Малко помощ относно монтаж на жива рибка!!!

Тук можете да споделяте къде и каква риба кълве в момента.

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
VEVO Fishera
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Малко помощ относно монтаж на жива рибка!!!

Мнение от VEVO Fishera »

Интересува ме как точно става монтажа на жива рибка на леко и на тежко!!!
Благодаря предварително!!! :D
Абсолютно всичко е абсолютно относително!
Аватар
Agent Vassilev
новобранец
новобранец

Мнение от Agent Vassilev »

Предполагам, че може да се каже много за начините на монтаж точно на жива рибка, но аз ще ти кажа какво знам аз по въпроса. Ловил съм и по двата начина предимно на язовирите Жребчево и Искър, както и на устието на Тунджа, където се влива в Жребчево. Резултатите са добри :wink:
1. На леко - едно от основните правила е, че в зависимост от големината на рибката, която залагаш за стръв се подбират утежнението и плувката. Например за кубинка около 3-4 см е достатъчна плувка и утежнение от 2,5-3 грама, но ако слагаш щипок или каракудка (които по принцип са по-жизнени и "мощни") е по-добре плувката и утежнението да са над 5-6 грама. Предполагам, че си виждал големите плувки от стиропор (викат им още и "тапи"), които се използват при гонене на щука. Това е тема, обаче на друг разговор. При гонене на костур и бяла риба аз използвам плувка с утежнение от 6 грама, кука с дължина на опашката 10-12 мм и щипоци с дължина около 5-6 см. Нагласям дълбочината малко над дъното, за да не може рибето да се зарови.
2. На тежко - използвам монтаж с "долно олово". Предварително се изработва повод, на който вързвам 2 куки. Куките са на по-малки поводи с дължина около 15 см. В долната и горната част на основният повод правя клупове. На долният се закача оловото (например 20 гр.), а горният повод използвам за закачане към основното влакно. Има специална методика за връзване на поводите куките за "основният" повод - така се връзват чепаретата. Правилото е, че поводът на долната кука трябва да е по-къс от разстоянието, което остава до клупът, където се закача оловото. Това се прави с цел след като се заметне и оловото се установи на дъното да не може долната рибка да се зарови. Има и още един начин (който не съм използвл още). Отново се прави повод за долен монтаж на олово. Може да е с дължина 60-70 см. На горният край и на 20-30 см преди долният се защипват малки тежести, които служат за ограничители. Връзва се кука с повод 15-тина см. Краят на повода на куката се връзва на вирбел. Вирбелът се слага между 2-те тежести на основният повод. Така рибката освен, че може да се върти може да плува и нагоре-надолу по основният повод.
Голямо писмо изписах. Дано да съм ти бил полезен.
Наслука :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Хайде и аз да добавя нещо за дънния монтаж:
Използвам съвсем опростен такъв с долно утежнение. Края на основната линия завършва с олово, над което (около1 м.) поставям повод (50-60 см) с единична кука. Ако ходя за по-зъбати хищници (щука, бяла риба) задължително поставям метален повод! Предпочитам повода да е такъв, че рибката да има по-голяма свобода на движение.
Изпробвал съм на моменти и монтаж с повод под оловото - удачен е при риболов на сом и бяла риба, а по-рядко при костур, разпер и щука.
Интересен е и комбинирания монтаж - дънен с плувка, използван за силно обрасли с водна растителност места. В общи линии това си е чисто дънен монтаж, но на основната линия над повода със стръвта се поставя едра плувка, която да държи целия монтаж "изправен" (т.е. вертикален спрямо дъното), като по този начин не позволява на рибката да се скрие във водораслите.
гост
новобранец
новобранец

Мнение от гост »

А за начините на закачане - освен през гърба някой ползва ли някакъв друг? Имаше една система за мъртва рибка - Драчовски или нещо такова - някой има ли впечатления за нея?
Уважавай събеседника!!!
Аватар
Agent Vassilev
новобранец
новобранец

По принцип рибката може да се закача и за устните, но доколкото знам това понижава значително жизнеността й.
А системата Драшкович... тя не е със жива, а с "прясно умряла" рибка. Там се разчита на това, че някои хищници първо нападат ятото дребни рибки, с по едно захапване си умъртвяват няколко, а после, след "гонката" се връщат да си ги изядат. За тази система се говори, че била най-подходяща за гонене на бяла риба. Имам един колега, който си игра да си прави специален такъм за закачане на риберата, но според мен си е играчка. Не, че не може да се прави, но... Тогава той не хвана нищо. Всъщност никой не хвана нищо :lol: За "Драшкович" се прави една U-образна скоба, като краищата на U-то са завити кукообразно навън. Тази кука се вкарва в устата на рибката. Освен това се закрепва и парче медна тел, скоято пробива рибката откъм гърба и я захваща по-сигурно. Куките (или куката) се връзват на къси поводи откъм устата на рибката и висят свободно. Малко е трудно да се обясни без схема. Имам вкъщи и мога да я сканирам, ако някой не може да обясни по-добре от мен.
Аватар
Agent Vassilev
новобранец
новобранец

Сега погледнах, че не съм написал как се закача рибката :lol:
Най-популярният начин наистина е "през гърба". По-точно под гръбната перка, над гръбнака. Трябва да се внимава да не се закачи гръбнака, понеже това убива рибката. А трябва да е под гръбната перка, понеже това предпазва от евентуално откъсване на парче кожа и откачане на куката.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

А за начините на закачане - освен през гърба някой ползва ли някакъв друг?
Аз винаги закачвам рибката под гръбната перка! Иначе може за устата или за опашката, но на мен не ми се струва удачно. Пробвал съм и едно закачване, при което рибката не се пробожда никъде - поводът минава през хрилете и излиза през устата, след което към него се монтира тройна кука с подходящ размер. И него не използвам вече, защото си е занимавка, пък и не мисля, че е по-подходящ от класическото закачване през гърба :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Къде и какво кълве в момента.”