Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Отровиха р. Янтра при В. Търново
Модератор: bobopeli
- muso
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Отровиха р. Янтра при В. Търново
Отново отровиха р. Янтра при В. Търново. Този път потърпевш беше вира при Мавриков. Станало е може би в петък, така чух да се разправят местните. Аз бях там в неделя и гледката не беше от най-приятните. Основно е изтровена мрена и скобар и то доста добри екземпляри. Общо взето смрад.
Може би заключението ще бъде отново НЕДОСТИГ НА КИСЛОРОД
Как пък все в града се случва на горката риба да не и достига кислород.

Може би заключението ще бъде отново НЕДОСТИГ НА КИСЛОРОД

Как пък все в града се случва на горката риба да не и достига кислород.

Чете ли се или да увелича малко ?
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Re: Отровиха р. Янтра при В. Търново
Не ми се коментира!
РОСВ В.Търново написа: Резултати от проверка във връзка с измиране на риба
в р. Янтра на 05 и 06.06.2008 г.
При проверката се установи, че рибният замор е на участък от около 500 м по течението на р. Янтра след моста до кв. Мавриков и е започнал на 04.06.2008 г. Касае се за около 100-150 кг. измряла риба.
Анализът на резултатите показва, че разтвореният кислород във водата е в границите на 3,77 до 4,6 мг/л и се доближава до допустимата минимална стойност от 4 мг/л. Измерената стойност за рН е 7,6 – 7,9 , което показва, че няма химическо замърсяване и отравяне на рибата.
Реката в този участък тече по-бавно и в участъка се отлагат органични замърсявания, които при разлагането си отнемат разтворения кислород и намаляват съдържанието му във водата. Недостатъчното количество кислород е причината за измирането на рибата.
От извършения обход на реката нагоре по течението съвместно с представители на “ВиК- Йовковци” и представитери на Агенцията по рибарство и аквакултури – В.Търново се установи, че органичното натоварване на реката, което е довело до намаляване на разтворения кислород във водата e причинено от:
- изпускане в реката на непречистени битови води от канализационния колектор чрез отваряне на савака на дъждопреливната шахта под ул. Гурко, поради извършване на 04.06.2008 г. на ремонтни работи на колектора до “Интерхотел” В.Търново от “ВиК – Йовковци” гр.В.Търново.
- заустване на непречистени битови отпадъчни води, поради спукана първа шахта от градския канализационен колектор до кв. Мавриков;
- заустване на непречистени битови отпадъчни води, поради пропуски от дъждопреливната шахта на канализационния колектор от квартал “Света гора”.
Дадено е предписание на “ВиК-Йовковци” ООД за отремонтиране на установените повреди в градския канализационен колектор до края на м. юни 2008 г.
Може да се обобщи, че причината за изчерпването на кислорода във водата на р. Янтра в този участък е комплексна и се дължи на съвокупността от следните фактори:
- ниската скорост на реката в този участък;
- повдигането на утайката в реката и замътването на реката от дъждовете;
- постъпване на замърсени води от градския канализационен колектор през повредените шахти.
Това създава наличие на голямо количество органика в реката, което в съчетание с ниската скорост на водата в този участък води до бързо изчерпване на разтворения кислород.
-
- ще става разбирач
Сапуне, кои фирми си изхвърлят там отпадъците, нека ги напишем кои са, да са живи и здрави !
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Много са братле.Като се тръгне от Габрово,та чак до вливалото.Много сме я дъвкали тази тема и нищо друго не ни остава.Хиляди пъти съм го казвал,ще го кажа и сега: "Ако заметна от балкона си и ще хвърля в Янтра.На 37 години съм,а съм я посещавал десетина пъти!"
Преди години само в Горна Оряховица бяха 7-8 завода и не знам си колко малки предприятия.Замърсяване не е отчитано.Сега работят само два и е ужас!Не е проблема в броя на замърсителите,а в глобализацията на производствените процеси!
С две думи-НЯМА ОПРАВИЯ!!!
Преди години само в Горна Оряховица бяха 7-8 завода и не знам си колко малки предприятия.Замърсяване не е отчитано.Сега работят само два и е ужас!Не е проблема в броя на замърсителите,а в глобализацията на производствените процеси!
С две думи-НЯМА ОПРАВИЯ!!!
-
- ще става разбирач
Няма оправия наистина.Реката пак е като клоака и винаги се премълчават виновниците.Сигурен съм че се знаят кои са но явно са недосегаеми за сега.
ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ СЪС СМЪРТЕН ИЗХОД !
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тея са ненормални.Няма какво да коментирам повече!

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- maranzika
- сериозен играч
Ами аз ще кажа тия за които съм сигурен: "ЛАЧИТА","БОЛЯРКА",ЗАХАРНИ ЗАВОДИ","ЕЛИТ МЕС" .Абе има и други ама сега не ми се мисли за това.Ебати тъпанарщината.Но все пак сме в България.

- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За реката в Габрово,останах с много добри впечатления.От 5-6 години насам няма промишлени замьрсители/големи/.
Щото не останаха заводи.
А и мога да кажа че се понавьди бая риба клен,кротуш и мряна.Имаики предвид че допреди 10 години и жаби нямаше в Габровския участьк.Поне в нашия раион работата отива на добре,дано да е така и занапред
Щото не останаха заводи.
А и мога да кажа че се понавьди бая риба клен,кротуш и мряна.Имаики предвид че допреди 10 години и жаби нямаше в Габровския участьк.Поне в нашия раион работата отива на добре,дано да е така и занапред

На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- doko
- ще става разбирач
Като се замислиш в района в който ставата най често натравянията е най логично да е лачитата. Не че другите са по малко замърсители но все пак.maranzika написа:Ами аз ще кажа тия за които съм сигурен: "ЛАЧИТА","БОЛЯРКА",ЗАХАРНИ ЗАВОДИ","ЕЛИТ МЕС" .Абе има и други ама сега не ми се мисли за това.Ебати тъпанарщината.Но все пак сме в България.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()