Пътуване към Сава

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Пътуване към Сава

Мнение от Речния човек »

Добра вечер,Приятели..

Прибрах се днес,в късният следобед,отметнах няколко задачки и сядам да напиша
отчет за това ,къде бяхме и какво свършихме с другаря Иван Пигов.. :D

Та значи,появих се аз в София в петък по обед,хапнаме набързо и се метнахме на
колата.А тя- нова,новеничка,току-що излязла изпод ,,златните ръце,, на неколцина майстори.. Заредени с гориво и адреналин,поехме на запад и в шеги и закачки,километрите се нижеха бързо.Не минаха много обаче, и на разклона за Опицвет, - греда! :shock:

Изображение

Блокираха лагерите и на двете задни колелета..Късметче.. :roll: :x
Върнахме се обратно до първият сервиз на изхода от София,оставихме я там, решихме,че минаваме на ,,вариант Б,, ,праснахме по биричка и ..RESTART !

Изображение
Изображение

Романтичният вариант ,,Б,, на Бат Стан.. :D Емоции не липсваха..
На митничарите им заби лаптопа,та висяхме три часа бонус на митницата,единият от сърбите- гранични полицаи ,излезе майстор на фидера,а Иван си изтърва паспорта зад кушетката и го вадихме с корцанг и джобно фенерче за норматив.. :lol: В Белград се метнахме от влака на автобуса за Сремска Митровица и ,ето че в ранният съботен следобед се озовахме в последната точка от пътуването си -малко,китно градче от порядъка на Козлодуй или Силистра,разположено по поречието на Сава..

Изображение

Срещнахме с Предраг Чирич - Чира,който бе един от организаторите на ,,Смуджиада 2008,,.

Изображение

Човекът се оказа приятен чичко на 60-ина години,които пламтеше от бодрост и жизнерадостен дух.Работеше като журналист на свободна практика и организатор на риболовни състезания,освен това се оказа начетен спинингист и веднага ни направи един обзор на условията в момента.. :)
Заведе ни до риболовно магазинче на негови приятели,които също участваха в организацията на състезанието и веднага ни поканиха на маса с мръвки и ракия на крак.. :lol: Имаха,разбира се, и галерия на славата..

Изображение
Изображение

Записахме се в листата,запознахме се с колегите,ударихме по още една ракия на крак и в сивия,есенен ден,побързахме да се порадваме на реката.
А тя изглеждаше така..

Изображение
Изображение
Изображение

Ниска и много бистра,Сава се носеше бавно от север на юг ,а гларусите крякаха
неспокойно.Водата беше такава..

Изображение

Започнаха да прииждат хора..

Изображение
Изображение

Съдията разясни условията,а те бяха:
Състезателен участък от около километър в акваторията на града.
Два манша от по 6 часа всеки в двата състезателни дни. Зачита се само бяла риба с мярка над 30 см,считано до корена на опашката.Грам/точка и състезател,уловил мерен екземпляр,вика съдията,който измерва дължината и теглото на рибата,тя се снима и записва в протокола и се връща веднага обратно!
Дадено бе начало и състезанието започна..

Изображение
Изображение
Изображение

Повечето участници се пласираха непосредствено около моста,където течението леко забавяше и бе по-дълбоко.Аз се изтеглих по-северно,на по-силно течение ,и започнах да разучавам обстановката. Брегът бе сравнително еднообразен и не даваше много информация.Течението бе около метър в секунда,дълбочините между 5 и 7..8 метра,непосредствено пред нас минаваше талвега/ най-дълбоката част на реката/ , дъното бе застлано от много ,едри ,натрошени камъни ,които непрекъснато хапваха лаково глави и примамки и правеха състезателите весели.. :lol: По-късно Чира ми обясни,че камънаците долу били както от укрепването на градската,речна стена,така и останки от стари,римски крепости,които пролетното пълноводие постоянно местело насам-натам и по този начин,променяло релефа на речното дъно.. Като за начало,направи ми впечатление,че почти всички участници
залагаха на джиг и силикон,но далеч не всички бяха достатъчно грамотни и се опитваха да пробиват 7-8 метрови дълбочини и умерено течение с 10-12 грамови глави.. :roll: По този начин ефективно водене се получава само в края на цикъла на
движение на примамката- непосредствено в брега сред камъните,което неизменно водеше до постоянни зацепи,късания и характерни възклицания за такива ситуации.. :)
Над мен някой хвана рибка.. Съдията се затича,измериха я - 970,0 грама..
Беше минал не повече от час от началото.Малко след това имах удар и аз..
Работих с по-тежка,22 грамова глава,пробивах струята уверено и при поредното зависване непосредствено под брега,имах къс и тъп удар!
Подсякох,усетих рибката- направи няколко тлаксъка,ухилих се на Иван,който стоеше до мен и..се откачи.. :roll: :x Ядосах се за миг,извадих си примамката и погледнах куката.. Тройник на Оунър,с остриета ,,cutting point,, ,които се бяха подбили по камъните не можаха да прободат рибката.. Същите тези не подлежат
и на заточване,а трябва да се подменят. Геле.. :roll:
Часовете минаваха ,а рибките бяха все така тегави..До края на манша още двама
уловиха рибки,но бяха малки,някъде около сръбската мярка.
С падането на мрака,аз преминах на воблери,а сърбите се скупчиха още повече около осветеният участък около моста и продължиха да ,,бацат,, на силикони..Явно така са научени,а един дори заявил на Иван,че тук рибките не кълват на воблери..Сигурно е имал право,защото и на мен не ми клъвна.. :lol:
А Сава нощем е толкова красива..

Изображение

След манша се качихме в клубната кръчма,на хвърлей разстояние, и започна веселба.. А какви риби се уловиха там,бедна ви е фантазията.. :lol:
Имаше рибешка чорба,лютива,която ми замая главата и изпи много бири..
Откарахме се на автопилот до хотела и дръннахме глави в таблите на леглата,а на сутринта ,все така -омагьосани,се върнахме пак на реката..
Оказа се,че сме омотали нещо с часовниците и времето и сме подранили с час.. :)
Посрещнахме изгрева и новият ден,а ситуацията бе пълно повторение на вечерашният ,с това допълнение,че днес рибките още повече не искаха да съдействат.. :)

Изображение
Изображение
Изображение

Водата бе толкова бистра,че се виждаха скобарчета,които пасяха на метър под нас,гларусите весело крякаха,вдигна се слънчице,появиха се зяпачи,а състезателите ги налегна мързела.. :lol:
В този ключов момент по средата на втората част ,един от момчетата над мен се привикна: ,,Судия,судия, де си бре...,,

Изображение

Усмихнатият батко с шапката ,,Сторм,, взе единствената за цялото състезание прилична рибка и заслужи победата!
Ние с Иван, въодушевени от видяното и подкрепени със закуска от организаторите,сменихме местата си и продължихме с нови сили да бацаме по водата.. Пласирах се точно под моста в края на продълговата яма и доволен извадих нещо,което в последствие се оказа..мумифициран туистер от зората на
фирмата ,,Орка,,.. :roll: :lol:

Изображение

Смених класическата си линия с дроп-шот и това ми намали в значителна степен зацепите,но въпреки това за състезанието посях повече глави и примамки,отколкото съм загубил от началото на годината до сега! :?
Докато подскачах от камък на камък ,срещнах в тревата и първата си риба - сом! :shock:
Изображение
Изображение

Не ме питайте как този палавник се е озовал в тревата,по-важното е ,че беше жив
и се върна успешно там,където му е мястото! :wink:
Да се надяваме,че успее да даде достоен отпор на попчетата,предвид размера си.. :)
Състезанието завърши така ,както и започна- с пронизителна тромба,която обяви
края и покани участниците отново в ,,Клуба,, ,където всички заедно се наградихме.. :)

Изображение
Изображение
Изображение

Първи стана колегата с бяла риба - 2610,0 гр. , вторият бе с рибка - 970,0 грама, а третият бе с две бели рибки,но и двете заедно под 900 грама..
Ние с Иван бяхме наградени с грамота за участие и с удоволствие трябваше да отбележа,че всички ни ръкопляскаха по-силно и по-продължително,отколкото на тримата победители заедно! :D
Ние бяхме също победители,защото постигнахме своето :
Дойдохме при Сава,ловихме,срещнахме много нови приятели и в един кратък миг-бяхме щастливи!! :D :D :D
Трябва да кажа,че сърбите ни приеха изключително радушно и сърдечно и всички ни се радваха ,затова,че сме дошли и сме ги уважили в тяхното състезание . Прочетох искрена радост в очите им и това ме трогна..
Всички истински рибари си приличат и се уважават! Това е всичко..

Продължиме после.. Имаше веселба ,като във филм на Костурица :),
и печени прасета,и бири ,,Елен,, и мерене на въдици и показване на разни неща
и смях до сълзи.. :lol: Хареса ми..

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Всички хубави неща имат своя край..Така и ние се прегърнахме с домакините си и нашите нови приятели,нарамихме подаръците ,с които ни отрупаха,обещахме да се видим отново,да доведем Стефко :wink: ,да им вземем купата идната година,
и се сбогувахме..

А Сава продължи своя път - надолу ,към Реката ,а значи и към нас..

Изображение

Поздрави!

p.s. Благодарим на Сунай Сабриев -собственик на риболовен магазин ,,Синият Дунав,, в Русе,затова,че повярва в нас и ни оказа финансова помощ за да осъществим това пътуване. Суни ,освен грамотен риболовец,е и добър търговец и знае - когато искаш,първо трябва да дадеш! Благодарим!!
Не мога да устоя на изкушението да му направя малка реклама,затова ще кажа:
Магазинът му е един от най-добре заредените и богати не само в Североизточна,а и в цяла България! Ако имате път към Русе,не пропускайте да се отбиете.. :wink:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Re: Пътуване към Сава

Мнение от Pedro »

Отдавна не бях чел такова готино четиво в този форум ( а дали и въобще съм чел ?? )
Докато четох , гледах и си представях ..ми се губят минути, все едно че бях там.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Наистина страхотен репортаж :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Виктор71 »

страхотно сте си прекарали
Бъдете здрави за риболов
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

Няма какво да се добави повече,чудесна разходка пълна с емоций. Изображение
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Мите, прочетох още веднъж пътеписа ти и още веднъж усетих възторга в него :D Сега започвам леко да съжалявам, че не бях с вас и че съм пропуснал толкова хубави моменти...Наистина много ви се радвам за преживяното и се надявам, че липсата на "състезателни рибки" е била напълно компенсирана от срещата ви със сръбските колеги и атмосферата, в която сте били.

А ти сигурен ли си, че онова там е именно сомче? На първата снимка поразително ми прилича на михалца :roll:

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

Грабна ме от раз :shock: Страхотен репортаж със страхотни снимки :D А и "Йелен пиво" наистина е една невероятна бира :wink: Успех при евентуално следващо състезание там :wink:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Изображение Найстина е било нещо страхотно! Изображение
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Настръхнах целия браво :smt038 :smt038 :smt038
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

прекрасно сте си изкарали :prayer:
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Браво Митак.Чудесно сте си изкарали.А догодина ще ги разбиете.Сигурен съм в това! :!:
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

:prayer: :prayer: :prayer: Страхотно преживяване :drinkers:
rumenpk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rumenpk »

Браво. :prayer: :prayer: :prayer: Настръхнах като четях репортажа
pepifun
новобранец
новобранец

Мнение от pepifun »

Браво бе майстори.Мнооооого хубаво сте си изкарали.Евала. :drinkers:
Аватар
brandon76
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от brandon76 »

:smt038 :smt038 :smt038 Евала колеги,страхотно сте си прекарали а за репортажа нямам думи!!! :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”