Тема за размисъл :)

Модератор: sapuna

Аватар
dunedanetz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Тема за размисъл :)

Мнение от dunedanetz »

Намерих тази интересна статия в интернет. След като я прочетох, наистина се замислих за нещата. Преведох я, който има нерви да чете :D

Миналата година беше наистина ужасна откъм шаранджийски риболов. Хванах много по-малко риба откогато и да било. И рибите, които успях да хвана не бяха толкова големи, както тези предните години. Доста време мислих защо се получи така и стигнах до следните обяснения:

1. ПО-ДОБРО ОБОРУДВАНЕ ОЗНАЧАВА ПО-МАЛКО РИБА – да, така е. Замених старата си 2-метрова въдица с 4 метров шарански прът, старата си спинингова макара с такава с бейтрънър. Вместо да чупна няколко пръчки от най-близкото дръвче, си купих хубав род под. Мога да продължа, но схващате идеята. Оборудвах се с истински шарански такъми. Но на шарана изглежда не му пука особенно.

2. ПОВЕЧЕ ОБОРУДВАНЕ ОЗНАЧАВА ПО-МАЛКО РИБА – няма съмнение в тази истина. Имам си цяло ремарке, пълно само със шаранските ми такъми, които си накупих. Преди нямах нужда от ремарке. Преди, излизах от колата на гьола и риболовстването започваше след 10 минути. Сега дори не мога да разтоваря половината си такъми за 10 минути. Трябват ми минимум 45 минути за да се установя и почна да ловя. Просто знам, че шарана изпада в див смях, като ме види да мъкна целия този багаж.

3. МОДЕРНАТА СТРЪВ ОЗНАЧАВА ПО-МАЛКО РИБА – Сега трябва да почна няколко дни предварително да си правя стръвта и захранката. Първо почвам със захранката – имам ДЕВЕТ отделни пластвасови кутии в гаража, всяка от които съдържа различен вид животиски храни, гранули, семена. Меля ги, миксирам ги, меся ги, правя ги на захранка И това е просто моята захранка..... След всичко това, почвам да си правя стръвта, а именно – топчетата. Имам няколко вида брашна и други продукти с които правя сухия микс. След това идват ароматите – купувам ги от риболовните магазини. Отнема ми десетки часове за да си приготвя нужните ми стръв и подхранка само за един уийкено риболов. Мисля, че тази стръв плаши шарана. В миналото, единственото което правех, е да мина през крайпътното магазинче за консерва царевица. И с нея хващах много риба. Ще помислите, че преувеличавам, ако ви кажа колко много наистина беше.

4. СПЕЦИАЛНИТЕ МОНТАЖИ ОЗНАЧАВАТ ПО-МАЛКО РИБА – правя ги всичките!!!! Hair rig, safety rig, in-line, anti-tangle rig, back leads, шоклидери...... Преди, просто набучвах няколко зърна на каквато и да е кука, която имах под ръка. Хващах много, и големи също. Загубих им бройката.

5. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЗНАНИЯ НАТРУПВАШ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО РИБА ХВАЩАШ – Имам 5 папки със съвети, тактики, от всякакви интернет форуми, книги, филми и всякакви хитринки от други колеги по гьоловете. Нито едно от тези неща не проработи. Точка. Забравете за налягането, за температурата, за фазите на луната, за различните части на деня. Простата истина е, че понякога шарана кълве, понякога – не!! Преди подхода ми беше много по-печеливш: Ако имах време – отивах за риба, ако бях прекалето зает – не.

6. АКО ПЪТУВАШ ДО „НАЪІПЕРСПЕКТИВНИТЕ МЕСТА”, ЩЕ ХВАНЕШ ПО-МАЛКО И МАЛКИ РИБИ – тази година пътувах из цялата страна в търсене на големи риби. Повечето от тези места бяха на 4-5 часа с кола от вкъщи. Ходих на всичките места с добра репутация. Ако на някое езеро тръгнеше слух, че има голям шаран – отивах. Дори пътувах хиляди километри, до най-добрия гьол в страната. Но най-голямата риба, която някога съм хващал си остана онази от реката, която е на 15 минути от нас.

7. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ГЛЕЗОТИИ СИ КУПУВАШ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО РИБА ЩЕ ХВАНЕШ – това е абсолютната истина. Купих си голям хубав сенник, палатка. Ако е прекалено слънчево – под сенника. Ако завали – в палатката. Каква грешка!!! В миналото, ако бях за риба и времето стане прекалено горещо или облачно – просто се прибирах вкъщи. Причината? Рибата престава да кълве ако стане прекалено горещо или времето се развали.

8. УПОТРЕБАТА НА ЕЛЕКТОННО ОБОРУДВАНЕ ЩЕ ТИ ГАРАНТИРА УЛОВА НА ПО-МАЛКО РИБА – Купих си хубах wireless сонар. Мислех, че е страхотен – устройство, което с точност ще сканира дъното на езерото или рекат. Можех да избера перфектоно място за риболов. Почнах да ловя на тези перфектни места. Единствения проблем беше, че не хващах нищо!!! В миналото просто слизах до близката река и хващаш шарани. Имам и електронни сигнализатори. Знаете ли какво правят те??? Със сигурност не привличат шарана!!! Те привличат други рибари на гьола, които идват да видят какви са тия джунджурии по въдиците ми.

Виждате за какво става въпрос – инвестирах наистина много пари, прекарах безброй часове, изминах хиляди километри и събрах всевъзможна информация. Резултатът от всичко това беше, че хванах много по-малко и малки риби от когато и да било. Дори жена ми го забеляза.
„Вече не хващаш почти никаква риба. Справяше се много добре преди на близката река при моста. Защо спря да ходиш там?” – ми каза онзи ден.
Промърморих нещо за кръговрата на живота, слязох в гаража, намерих си старите вехти такъми и се провикнах на жената – "Да ти се намира консерва царевица??"

Линка към статията на английски: http://www.carpanglersgroup.com/articleStanGeidel.html
snegk
и господ не е толокова добър

Re: Тема за размисъл :)

Мнение от snegk »

Глупости на търкалета :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

:D А за ремаркето със шаранските такъми всички сме в кюпа :D
борислав енчев
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от борислав енчев »

И тук е така ,но не заради такъмите а защото преди 10-15 години наистина се ловеше едра риба на какво ли не.Сега просто рибата е за червената книга у нас,и ако не се вземат по насериозно бракониерчетата и са все така безнаказани , ще си търсим друго хоби.
ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ СЪС СМЪРТЕН ИЗХОД !
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Верно е , знаех си че изобщо не ми требват въдици :wink: :lol:
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Съгласен съм с колегата,че и при нас стана така заради разните му "парашутисти","мрежари","търмъци"...абе с две думи безкрупулни бракониери!
Аватар
ded
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ded »

Много хубаво написани думи.Важното е човек да не забравя миналото и да се връща към исконното и вътрешното в себе си.Но какво да се прави не може да се спре прогреса.
Тоз, който падне в бой той не умира.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Глупости на търкалета
,
Не, не са глупости.Индустрията ориентирана към риболовците ще продължава да им
изпразва джобовете за този дето духа !!! С всяка изминала година все по стръвно.
Тези насищане нямат.
В един магазин що годе добре зареден може да ти се замае главата от артикули-хиляди глупости.А нещата са само 5 :Въдица, макара/влакно , кука и стръв.
Едно време като ги нямаше тези глупости пак си ловяхме.
Аз не ги и поглеждам, не ме интересуват ама никак, влизам за нещо съвсем конкретно, взимам и излизам.В тези магазини има хиляди излишни неща, но много хора яката кълват.
Много добре го е написал човека- това е голата истна.
snegk

Мнение от snegk »

Pedro като гледам си от Русе и те разбирам.За Дунава не се иска кой знае какви такъми,но по големите водоеми нещста стят по друг начин.Трябва да се постига дистанция,рибата е наплашена и иска нови модели монтажи и вкрайна сметка всеки обича хубавото.Защо не си карате москвичите и не гледате чернобели телевизори.Кто казвам,че е пълни глупости го казвам с основание.А за едно време е ясно,просто имаше много риба,не,че сме били много кадърни :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

snegk,
Моите уважения.Ти си голям рибар.
Ама това:
рибата иска нови монтажи
,меко казано си е..незнам как да го
коментирам, да не те обидя.Много знае тя какво иска.
Хиляди ароматизатори, хиляди бъркочи, хиляди вонящи смеси - те са само за най-голямата риба дето стои на брега и държи пръта.
Жива стръв - стандартна-няколко вида според рибата, няколко вида друга стръв за мирни риби - според мене това е то.Всичко друго е от лукавите търговци.Чакай ти да видиш още какво ще измислят.
Няма смисъл да спорим, мисълта ми беше че написаното и преведено пасажче за мене е саматга истина.
За тебе щом не е така - добре.Няма лошо.Бъди жив и здрав и много риби тази година.
snegk

Мнение от snegk »

Всеки има право на собствено виждане на нещата.Ако новите монтажи на косъм не ми спомагат за улова на големи риби ще ги махна,но засега си работят.Успех на всички със нови и стари монтажи. :P
Hobby
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Hobby »

Велико! И превода е добър. Както обикновено истината е "някъде там"... Има места дето шепа царевица, кол от върбата, влакно дебело и навито като свинска опашка и кука 1/0 в определени моменти могат да свършат работа и да си хванеш шаран, но това са вече абсолютните изключения от правилото, което за повечето от нас, е: Инвестирай време и пари в царевици, топчета и миксове. В такъми и средства за внасяне на монтажи. Пътуване на десетки и стотици километри, търсене на място за бивак и цял ден в правене то му. Умуване по отношение на най-подходящите за случая монтажи. Създаване на хранително петно и вкарване на монтажите за нощното или сутрешното кълване, което, не рядко, го чакаш 2-3-5 или 10 дена и е съвсем реалистично така и да не се случи. Причините за това са много и една от тях е, че за една и съща трофейна риба се борим стотици риболовци и поне половината от нас като я хванат ще се снимат в банята с нея.
Ако пък и кълве... Още по-добре!
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Гледам сега много хора са озверели и взимат улова за в къщи без да имат никаква нужда от това, бракониери ловят и продават изобщо алчно и безмозъчно „усвояване„ на който квото докопа.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

По тази и причина си купих макари с вместимост 0,45-300м.Да стигна там,където ще има вероятност да има и риба! :wink:
Поддържам отчасти snegk!
п.п.Вече си нося и репелент! :D
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Snejk,прав си за големите язовири,където се събират по 1500 риболовци,кибици,купонджии и ква ли не още мангалско-европейска сбирщина.Но ...в задръстените части на Татковината има водоеми,дето шаран се хваща с прост,ма най-прост ефтинджоски мосвичов монтаж.Ако там се явиш със сложните си монтажи,ароматизатори,протеинови топчета и пр.,освен да разсмееш шараните,друг ефект няма да има.Не влизам в полемика,нито искам да оспорвам нечии достойнства,знания е умения,но винаги има и нещо друго,диво,натурално,първично,което не ще да се съобразява с цивилизацията и модата.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”