Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Искам малко съвети(ако може)
Модератор: sapuna
Искам малко съвети(ако може)
Значи аз от скоро се запалих по риболова.Вече няколко пъти ходя за риба за по 1 седмица.Последно ходих на Жребчево и на дупките на с.Мечкарево.Покрай мен ловяха некви хора които постоянно хващаха а аз ни6то не хващам.Захранка хвърлям,и пак нищо.Не знам къде бъркам.Вадицата ми е спининг,,Jaxon'' с макара,,FilStar''(добри са,поне аз така мисля),кука 8 и плувка.Имам и дънна (пръта,макарата и куката са като на другата).Значи само на Жребчево хванах малко и то на дънната.Хванах една добра платика каракуди 4-5,костур4ета 2-3 и един кефал и то за 4 дена.Ловя на земен червеи и на царевица.Не знам каде бъркам и за това ако може някой по-опитен рибар да ми пообясни някои работи ще съм му много благодарен.Моля пишете или във форума или лични съобщения. Благодаря предварително!!!!!!!!
Пак благодаря и НАСЛУКА

Не те чух какво каза, ама не си прав.
http://www.drifting-bg.com
http://www.drifting-bg.com
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Искам малко съвети(ако може)
Здравей и добре дошъл ,
Зависи за какво отиваш .. Пробвай с по-малки куки , тънък повод и друга стръв ( бели червей например за по-дребни риби). Виж оловото да е на поне 10-15 см от куката и тн и тн ..
Попрочети из форума и много неща ще ти станат ясни
Успех
Зависи за какво отиваш .. Пробвай с по-малки куки , тънък повод и друга стръв ( бели червей например за по-дребни риби). Виж оловото да е на поне 10-15 см от куката и тн и тн ..

Колко дебело ти е влакното
Сложи си най-много 0.20, даже надолу, ако ще ловиш шаран червеноперка или каракуда.
И куки 7-10 номер.
Ако нети се сменя цялото влакно от макарата сложи 20-30 санта по-тънко-само до куката.

И куки 7-10 номер.
Ако нети се сменя цялото влакно от макарата сложи 20-30 санта по-тънко-само до куката.

-
- научил се да хвърля
Гледай да хващаш винаги дъното т.е. стръвта да е на дънцето,слагай повиче сачмички по такъма,като ги разспределяш на разстояние една от друга.
Има много неща който трябва да правиш по различен начин в зависимост какви риби ловиш
Най добре ходи с някой който може да ти покаже нещо.

-
- ще става разбирач
Колега с дъната си се справил горе доле добре.Защото такъма стой на дъното не подвижен и рибата не се плаши.Сигурно има какво да доискусуриш но опита ще те научи.Докато при риболов на плувка такъма трябва да е фин.Основно влакно 0.14,плувка 2-3гр. добре утежнена с най -малко 3-4 малки по грамаж тежести.Малък вирбел ,повод 0.10-0.8,кука №14-№18.Това е за риби до 2кг.на блиска дистанция.Знай че рибата е наплашена по водоемите ни и такъма трябва да е фин.Ако увеличаваш дистанцията променяш линията към по тежка.Но и трябва да натрупаш опит.Той ще ти е много полезен.Ако другите до теб ловят ти не в повечето случей търси причината в твоя такъм.Не се страхувай да експериментираш.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Човек се учи цял живот,пресен пример от днес.Вляво от мен ловеше един колега и спървото си замятане на ваглера ме закачи в момента в който бях ковнал един шаран.Колегата ми казва -вади си рибата аз ще отпусна,както и да е като започнах да пазплитам кордата му,се сблъсках със странен монтаж.Не му казх нищо,наложи се да му скъсам кордата,извинения и...След 10 мин.колегата идва при мен и ме помоли да му услужа с по лек ваглер или да си купи.Имах два чисто нови ваглера,след това ми каза,колега дай някакъв акъл за тия ваглери,че нещо не се справям.Донеси си въдицата да ти я направя му казвам.И ми носи въдица която става за всякакъв вид тежък риболов-тролинг,спининг,за едри мнооо едри риби и макара от червената серия на шимано,която надхвърля 1000лв.Спининга също беше на шимано,и то от най-скъпите.Човека има пари ,но не може да се оправя с въдиците.Беше навил и 0.16 на макарата,след корекцията на такъма извади един шаран,после закачи и още един ,но вече придобил самочувствие му скъса.По опитните сигурно се досещат защо.Та в този ред на мисли,избирайте си въдици според риболова който ще практикувате.Спининга си е за воблери,блесни и...На тази въдица не можеш да построиш линия за перо,нито замятането си е замятане.Питайте,не е срамно,чест му направи,че дойде и каза,покажи ми как...Иначе човекът-мераклия,а и почерпи подобаващо.Обеща и да се регистрира при нас,дано го направи,че тук се и пишат и много истински неща.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
То с три излета не става.И както каза колегата butnik "човек се учи цял живот".Вземи прочети малко книжки и списания, има и доста филмчета.Аз скоро си теглих за фидер и доста неща понаучих.Останалото е практика и експериментиране.Препоръчвам ти тази книжка.

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- CERRUTI
- сериозен играч
Колега ето от това филмче- http://zamunda.net/details.php?id=105003 ще добиеш добра представа за риболова с плувка,нагледни много добри обяснения от един много голям майстор....а пък и ако познайваш и малко английски още по добре!