Сезон 2022

Модератор: nkolev66

boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 411
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 4:50 pm

Сезон 2022

Мнение от boqn_belchev »

Здравейте!
Сезонът го открих месец април. Първото гмуркане беше в Каварна. Времето беше топло. Обичането на неопрена стана на морето. Най-големи впечатления ми направиха скаридите, колкото нокът. Бяха на метър над дъното и около два метра нагоре всичко беше скариди около буната. Рапаните бяха тръгнали и се виждаха малки миди по тетраподите. Исках да направя преглед на екипировката. Всичко си беше наред, но стрелите и на двата харпуна бяха за смяна. Реших да си поръчам стрела. За жалост във Варна вече няма хубав магазин за подводна екипировка. Поръчах по интернет стрела и си харесах плавници. Бяха нов модел на тези, които ползвах. бях доволен от предишните и вече ги ползвах няколко сезона. Препоръча ми ги колега, който има по-голям опит от мен. Също така за сезона си поръчах и ластици. Доставката дойде много бързо и коректно. Нямах търпение да ги пробвам.
Пак в Каварна точно на обяд отивам до морето. Паркирам на буната и се оглеждам. Решавам да отида на нашето място с Тошко. Още докато изваждам екипировката и новите плавниците виждам как рибите скачат над водата. Делфини не се виждат. Адреналинът се повиши още на сушата. Бързо се обличам и влизам. Пазя новите плавници. Петата им е много мека. Явно модата сега е такава. Аз не съм модерен, но се съобразявам с това което имам. Мекия пантоф ми позволи да обуя плавниците с чорапи седмици. Чорапите ги имах от около 10 години и все не можех да влизам с тях много ми стискаха плавниците. Сега обух правниците без проблем. Размерът на пантофа е същия, като на старите плавници. Не търсех много рибите. Все пак ги видях къде скачат. Краката ми са леки и трудно се притихвам към дъното. Водата е мътна. Аз съм с 90цата да пробвам новата стрела. Предната беше 140см. Тази 125см. Контрата е почти до главата на харпуна. Така и мерната линия явно се променя. Точно си намерих хубаво камъче за прикритие и съм успял да притихна над мен минава кефал, после още един изстрел и първата риба е уцелена. Виждам, че е лошо ударена, но успях да я хвана. Буя е на 20м. от мен и изпроводех първата слука до него. Куканът е на буя. Реших да изляза да сложа тежести за крака, да се обадя на Тошко да идва. След 10мин пак бях във водата. Рибите пак на същото място. Този път си избрах по- едра. И пак изстрела беше горе. Отново имах честа да я съпроводя до кукана. После пак ги потърсих, но вече не гледах с това око на кефалите. Исках да проверя, какво ги кара да скачат над водата. Разходих се и малко по-дълбоко. Там си беше по- бистро но и по-студено. Пак се върнах по плитките места. Корабчето на мидената ферма излезе. Излязох и аз и така като съм с неопрена отидох до буната. Там ми дадоха и миди. Малко след това влезнах на буната да проверя, как е там движението. Риби не видях, но скаридите пак си бяха там. Водата на дъното беше изстинала в сравнение с миналата седмица.
Направих си проверката и излязох. Бях доволен. Последните години почти винаги подарявам първият улов. Бях решил да подаря първата рибка на Тошко. Така се получи, че първо подарих втората риба на друг Тошко още на морето, а първата слука я подарих втора на Тошко, когато се качих в града.
Изводи- Плавниците са късметлийски и универсални. Взех си спортни стелки и сега мога да ги ползвам със седмица и петица чорапи. Само не ми хареса мекия пантоф, но това ще го проверявам през сезона. От много време исках да имам хубав зимен плавник и тези се оказаха много добри за целта.
IMG_20220425_141129.jpg
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”