 модела, и задължително с дълбокогазещ воблер. Примерно на Култива моделите или на Антакс, ама вторите ги няма в Бг. Ще опитам и с някоя ХД-блесна.
3. Ако не ще, ще обловя и частта, която е по-близо до брега, по подобен начин. На този вир времето му за облавяне според мен е около 30 минути.
Иначе и аз понякога работя като теб - метна три пъти и решавам, че тука няма риба. Слабост човешка - на пет метра по-нагоре какво вирче има само, сто на сто там ще има някоя рибка... А си е нужно подробно облавяне. Особено около големите камъни трябва да прокараме примамката отвсякъде, за да сме сигурни, че пъстървата я е видяла.
Поздрави и наслука
-
- новобранец
Много често ми се случва да хващам по над 5 риби от едно място на един заход.
Ако дръпна няколко риби на подобно място бих се преместил за един - два часа на друго подобно после бих го пробвал пак.
Определено бих отделил повечко време на подобен вир особенно ако не съм си подбрал още правилната муха - ако съм сигурен в мухата няма да му отделя повече от половин час но задължително ще се върна преди да си тръгна за втори тест.
Много зависи и от метода на риболов.
Ако дръпна няколко риби на подобно място бих се преместил за един - два часа на друго подобно после бих го пробвал пак.
Определено бих отделил повечко време на подобен вир особенно ако не съм си подбрал още правилната муха - ако съм сигурен в мухата няма да му отделя повече от половин час но задължително ще се върна преди да си тръгна за втори тест.
Много зависи и от метода на риболов.
- emilh
- новобранец
- Обратна връзка:
Първо благодаря на всички взели отношение по темата.И второ ква стана тя сега маршрута ми е 8-9 часа по описания от мен начин джаста праста
четейки немога да не се съобразя с мнението Ви за необходимостта от по дълго облавяне на перспективните места и,отиде 12 часа.Вий милост нямате. Туй обезводняване ще иска компенсации
Вече не на шега изказаните мнения ще са ми от полза и след 10-тина дена ще ги приложа естествено ще се отчета с репортаж за резултата

Рибата къща няма
-
- научил се да хвърля
Здравеите колеги!Разгледах снимките на еmilh-голяма красота, страхотна природа.Завиждам на всички рибари, които посещават такива места.Не питам за местоположение, предполагам че всеки си ги пази ? Успех колеги!!!

Познанието се добива лесно за разлика от мъдростта - Аристотел
- valeri
- разбира нещата
Павле и Аз научих нещо мерси
: Не съм прообвал с булдо както писа колегата
но при първа възможност бих го пробвал. НАСЛУКА! 
Това с малките изключения съм съгласен
.При положение че се лови на муха.Аз имам наблюдение върху риболова с жива стръв и блесна.

Това с малките изключения съм съгласен