Грижи за ластика и други такива.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Грижи за ластика и други такива.
Значи сложих ластик на дирктния,но това доведе до следните въпроси(смятам че отговорите и съветите ви ще бъдат полезни и на други колеги):
1.Кога,как и колко да смазвам ластика?В магазина ме посъветваха,така както е навит на совалката,преди риболов да му капна 1-2 капки смазка и тя щяла да се разтече и омазни ластика.
2.Разпъване на директния(ластика е на трето коляно).Предполагам,че първо трябва да ги почна от 3-то,2-ро,1-во,закачам линията и след това останалите,или как?
3.Събиране на директния-предполагам всички секции до 3-то,после 3-то,като държа ластика изпънат,после 2-ро и 1-во.Питам,щото ми се вижда твърде вероятно при неправилно боравене някое коляно да защипе ластика и да стане беля.
4.Как се действа при закачка,за да не скъсам ластика?Да сложа по-тънък повод ми се вижда най-правилно.Ластика ми е 1,2.
5.Кажете ми къде има читави стойки за директен в София,че с едни алуминиеви ми се изпилиха нервите.Толкова са меки,че стават на г..з при опит да ги забиеш в по-твърда земя.
Предварително благодаря за отговорите и ме извинете ако е писано някъде за това,но поразтърсих се и не намерих отговори за въпросите си.
1.Кога,как и колко да смазвам ластика?В магазина ме посъветваха,така както е навит на совалката,преди риболов да му капна 1-2 капки смазка и тя щяла да се разтече и омазни ластика.
2.Разпъване на директния(ластика е на трето коляно).Предполагам,че първо трябва да ги почна от 3-то,2-ро,1-во,закачам линията и след това останалите,или как?
3.Събиране на директния-предполагам всички секции до 3-то,после 3-то,като държа ластика изпънат,после 2-ро и 1-во.Питам,щото ми се вижда твърде вероятно при неправилно боравене някое коляно да защипе ластика и да стане беля.
4.Как се действа при закачка,за да не скъсам ластика?Да сложа по-тънък повод ми се вижда най-правилно.Ластика ми е 1,2.
5.Кажете ми къде има читави стойки за директен в София,че с едни алуминиеви ми се изпилиха нервите.Толкова са меки,че стават на г..з при опит да ги забиеш в по-твърда земя.
Предварително благодаря за отговорите и ме извинете ако е писано някъде за това,но поразтърсих се и не намерих отговори за въпросите си.
-
- учете се от него
Re: Грижи за ластика и други такива.
Колега , ще обясня до колкото мога , аз какво правя , точка по точка:joco написа:Значи сложих ластик на дирктния,но това доведе до следните въпроси(смятам че отговорите и съветите ви ще бъдат полезни и на други колеги):
По точка 1.- нямам какво да добавя.
По точка 2.-махам тапата , изваждам ластика(навит е на много малка совалчица-4/5см) и разпъвам в следната последователност: върха-второ-трето-останалото.
По точка 3.-събирам всички секции до трето коляно. След това само разхлабвам снадките между трето и второ и второ и върха.После с лявата ръка хващам конектора и ластика с дясната ръка върха горе при втулката. Ластика се изтегля наляво и едновремено с това се прибират надясно колената , в последователност:връх-второ- трето. Това което остане да виси след като е събран телескопа , го навивам на малка совалка , понатягам леко с една-две навивки , щрак в телескопа и отгоре тапата.
По точка 3.-При закачка , това което трябва да се има в предвид предварително е че дебелината на основната линия и повода трябва да бъдат съобразени предварително с диаметъра на ластика : примерно за 1.2 ластик 0.12 основно и 0.10/0.08 повод , или цяла линия 0.10/12 (ако няма закачки). Ако обаче все пак я хвана ( може и да е дърво над теб или срещу теб

По точка 5.-стойките които ползвам за "директни" ги има в галерията ми.
Надявам се да съм бил полезен

п.п. преди всяко разпъване проверявам състоянието на ластика при конектора , ако е протрит-режа , връзвам наново и ако е необходимо поотхлабвам с една-две навивки долу от бинга!
Мерси за отговора,явно трябва да се уча още
.А стойките ги видях,но не мога да намеря такива.Дай някакви координати,моля.

-
- учете се от него
Някой от София да даде , аз съм в Карлово (карлово)joco написа:Мерси за отговора,явно трябва да се уча още.А стойките ги видях,но не мога да намеря такива.Дай някакви координати,моля.

-
- учете се от него
Телескопичната стойка(без горната част) е на КОРМОРАН ,а другата или подобни ги има почти навсякъде Там където ляга телескопа може да се лепне корк или мека гума за де не се надрасква. Горе може и да не е с пластини а цялостно от арматурно желязо (само да не е "сгъваема" , и долните краища да са заварени като клин-за по-голяма стабилност).
-
- учете се от него
Колеги , никой нищо не писа- никакъв коментар по темата , да не съм "сгомнил" нещо и нещата да не са така
п.п.колега , да си довърша "професорските" приказки за ластиците , така както са при мен- ако ластика е от дебелите 2.0/2.2 мм и конектора ,съответно от най-големите- винаги при закачка и придърпване на ластика си навивай нещо отпред на ръката (парцал , блуза или каквото и да е)!!!До сега , поне 5-6 пъти , ластика и конектора са ми отлепяли при отката след късане кожа с последващо кървене

п.п.колега , да си довърша "професорските" приказки за ластиците , така както са при мен- ако ластика е от дебелите 2.0/2.2 мм и конектора ,съответно от най-големите- винаги при закачка и придърпване на ластика си навивай нещо отпред на ръката (парцал , блуза или каквото и да е)!!!До сега , поне 5-6 пъти , ластика и конектора са ми отлепяли при отката след късане кожа с последващо кървене

Не бе,не си.Ма понеже нещата са ясни и не може да се спори,та за това няма и мнения
Мерси за помоща,пък във вторник ще пиша за резултати и изобщо какви съм ги свършил през почивните дни.
Желая весели празници на всички.

-
- учете се от него
Днес се шашнах , бяхме с колега на едни арендни гьолове точно на устието на Копринка-видях на практика най-сложното събиране на директен с ластик , което някога съм виждал
Между мен и колегата имаше друг колега- лаф , риболов , плющят едни хубави каракуди и от време на време по някой шаран... Това както и да е,човека беше в час от всякъде и с перфектни такъми - ловеше в началото със седмица с ластик. Заради шавари , много силен вятър и т.н. по някое време включи мача (аз през цялото време бях на мач)и събра директния ето така: При ластик на трето коляно (или 1.0 , или 1.2) колегата събра от зад ,напред ,до трето коляно , после свали тапата отзад , извади назад трите колена , разхлаби ги , извади бинга с ластика и върха назад през двете колена , намота си ластика на бинга , второ и трето коляно обратно в телескопа , тапите отзад и отпред , върха и "карантиите" отделно- и това всичкото в калъфа
Аз погледах една минута "умно" , отидох при колегата и споделих аз как се оправям с ластиците- мисля че вече няма да нанизва връзки за обувки от горе , надолу.
А моя колега , shakira после ми каза , че през цялото време на тази манипулация , мислел че това е уип

За да не отварям нова тема,пиша пак тук.Имам два въпроса:
1.Ластика е 1,2мм,конектора стои плътно към върха"не виси".Редно ли е при вадене на риби 2-300гр.ластика да се разпъва.Т.е.хлабав ли е и трябва ли да го натегна малко?
2.Когато си приготвям линията я намотавам на совалка.При разпъването,влакното е прегънато на ъглите й.Въпроса е:за 10-тина часа е ясно че нищо няма да му стане,но при по-дълго съхранение не се ли нарушава здравината му?
П.П.Не пиша,щото от към риба нещата са просто трагични.Някакви епизодични или по-скоро случайни риби,но като цяло мнооо зле

1.Ластика е 1,2мм,конектора стои плътно към върха"не виси".Редно ли е при вадене на риби 2-300гр.ластика да се разпъва.Т.е.хлабав ли е и трябва ли да го натегна малко?
2.Когато си приготвям линията я намотавам на совалка.При разпъването,влакното е прегънато на ъглите й.Въпроса е:за 10-тина часа е ясно че нищо няма да му стане,но при по-дълго съхранение не се ли нарушава здравината му?
П.П.Не пиша,щото от към риба нещата са просто трагични.Някакви епизодични или по-скоро случайни риби,но като цяло мнооо зле

-
- учете се от него
Съвсем редно е 1.2 при риби 200-300гр да се разпъва малко , дали е хлабав ще разбереш след като се хванат първите няколко-след откачането на рибата ластика не трябва да остава да виси , трябва да се прибира почти веднага , ако виси се понатяга при бинга. Ако се хване нещо по-едро и след това не прибере веднага-топни леко няколко пъти върха във водата , ако пак не прибере , пак се понатяга. Много натегнатия ластик води до изпускане на риби и късане на тънки поводи. Нищо му няма на влакното от совалките , стига да нямат остри ръбове и да не се натяга при навиването!
Поздрави и Успех
Поздрави и Успех

-
- учете се от него
[quote="joco"]За да не отварям нова тема,пиша пак тук.Имам два въпроса:....................
quote]
Колега , имаш и трети въпрос за ластиците , ама още не го знаеш
Въпроса е: "Какво правим при директен без ластик и яки късания на завъртяли се случайни едри риби"
Ами , ползваме "шокабсорбер" , (има го в галерията, само че за фидер).Шокабсорбера е ластик около 30 см дължина и в случая за директните , 1.6 , 1.8 , 2.0 , 2.2 мм.Нормалните абсорбери са около 3.0мм. , в случая ползвам парчета от стандартни ластици останали след монтажа на ролката ластик. Тези на снимката са за фидер , иначе за директен единия от вирбелите е с карабинка-за закачане на пръстенчето или накрайника на върха на пръта ; на долния вирбел следва монтажа на линията. Това се прави САМО при извънредни ситуации с появили се ненадейно едри риби и трябва да се внимава много при замятането , "нещото" горе виси като мърсол , но лови риби по 3.5-4.0 кила без късания и без много разправии , екшън е от всякъде. Винаги си нося по два-три шокабсорбера за директни... , за фидерите е отделно , но това е друга тема

Поздрави и Успех!!!!
quote]
Колега , имаш и трети въпрос за ластиците , ама още не го знаеш

Ами , ползваме "шокабсорбер" , (има го в галерията, само че за фидер).Шокабсорбера е ластик около 30 см дължина и в случая за директните , 1.6 , 1.8 , 2.0 , 2.2 мм.Нормалните абсорбери са около 3.0мм. , в случая ползвам парчета от стандартни ластици останали след монтажа на ролката ластик. Тези на снимката са за фидер , иначе за директен единия от вирбелите е с карабинка-за закачане на пръстенчето или накрайника на върха на пръта ; на долния вирбел следва монтажа на линията. Това се прави САМО при извънредни ситуации с появили се ненадейно едри риби и трябва да се внимава много при замятането , "нещото" горе виси като мърсол , но лови риби по 3.5-4.0 кила без късания и без много разправии , екшън е от всякъде. Винаги си нося по два-три шокабсорбера за директни... , за фидерите е отделно , но това е друга тема

Поздрави и Успех!!!!
Последно промяна от Бачо Илия на Пет Ное 07, 2008 1:33 pm, променено общо 2 пъти.
Колега, ако използваш стълбичка вместо конус е по удачно да намотаеш ластика върху стълбичката и да го прибереш в долния край на телескопа.Там колената са с по-голям диаметър и не рискуваш да прищипеш ластика.В началото и аз използвах твоя метод за прибиране на ластика.Иначе всичко написано от теб по темата е изчерпателно и точно.IDA написа:Днес се шашнах , бяхме с колега на едни арендни гьолове точно на устието на Копринка-видях на практика най-сложното събиране на директен с ластик , което някога съм виждалМежду мен и колегата имаше друг колега- лаф , риболов , плющят едни хубави каракуди и от време на време по някой шаран... Това както и да е,човека беше в час от всякъде и с перфектни такъми - ловеше в началото със седмица с ластик. Заради шавари , много силен вятър и т.н. по някое време включи мача (аз през цялото време бях на мач)и събра директния ето така: При ластик на трето коляно (или 1.0 , или 1.2) колегата събра от зад ,напред ,до трето коляно , после свали тапата отзад , извади назад трите колена , разхлаби ги , извади бинга с ластика и върха назад през двете колена , намота си ластика на бинга , второ и трето коляно обратно в телескопа , тапите отзад и отпред , върха и "карантиите" отделно- и това всичкото в калъфа
![]()
Аз погледах една минута "умно" , отидох при колегата и споделих аз как се оправям с ластиците- мисля че вече няма да нанизва връзки за обувки от горе , надолу.
А моя колега , shakira после ми каза , че през цялото време на тази манипулация , мислел че това е уип
![]()
![]()
НАСЛУКА!!!
-
- учете се от него
Ползвам за бинг стълбички на Stonfo (тези конусните , оранжевочервени , номера 2/3/4 , две е светлозелена) , горе муфата и конектора също са само и единствено на Стонфо. Ластика първоначално го монтирам така:
1. Режа върха и слагам накрайника( тефлонов) , обикновено с един номер по-голям от ластика който реално ще слагам , т.с , ако слагам 1.4 , режа и слагам накрайник за 1.6.
2. Режа долния край на бинга ( връзвам парче дебело влакно отдолу с клуп за ваденето от коляното) по размер на бинга за съответното коляно (обикновено трето или четвърто; имам и на второ и на пето)
3. При разглобени съответните връх и т.н. , прекарвам ластика от върха надолу (със или без нанизвачка) до като се покаже от долния край на върха , изтеглям го целия надолу без 40-50 сантиметра и горе монтирам конектора. Да се има в предвид че за дебелите ластици и съответно големи конектори може да се наложи ластика да се прокара надолу през сглобените връх и първо коляно и след това да се монтира конектора.
3. Доизтеглям ластика надолу до като конектора опре в накрайника и сглобявам връх през първо (ако вече не са сглобени) , двете заедно през следващото и т.н до коляното с бинга. Там преценявам на око колко резервен ластик ще събере стълбичката (бинга) , режа излишния , правя възел "клуп" , закачам го за бинга , намотвам до като се понатегне и поставям бинга в коляното за което е предназначен. Висящото парче корда от бинга също го поприбирам отзад в коляното.
По-долу , ластик 1.8 на седмица , на трето коляно (червения) и 1.6 , на осмица , на четвърто коляно (жълтия):

4. При сглобена останалата част от телескопа и свалена тапа най долу , отзад-напред прекарвам "топсета" и завивам тапата отзад. По нататък се разглобява и събира както в поста по горе-разхлабват се колената ......и т.н. Разбира се че много трябва да се внимава да не се прищипе , просто ластика трябва яко да се изпъва наляво и бавно и вниматално да се събират колената на дясно , от върха надолу. Като се събере , останалия ластик се намотава на малка совалка ( парче от по-голяма с две напречни части и загладени след отрязването ръбове).
5. Смятам този начин за по-удачен , понеже не се налага да се регулира ластика при всеки риболов и долу на бинга има поне метър резервен ластик за отпускане при периодичното подрязване и превръзване от протривания горе при конектора, отделно при дебелите ластици 1.6/1.8/2.0/2.2 мм , ако се прибира назад и намотава на бинга- по никакъв начин не може да се събере върху него , ластик на четвърто коляно , да речем , даже и на трето, При тия диаметри бинга събира най-много 0.8-1.0 метра ластик
Дано съм бил разбираем 
Бинговете за трето и четвърто коляно ( включително и върха се брои за коляно)

Колега , пробвал съм и по този начин , ако всички детайли се изпипат (вкл. "совалчицата") мисля че това е по удачния начин; такъма се разпъва и се събира за не повече от две-триминути , включително монтажа или навиването на линията на совалка. В момента , за тия диаметри ластици долу на бинговете имам навити 1.0м ./ 1.6 и 0.8м/ 1.8.
Аз "боричкането" с ластиците го правя така , може и да не е най-правилното (аз съм любител, не си вадя хляба с тая работа), но за директни телескопи на мен ми върши работа.
Поздрави и Успех
1. Режа върха и слагам накрайника( тефлонов) , обикновено с един номер по-голям от ластика който реално ще слагам , т.с , ако слагам 1.4 , режа и слагам накрайник за 1.6.
2. Режа долния край на бинга ( връзвам парче дебело влакно отдолу с клуп за ваденето от коляното) по размер на бинга за съответното коляно (обикновено трето или четвърто; имам и на второ и на пето)
3. При разглобени съответните връх и т.н. , прекарвам ластика от върха надолу (със или без нанизвачка) до като се покаже от долния край на върха , изтеглям го целия надолу без 40-50 сантиметра и горе монтирам конектора. Да се има в предвид че за дебелите ластици и съответно големи конектори може да се наложи ластика да се прокара надолу през сглобените връх и първо коляно и след това да се монтира конектора.
3. Доизтеглям ластика надолу до като конектора опре в накрайника и сглобявам връх през първо (ако вече не са сглобени) , двете заедно през следващото и т.н до коляното с бинга. Там преценявам на око колко резервен ластик ще събере стълбичката (бинга) , режа излишния , правя възел "клуп" , закачам го за бинга , намотвам до като се понатегне и поставям бинга в коляното за което е предназначен. Висящото парче корда от бинга също го поприбирам отзад в коляното.
По-долу , ластик 1.8 на седмица , на трето коляно (червения) и 1.6 , на осмица , на четвърто коляно (жълтия):

4. При сглобена останалата част от телескопа и свалена тапа най долу , отзад-напред прекарвам "топсета" и завивам тапата отзад. По нататък се разглобява и събира както в поста по горе-разхлабват се колената ......и т.н. Разбира се че много трябва да се внимава да не се прищипе , просто ластика трябва яко да се изпъва наляво и бавно и вниматално да се събират колената на дясно , от върха надолу. Като се събере , останалия ластик се намотава на малка совалка ( парче от по-голяма с две напречни части и загладени след отрязването ръбове).
5. Смятам този начин за по-удачен , понеже не се налага да се регулира ластика при всеки риболов и долу на бинга има поне метър резервен ластик за отпускане при периодичното подрязване и превръзване от протривания горе при конектора, отделно при дебелите ластици 1.6/1.8/2.0/2.2 мм , ако се прибира назад и намотава на бинга- по никакъв начин не може да се събере върху него , ластик на четвърто коляно , да речем , даже и на трето, При тия диаметри бинга събира най-много 0.8-1.0 метра ластик

Бинговете за трето и четвърто коляно ( включително и върха се брои за коляно)
Колега , пробвал съм и по този начин , ако всички детайли се изпипат (вкл. "совалчицата") мисля че това е по удачния начин; такъма се разпъва и се събира за не повече от две-триминути , включително монтажа или навиването на линията на совалка. В момента , за тия диаметри ластици долу на бинговете имам навити 1.0м ./ 1.6 и 0.8м/ 1.8.
Аз "боричкането" с ластиците го правя така , може и да не е най-правилното (аз съм любител, не си вадя хляба с тая работа), но за директни телескопи на мен ми върши работа.
Поздрави и Успех

-
- учете се от него
Да завърша с темата- как са мие телескоп , мие се след всеки излет в следния ред:
1. Маха се тапата горе и се разпъва до коляното с бинга.
2. Развива се тапата долу и се изважда назад тази част(колена) с ластика, колената надолу се разглобяват и се мият с хладка вода и мека гъбичка , пълнят се до някъде с вода , запушват се с двете ръце исе плакнят.
3. Разхлабват се коленете с ластика , бинга е вади назад и се мият , бинга, конектора и ластика оставт на първо (второ) коляно.
4. Съхнат , после се сглобяват по начина по-горе!!!!!
Успех

1. Маха се тапата горе и се разпъва до коляното с бинга.
2. Развива се тапата долу и се изважда назад тази част(колена) с ластика, колената надолу се разглобяват и се мият с хладка вода и мека гъбичка , пълнят се до някъде с вода , запушват се с двете ръце исе плакнят.
3. Разхлабват се коленете с ластика , бинга е вади назад и се мият , бинга, конектора и ластика оставт на първо (второ) коляно.
4. Съхнат , после се сглобяват по начина по-горе!!!!!
Успех

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Май 27, 2008 11:16 am, променено общо 1 път.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
МОДЕРИРАНО - БУТНИК СТИГА НЕРВИ !
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....