Запитване...

Модератори: Павел Иванов, sestrata

K.Kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Запитване...

Мнение от K.Kolev »

Здравейте колеги, нов съм във форума и всъщност това ми е първата тема надявам се не и последна.Та утре заминаваме към язовир Овчарица.Главната ни цел са мирни риби, но мислим с баща ми вечерта (така или иначе какво да се прави) да търсим бяла риба с воблери.Всъщност нямам нито един излет със този вид риболов и затова ми е запитването.Имаме силиконови рибки едната е шарена има жълти и зелен металик .. (имаме възможност да вземем и други естественно но баща ми ще мята колкото да се занимава и всъщност няма много да му пука тои е за шаран ..) но аз нещо много се запалих и въпросът ми е какъв цвят е по добре за тъмната част от денонощието ... :oops: ако отгговорът ще е няма значение моля да бъде заключена темата но си нямам представа... :oops: ПП. иммам и блесни различни по големина но не ги споменах защото незнам дали са за такава порода хишник ... ако може да ме посъветвате и кое е по добре - воблер -блесна ? :oops:
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Re: Запитване...

Мнение от ribarq »

Ха добре дошъл във форума , пожелавам ти да пишеш само в успешни :wink: :D

А относно запитването ти , не съм много на ти със спининговия риболов , ама пробвай на всичко каквото имаш... блесни воблери и прочие :wink: :wink: :wink: :D :D :D

УСПЕХ !
elmur
новобранец
новобранец

Мнение от elmur »

Marco Polo написа: Опитвайте различни цветове, от бял брокат до черен - от много неща зависи на какво би предпочела да вземе бялата в дадения момент.
вземи си от всички по две- три бройки и ги пробвай. като някакво измислено правило - колкото по- бистра е водата и колкото по- светло е- по- тъмна примамка и обратното.
пиши после какво е станало. Успех
Последно промяна от elmur на Пон Юли 14, 2008 1:49 pm, променено общо 1 път.
не ще, не ще па спре
elmur
новобранец
новобранец

Мнение от elmur »

затова казах измислено правило- защото не е задължително да работи навсякаде :idea:
просто като идея с кои да започне- много ясно че разнообразието е задължително
не ще, не ще па спре
K.Kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от K.Kolev »

Благодаря много колеги :) обещавам да пиша как е минало 8) ПП: незнаех че е забранен през нощта :oops: ,но когато сме гонили на Овчарица не са ни го правили на проблем .. (за жалост все неуспешни опити-но все пак имаше друга риба 8)
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

K.Kolev написа:Здравейте колеги, нов съм във форума и всъщност това ми е първата тема надявам се не и последна.Та утре заминаваме към язовир Овчарица.Главната ни цел са мирни риби, но мислим с баща ми вечерта (така или иначе какво да се прави) да търсим бяла риба с воблери.Всъщност нямам нито един излет със този вид риболов и затова ми е запитването.Имаме силиконови рибки едната е шарена има жълти и зелен металик .. (имаме възможност да вземем и други естественно но баща ми ще мята колкото да се занимава и всъщност няма много да му пука тои е за шаран ..) но аз нещо много се запалих и въпросът ми е какъв цвят е по добре за тъмната част от денонощието ... :oops: ако отгговорът ще е няма значение моля да бъде заключена темата но си нямам представа... :oops: ПП. иммам и блесни различни по големина но не ги споменах защото незнам дали са за такава порода хишник ... ако може да ме посъветвате и кое е по добре - воблер -блесна ? :oops:

Здравей и ти..

Язовир ,,Овчарица,, е арендован и като такъв,мисля,че забраната за нощен риболов не е в сила.
Поне,доколкото чета,колегите си риболуват спокойно нощем.
Ако спининговият риболов ти е ,,terra incognita,, /непозната земя/ ,тогава остави силиконовите примамки настрани и настоявай с воблери.. Удачно и просто решение в случая са воблерите от клас ,,миноу,, ,сиреч- такива с удължено и тясно тяло/ 6..9см./ ,малка лопатка /дълбочина на газене между 0,5 и 1,5 метра и два основни типа разцветки- естествени и провокативни /ярки,електрикови/ Като удачни модели за пример мога да посоча следните типажи:
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=224
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=226
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=574
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=229
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=5799
http://shop.fishing-mania.com/viewarti_3.php?id=6727
Посочвам горните модели за да очертая типажа,надявам се,че ти стана ясно за какво говоря.
За разцветките нещата са по-размити,но ,примерно за първият линк,аз бих се спрял на тези:
естествени- S ;G;SH;SMN;V;MU;
провокативни/агресивни/ - FMN,SFC,GFR,FT,HT;
При риболов на бяла риба от брега,и още повече в течение ,този тип воблери се водят баавно..Това не е случайно!
Идеята е да придадем ,колкото се може по-голяма достоверност на примамката..естественост на сигнала..
Застани на точка,където знаеш,че ловят успешно бяла риба,почакай слънцето да падне на хоризонта и започни да се
упражняваш..Води воблерите ветрилообразно и бавно..Опитай се да добиеш представа за дълбочините и дънният релеф на мястото и избери подходящ по газене воблер.В смисъл: Ако средната дълбочина е около два метра,избери такъв,който гази 1,5м..Ако средната дълбочина е метър,избери воблер с газене 0,5..0,8м..Идеалният вариант би бил,да избереш воблер,който по цялата дължина на водене да потраква деликатно по дънният камънак,без да се зацепва..В живота ,както сме научили, идеални неща има само по канал ,,Романтика,,.. :lol: :wink:
Когато в една ситуация имаш добро ниво на осветеност /сравнително бистра вода,изкуствено осветление,лунна и безоблачна нощ/ ползвай воблери с ,,естествени,, разцветки..В противният случай ,ползвай такива с агресивни разцветки..
Упорствай с воблерите и успехът няма да те отмине.. Когато започнеш да ловиш рибки систематично с воблери и научиш този урок,задай нов въпрос за да преминем към следващият.. :wink:

Нормата за бялата риба е 45 сантиметра,което при нормални условия отговаря на рибка в порядъка 0,6..0,8кг.
Дори и тези рибки ги считам за малки и ги връщам! Рандеманът им е твърде малък и няма да те нахранят,а в същото време имат добър потенциал за растеж.За себе си лично считам,че ,,прилична,, рибка,която мога да взема е риба над
50см или 1,2..1,4кг.. Не се изкушавай да прибираш малки рибки,защото по този начин няма да се покажеш достоен за спорта.

Пожелавам успех в упражненията и наслука! :smt023
K.Kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от K.Kolev »

Благодаря за изчерпателния отговор ! :) там съм ловил бяла риба само на жива рибка наплувка .. бих казал успешно 6 риби 50-55 см за 2 часа но после голям дъжд и чудо и се наложи да прекратим :evil: колкото до предложенията запомних ги визуално и сеа се обличам да ходя към магазина :) да се надяваме да го пишем в успешни
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Когато започнеш да ловиш рибки систематично с воблери и научиш този урок,задай нов въпрос за да преминем към следващият.. :wink:
Май доста хора трябва да се запишем на уроци при тебе.Както винаги изчерпателен отговор. :wink:
emil petkov
новобранец
новобранец

Мнение от emil petkov »

Според мен Сабанеев може само да си води белешки от уроците на Митко и ще е престъпление от негова страна, ако не издаде книга, в която да сподели личния си опит.
НА СЛУКА!
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

emil petkov написа:Според мен Сабанеев може само да си води белешки от уроците на Митко и ще е престъпление от негова страна, ако не издаде книга, в която да сподели личния си опит.
Емо, то ако се съберат материалите писани от Митака, вече има за няколко тома :wink:
emil petkov
новобранец
новобранец

Мнение от emil petkov »

Явно трябва някой който повече чете и по-малко ходи за риба да ги систематизира мненията на Митко за да се получи един прекрасен труд, от който всички да се учим.
НА СЛУКА!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ммммммммммм , кат бехме в РусИ на синето тъй го представих Митето :
Тати , това е Речният човек и му казват тъй щото живее на реката !
Инак некой на галено му викат Мити :D
Е те тоя Мити и един Магарко им се чудим на акъльот от де толкоз търпение избиващо до мазохизъм кат гледах детенце как ги тормозеше :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”