Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

огъване на дървени летви
Модератор: emo vasilev
огъване на дървени летви
Здравеите колеги някои можели да ми каже как мога да огъна дървени летвички без да се счупят,трябвали да се обработват с някакъв хим.разтвор.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Re: огъване на дървени летви
Колега мисля че трябва да ги накиснеш във вода.
-
- ще става разбирач
Нагряване с огън.Фиксиране по някакъв начин в желаната форма.
И аз мислех с накисва в вода нонякъде бях чел за някаква химия която омекотява дървото но немога да се сетя каква е химииката
- morriddin
- научил се да хвърля
Дървото се обработва най-лесно, когато е сурово. Привързваш го към нещо с подобна на желаната форма /например автомобилна джанта/, и всеки ден стягаш по малко. Така дръвчето няма да дефектира, а ще придобие желаната форма със същата здравина!
ВЪДИЦАТА Е ГЪВКАВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ДВА ШАРАНА !
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Става най добре ако е сух материала на водна пара, съответно завиваш мястото на огъване с някакъв памучен парцал за да задържа влагата и температурата.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- barutchiata ©
- Администратор
започваш така

и продължаваш така

Накрая викаш баба си да счупи шампанското и си готов

и продължаваш така

Накрая викаш баба си да счупи шампанското и си готов

- krokibg
- учете се от него
Аз си направих покрива със огънати дъски като ги държах няколко часа- 10-12 в язовира.После накарах пичовете да ги изваждат една по една и ги ковяха направо на мястото където са и до днес.Огънеш ли ги веднъж на мокро и ги застопориш там където искаш и придобият ли желаната форма,след като изсъхнат веднъж,повече няма изправяне във старата форма.След като ги огънеш в определена форма,чак тогава ги третираш със разни препарати против дървояди и други.Бизиросваш ги след като изсъхнат химийте и чак тогава ги лакираш и няма да имаш проблеми.Дано и аз да съм ти бил полезен

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
да обобщя,сухо ли е ,трябва влага,(пара), мокро ли е, съхнене, но така и не каза за какво иде реч
, а и всеки вид дърво си има показатели

Става дума за оребряване на лодка за захранване направих си корпуса но ми се струва много тънак та си мисля да го оребря от вътре с тънки огънати летви,че лодката е доста голяма 90 сантиметра дължина,40 сантиметра ширина,20 височина
ЗАБРАВИХ да пиха летвите ще са или бук или бор
На пара е най-добре.
Едно време правеха мебели от парен бук.С тези размери ти си лесен - детска играчка.
Я колко хора се включиха , а ти накрая изплю камъчето.
Едно време правеха мебели от парен бук.С тези размери ти си лесен - детска играчка.
Я колко хора се включиха , а ти накрая изплю камъчето.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Голяма е разликата между двата материала.ресьора написа:ЗАБРАВИХ да пиха летвите ще са или бук или бор
Вярно е Педро,и сега така го правят,но бука се пари,защото ако не е парен,колкото и да е сух,се влияе от влагата и се криви както си иска.Представи си как щяха да изглеждат мебелите тогава.Бука се държи в големи вани с гореща вода около 15-30 мин,както са на талпи от 5-6см дебелина,след това съхнат на сянка.Pedro написа:На пара е най-добре.
Едно време правеха мебели от парен бук.
При ресьора е друга работата.Ако ще работиш с чам / бор /,намокри го много добре,после направо го слагай върху скелето,и го притягаш бавно и последователно винт по винт,докато накрая обере.Ако го стегнеш по-рязко,има опастност да се счупи.Нека си съхне на място,до ден два можеш да го подлагаш на обработка.Шкуренето след като е на място.Когато е по-влакнест / нешлайфан /,по-лесно се навлажнява.Избягвай,чеповете,режи го по жилите,когато е по-дължина.
Но за твоята работа,ако можеш да намериш липа,ще е най-добре.По-лека е,и по-добре поема цялата тази процедура.Дъб и бук по-трудно ще ги огънеш,както и орех,ясен,брекена.Те са твърди дървесини,за огъване се иска доста голяма сила.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Наистина липата се цепи трудно,затова е по подходяща.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Kолеги мерси за съветите но днес ги огънах и съм доволен от резултата.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧки ЗА ПОМОЩА БЕЗ ВАС БЯХ ЗАГУБЕН И ПАК БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ БЪДЕТЕ ЖИВИ ИЗДРАВИ