Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)

Мнение от Zvezdichko »

Днес бях на блато. Някакво по пътя за Никопол, подочух, че се казва Бръшляните. Някак си винаги съм предпочитал риболова на блато или язовир в сравнение с реките, защото...е... може би, защото детството ми е преминало край блатата и някак си там ми е едно тихо, спокойно... Това блато направо преливаше от каракуди... Сигурно имаше към пет човека в радиус на 20 метра и всичките ловуваха каракуди с приличен размер. А един път ми се окачи на куката една маломерка.. ама баш маломерка, която си я върнах... ама да знаете само как се беше закачила - куката се беше убола в корема, а не в устата ?!? направо и аз не знам как се е получило туйто :)

Интересното е, че почти само на торен червей лових, като за цялото това време не ми се закачи нито един слънчак :) Което ми е много чудно, защото, доколкото знам повечето блата са тотално слънчасали.
Кефя се на всичко, дори и на звяра на аватара :)
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Re: Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)

Мнение от asini »

Zvezdichko написа: Това блато направо преливаше от каракуди... Сигурно имаше към пет човека в радиус на 20 метра и всичките ловуваха каракуди с приличен размер
Нещо като Алдомировското блато.Само че то преливаше от всякаква риба, всякакъв размер :D Но всичко е до време...
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Сега какво има там?
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Нива... и една малка локва с вода, в която се завъди малко шаран и каракуда.Но миналата година пак пресъхна и извадиха шараните с мрежа(аз присъствах тогава и гледах).Сега е останало малко каракуда :( По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато :D

Е такива шарани са се ловили там преди 25 години:

Изображение

И щуки малко по-големи от тази:

Изображение

А сега в момента представлява ето това:

Изображение
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Кофти... и аз познавам едно блато край Септември, където имам спомени, спомени, спомени. Сега... само трънаци, дърветата са изсечени, има една локва 20 метра и единствено дребен слънчак има... нищо друго. Извадиха и рибата с мрежи.

Сега и друго блато да си намеря, пак няма да е същото като в добрите стари времена.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Zvezdichko написа:пак няма да е същото като в добрите стари времена.
Незнам какво повече да кажа от това.Но каквото и да кажа няма да бъде по-вярно :? Независимо дали става дума за риболов или за нещо друго :(
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

asini написа:По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато
Чували сме и още как,даже сме топили плувките преди да изчезне.Много е интересна историята за изчезването на водата,има няколко версий.Много добри снимки за сравнение :smt023
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

MITKO70 написа:
asini написа:По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато
Чували сме и още как,даже сме топили плувките преди да изчезне.Много е интересна историята за изчезването на водата,има няколко версий.Много добри снимки за сравнение :smt023
Ако нещо ви интересува питайте, мисля че ще мога да ви отговоря, защото съм местен.Колкото до версиите за изчезването му аз знам две:
1.Заради силно земетресение и разместване на земните пластове;
2.Заради учение на военните и използване на бомби, довели да разместване на пластовете или използването на вода чрез изпомпване за военни цели, заради наличието на военен полигон в непосредствена близост до въпросното блато :(
Последно промяна от asini на Съб Сеп 20, 2008 10:38 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Давайте, разказвайте! Няма нищо по-хубаво от това човек да си спомня за времената преди години.
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Мога да си пиша с години направо за него, ще почакате няколко минути и ще ви опиша няколко риболова, разказвани ми от баща ми и комшии :D

Ето я и въпросната история:
Не мога да кажа с точност, но това става някъде преди 25 години, а може и повече.Един комшия завежда баща ми и сина си на риболов на блатото.Риболовът ще е нощен и от там се предполага, че ще се ловува амур.Човекът разпъва въдиците с лодка(имал е военна лодка за 6 човека-за ония времена това си е било цяла яхта)на дистанция 130-160 метра.Макарите, мисля че е ясно какви са били за онова време- стабилки, мичели и др.Ловува се с 6 въдици.Риболовът започва от 10 часа вечерта и сутринта си трътват рано по тъмно към 4:30.За това време те имат извадени 11 бели амура, най-малкият от които е 8 кила.Риби всякакъв размер- един 9, един 11, един 12, един 10 и колкото ви дойдат кила на ум до 15-16 и стигнем вече космическата цифра за днешно време от 18-22 кила.Въпросният комшия успява да извади и щука 14 килограма на блесна направена от лъжица на друг риболов и го публикуват на първа страница в списание лов и риболов.Направо много ме е яд, защото още не съм бил роден и много съм изпуснал :D
Последно промяна от asini на Съб Сеп 20, 2008 10:56 pm, променено общо 3 пъти.
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Страхотно!

Нека през това време и аз разкажа какви неща са били, когато съм бил на 10-11 години ... преди близо десетилетие. За нашето Септемврийско блато.

Пристигаме със старата жигула под едно дърво. Разполагаме багажа и въдиците. Нищо особено - в този селски район въдиците ни бяха предимно тръстикови или бамбукови пръчки, на една от тях дори имаше малка макара тип барабан... Може би преди десет години това е било отживелица, ще кажете. Но за баща ми, дядо ми, това си е било традиция - въдиците се правят. Плувките се правят - от птиче перо или от коркови тапи. Най-интересното е, че с тези самоделки се хващаше доста риба!

Сядаме и почваме да ловим. Освен слънчаците, на които дори аз се радвах, излизаха червеноперки. Излизаха и доста едри линове (каленици) - едри -не знам дали са били чак толкова едри, защото по моята детска перспектива сигурно една мъжка педя е означавало едър размер. Но си спомням, че ме впечатляваха. Понякога излизаха и други риби, но в общи линии риболовът се въртеше около линовете.

Другото нещо, което правеше впечатление - често на тези обикновени въдици се хващаха щуки! Да, щуки, без да се монтират никакви куки-тройки, живи рибета, телени поводи и прочие! Само на плувки и червеи! Имаше един период, през който щуките се обаждаха почти всеки ден - неизвестно как!

Шараните обаче не бяха чак толкова атрактивни тогава. Спомням си само един случай, при който риболовец извади доста едър екземпляр. Е, както казах - линовете ни бяха като шарани :)
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Zvezdichko написа:Най-интересното е, че с тези самоделки се хващаше доста риба!
И сега е така.Големите риби(имам предвид шарани над 3-4 килограма)абсолютно винаги кълват на въдиците на баща ми.Тези въдици много ги харесвам- едно, че вече няма от къде да се купят такива и имат сантиментална стойност и друго, че няма въдици от новите с толкова риба извадена.Убеден съм :D
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Е да, но сега една въдица ти струва към 6 лева, напълно по джоба на всеки човек.

Това за блесната на лъжица съм го чувал и друг път. Не знам откъде, но явно историята е доста разпространена.

А каква е статистиката днес? Сега къде ходиш и какво вадиш?
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Zvezdichko написа:бяха като шарани
Е не чак като шарани, но доста едри -1.300гр пез далечната1997г.Жалко че са съсипали всичко, там си беше едно от добрите места за щука и калиник.В седмицата поне 3,4 дена ходех там ,имало е и случаи да не хвана нищо,-ама тогава си го изкарвах на мангалите ,че господ там ги е изсипвал с чували.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
Zvezdichko
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Чакай, и ти ли си от Септември като бащата? Можеш ли да светнеш все пак защо всички блата са източени?
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”