Първи стъпки ... и въпросите породени от тях

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Първи стъпки ... и въпросите породени от тях

Мнение от jdbc »

1-во БЛАГОДАРЯ на Павел Иванов и Марко Поло за търпението и ценните съвети !
Не знам от къде да почна ... голям мерак, голямо нещо, в резултат след всичките въпроси, трепети и приготовления в събота сутрин в 7 без нещо аз и моя съучастник Гошко бяхме кацнали на р. Искър под жп моста до Бов ... 7:02 и първата риба е аут:
Изображение
Голям кеф - ПЪРВА РИБА НА СПИИНГ - голяма работа !!! Кит направо ! ;) Уви с нея дойде и първото разочарование - тоя юнак беше глътнал тройката зверски, много се старахме, но в крайна сметка май не оживя :(
Смених блесната с по-голяма(Но.2) и направихме малка разходка надолу по-течението,
Изображение
запровирах се из едни храсти като куче гонче, но си останах само няколко почуквания в бързея и толкоз. Следваща спирка малко след Оплетня ... Харесахме си място, почнахме да размятаме блесните, аз вече с Но.3 ... уви не я харесаха рибоците, дори почукване нямаше ... върнах на Но.2 заметнах, не успях да затворя бигела добре, блесната падна на дъното, в момента в който почнах да обрам ей тоз сладур веднага я награби:
Изображение
Тоя път късмет - закачен академично, фотосесия и хайде обратно. Адреналина вече се повишаваше та решихме, че е време да се поразходим из реката, поджапахме, похвърляхме уви без успех.
Следваща спирка жп моста след Зверино ... колеги бяха накацали до него, мятаха плувките, куче някакво джапаше около тях и ги бранеше от навлеците с блесни, семейни скандали - идилийка ... оставихме ги да си еволюират и тръгнахме с/у течнието, Гошко заметна малко след моста, аз така и не си харсесах място и продължих. Малко след това брега стана непроходим, затова се качих на пътя, повървях малко и отново слязох долу, тогава вече намерих желаното място, едно завиряване на което водата се въртеше, дори имаше и сянка от дърветата на брега - идеално.
Беше време за фофлерите :)
Сложих едно малко Салмо и се почна ... още на второто замятане извадих един рибок.
След малко, мощен плясък във водата, удар в китката, нооооо не можа да се закачи добре ... кеф на буци ! Да видиш атаката и едновременно с това да я усетиш с въдицата ... ЯКО ! :supz:
След малко още едно рибе:
Изображение
после още едно две и това беше ...
Обаче възникнаха ДОСТА ВЪПРОСИ ...
Първото нещо което ни затормози беше касапницата на 3-ките ... почти невъзможно е да опазиш рибата, ако е успяла да се наниже едновременно и на 3-те жила на тройката, или пък когато е захапала едната кука на воблера а 2-та се е забила нейде в главата и :(
Не знам вие какво правите в такива ситуации, но аз май съм на път да махна всички контри от тройките си ...
Второ - по едно време духаше вятър в резултат при опитите за далечно замятане с образуваше голям корем във въздуха и 2 пъти си оплитах влакното ...
Трето - мисля че мястото беше доbро, имаше дълбочина имаше и тих и бърз участък мислех си, че трябва да има и по-големи рибоци, но така и не успяхме да ги провокираме - на малките примамки налитаха малки риби, от големите пък бягаха ... така и не викнаха бабите си , въпреку че уж се постарахе ...
Четвърто - след като еди ногромен найлонов чувал ми отмъкна единственото уловисто/плуващо воблерче захванах потъващите ... сигурен съм че с тях заоравах в дъното - не знам обаче дали за клена това е дбре(чувал съм че за бяла риба било добре на моменти да се заорава дъното) ... та питането ми е - добре ли е или не, и ако не - как да го избегна ...
Та това е - беше един мн. приятен риболов, изкарах доста добре, така и не усетих кога мина денят ! 8)
Който има какво да каже, да се чуства поканне да сподели .... предварително благодаря за което ;)
Аватар
MaleM
новобранец
новобранец

Re: Първи стъпки ... и въпросите породени от тях

Мнение от MaleM »

Браво , хубав репортаж.
:)
Аватар
felippemassa
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от felippemassa »

Браво, добре си си изкарал, а за репортажа- без грешка :D
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Поздравления колега. Много добър излет :D

Съвет:Натисни properties на снимките когато са уголемени за да не са такива малки. Така ще станат супер :wink:
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Бравус ! За по-големите риби не бери грижа ! Повечко ходения и те ще дойдат :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

vlado-fidera написа: Съвет:Натисни properties на снимките когато са уголемени за да не са такива малки. Така ще станат супер :wink:
... Съвет: кликни в/у снимките(те всъшност за и лнкове) за да станат по-големи ... :lol:
нарочно ги направих така, щото мисля , че не е приятно да се скролират чаршафи :roll:
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Marco Polo написа: ПП - С Премиер ли си или само така ми се струва? ;)
Цъ ... малък съм още за Премиер ... LAZER Rainbow Spin 2,10m/1-10g(77лв при Дария)
Засега си мисля, че става.
freelancer
новобранец
новобранец

Мнение от freelancer »

Браво, колега!!! Отлично изкарване и добре дошъл в "сектата"!!!
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Благодаря на всички за аплодисментите ! :lol:
Няма ли обаче да хвърлите малко светлина в/у въпросчетата ми ? :mrgreen:
Адаш, някъде беше казвал, че предпочиташ меки тройки ... кажи марка/модел моля
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

отговори :)

Мнение от maznislav »

Здарвей :)
Много приятни и успешни стъпки в навлизането в магията на спининга ти пожелавам :)
Аз от 1 г съм подвластен на тази магия и ... :) няма връщане назад :)
Интересни въпроси си задал ... ще изкочат още доста такива , сега ще се опитам да ти отговоря с по наколко думи на въпросите :)
1.По въпроса за тройките ... да неприятно е, но те са там за да набодът рибата.
моето решение ... малки и тънки клещи с които вадя тройките. След извесно време ще придобиеш опит как да пускаш рибките с минимално усилие и жертви :)
2. За кефалски риболов ти трябва доста тънко влакно ( аз ползвам плетено 0.08 ) от добра марка - всеки компромис там води до проблеми :)
И ако има вятър аз използвам т.нар. странично хвърляне , а не над главата и така елиминирам в голяма степен вятъра . Тренировка му е маиката :)
3. Големия кефал е адски предпазлив. Това ,че според теб е имало по-големи риби не означава, че непременно е било така.
По това време на годината едрия кефал е под надвиснали клони или до паднали дървета или някакви други укрития ... точно сега е трудно да го намериш на мястото което описваш ... не , че е невъзможно и там да е ама ... :). Колкото до примамките ... има стотици варианти и в това е магията на спининга .. от 100 примамки да сложиш вярната и да го накараш да я отнесе :)
4. Много са факторите които определят това дали воблера оре по дъното ( спецификата на самия воблер, течение , задвъдично у-во и др) , но все пак ако държиш пръчката високо , то влакното ще държи воблера по-високо и така ще избегнеш дъното.
Първо ти трябват воблери с относително малко газене ( Salmo Tiny, Salmo Minnow и др.)
Аз от скоро имам нов любимец за кефалски риболов по река Salmo Tiny. Прекрасен воблер , не гази много и имитира някаква малка буболечка ...
Имам над 40 кефала само на негови цветови разновидности. Той е потъващ ( макс 50 см :) и като падне във водата потъва веднага 10 - 15 см и заспива .
Познай кефала дали му трябва още нещо... :)
И тъй като тук ме обвиняват в реклама на едни БГ воблери .... освен салмото , ъгли и голди ти предлагам да потърсиш и воблерите Джако .. ( тук има търсачка). Доста въм писал за тях споменавал съм модели и тн - няма да съжаляваш :)
Надявам се , че съм ти бил поне малко полезен :)
На слука и чакаме още репортажи :shock:
Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: отговори :)

Мнение от jdbc »

Колега maznislav, благодря !
Сега да върна репликата ...
1.) аз съшщо покзвах малки клешички, но уви не се справих - оказа се, че кленче педа и малко от горе е напълно способно да нагълта цялата тройка на Мепс Аглия Но.2 и да се закопчае зверски ... явно ще трявба някой да ми покаже на практика как се махат, иначе ми остава да мачкам тройки
2.) плетеното го чакаме да преплува Атлантика ;) ... засега смен на монофил
4.) Говоря само и единствено са Голди Вибро-Макс (Потъващ) - оранжево-черната разцветка(MCC) се оказа мн. сполучлива. Салмо имах само един - Хорнет 4см(оцветяване DB), но не го ахресаха рибоците. Колегата ги мори много с един по-малък (2,5 или 3,5см) Хорнет BT(Black Tiger - черно с малко жълто по гърба).
Забелязах, че по-големите примамки не предизвикаха интерес, освен това тез дребосъци които гледах да плуват след моя 4см. Хорнет бягаха панически от Мепс Аглия Но.3.
А относно Salmo Tiny - не ми остана време да го напазарувам, твърдо бях решил, че ще го пробвам след твоята "Съботно - неделна изповед"(много добра !!!). А пък Джако воблерите които бях поръчал все още ги няма ...
Та това е - при първа възможност ще моля за съвместен излет с някой по-опитен колега ! ;)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ами адаш , взимаш си Оунър най-тънкият диаметър , сменяваш клещите с кохер и си свиркаш :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

Страхотен репортаж, снимки и не на последно място успех. Вече една година мъча спининга, но такова изкарване не съм имал. Е ловил съм рибки и кефа е голям. Завиждам ти благородно и ти пожелавам това да е най слабия ти излет. Не мога да ти отговоря на въпросите щот незнам... :oops:
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Vaneto_99
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Vaneto_99 »

браво колега :smt038 другият път по големи :smt023 а да те попитам на последната снимка това жълтото воблерче goldy колко см е :?:
Наслука Колеги!!!
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

Vaneto_99 написа: а да те попитам на последната снимка това жълтото воблерче goldy колко см е :?:
Те са 2,8 и 3,4см. мисля, че беше по-малкия, но за да сме сигурни ще погледна кутийката като се прибера в къщи
http://www.goldylures.com/vibromax.php
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”