Моруна
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- SILVESTER
- ще става разбирач
Моруна
Вчера около Варна е хваната моруна с тегло около 150кг.
Позволявам си да пусна такава тема с единствената идея,ако някой знае какви са методите за улов на тази риба,да ни светне.
Не намирам почти никакава информация във форума.
п.п.Понеже работя в хоелски комплекс с рибен ресторант и ми се обадиха да я купим.(това е за тези които няма да повярват)
Позволявам си да пусна такава тема с единствената идея,ако някой знае какви са методите за улов на тази риба,да ни светне.
Не намирам почти никакава информация във форума.
п.п.Понеже работя в хоелски комплекс с рибен ресторант и ми се обадиха да я купим.(това е за тези които няма да повярват)
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Re: Моруна
Преди 4 години , с бащта ми хванахме моруна ( чига ) на един плаж във Влас , бяхме пуснали дънни въдици за калкан на рибка хамсиика , през есентта. Рибата беше дълга 60см.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
MaleM написа:хванахме моруна ( чига ). Рибата беше дълга 60см.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Имах спомен , че на малката моруна се вика чига
- abator
- новобранец
- Обратна връзка:
Чудих се къде съм чел разкази по темата. Добре, че е чичко Google 
Ако някой му се четат такива разкизи, да кликне ТУК.

Ако някой му се четат такива разкизи, да кликне ТУК.
- GODzillata
На Дунава моруната се лови с "кърмаци" - едни голееееми и много остри куки, разположени шахматообразно и когато пасажът с моруни се натресе между куките - става мазало.SILVESTER написа:какви са методите за улов на тази риба
"Кърмаците" са забранени вече.
Предполагам, че може само с мрежи да се лови тази риба.
...ама 'що пък да не удари и на воблер?

-
- научил се да хвърля
Щото есетрите като хвърлят хайвер не се хранят 

- GODzillata
Резонно за Дунава.moholovka написа:Щото есетрите като хвърлят хайвер не се хранят

Ами когато са в морето?

- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Сега ще се опитам да те осветля
Моруна се лови на парагада, това представлява много здраво дълго въже на което има навързани куки през около 50см. средно. Може да се пусне каквато искаш дължина стига да имаш куки и стръв да го захранваш. Парагадата се пуска за акула. По това време се пуска поне на 100м дълбочина което означава минимум 3-4 часа ход със средна лодка. М/у куките се слагат тежести за да потъне качествено и бързо. Не е лесна работа. Ходил съм 4-5 пъти на парагада. 12 часа в лодката не ти мърдат
, а се е случвало и повече. Та парагадата се зарежда с каквато искаш мърша, обикновено риба, но може и пиле и месо. Като отидеш да я проверяваш първо намираш шамандурата, сега е лесно с GPS-а ама едно време само с компаса питаш ли ни? Трябва да са поне 3 ма души в лодката един на лопатите да я държи права, един тегли парагадата и един откача зарежда и пак я пуска. Със средна пагада т.е около 500м сме изваждали 50-60 акули на 200куки. Къртовси труд е и големи разходи. Всеки може сам да сметне за какво иде реч. А трябва да се проверява поне през 2 дни защото акулата умира веднга след като се хване и за 2 дни се вмирисва независимо че водата е 4-8градуса, стръвта също се разваля и трябва нова. Не яде миризлива мърша. Та понякога на тези парагади се закача моруна, тя живее дълго и лесно се вади защото разликата в налягането я ошаматва. Като я видиш че идва настъпва голяма радост/ на мен не ми се е случвало
ама знам от колеги/ та, с въжето което задължително трябва да имаш в лодката, я вързваш през хрилете и устата, зарязваш всичко и тръгваш назад. Най голямата в която съм виждал беше в Ахтопол 510кг. имаше и 90кг черен хайвер. Един италианец дойде специално да го купи. Това беше май 91г Сега с хайвер няма ама пак е голям удар. Имало е случай и в Далян да влезе ама до 100кг и то напролет. Моруната не се отваря защото се губи тегло, ама ако има хайвер, пък губиш хайвера
. А това не е попче да го разбереш отвън има или няма хайвер. Предполагам, че поне 15лв на кило сте я взели? Има ли са късмет рибарите, няма да са назад. Дай Боже всекиму.

Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
В морето Моруни се ловят на парагади.Ако не се лажа наи вече в раиона около царево и синеморец
- SILVESTER
- ще става разбирач
Благодоря за отговорите на всички.
Не я вземахме,но си много точен за цената,1-2 лв по малко.
Просто скапания германски турист който летува по нашето черноморие не може да различи цаца от сафрид,и нямаше какво да я правим.
А ето и един интересен случай прикрепен с снимки и клипче които успях да намеря.
Доста интересно
:
http://e-vestnik.bg/3783
EU_BG_akademika написа:.... Предполагам, че поне 15лв на кило сте я взели? Има ли са късмет рибарите, няма да са назад....

Просто скапания германски турист който летува по нашето черноморие не може да различи цаца от сафрид,и нямаше какво да я правим.
А ето и един интересен случай прикрепен с снимки и клипче които успях да намеря.
Доста интересно

http://e-vestnik.bg/3783
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
БГ_akademika,колега,шама светнеш ли какав е точно монтажа за този прагада?монтаж куки тежести?как го разпавате с веслата?много ще сам ти благодарен ако ме светнеш малко.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Миналата година хващаха някаква есетрова риба в реката м-у Китен и Лозенец.Не съм сигурен точно какъв вид е.Показаха ми няколко парчета дълги към метър,с гръб като на крокодил и стрнна заострена муцуна.А преди няколко години на Ченгене скеле бяха хванали 160 кг. моруна на парагада за попчета.
- КИРО
- Обратна връзка:
SILVESTER,приятел никога няма да го търся това.Само като им гледам килата,ааааааа не е за мойта личност и лодка.Бре,на дърти години да ми вдига адреналина,май е опасно.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- SILVESTER
- ще става разбирач

Луда работа е тая риба,само за търсачи на силни усещния