Въпросче?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Ivan Banov
новобранец
новобранец

Въпросче?

Мнение от Ivan Banov »

Значи днес си взех 2 блеснички МЕПС КОМЕТ (една със сини и една с червени точици) №00 и искам да питам дали ми трядва вирбел с тежест или мога да мина с обикновен?
georgi_gopata

Re: Въпросче?

Мнение от georgi_gopata »

Нямам много опит, но аз използвам обикновен.
Ivan Banov
новобранец
новобранец

Мнение от Ivan Banov »

Аз питам, защото ми се струват много леки и незнам дали ще може да се мята с тях.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Ivan Banov написа:Значи днес си взех 2 блеснички МЕПС КОМЕТ (една със сини и една с червени точици) №00 и искам да питам дали ми трядва вирбел с тежест или мога да мина с обикновен?

Иване, тези размери блесни наистина са леки и затова се ползват с подобаващ такъм- УЛ/ ултралайт/ въдица,макара
размер ,,1000,, примерно ,и тънко влакно-монофил 0.12...0.14.. или плетено 4..5 либри.. Подобаващият им такъм ще ти позволи да ловиш с тях свободно и да ги замяташ на прилични дистанции - 15..20 метра.. Може да ти се струват малки такива дистанции,но при УЛ обикновено по-големи не са и нужни,ако си се ,,пласирал,, добре..
Има възможност и за утежнения към блесните,но те трябва да подходящи по тегло / примерно, половината от теглото на самата блесна,което е малко/ и също така трябва да са разположени /утежненията/ на разстояние от самата блесна/ поне 30..40см/..По-реалистичен го виждам варианта със малка /лека бомбарда / да речем, 5 грама/ и повод / метър/ ,на чийто край е блесната..

Може ,разбира се,да се опитваш да замяташ подобна примамка и с дънна въдица,но най-вероятно ще си останеш само с опитването.. :) :wink:
За всяка примамка има съответен такъм.Компромисите не водят до нищо добро..

Успех!
Chenko93
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Chenko93 »

не ти трябва тежест
Изображение
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колега,попринцип оловни глави се слагат само на блесни по-големи от №3 включително.За дребни блесни от №2 надолу не ти трябва никакво утежнение.Утежнен вирбел не ми звучи подходящо,защото си представи колко по-тежка ще стане блесната-почти няма да има разлика.

Блесните Мепс Комет са едни от специалитетите за кефала.Добър избор си направил!

Използвай мека пръчка с малка дължина и акция.Например 2.10м.,акция 2-5,или 5-10грама.На макарата тънко монофилно влакно,в границите 0.12-0.14,максимум 0.20мм.Гледай вирбелите,които използваш да не са прекалено големи,блестящи и видими,защото кефалът и пъстървата са много "притеснителни".Можеш и без вирбел,което е най-добре,ама влакното се осуква яко,ако магарата ти не е нещо необикновено. :lol:

И така,с две думи съветът ми:

Ако имаш мека пръчка ще ти върши най-добра работа.Тънко влакно,ако имаш вирбел-колкото се може по-малък и незабележим.Никакви допълнителни утежнения и работи.

Кефал и пъстърва се ловят с блесни по реките и по малко от язовирите,за това дистанция над 20метра не ти трябва,освен яко няма да ловиш клови и боклуци от отсрещния бряг.В момента кефала дебне на повърхността,което е предимство на малките блесни.

Пожелавам ти успех!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Ivan Banov
новобранец
новобранец

Мнение от Ivan Banov »

Благодаря на всички за съветите!
Камба вирбелите взех най-малкият черен размер който имаха в магазина.
anonimen
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anonimen »

Камба,аз имам една прачка с акция 3-21 грама и далжина 7,6фута и тест на влакното 6-12лб.Дали ще мога да ловя кефал и пъстарва с нея?опасявам се че нее много мека пък и нее много тварда!??
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Колега,с либрите не съм вчас много,като стана мухар някой ден може.С футовете същото.Ако можеш да ми кажеш колко сатниметра ти е пръчката,може и да ти помогна.То попринцип дължината си е индивидуална при всеки човек,на който както му е по-удобно и усеща по-добре примамката.Акцията ти е добра за пръчка с дължина 2.40.Имаш ли идея какъв е строя-супер бърз,бърз,среден,или бавен?На моята гега не пише,ама аз я усещам като средна,даже бавна и съм много доволен с малките примамки.

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Анонимний , що е ебаваш с младият момък :lol: Вземи му кажи че си му градски та да те почерпи некой път една мастичка на теферич и да му обясниш за какво иде реч и тъй :wink:

Камба , анонимният освен че ти е градски има доста голям стаж като рибоуловец и притежава доста класни такъми :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Анонимния ме базика! :D Павка,щом ти казваш,ще потърся контакт с човека. :wink:

- Лий Улф - 1939 г.
anonimen
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anonimen »

днешната младеж до един са екселерати :D и има какво да се научи и от тях :wink: .аз работя с деца и по някога ме изумяват :D нищо лично Камба
anonimen
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anonimen »

И на мен ще ми е интересно коя точно определи по този начин? :mrgreen: Ей, така, за протокола питам.
колега Марко,за жалост и аз имам сащия проблем като Камбата, и на моята сопа не пише каква и е акцията и аз на пипане я определям,като фаст-екстра фаст :D
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Много екстри. :lol: Каква ти е пръчката?И ако може преведи й характеристиките,че не разбирам от футове и либри. :lol:

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

дължина 2.32 м, тегло на примамките 3-21гр, тест на влакното 2.7-5.4 кг, акция фаст-екстра фаст = японка, дето ако тръгнем на сделка с анонимния трябва да му дам двете кроата, спортекса и да уравним с туинпаура... :oops: :prayer:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”