Моля за съвет

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

yvan
новобранец
новобранец

Моля за съвет

Мнение от yvan »

Искам съвет относно избор на директен телескоп,Уип или болонезе.Изчетах доста от темите и коментарите по тях,но не можах да реша каква въдица да си взема.Риболова който практикувам е предимно на река Струма/от Благоевград съм/,ловя с директен 5 метра,но ми идва къс почти навсякъде и искам да мина на 7 метров.Ловя предимно мряна в бързеите по кресненското дефиле на возене/така му казваме тук лека тежест без плувка/Телескопа ми е около 250 300 грама от стъклопласт,май така се казваше и дефакто е доста здрав още не съм го чупил а е на много години.Та въпроса ми е каква въдица ще ми препоръчате за спецификата на моя риболов.Да бъде лека окло 250 300 грама и достатъчно здрава да вадя мрените от бързите течения без да се счупи за или около 200 лева.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Моля за съвет

Мнение от chirusa_bg »

Аз лично бих изключил уипа.
Мисля, че за тези пари ще намериш добро болонезе ..6 метра.
Аз бих заложил на този вариант
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

Според мен тук можеш да погледнеш и да си избереш нещо:
http://fishermanbg.com/articles.php?ArticleGroupID=16
Пробвах Wonder Bolo шестица, но нямах късмета да извадя нещо по сериозно за да проверя здравината.За съжаление забраната беше започнала и не успях да я пробвам на Струма.
Изображение
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

Преди около 2 месеца си взех директен Tubertini 8 м и засега съм доволен от него,колега.Малко е тежичък според мен за риболова за който смяташ да го използваш,но може пък да си по-здрав в ръцете от мен :D Седемте метра според мен ще ти свърши перфектна работа.
yvan
новобранец
новобранец

Мнение от yvan »

Ох,явно ще се направи някакав компромис,вече клоня към някоя болонезе или по точно тази на 6 метра http://fishermanbg.com/articledetails.php?ArticleID=28 Доста твърда акция има и мисля че добре ще се държи.пък и винаги мога да и сложа някоя лека макара и да я ползвам и за друг риболов.
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re:

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

yvan написа:Ох,явно ще се направи някакав компромис,вече клоня към някоя болонезе или по точно тази на 6 метра http://fishermanbg.com/articledetails.php?ArticleID=28 Доста твърда акция има и мисля че добре ще се държи.пък и винаги мога да и сложа някоя лека макара и да я ползвам и за друг риболов.
За мен това е истината Изображение Нама да съжаляваш. Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re:

Мнение от bkd »

yvan написа:Ох,явно ще се направи някакав компромис,вече клоня към някоя болонезе или по точно тази на 6 метра http://fishermanbg.com/articledetails.php?ArticleID=28 Доста твърда акция има и мисля че добре ще се държи.пък и винаги мога да и сложа някоя лека макара и да я ползвам и за друг риболов.
И като сложиш макарата ,какво правим/погледнато от към грамаж/ :?: :idea: :|
А ако решиш да я ползваш без макара :roll: :shock: , бая ще има да си говориш сам :!: :roll:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
yvan
новобранец
новобранец

А ако решиш да я ползваш без макара :roll: :shock: , бая ще

Мнение от yvan »

Ами колега като сложа макарата се предполага че няма да я държа постоянно в ръка,може и на някое по леко тежко да ловя с нея(на плувка също).И в какъв смисъл ще си говоря сам ако я ползвам без макара.А иначе знам че от директния по-добър няма за моя риболовно ме е страх някоя по-голяма мрена да не се шмугне в бързака и да си остана без въдица.Не съм ловил до сега с карбонов,но по разни коментаи останах с впечатление че не са толко здрави колкото ми е нужен.Не че мрените са толко голями,но силното течение допълнително усложнява нещата.И ако поже едно пояснение.Ако си взема болонеза и я използвам за директен каде да вържа основното на първия водач или на последния(върхъ).
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: А ако решиш да я ползваш без макара :roll: :shock: , бая ще

Мнение от Бачо Илия »

yvan написа:Не съм ловил до сега с карбонов,но по разни коментаи останах с впечатление че не са толко здрави колкото ми е нужен.Не че мрените са толко голями,но силното течение допълнително усложнява нещата.И ако поже едно пояснение.Ако си взема болонеза и я използвам за директен каде да вържа основното на първия водач или на последния(върхъ).
:shock: :shock: :shock:
Изображение
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Ако си вземеш болонезе го използвай по предназначение - в комплект с макара :)
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: А ако решиш да я ползваш без макара :roll: :shock: , бая ще

Мнение от Бачо Илия »

yvan написа:.А иначе знам че от директния по-добър няма за моя риболовно ме е страх някоя по-голяма мрена да не се шмугне в бързака и да си остана без въдица.Не съм ловил до сега с карбонов,но по разни коментаи останах с впечатление че не са толко здрави колкото ми е нужен.Не че мрените са толко голями,но силното течение допълнително усложнява нещата.И ако поже едно пояснение.
Колега , кое мислиш че "дърпа" повече- 200/300 грамова мряна на течение или 5-6 килограмов толстолоб , амур или шаран , в спокойна вода :roll: :roll: :roll:
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Имам едно подозрение, че хубаво болонезе на 6м с макара, тежи по-малко от сегашната ти въдича.
Няма да ти пречи макарата, дори да си го ползваш, като директен, защо да връзваш влакното тук и там, като може да си е на макарата и да си разполагаш и с аванса :wink:
Вземи една пръчка в ръце и после го мисли.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Само си задай въпроса ,дали ще имаш оплитания от водачите при замятане/говоря за използването на боло като директен/.Е те тогава ще си говориш сам :!:
А иначе не се притесняваи за здравината на директният.Ти спазиш ли основните правила за направа на линията,нямаш грижи.
От опит мога да ти кажа ,че всички чупения са ми не от риби :idea: Много по - неприятно е да ти се случи тази случка/чупене/ с болото.
А иначе всичко е въпрос на личен избор :!: :wink: :lol:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
yvan
новобранец
новобранец

Мнение от yvan »

Е това за линията е така.досега ловях с по дебели влакна основно 0,25 повод 0,20 и при закачки които са чести дърпах като хамалин и няма чупене,ама с тия карбони ще трябва да се внимава и влакното ще трябва да го сваля с по 10 единици надолу май.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”