Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Проблем със Бигела на една макара
Модератор: emo vasilev
Проблем със Бигела на една макара
Купих си вчера две макари от един колега но останах раэочарован,
эащото бигела на едната макара не иска да се эатвори сам а трябва ръчно да го эатворя.Та кажете мога ли сам да го оправя или трябва да търся маисори эа таэи цел.
эащото бигела на едната макара не иска да се эатвори сам а трябва ръчно да го эатворя.Та кажете мога ли сам да го оправя или трябва да търся маисори эа таэи цел.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Проблем със Бигела на една макара
ами може би можеш но по добре я занеси в някой рибарски магазин там ще ти я оправят
-
- вече хвърля и на тежко
Но и нищо няма да и стане ако я затваряш с ръка 

-
- разбира нещата
nik_nen написа:Купих си вчера две макари от един колега но останах раэочарован,
Може , но щом питаш ...май май няма да си ти майстора .

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- maycal
- ще става разбирач
Аз по-правило го затварям ръчно, независимо дали автоматично се затваря добре и лесно!
maycal написа:Аз по-правило го затварям ръчно, независимо дали автоматично се затваря добре и лесно!

Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
И аз го затварям ръчно
-
- учете се от него
Някои макари имат блокировка на бигела!!!!! Като е отворен и завъртиш леко , блокира в едно положение- задължително от ляво на макарата , едновременно с това блокира и дръжката!!!!! Това е направено с цел , при замятане с големи тежести , да не се затвори сам от инерцията или от инерцията на дръжката и оловото да те изплющи в муцуната
След замятането , със съвсем леко усилие се затваря с ръка ( не с дръжката)
Като се отвори бигела за да се замята , дръжката трябва леко да се завърти , за да си застане бигела във фиксираното блокирано положение- след това се замята и се затваря с ръка. Аз винаги си затварям ръчно бигелите , без значение макарата дали има или няма такава блокировка
Виждал съм модели макари на D.A.M.(истинския ) , при които тази блокировка е с отделно копче- бигела се отваря , блокира се с копчето ( едновременно с дръжката) , замята се и след това се освобождава ; чак тогава се затваря !!!!!

п.п. Например- последните три макари който съм купил ( ТЕБЕН 400/500) са точно по тази схема

п.п. Например- последните три макари който съм купил ( ТЕБЕН 400/500) са точно по тази схема

любопитно е че някои от наи-скъпите макари ги правят без бигел. аз не бих си позволил толкова пари за такава макара но ми е интересно дали е удобно и се чудя дали пък да не махна бигела на една макара и да пробвам как е - някои има ли опит с такива макара без бигел?
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=38017
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=38018
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=38017
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=38018
-
- разбира нещата
Това без бигела съм го виждал , наживо при спинингов риболов 

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
интересно е че наи скъпите макари са наи- просто направени - нямат бигел,нямат за вкючване и изключване на контрата/постоянно са на контра/ и са само с по 5-6 лагера