ПЕТРОМАКС ...всичко за него ?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

ПЕТРОМАКС ...всичко за него ?

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Днеска направих бартер, бормашина за петромакс с един комшия, ама и той незнае как точно става. Китайски е та моля за пояснение, каква е технологията и какви резервни части ще ми трябват за него ????
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
atillas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от atillas »

технологията трябва да ти я покаже на място човек който е ползвал ,а за резервни части трябва да се запасиш със чорапчета и поне едно стъкло
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

ре

Мнение от Pocko »

в общи линий :
пълниш резервоара с гас или спирт за горене. после в лигенчето слагаш (най добре по чист и лесно запалим спирт) като гледаш да не оплискаш от страни защото ще очадиш всичко. връзваш чорапчето и го сглобяваш. предварително напомпваш като следиш за налягането на манометърчето. палиш през дупчицата лигенчето да обгори чорапчето! и като го пообгори докато все още има пламък от лигенчето пускаш винтила да подава газта под налягане от резервоара. след около 2, 3 секунди трябва да се възпламени и когато заработи ще го познаеш защото ще започне да свети много ярко. от време на време припомпваш и така на татък.
та горе долу е това...
кога нема риба и рака е риба
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

ре

Мнение от Pocko »

да допълня -
като го запалиш не трябва много да го мърдаш ако искаш да караш дълго с чорапчето защото то става на прах почти и при най-малкия допир до нещо се къса!!!
кога нема риба и рака е риба
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: ре

Pocko написа:в общи линий :
пълниш резервоара с гас или спирт за горене. после в лигенчето слагаш (най добре по чист и лесно запалим спирт) като гледаш да не оплискаш от страни защото ще очадиш всичко. връзваш чорапчето и го сглобяваш. предварително напомпваш като следиш за налягането на манометърчето. палиш през дупчицата лигенчето да обгори чорапчето! и като го пообгори докато все още има пламък от лигенчето пускаш винтила да подава газта под налягане от резервоара. след около 2, 3 секунди трябва да се възпламени и когато заработи ще го познаеш защото ще започне да свети много ярко. от време на време припомпваш и така на татък.
та горе долу е това...
ти ме уби :shock: по лесно ще разбера кой утепа КЕНЕДИ отколкото как се пали.???? кажи, последно газ или спирт даго зареда, чорапа да го вържа или зглобя,да помпам до колко и до колко да го следя,и додколко да го припомпвам :?: иначе благодаря!
Аватар
Aglia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Aglia »

BOVSKIQ KORMORAN написа:
та горе долу е това...
ти ме уби :shock: по лесно ще разбера кой утепа КЕНЕДИ отколкото как се пали.???? кажи, последно газ или спирт даго зареда, чорапа да го вържа или зглобя,да помпам до колко и до колко да го следя,и додколко да го припомпвам :?: иначе благодаря!
Да кажа и аз нещо по вьпроса,значи зареди го с газ,а малкото легенче горе за обгоряването на чорапчето ще сипеш спирт.Чорапчето го врьзваш за фасунката(то си има конче на него).За помпането помпаш и гледаш манометьра какво ти мери.Като стигне зелената линиика(трябва да има) или си около нея си готов.И не трябва да пада под червената линиика(тогава пак помпаш до зеленото и малко отгоре).
Аватар
atillas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от atillas »

BOVSKIQ KORMORAN написа:
та горе долу е това...

затова ти казах че е най добре някой да ти покаже на живо как става,щото с обяснение трудно става , има си доста тънкости
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

благодаря на всички за съветите,изпълних основния за показването от някой разбирач и попаднах на баш майстор,Тони от съседния вход. тази вечер за благодарност ще го регистрирам в сайта. не го щадете има какво да добави във историята на БЪЛГАРСКИЯ риболов! за тези които като мен тепърва се срещат с ПЕТРОМАКС "издавам" неговите съвети:
Трябва да си направите ЗИП от следните части и консумативи:светилна газ,спирт за горене или сух може и медицински, ставало и с яка домашарка ама това последното е грехота!игла, леко извита и спринцовка за пълнене на легенчето,фуния за газта!
резервни части:2 чорапчета ,често при сътресения се разпадали или прегаряли,,1 фасунка,ако стъклото се очади от едната страна само, твърде вероятно фасунката да е спукана точно там,1 стъкло,при неправилна употреба се пука,игла+дюза с номер отговарящ на вашия петромакс,пише го на тях,били изгаряли върховете и се получава неправилно изгаряне а от там се намалява светлината, зацапва стъклото абе кофти работи!1 отверка,горе на купола има отвор от който се подава главата на винт,от него се настройва силата на впръскване а от това зависи оптималната светлина,парцали за опушено стъкло и винаги на изтинала лампа, щото има ОХ!
техниката на запалване е следната:
пълни се газта в резервоара с фунийката,изтегля се спирт със спринцовката,напълва се легенчето ,каза ми и една хитринка,да сложа малко памук в легенчето,по-бавно изгаря и при вятър не гасне,пали се с кибрит,пламъка от спирта нагрява тръбичката от резервоара и серпентината над фасунката през която преминават газовете под налягане и в същото време нагрява и чорапчето,малко преди да изгори спирта се помпа до 1 ,завърта се леко кранчето до възпламеняване на чорапа,подава се малко газ в началото като леко се усилва и намалява като при моторите,след като чорапа стане за тенис тоест бял се усилва!допомпваш до колкото изкаш и пей сърце. може и предварително да го напомпаш,няма проблеми който и както иска! или както се казва -колкото са китайците ,толкова техники на палене има!!!важно е след гасене да се изпусне налягането от врътката до манометърчето защото потича газ и смръдливо цапа а вие неволно се сещате за детските си години когато баба ви мажеше косата с думите" трай баби за хубост"! УСПЕХ :!:
Аватар
olpi
новобранец
новобранец

.

Мнение от olpi »

знае ли някой колко газ гори петромакса ,при максимално усилен пламък ??
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

А докторе това за водата него знаех Аз и без туи моя рядко го ползвам :P Ама то баагажи пръти и за него все няма място :oops:
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

На мястото на помпичката на петромакса си монтирах един вентил от автомобилна гума и със 15 -17 напомпвания със голяма автопомпа вдига 3.5 атм. Тази година ще пробвам с газова лампа /на пропан-бутан/ , щото тоя петромакс отнема време при запалването и леко намирисва при горене ...
На платено не одим !
Аватар
lefera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lefera »

аз пък имам петромакс на пропан бутан със доста добра като размер и форма бутилка от неръждавейка - ръчна изработка от баща ми - изглежда вечна направи я в годините на режима на тока. Зареждам си я сам от по голяма бутилка -много е икономична.
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

lefera написа:аз пък имам петромакс на пропан бутан със доста добра като размер и форма бутилка от неръждавейка - ръчна изработка от баща ми - изглежда вечна направи я в годините на режима на тока. Зареждам си я сам от по голяма бутилка -много е икономична.

Те такова животно нема :wink:
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Аватар
Ванко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ванко »

Аз пък си купих преди няколко години чисто нов китайски петромакс и до сега само номера ми върти,както си работи и изведнъж намали светлината пукне изгасва и започва да гъргори. Вече почти целия го подмених с нови части и лани на Доспат пак номера.
Аватар
TheXfiles
новобранец
новобранец

Мнение от TheXfiles »

Къде има сервиз за тези фенери и от къде мога а си купя чорапчета?
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”