За шаран след бурята - Завършек 30/07/05

Модератор: sapuna

Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

За шаран след бурята - Завършек 30/07/05

Мнение от Cougar »

Няма да ви смайвам с големи шарани, няма да ви смайвам и с бройки уловени риби.....смайващото за мен тази вечер бе измерението на собствената ми риболовна глупост и дилетнщина, за което ще се опитам да ви разкажа.

Днешния съботен ден прекарах доволно мързеливо и към 6 вечерта се отправих към реката за каквото се хване на царевица.

Изображение

Първо леко се ошеметих от едно маце вървящо по пътеката в парка - че крака, че мимижуп, че руса дълга коса, че като се стресна от мен, понеже с колелото и идвах в гръб.......лелей.......

Малко трудно ми беше да се фокусирам върху глупавите шарани след това и понеже не кълвеше на първото място се отправих към второ място, което си ми е дежурно.

Изображение

Там обаче слънцето грееше точно срещу мен и беше много неприятно, метнах 2 въдици, поседях, извадих 1 костур и в един момент реших че там не мога да стоя до въдиците а ще се кача на сянка под едни дървета и оттам ще наглеждам. Както се качих, не мина и минута и чух изшлйопване. Гледам едната въдица вече във водата скачам долу и я гледам хем във водата хем още си стой в плитчините. Грабнах я аз а от другата страна няма нищо...и куката я нямаше.

Изображение

Вързах нова кука за парчето корда останало от предишния повод и пак метнах. Викам си, това ако бях при въдиците нямаше да се случи......

Пак стоя пак мятам, пак нищо и така докато................

Пак чух изшлйопване до мен и като погледнах пръчката ми във водата и се устремила към мътните дълбини. Веднага със все дрехи и обувки се метнах отчаяно след нея, но дръжката се изплъзна изпод ръката ми преди да мога да я сграбча............

Кеф ти Fenwick, кеф ти Shimano....всичко замина в реката!!!!!!!!!!!!!

Аз стоя като мокър плъх до пъпа във вода и гледам с невярващ ужасен, объркан и отчаян поглед.

Що за глупост беше това да подпирам пръчките на някакви сухи клончета едва едва забити в пясъчливата pochva.......Не ми ли бе ясно че много народ си е загубил такъмите от шарани по подобен начин.....

Мина ми една мисъл веднага, Грабнах втората въдица и заметнах в посоката в която знаех че е тръгнал шарана. Първо хвърляне - нищо. второ хвърляне - пак нищо. трето хвърляне - ........О...о..о.о..о Небеса. Закачам нещо което явно е моята корда.

Тегля тегля и разбирам че съм я хванал между шарана и пръта. Скоро върха на пръта ми се подаде от водата, но точно тогава куката ми се откачи от кордата!!!!!!!

Айде ново замятане и пак си хванах такъма и вече не дърпах а газех към него. СТИГНАХ ДО ГЪРДИ ВЪВ ВОДАТА И ЗГРАБЧИХ ПРЪТА СИ,
А ОТ ДРУГАТА СТРАНА ОЩЕ СТОЕШЕ ЗАКАЧЕНИЯ ЗВЯР.

Излизам аз от водата треперещ и всичко тече по мен. Единственото сухо нещо останало е кафявата ми шапка-идиотка. И тегля шарана а той не е и толкова голям и се мори бързо. За нула време го метнах на брега и му праснах едно photo да си го спомням. После го пуснах обратно, да може да краде и други въдици.

Изображение

Аз останах уж да се суша, но то вече беше към 9 часа и слънцето се бе скрило. Скоро пак трябваше да газя защо закачих още едно шаранче и то тъкмо там където преди това бях шляпал.

Изображение

Та така, върнах се мокър, и мисля съм си научил урока. Друг път пръчка на клонче за шаран НИКОГА!!!

А още по-добре.....да не се ходи за шаран.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Cougar, защо никога за шаран ?
Като ходя за шаран , както заминавам днес за 1 седмица на Пясъчник , използвам едни колчета . Дълги са 1 и 40 см и по средата на самата стойка имат улейче за кордата , та рибата като вземе аванс да няма никакви проблеми . Винаги въдицата ми е сложена на втория водач плътно до колчето и просто няма начин да я бутне във водата. Предполагам ,че не си използвал аванси , за да ти отлети пръчката във водата , пък и е логично заради закачките , но др. път ползвай от тези колчета , няма начин да няма по тамошните магазини. Наслука! :)
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Ще си взема от тези колчета. Обикновенно аванса ми е доста развит и рибите не вкарват пръта но сега нещо не беше наред.

Просто човек си мисли че при корда 0.20 такъма ти трябва да си стои на брега, но пък теглото на пръчка и макара са не повече от 500гр, а кордата издържа 2кг усилие.

Днес си разглабях и смазвах макара, че бе явно се напълнила с боклуци и въртеше с голям зор.

Но май следващия ми излет ще е за пъстърва на червей :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”