Риболов на пъстърва с Berkley Powerbait паста

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

FishBogey
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Мар 13, 2024 7:48 pm

Риболов на пъстърва с Berkley Powerbait паста

Мнение от FishBogey »

Здравейте колеги,

Аз живях няколко години в Орегон, САЩ и искам да споделя с вас един метод за риболов на пъстърва, с който имах големи успехи там и който научих от местните. Орегон е сьомгов и пъстървов щат и местните колеги са специалисти, от които има много какво да се научи.

Методът, по същество, е хибиден вариант между риболов на дроп шот и полутежко, чрез търкаляне по дъното. Може да се ползва при малки и средно-големи реки със средно и бързо течение и дълбочина между 0.5 м. до 3 м. Уникалното за него е ползването на малки, плуващи, цветни мъниста, наречени корки (corky), които се монират непосредствено преди куката. Служат за привличане на вниманието на рибата и за повдигане на стръвта от дъното, така че да е пред очите на дебнещия хищник. За стръв ползвахме пастата на Berkley Powerbait, която винаги е давала добри резултати. С този метод е възможно и ползването на силиконови примамки, като например Berkley Trout Worms.

Ето и въпросните коркита и как се монтират на повода преди куката:
Изображение

За монтажа е най-добре да се ползва плетено влакно с размер 0.14 - 0.18 мм (8 lbs - 12 lbs тест) за основната линия, поради неразтегливостта си, което улеснява да се усеща дъното и ударите на рибата. Поводът е най-добре да бъде от флуорокарбон (8 lbs - 12 lbs тест), поради невидимостта му във водата и издържливостта на триене. За утежняване се ползват оловни сачми, концентрирани в една група, вместо традиционното олово за дроп шот, защото лесно могат да се добавят или премахват, според силата и бързината на течението.

Схема на монтажа:
Изображение

Замята се срещу течението, на около 45 градуса и се оставя стръвта да се търкаля по дъното покрай теб и надолу, като с леки подръпвания й помагаме, ако се заклещи зад някой камък. Линията се поддържа опъната, за да усетим лесно удара на рибата. Така се обработват всички дистанции по цялата ширина на избрания участък от реката.

Използват се куки No. 12 - No.10, като пастата се монтира на ствола на куката, така че да не покрива върха й.

Изображение

С този метод съм имал големи успехи сред американските пъстърви, но съм сигурен че и Балканката, няма да му устои.

Наслука. :fishing7:
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”