Триградски пъстърви

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Триградски пъстърви

Мнение от rosboz »

Здравейте колеги.
В събота и неделя с две приятелски семейства посетихме триград и околностите и по - далече до чудните мостове.
Който не е ходил там трябва да отиде , а който е ходил знам, че пак ще отиде.

А сега за риболова за който ми остана около 2 часа.
От Девин започнах да оглеждам реката и си набелязах няколко места . А рибари имаше много и по Триградска и по Буйновска река.

Следобед се настанихме в хижа Триградски скали и реших да се пробвам от моста на реката който е в двора на хижата и за най - голяма моя изненада след второто замятяне видях как нещо се стрелна от дълбокото и ей тази американка увисна на въдицата.

Изображение

Изображение

След този неочакван успех се наложи прекратяване на риболова и посещение на разни пещери , но на връщане се пробвах на предварително набелязаните вирове и пак за моя изненада тази красавица се оказа в ръцете ми.

Изображение

След това още една и накрая зверко забиване , пръта се огъна , аванса засфири и от дълбините се показа невероятна риба за мен.
Последва няколкократно докарване до брега без да правя опити да я вадя . Просто не вярвах на очите си - на мен нищо незнаещия и неможещ в риболова на пъстърва още от първия си опит да закача трофейна риба.
Тъй като никога не нося кеп се принудих да приложа опита се от ваденето на щука , може да е доста грубо за пъстърва , но за тази друг начин не виждах - докарах я до брега с дясната ръка държа пръта а с лявата от към гърба пъхнах пръстите в хрилете и я извадих.

Ето я и нея

Изображение

Изображение

А ето и блесната

Изображение
ski today
work tomorrow
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Триградски пъстърви

Мнение от fishingmania »

Колега балканката мисля ,че е маломерна пусна ли я или бастиса живота и ??
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Със заповед на Министерството на земеделието и продоволствието се забранява риболовът в река Кутелска, чиито обхват е от нейните извори до сливането й с река Виевска, както и река Арда от изворите до сливането и с рибовъдното стопанство в село Кошница. Забрана има и за реките Буйновска, Маданска, Караджа дере и река Тикалска. Риболовът е забранен и в река Герзовска и река Крива река в Смолян до вливането им с река Черна. Глоби ще бъдат налагани и на тези, които си позволят да ловят риба в р. Триградска с притоците и река Сивинска от изворите до вливането й в река Арда. Забранени зони са също реките Глогинска и Чеирска с притоците им. За охраната на тези реки и за спазването на забраната ще се грижат служители от държавните лесничейства.
Забраната за риболов в тези реки ще важи целогодишно

и сега да не се почне пак, този бракониер,онзи незнам кво си ,при положение че в предишната тема те предупредихме че е забранено,ти имаш наглост,човече,лично те слагам ВРАГ
Последно промяна от БОВСКИЯТ КОРМОРАН на Пон Юли 21, 2008 9:34 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Абе тая тема нямаше ли я и преди :roll:
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

"Колега" това ,което си направил е недопустимо при положение ,че вече си бил предопреден ,че реката е забранена това е нарушаване на закона а в този форум тези работи са забранени :finga:
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Първо прочетете заповедта и тогава пишете глупости
ski today
work tomorrow
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Хубава риба-много красива-са дали е забранено-не съм в час-ама риба на пръчка-нема свършване-по принцип :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

rosboz написа:Първо прочетете заповедта и тогава пишете глупости
и пподължаваш да наглееш

От РУГ – Смолян напомнят, че целогодишна забрана за риболов е наложена на 16 реки от Смолянска област. Ветото важи до края на тази година за горните течения на реките Кутелска, Арда, Герзовска, Крива река, Черна, Чудните мостове, Широколъшка, Девинска, Триградска, Сивинска, Буйновска, Караджа дере, Маданска, Тикалска, Глогинска и Чеирска. Забраната е наложена заради необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизвеждане на популациите от балканска пъстърва в Родопите.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

и сега ще кажеш че си ловил след моста на механичния цех :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Остави колегата на мира бре-нема да свърши :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

fishingmania написа:Колега балканката мисля ,че е маломерна пусна ли я или бастиса живота и ??
Така , като я гледам на око , е над 24см. Това ЧЕ РЕКАТА Е ЗАБРАНЕНА е отделен въпрос и няма нищо общо с поста ти :evil: :evil: :evil: Нали се сещаш защо ти пиша , или да ти пиша и на л.с. :evil: :evil: :evil:
Изображение
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Първо прочетете заповедта и не пишете глупости ( заповедта си я бях разпечатил и беше с мен и съм питал на место )

Точно и ясно пише къде е забранено и съм се съобразил с това както и десетките колеги които ловеха там.

забранените участъци са означени много добре

А сега да обсъждаме спининговия риболов.
Ето един полезен сайт с топографски карти , който за мен е много полезен надявам се и за всички колеги дори и за BOVSKIQ KORMORAN

http://maps.poehali.org/
ski today
work tomorrow
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

BOVSKIQ KORMORAN написа:....
От РУГ – Смолян напомнят, че целогодишна забрана за риболов е наложена на 16 реки от Смолянска област ... Забраната е наложена заради необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизвеждане на популациите от балканска пъстърва в Родопите.
...
Тук първоначално бихме могли да перефразираме латинската сентенция "Строга е Заповедта, но е Заповед!". След което, понеже става дума за нашите български условия, можем да допълним - "Ди ви пикаме на безумните заповеди (с малко "з")!". Знае, който по е чел, че Държавата (дали и тя не трябва да бъде изтипосана с малко "д"?), в лицето на ИАРА, РУГ и др., отдавна е абдикирала от "опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия" и е оставила всичко на "естественото възпроизвеждане на популациите от балканска пъстърва", не само в Родопите. Единствената стъпка, която тя предприема са целогодишни забрани, като се очакава очевидно Светия дух да опсеменява рибите и осигурява прираста им, както и да влезе в ролята на пъдарин, който обикаля реката, за да я пази от попълзновения. Край Габрово през поселдните 25 години не е имало разрешена пъстървова река, като се изключи р.Янтра от кв.Ябълка надолу, което дава на въдичарите невероятния шанс да хвърлят в перилото и ловят фъндаци прежда - "Йебах го у спорта"! Нагоре в забраната всичко е каптирано за питейни нужди и вода няма. Освен това дървената мафия осече балкана, та той се срина и засипа изцяло две реки...Да не мислите, че някой разбра за това, защото е станало обществено достояние? Не разбраха и тези, които се очаква да разбират подобни неша.
Всъщност, забранените реки са хубава работа, според нормативните недомислици, да не кажа хаос, царящи у нас. "Нормалните" и почтени риболовци спират да ги посещават, макар и с неохота, просто защото има "Заповед". Седят в къщи, връзват мухи и четат капиталните трудове на Рей Бергман и Гари Лафонтен в оригинал, след което въздишат и тичат в тоалетната да се самозадовлояват. Спинингистите по цял ден си лъскат воблера и с клещи мачкат контрите на куките. Риболовците на естествена стръв се преориентират към риболов на каракуда, костур, бабушка и подобни благородни видове. Горските и риболовните инспектори си казват "Йе-е-е-е!" и спират да правят и без това рехавите си проверки, защото е "забранено" и послушковците ще си намерят други занимания-ерзац. В същото време, който си ходи, си ходи - селските бушмени, мухари-корифеи, спинингисти-капацитети, както и спортисти от нациналния отбор на естествена стръв, които размахват болонези по 9 м и ловят на ларва на восъчен молец, доставена от Итъли. Едни ловят за да тъпчат фризера, други от спортен хъс и за тренинг, понеже са пуристи, но как мислите, колко пъти може да бъде хваната една пъстърва, дори и с благородна цел, преди да предаде душа на влезлия в роля на пъдарин Свети дух, който никъде го няма, както между другото и представителите на РУГ и ИАРА. КАто стана дума за тях, само да ви кажа, че и те посещават забранените реки редовно, а рибките като се разредят съвсем - страдат. Пържената пъстърва е арно нещо, няма какво да ви разправям - отива и бяло винце или бирица и задължително лимон! Казвам ви от опит - няма забранена река, на която забраната да се е отразила позитивно, особено с подобни безумно смешни оправдания. А какво да кажем за завиряването нареките и унищожаването им с язовирни системи, строежа на ВЕЦ-ове, каптирането за питейни нужди, безразборната сеч, която намалява водоотока? За капак са риболовците във всичките им разновидности. Ай сектир от простотии! Аз понеже съм послушен, цял живот спазвам безумия, което обаче не ми преи да се възмущавам.
И докато "компетентините органи" се занимават с паешки работи, обикновени риболовци, сами или организирани в риболовни здружения (с идеална цел) отделят от своите парички и мъкнат чувалите на гръб по чукарите, често с ясното съзнание и разбиране какви са последствията, защото селските катили с глистите, парашутите, а особено гледните и с хлорна вар, чакат. Не ги спират и срамните размери на рибките. "Органите" не могат да ги спрат, защото просто ги няма там, както между впрочем го няма и разбирането им, което е още по лошо! Искате пример? Ето ви един - р.Искрецка. Колко клубове и ентусиасти организирано и самостоятелно (и за своя сметка) зарибяват пъстървички в нея? И го правят с ясното съзнание, че местните жители само чакато да свършат, за да я напъплят. "Бедна река" е мнението на тези, които я посещават. Но аз винаги се възхищавам на тези, които напук на всичко, като едни Дон Кихот-овци се опитват да и дават живот. С ясното съзнание, че е безполезно (почти) и, че чукат по затворените порти на Държавното бездушие...И това не е единствения пример. Други няма да ви дам - имената на реките са тайна, точно както се знае и очаква от пъстървовия риболов, но това заслужаваме всички ние, заради своето мълчание и унизително примиренческо пведение.
А вие се слагайте "Врагове", баджанаци, месари, оцветявайте се в червено и се дърляйте за куклите и парцалите. През това време, който трябва - действа. Аз лично отивам да чета мухарска литература, което не ми пречи да възкликна пак - "Йебах го и живота, и намярата, и всичко! Толкоз ли криви бяхме, та случихме баш тая купчина лайна, та да се ровим в нея, досущ като червеи..."
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

Винаги съм искал да си опитам късмета в този район и след тези откровенни нападки се притеснявам още повече.
Че рибите са уникални спор няма .. че там има риба също , което не умаловажава успеха ти :)
Сега разкажи ни в подробности как са маркирани забранените участици , кой ти даде инфо и къде можем да се запознаем къде може да се лови и къде НЕ и всичко ще въде наред :)
Все така и занапред :)
П.С. Мунчо .. адски тъжно и адски верно ... Над Лъки има забранена река минаваща през резерват .. преди 10 г гледах 60 см пъстърви спокойно да си плуват.. Сега и жаби няма :(
2 -ри път чета това което си написъл и ми става едно тежко на душата , но няма да спра да помагам на природата както мога.
Пък дано господ ( или които и де там горе) все някога си прибере вересиите
И аз се питам какво сме му направили , за да живеем в това адско време .. но .. такова е , и трябва да оцелеем :)
бъди жив и здрав :)
Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
Аватар
jdbc
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jdbc »

rosboz, ЧУДЕСНИ риби ! БРАВО !
Виждам и, че си се подготвил добре относно забраните - браво и за това - винаги съм адмирирал хората които добре "си подготвят домашното" ! ;)
И мерси за сайта - картите макар и старички са доста детайлни и мн. полезни. ... чудя се дали братушките нямат и карта на разположението на хлебарките вкъщи - е*ати разведките са (всъшност, ако нямат то ще да е само защото не са поискали :lol: )
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

Здравейте !!! С присвито сърце и най дребния шрифт ще попитам :
В началото на август ще ходя до Смолян - та мисълта ми беше , къде може да пориболовствам !!!!!!!!!!? До там и там вие казвате , че все забранено ! От Асеновград ли започва забраната на горе или .........знам ли съвсем ме объркахте ! Айде колеги светнете ме , моля ви !!! :rolleyes:
П.П. Мунчо е много прав , с горест заявявам ,че и аз така мисля ! То нали пък закон .......е ще го спазваме !!!
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Заключено

Обратно към “Спинингов риболов”