Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно за кой ли път !
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Плетено влакно за кой ли път !
Значи тъй ! Пише се , чете се и продължават да се правят едни и същи глюпости
Тъй ся начи не е задължително брейда да е с максимално тънък диаметър за да се постига максимална дистанция ! Много по-важни са правилната окомплектовка - въдица , макара , добър брейд и най-вече задвъдичното устройство ! Начи защо ги пиша тез неща ? Ами на последното състезание на Тунджа бях умопотресен от една масова глюпост където се извършваше
Та за глюпоста - няколко човека ловяха със Сасаме 0.08 и го плюеха увпоследствие
Тъй ся да кажа за какво иде реч ! Значи не само на Сасаме ами и на Унитика и други Японски брейдове размер 0.8 не се препоръчва за работа с въртящи блесни
По същият начин стои въпроса и със Спайдер , ПП и други с тест 8 либри
Тези брейдове са предназначени само и единственно за риболов с воблер
Наистина има и изключения от правилото ама те си имат имена - Варивас и ИГК ! Тъй , не случайно писах за всеобщата заблуда че с по-тънкото влакно се постига по-добър кастинг та ето един пример - метаме аз и Марко един до друг , и двамата сме с еднакви въдици , и двамата сме с еднакви макари , аз съм с брейд 1.2 Японска стандартизация и тест 14либри а Марко е с 0.8 брейд . Та в случая аз мятам с две и нещо грамов воблер и постигам седем / осем метра по-голяма дистанция отколкото Марко с пет грамов воблер , що ли ? Та пичове , не изнасилвайте нещата като слагате брейдове къде на са предназначени за универсална употреба кат универсални
Друг е въпроса че въпросното 1.2 , 14либри брейдче държи почти колкото 50 либри Спайдър ама тва друга бира
Тъй за да не пустиносвате брейда увпоследствие и да търсите под вола теле ако искате да ползвате брейд като универсален и да не се сджувква след работа с въртележка то за предпочитане е да не падате под размер 1.2 Японска , 12 либри Американска или 0.12 нашенска стандартизация ( самият му реален размер е около 0.18 - 0.25 мм ама и тва ногу разисквано ) ! Най-тъпото е че когато са ме питали на ЛС или директно колеги за мнение по някой брейд ( примерно Сасаме ) то изрично съм подчертавал че най-тънките размери не стават за работа с въртележки и въпреки това се купува 0.08 без дори да се има едно на ум а после съ мърмори

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- разбира нещата
Re: Плетено влакно за кой ли път !
Време беше , "някой" да го каже ...БЛАГОДАРИМ
Лично аз ползвам 0.20-0.22 монифил ...перфектно си заматам ...ама къде то си поискам там си го "пускам"
Е и аз предишната ролка влакно я изхвърлих на джувки какво казва Павката . Ама и за това си има лек .
Една съчма , или парче прозрачна пласмаса на 10-15 см . преди блесната ....кара вирбела да работи -без значение дали иска или не иска .Без това да полвлияе на играта на примамката.
Лично аз ползвам 0.20-0.22 монифил ...перфектно си заматам ...ама къде то си поискам там си го "пускам"

Е и аз предишната ролка влакно я изхвърлих на джувки какво казва Павката . Ама и за това си има лек .
Една съчма , или парче прозрачна пласмаса на 10-15 см . преди блесната ....кара вирбела да работи -без значение дали иска или не иска .Без това да полвлияе на играта на примамката.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Адашче, понеже и аз съм от тия дето се жалват от Сасамито 0.08 /както и от Стрен между другото/ ще кажа моето мнение.
1. В ежедневната си практика ползвам само 0.12 Climax Zander Spezial с тест 9 кг http://www.ockert.net/main/index.php?id=634,0,0,1,0,0
тука нема-ама японско та българско пресмятане на диаметъра па и либри разни щото брейда е немски, произведен в Германия!
Сигурно има и по-здрави влакна от него, но аз съм много доволен и не виждам причина да го сменям.
2. При силно течение или вятър поставям 0.08 - досега съм тествал Стрен и Сасами. Причината да го ползвам е образуването на "корем", който пречи на засичането на рибата и който тънкото влакно поради по-малкото съпротивление преодолява, а не увеличаване дистанцията на замятане щото с № 2 блесни реки като Янтра, Искър и Тунджа си ги прехвърлям отвсякъде с брейд 0.12 /по причини, които перфектно си обяснил/
И тук идва проблемът, че посочените влакна след няколко отърквания в камъни или клони губят здравината си и това няма общо с ползването на блесни или воблери. За съжаление пълно щастие няма - поне на българския пазар.
1. В ежедневната си практика ползвам само 0.12 Climax Zander Spezial с тест 9 кг http://www.ockert.net/main/index.php?id=634,0,0,1,0,0
тука нема-ама японско та българско пресмятане на диаметъра па и либри разни щото брейда е немски, произведен в Германия!
Сигурно има и по-здрави влакна от него, но аз съм много доволен и не виждам причина да го сменям.
2. При силно течение или вятър поставям 0.08 - досега съм тествал Стрен и Сасами. Причината да го ползвам е образуването на "корем", който пречи на засичането на рибата и който тънкото влакно поради по-малкото съпротивление преодолява, а не увеличаване дистанцията на замятане щото с № 2 блесни реки като Янтра, Искър и Тунджа си ги прехвърлям отвсякъде с брейд 0.12 /по причини, които перфектно си обяснил/
И тук идва проблемът, че посочените влакна след няколко отърквания в камъни или клони губят здравината си и това няма общо с ползването на блесни или воблери. За съжаление пълно щастие няма - поне на българския пазар.
- jdbc
- вече хвърля и на тежко
Я малко и аз да се скокна в темата ... адаш обяви го кой е тоз брейд да го пробваме ...Павел Иванов написа:аз съм с брейд 1.2 Японска стандартизация
И още нещо - добре викаш
амъъъъ то май само ти си ги познаваш кой за какво е - въпреки, че и ти и Муня писахте по въпроса таквиз кат мене още не правят разликаПавел Иванов написа:не изнасилвайте нещата като слагате брейдове къде на са предназначени за универсална употреба кат универсални

Фпрочем да зема и аз да споделя - не разбрах каква е драмата с 0.08 Сасаме-то и въртележките - аз проблеми с тях не съм имал. Единственото ми оплакване от 0.08 Сасаме-то е, че с него не могат да се вадят особено големи клони,камънье и дървье и според мен тва произхожда от факта, че диаметъра му сигурно клони към обозначения и предполагам за туй е слабичко.
Относно Марко-вите дължини(на кастинг) - абе кат си го гледал не мислиш ли, че му е малка подложката и шпулата му седи малце празничка ? На мен ми направи някво таквоз фпечатление, ма забраих да го коментираме кат се виждахме последно ... та си мисля, че както аз обикновено имам брейдови драми с препълнена шпула, то сигурно и празната шпула може да скъсява макс. дистанция ?

- Павел Иванов
Адашче , чета и не вервам на ушите си
При положение че знам че си доста добре подготвен и теоретично и практично то как можеш да кажеш че каквото и да било нещо камо ли влакно с диаметър 0.12 от милиметъра би могло да издържи 9кг.
Ми то ако наистина съществуваше такова досега да е направило световна революция и никой друг да не лови с друго
Инак под "наши" мерки винаги съм подчертавал че имам внапредвид Европейски такива и то най-вече благодарение на Италианци и Немци които ги дават !
Ся за другият Адаш - май не само аз и Муня познаваме кой брейд за какво е а май само ние двамата се интересуваме от това и обикновенно като прочетеме нещо което ни интересува го запомняме
Специално по темата кой брейд за какво е съм писал доста ! А колкото до името на брейда , ми споменах го малце по-горе заедно с един друг - ИГК 

Ся за другият Адаш - май не само аз и Муня познаваме кой брейд за какво е а май само ние двамата се интересуваме от това и обикновенно като прочетеме нещо което ни интересува го запомняме

Павел Иванов
Павел Иванов
Утре заран му закачам два юпиеса, пък да видим дали ще държи...Павел Иванов написа:Адашче , чета и не вервам на ушите си![]()

- Павел Иванов
Уеуееееееее Адаш , след толкоз скоросмъртница от Асеновград едвам се спрех след 345ят ред писане и реших да те попитам нещо - кат диаметър сравни ли го с некой монофил отговарящ на 0.12мм ? Под монофил отговарящ на тия диаметри не визирам в никакъв случай Фокус , Тарабуко , Тубертини , ДАМ а некви никви като Костенурка , Мусат и др. къдет си отговарят на диаметъра ама и на обявените килограми та за тва народъ ги пренебрегва и предпочита мноо здраво Тарабуко или Фокус къде издържали почти четири килограма при 0.14мм ама милиметрете биле над 0.20 и килограмите под 2.5 тва друга бира
пп - та същата работа с Климакса как Фокуса ( га че ли една фирма ги прави
) и попот къде вика не гуе що правим а слушай що ти говорим
Та Адаш , уважавам те отсекъде ама кат приказваш проверевай преди тва
пп - предполагам че знаеш че не се заядам ама в никъф случай ! Не друго ами Любо примерно още не го е разбрал

пп - та същата работа с Климакса как Фокуса ( га че ли една фирма ги прави

пп - предполагам че знаеш че не се заядам ама в никъф случай ! Не друго ами Любо примерно още не го е разбрал

Павел Иванов
Павел Иванов
Аз ги меря с микрометър, но плетеняка не е идеално кръгъл, сигур за тва викаш да ги сравняваме?Павел Иванов написа:... кат диаметър сравни ли го с некой монофил отговарящ на 0.12мм ?
Адашче, както ще забележиш като отпочинеш, не съм споменал, че климакса отговаря на посочения диаметър, а само как го водят по каталога.
Даже напротив, минали постове във ФМ съм определил на око приблизителния му реален размер. Ма ти нал не четеш там...
Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 1:52 pm Заглавие: Монофил или плетеняк?

Юпиеса тежи 8.5 кг

А пък това, че плетените влакна не си отговарят на размера "го знае всяко дете"
, както е видно от снимката, на която има 3 монофилни и 3 плетени влакна. Има и база за сравнение. Да видим можеш ли да кажеш кое е Сасамито 0.08 дет ми го хвалиш

п.п. За заяждане не може да става и дума - само другарски си хортуваме.
Даже напротив, минали постове във ФМ съм определил на око приблизителния му реален размер. Ма ти нал не четеш там...

Пуснато на: Пон Апр 14, 2008 1:52 pm Заглавие: Монофил или плетеняк?
Иначе на заявената издържливост отговаря.sestrata написа:Кой да каже, като малко хора го ползваме.zmmax написа:...
И пак да ли питам за Климакс-а, ммм?
Climax Zander Spezial е добро влакно. Много здраво, кръгло и добре оплетено - заради което стои малко по-грапаво от гладкото и плоско Стрен например и съответно поради този факт губи с няколко метра при замятане. За спининг няма смисъл от по-дебело - 0.12 мм - държи 9 кг. Според мен реалният диаметър на 0.12 е 0.20.

Юпиеса тежи 8.5 кг

А пък това, че плетените влакна не си отговарят на размера "го знае всяко дете"

п.п. За заяждане не може да става и дума - само другарски си хортуваме.

- Павел Иванов
Слънчев , брейд с микрометър няма как да го премериш ако и да има почти идеално кръгли
Адаш , четвъртото от долу на горе
Инак Сасамето го хваля само от гледна точка на най-добрият брейд който в момента може да се вземе по БГто като никаква гаранция че Видракс не са заредили с такъв къде е висел сума си време по складове и витрини или па не първо качество и оттам натам доста на тънкана
Инак Сасаме в оригинал закупено от Джапанеско го поставям на равно с Унитиката произведена и купена па от там
Също така бая пъти съм споменал че ако се пазарува от там то нема смисъл да се взима ни Унитика , ни Сасаме а ИГК и Варивас , мани друго ами и цените са им сходни .

Адаш , четвъртото от долу на горе

Павел Иванов
Павел Иванов
А защо не споменавате на ЛАЗЕР POWER X .За мен няма по добро от него.В друга тема пак го споменах,но доста колеги се бъркат с POWER PRO.Имам го снимано в галерията.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Несериозно е редом с колоси като "ПауърПро", "Спайдър", "Стрен", "Варивас", "ИГК", "Унитика" да споменаваме и "ЛАЗЕР POWER X". Казвам го без лоши чувства, просто за 45 лв. горните влакна са на светлинни години от него по качества, на идентична цена. Да не говорим, че за почти толкова пари човек си купува 500 ярда "ПауърПро" или "Стрен" или 150 м "Варивас", "ИГК", "Унитика". Японските влакна са страхотни, ала за съжаление и най-скъпи. Но си струват всяка стотинка.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Спайдър го ползвам,но ми шуми при прибирането и показателите са по слаби от на хикса.
Имам и carbotex,също много здрав но нямам наблюдение как се държи при спининга (трябва да се внимава за ментета).Аз го ползвам за кльнк.Грешил съм с ФОКУСА,който изхвърлих на първия риболов.....Добре де Мунчо,какви са ти негативите за POWER X защо не ти харесва 

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
- Павел Иванов
Ами сравнено с брейдовете къдет споменава Муня в случая не виждам позитиви ама никъде !!!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
А за Aspire на Shimano какво ще кажете ?Някой ползвал ли го е,някакви наблюдения?