Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)
Днес бях на блато. Някакво по пътя за Никопол, подочух, че се казва Бръшляните. Някак си винаги съм предпочитал риболова на блато или язовир в сравнение с реките, защото...е... може би, защото детството ми е преминало край блатата и някак си там ми е едно тихо, спокойно... Това блато направо преливаше от каракуди... Сигурно имаше към пет човека в радиус на 20 метра и всичките ловуваха каракуди с приличен размер. А един път ми се окачи на куката една маломерка.. ама баш маломерка, която си я върнах... ама да знаете само как се беше закачила - куката се беше убола в корема, а не в устата ?!? направо и аз не знам как се е получило туйто 
Интересното е, че почти само на торен червей лових, като за цялото това време не ми се закачи нито един слънчак
Което ми е много чудно, защото, доколкото знам повечето блата са тотално слънчасали.

Интересното е, че почти само на торен червей лових, като за цялото това време не ми се закачи нито един слънчак

Кефя се на всичко, дори и на звяра на аватара 

Re: Блато. Обичам блатата, особено когато хващам много :)
Нещо като Алдомировското блато.Само че то преливаше от всякаква риба, всякакъв размерZvezdichko написа: Това блато направо преливаше от каракуди... Сигурно имаше към пет човека в радиус на 20 метра и всичките ловуваха каракуди с приличен размер

Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Сега какво има там?

Нива... и една малка локва с вода, в която се завъди малко шаран и каракуда.Но миналата година пак пресъхна и извадиха шараните с мрежа(аз присъствах тогава и гледах).Сега е останало малко каракуда
По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато 
Е такива шарани са се ловили там преди 25 години:

И щуки малко по-големи от тази:

А сега в момента представлява ето това:

Е такива шарани са се ловили там преди 25 години:

И щуки малко по-големи от тази:

А сега в момента представлява ето това:

- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Кофти... и аз познавам едно блато край Септември, където имам спомени, спомени, спомени. Сега... само трънаци, дърветата са изсечени, има една локва 20 метра и единствено дребен слънчак има... нищо друго. Извадиха и рибата с мрежи.
Сега и друго блато да си намеря, пак няма да е същото като в добрите стари времена.
Сега и друго блато да си намеря, пак няма да е същото като в добрите стари времена.

Незнам какво повече да кажа от това.Но каквото и да кажа няма да бъде по-вярноZvezdichko написа:пак няма да е същото като в добрите стари времена.

- MITKO70
- кандидат преподавател
Чували сме и още как,даже сме топили плувките преди да изчезне.Много е интересна историята за изчезването на водата,има няколко версий.Много добри снимки за сравнениеasini написа:По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато

Всичко може,но не всеки го можe.

Ако нещо ви интересува питайте, мисля че ще мога да ви отговоря, защото съм местен.Колкото до версиите за изчезването му аз знам две:MITKO70 написа:Чували сме и още как,даже сме топили плувките преди да изчезне.Много е интересна историята за изчезването на водата,има няколко версий.Много добри снимки за сравнениеasini написа:По-старите рибари няма начин да не са чували за Алдомировското блато
1.Заради силно земетресение и разместване на земните пластове;
2.Заради учение на военните и използване на бомби, довели да разместване на пластовете или използването на вода чрез изпомпване за военни цели, заради наличието на военен полигон в непосредствена близост до въпросното блато

Последно промяна от asini на Съб Сеп 20, 2008 10:38 pm, променено общо 1 път.
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Давайте, разказвайте! Няма нищо по-хубаво от това човек да си спомня за времената преди години.

Мога да си пиша с години направо за него, ще почакате няколко минути и ще ви опиша няколко риболова, разказвани ми от баща ми и комшии 
Ето я и въпросната история:
Не мога да кажа с точност, но това става някъде преди 25 години, а може и повече.Един комшия завежда баща ми и сина си на риболов на блатото.Риболовът ще е нощен и от там се предполага, че ще се ловува амур.Човекът разпъва въдиците с лодка(имал е военна лодка за 6 човека-за ония времена това си е било цяла яхта)на дистанция 130-160 метра.Макарите, мисля че е ясно какви са били за онова време- стабилки, мичели и др.Ловува се с 6 въдици.Риболовът започва от 10 часа вечерта и сутринта си трътват рано по тъмно към 4:30.За това време те имат извадени 11 бели амура, най-малкият от които е 8 кила.Риби всякакъв размер- един 9, един 11, един 12, един 10 и колкото ви дойдат кила на ум до 15-16 и стигнем вече космическата цифра за днешно време от 18-22 кила.Въпросният комшия успява да извади и щука 14 килограма на блесна направена от лъжица на друг риболов и го публикуват на първа страница в списание лов и риболов.Направо много ме е яд, защото още не съм бил роден и много съм изпуснал

Ето я и въпросната история:
Не мога да кажа с точност, но това става някъде преди 25 години, а може и повече.Един комшия завежда баща ми и сина си на риболов на блатото.Риболовът ще е нощен и от там се предполага, че ще се ловува амур.Човекът разпъва въдиците с лодка(имал е военна лодка за 6 човека-за ония времена това си е било цяла яхта)на дистанция 130-160 метра.Макарите, мисля че е ясно какви са били за онова време- стабилки, мичели и др.Ловува се с 6 въдици.Риболовът започва от 10 часа вечерта и сутринта си трътват рано по тъмно към 4:30.За това време те имат извадени 11 бели амура, най-малкият от които е 8 кила.Риби всякакъв размер- един 9, един 11, един 12, един 10 и колкото ви дойдат кила на ум до 15-16 и стигнем вече космическата цифра за днешно време от 18-22 кила.Въпросният комшия успява да извади и щука 14 килограма на блесна направена от лъжица на друг риболов и го публикуват на първа страница в списание лов и риболов.Направо много ме е яд, защото още не съм бил роден и много съм изпуснал

Последно промяна от asini на Съб Сеп 20, 2008 10:56 pm, променено общо 3 пъти.
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Страхотно!
Нека през това време и аз разкажа какви неща са били, когато съм бил на 10-11 години ... преди близо десетилетие. За нашето Септемврийско блато.
Пристигаме със старата жигула под едно дърво. Разполагаме багажа и въдиците. Нищо особено - в този селски район въдиците ни бяха предимно тръстикови или бамбукови пръчки, на една от тях дори имаше малка макара тип барабан... Може би преди десет години това е било отживелица, ще кажете. Но за баща ми, дядо ми, това си е било традиция - въдиците се правят. Плувките се правят - от птиче перо или от коркови тапи. Най-интересното е, че с тези самоделки се хващаше доста риба!
Сядаме и почваме да ловим. Освен слънчаците, на които дори аз се радвах, излизаха червеноперки. Излизаха и доста едри линове (каленици) - едри -не знам дали са били чак толкова едри, защото по моята детска перспектива сигурно една мъжка педя е означавало едър размер. Но си спомням, че ме впечатляваха. Понякога излизаха и други риби, но в общи линии риболовът се въртеше около линовете.
Другото нещо, което правеше впечатление - често на тези обикновени въдици се хващаха щуки! Да, щуки, без да се монтират никакви куки-тройки, живи рибета, телени поводи и прочие! Само на плувки и червеи! Имаше един период, през който щуките се обаждаха почти всеки ден - неизвестно как!
Шараните обаче не бяха чак толкова атрактивни тогава. Спомням си само един случай, при който риболовец извади доста едър екземпляр. Е, както казах - линовете ни бяха като шарани
Нека през това време и аз разкажа какви неща са били, когато съм бил на 10-11 години ... преди близо десетилетие. За нашето Септемврийско блато.
Пристигаме със старата жигула под едно дърво. Разполагаме багажа и въдиците. Нищо особено - в този селски район въдиците ни бяха предимно тръстикови или бамбукови пръчки, на една от тях дори имаше малка макара тип барабан... Може би преди десет години това е било отживелица, ще кажете. Но за баща ми, дядо ми, това си е било традиция - въдиците се правят. Плувките се правят - от птиче перо или от коркови тапи. Най-интересното е, че с тези самоделки се хващаше доста риба!
Сядаме и почваме да ловим. Освен слънчаците, на които дори аз се радвах, излизаха червеноперки. Излизаха и доста едри линове (каленици) - едри -не знам дали са били чак толкова едри, защото по моята детска перспектива сигурно една мъжка педя е означавало едър размер. Но си спомням, че ме впечатляваха. Понякога излизаха и други риби, но в общи линии риболовът се въртеше около линовете.
Другото нещо, което правеше впечатление - често на тези обикновени въдици се хващаха щуки! Да, щуки, без да се монтират никакви куки-тройки, живи рибета, телени поводи и прочие! Само на плувки и червеи! Имаше един период, през който щуките се обаждаха почти всеки ден - неизвестно как!
Шараните обаче не бяха чак толкова атрактивни тогава. Спомням си само един случай, при който риболовец извади доста едър екземпляр. Е, както казах - линовете ни бяха като шарани

И сега е така.Големите риби(имам предвид шарани над 3-4 килограма)абсолютно винаги кълват на въдиците на баща ми.Тези въдици много ги харесвам- едно, че вече няма от къде да се купят такива и имат сантиментална стойност и друго, че няма въдици от новите с толкова риба извадена.Убеден съмZvezdichko написа:Най-интересното е, че с тези самоделки се хващаше доста риба!

- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Е да, но сега една въдица ти струва към 6 лева, напълно по джоба на всеки човек.
Това за блесната на лъжица съм го чувал и друг път. Не знам откъде, но явно историята е доста разпространена.
А каква е статистиката днес? Сега къде ходиш и какво вадиш?
Това за блесната на лъжица съм го чувал и друг път. Не знам откъде, но явно историята е доста разпространена.
А каква е статистиката днес? Сега къде ходиш и какво вадиш?

-
- сериозен играч
Е не чак като шарани, но доста едри -1.300гр пез далечната1997г.Жалко че са съсипали всичко, там си беше едно от добрите места за щука и калиник.В седмицата поне 3,4 дена ходех там ,имало е и случаи да не хвана нищо,-ама тогава си го изкарвах на мангалите ,че господ там ги е изсипвал с чували.Zvezdichko написа:бяха като шарани
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- Zvezdichko
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Чакай, и ти ли си от Септември като бащата? Можеш ли да светнеш все пак защо всички блата са източени?