Хайде да изберем лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Хайде да изберем лодка

Мнение от GODzillata »

Както знаете, Toshko вече е горд собственик на предишната ми лодка. :drinkers:

Една от причините да я продам, беше малкото ми време за нея, също така чанча - търсене на колесар назаем, търсене на място, от което да се пусне лодката на вода, после търсене на място за изкарване, все си зависим от нивото на реката и т.н.

Но какво е рибарят без лодка? :roll: Не може да се троли с надуваем дюшек, нали? :wink:

Бих искал да чуя вашите препоръки и съвети, които да ми помогнат в избора на нова лодка, която да отговаря на следните изисквания:
Да НЕ ми трябва колесар, а да мога да си я мъкна на покрива на жипката, да е лека и да може да се обслужва от 1 човек, да е стабилна (да можеш да пикаеш прав :lol: ), да може да мъкне поне 250-300 кг. товар, да може да й се сложи достатъчно мощен двигател, който да преборва силно дунавско течение.

След тази случка, не искам да видя надуваема лодка дори и на снимка. :lol:

Колегата Simbat даде добри отзиви за porta-bote, т.е.тази лодка.
Сериозно се замислям за нея и се чудя какъв ли двигател ще върши работа - ел. или бензинов и колко мощен... :roll:

Но също така се чудя и за нещо от сорта на "Прасчо" на Марко или дори по-малък вариант даже.

Е, някакви идеи?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Re: Хайде да изберем лодка

Мнение от КИРО »

Не и Прасчо,не е за теб,но тази сгъваемата ми хвана окото преди няколко месеца,е ти поне знаеш защо не съм я взел.
Имаш сериозен проблем,но ще се оправи.Как е варианта "направи си сам".Само дето иска свободно време.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

[quote="GODzillata"]Да НЕ ми трябва колесар, а да мога да си я мъкна на покрива на жипката, да е лека и да може да се обслужва от 1 човек, да е стабилна (да можеш да пикаеш прав :lol: ), да може да мъкне поне 250-300 кг. товар, да може да й се сложи достатъчно мощен двигател, който да преборва силно дунавско течение.

[quote]
Е те такова животно нема :lol: зимай си една като мойта и си свиркай :drinkers: :drinkers:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Marco Polo написа:...за сам човек - само Порта-боут-а, друго няма.
Марко, абе май почти съм решил за порта-боута, ама като че ли само леко побутване ми трябва. :lol:
Ако има и други мераклии, може да се съберем и да се борим за по-голяма отстъпка. :wink:

@Божо, ти виждал ли си продукцията на оня човек или дали има сайт? :roll:

А какво ще кажете за това?
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Значи отиваме на вариант porta-bote 3.30 м. :lol:

Остава да уточним вида и мощността на двигателя.
Трябва ми за тролинг и пренос на багаж до остров. :roll:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

За 3.30 м. дават макс 6 к.с. двигател.

Не съм запознат с ел. двигателите, дали няма да вършат работа? :roll:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Кире кво ти стана бре, с 6 коня срещу течението, ми вълни, ми вятър, ако излезе, несе занимавай с глупости, в смисъл лодките са хубави ма предназначението им е друго.
А и цената нее много ниска.
Отдавна се кана да пиша на тема лодки за тролинг, ма темата си е обширна и май щее зимата.
Приятелски съвет много важен : Не вземай прибързани решения, а помисли до януари добре и най-добре си усигури тестдрайв да нема после що така бе Миме :D .
То и форума е за това и неколко бързи съвета, които е по-добре да обсъдим кат се видим:
1.МОДЕЛ-избери я според предназначението, а не да тролиш с кораб, или да се гърчиш цялден, като мене преди години, не прави компромиси с това и излета ще ти достави удоволствие.
2.ГОЛЕМИНА-размера на лодката зависи от желанието за компания на собственика, но при тебе и от вятър и вълна, аз препоръчвам, ако я ползваш сам да е 2местна, ако сте двама 3местна, даже 4местна, това донякъде е гаранция за стабилност и удобство при риболов.
3.МОЩНОСТ-зависи от разстоянията които изкаш да постигнеш, аз смятам, за мобилна лодка такава, която глисира, другото си е компромис, най-често заради цена. Ако неси на глисаж постигаш до 15км/ч. макс, даже и тва е много. Смятай горедолу 1конска сила вади на глисаж 35-37кг. тегло, от тук се смята лесно, но препоръчвам тестдрайв.
4.МАТЕРИАЛА-е те тука вече не се доверяваш още от как ти писах на лични, ма и Митевти го казва, но ти си решаваш. Сещам се за един варянт на лодка с форма и характеристика на надуваема, но е от пластмаса-НЕ СТЪКЛОПЛАСТ,http://www.fun-yak-varna.com/secu12.htmlма гледам, че си е тежка за сам човек. Разгледай сайта, па мож да ти дойдат идеи.
За сега толкоз от мен и моите не опит, а неволи, повече кат се видим.

Поздрав!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

Разгледах го и сякаш само туй корито се доближава до твоите изисквания :wink:

http://www.fun-yak-varna.com/coralline-r.html
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

GODzillata , това е твоята лодка /не я продавам/.
Не помня от кога я ползвам , материала не старее , носи безкрай удари от камъните по брега , лека е , качвам я с лекота на покрива на Берлингото /има рампа/ , само дето пикая във кофичката на сонара :lol: :lol: :lol: .
Ще глисира със 6 коня мотор , с 4 к.с. не можа , проверено. Виждал съм Романтика със Ветерок 8 к.с. , лети като куршум .
Потърси си 2-ра употреба /200-400лв./, и ако не е газена от танк , ... става . Виж я долу:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

И как стои на Берлингото се вижда на подписа ми >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.....V
На платено не одим !
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Да,ама е 105 кила,адаша иска сам да си го носи.Кире,а онуй дето го показа,как ще извадиш на него някой сом.
Сега,само споделям.Преди бяха ми подарили една лодка,направена от фазер,ребрата през 40 см / 3/3см /,отвътре и отвън с по две ръце епоксидна смола,без стъкломат.Беше някъде 3.2 / 1.3 .Нямах тогава възможност за двигател,та карах на гребла,и съм излиза с нея ,двама калпака,чак до алажда банка.За морето си беше много добра.Държеше и на 2 бала,без да имам проблеми.Лошото,че я откраднаха.Сам си я двигах върху колата,или си я дърпах върху камъните на буната на Панорама.
Кире,затуй те питах за варианта "направи си сам".Понеже имах идея да си правя подобна,само,че от шперплат 4мм.С два кила,плоскодънна,за да можеш да се изправиш поне за малко :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
gogo_7777
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo_7777 »

Погледни този сайт.http://www.lodkostroitel.com/cgi-bin/main.cgi
В Силистра се ползват предимно от тези модели.Правят се в Тутракан има голям завод.
Може и директно по Дунав да си я прибереш,лека разходка до Видин :D :D :D
Който се смее последен, ............... последен се смее.
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

здравйте и от мен.
Едно морско мнение - аз съм от Варна но живея във русе от няколко години.
Вземи си Зодиак 3.10 - 3.30 Кадет - трябва да я намериш до 2000лв втора ръка - 2004-2005г или нова 2890 лв.
Вземи си лодка с надувем кил и твърдо дъно. Зодиака е тежък само 42 кг с твърдото дъно, Единствената лодка която става с размер D 42 см и височина 1.05 в разпуснато състояние. YAM 3.30 на ямаха по лиценз на Зодиак гони тези характеристики, но е малко по тежка. Двигателя - под 5к.с не си взимай - засега. Особеното на тезилодки е че балона не завършва на остро ( конус) а на леко скосех диаметър на целия балон, това позволява тежък човек и тежък двигател да не вдигат носа. И още надужавемия кил е с обртна дъга така че се осигурява вакум на водата и корпуса. Няма обръщане.
Не иска колесар, надува се за 20 мин с монтажа на пода и се прибира за 30 със всички процедури по измиване.
Помисли си добре за тввърда лодка, във варна сега има едни турски - насмарин - много са хубави с джобове и шкафчета, почват от 3.50 размер
.За мотора - каквото си избереш но почват в следната класация - японските, Селва над 6к.с и после американските като Меркури е някъде равен ан Селва - Selva Naxos e 15к.с е най-лекия 15 к.с двигател в света, а Ямаха 10к.с най-надеждния от двутактовите. д-р Георги Тодоров
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
Аватар
ЗАЕКА
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ЗАЕКА »

Колега ето я лодката която търсиш :arrow: http://www.fishermanbg.com/articledetai ... icleID=192 , имам я същата използвам я за кльонк и за тролинг много съм доволен.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Преди се двуомях, а сега...ъъъ...няма така дума, ама - десетоОмях... :roll:
Направо ме хвърлихте в размисли и страсти. :lol:

Онази лодчица, дето я прави съфорумник...прилича на bay-walker-чето и цената й кефи.
Сега ще разгледам всички линкове.

Тоше, тест драйв не е лоша идея, ама май само Simbat от Варна има такава лодка...освен адаша да иде да я пробва. :mrgreen:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Основното което изках да ти кажа е да мислиш за двигател от 8коня нагоре, варянта на Сампо нее лош, но за дунава дълга база и ако е силно вълнението не повече от 2 човека, или надуваема, ща уредя с бутилка за азот, помпиш за 2-3 минути.

Още един плюс на Романтиката: на покрива на джипа ще е като фабричен багажник, устойчива, аеродинамична, и събира доста багаж. Това ми беше втората лодка, а сега е в мои приятели и може да направим тестдрайв. Както каза Сампо с 8коня лети.
Изображение
Изображение
Като гледам тая снимка се сещам, че гази една педя, а тук товара е над 300кг.
Изображение
Ето и 4 човека, но в тихо време. При вълни макс. двама иначе много пръска, но пък, ако се направи отпред като на Сампо няма проблеми.

Продължавай да размишляваш, получава се интересна тема за лодки.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”