Телескоп с водачи за пъстърва. Какъв ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Grandpa
новобранец
новобранец

Телескоп с водачи за пъстърва. Какъв ?

Мнение от Grandpa »

Не е спинингов въпрос за което се извинявам. Но огледах форума и така и не намерих подходяща тема. Тъй като ми трабва за пъстърва - този ми се стори все пак най-подходящ. Ако модератора намери за добре нека го премести където трабва.

Досега най успешен и приложим почти за всяка рекичка метод за ловене на пъстърва за мен е с телескоп. Знаете за какво говоря - пускаш тук, пускаш там и продължаваш. "Препипваш" всяко местенце. Не знам има ли си име тоя начин. Много харесвам спининг, но не навсякъде може (или поне от мен) да се практикува. Често, когато съм със спининг се ядосвам, че трябва да подминавам места, дето с телескопа са безпроблемни и съм сигурен, че ще извадя риба оттам. И с камшик и с водачи, но като че ли по ми е удобен да е с водачи.

Та в тая насока искам да питам - колко дълъг телескоп с водачи според вас е оптимален за целта? Твърд, мек? Пример ?

Благодаря предварително.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Телескоп с водачи за пъстърва. Какъв ?

Мнение от Cougar »

Гледам и Бингофиш е питал за пръти, та може би тази тема тук ще си е тъкмо н амястото. Ще пишем и за спининговите пръи в нея. Но сега за това нямам време.

За телескопите моето неангавиращо мнение е че водачи и макара не са ти нужни. (няма да ти се заплита кордата около водачите които ще са бая на брой и да трябва да стигаш до този връх на 3-5м от теб да отплиташ)

Оптималната дължина на пръта ще е в зависимост от това къде го ползваш и колко е голям гъсталака наоколо. Според мен ще се движиш някъде между 3 и 4.5м. Пръта не ти трябва да е мек, защото няма да водиш риба с него а ще я дърпаш на брега.

Аз години наред съм карал с лескова пръчка от 2.5м отчесната от брега на реката.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Колега , лично аз ходя доста често за пъстърва и то за балканка . И аз използвам телескоп - 3.60 м карбон на Cormoran . Понеже аз съм висок и ми е неудобно да използвам по къси пръчки , досега не съм имал никакъв проблем и съм много доволен . Става и за блесна и за жива стръв . Още повече според мен на някои места си трябва дългата въдица , защото с по-къса съм се чудил как да се протегна да извадя рибата . Просто защото на някои места е немислимо да се използва кеп.
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
meto
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от meto »

Колега взимай 1 директна 6-ца и не се занимавай с телескопи с водачи нема смисъл от тях ако не го ползваш и за спининг едновременно!
Grandpa
новобранец
новобранец

Мнение от Grandpa »

Имам една (малко мека) 6-ица (и на 5 се спира ) и върши работа.
Но някакси ми е по-лесно да работя с такъв с водачи при същите условия. Останал ми е един 20 годишен чешки (3.4м някъде) и с него ги чеша, но ми малее. Струва ми се, че между 4.5 и 6м ще е най-добре. Та като не се броя за много навътре в нещата - та затова и питам...

Пума, минал съм през лесковата пръчка и аз - не съм пропуснал :)
Аватар
tip
новобранец
новобранец

Мнение от tip »

Това с лесковата пръчка е несериозно. Човека иска съвет, ако някой ще дава смислен съвет да го дава.
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

За Бингофиш:

По въпроса за спининговите пръти. Не знам какво точно те интересува, но кой знае каква техническа експертиза не мога и да ти дам, защото не съм ги пробвал всички и освен това аз карам с каквото ми е попаднало на момента.

Имам 2 пръта Fenwick
7' - Eagle
8'6" - HМХ

http://www.fenwickfishing.com/custom/pr ... ead%20Rods

С първия ловя предимно лятото за по-дребна пъстърва и каквото друго излезе из по-малки реки.

Втория го ползвам есен и зима за по-едрата риба. Но и късия вече извади една камара от големите, та са почти взаимозаменяеми.

За G.LOOMIS можеш да видиш пръти и цени тук:

http://products.gloomis.com/gl/products ... 1377576221

Цените им са 2-3 пъти над тези на Fenwick но пък имат доживотна гаранция и без проблем ти пращат нов прът ако не дай си боже първия се счупи. Въпроси мисля не задават.

St.Croix:
http://www.stcroixrods.com/rodselector/default.asp
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”