Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Какъв плетеняк ?
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
Какъв плетеняк ?
Добър вечер колеги, искам да се посъветвамс вас какво плетено влакно да си взема за новия сезон,ще го ползвам за дунавски спинингов риболов, до сега не съм работил с плетеняци.Искам да ви питам колко сезона може да издържи един плетеняк
Ето вижте на кои съм се спрял:

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=6923

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=6702

http://tomaxshop.com/catalog/product_in ... a0135ca84e

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1638
Ако според вас тези влакна няма да ми свършат работа моля да ми предложите някое друго пак за около 20-25лв.
Благодаря предварително !

Ето вижте на кои съм се спрял:

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=6923

http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=6702

http://tomaxshop.com/catalog/product_in ... a0135ca84e

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1638
Ако според вас тези влакна няма да ми свършат работа моля да ми предложите някое друго пак за около 20-25лв.
Благодаря предварително !

-
- научил се да хвърля
Re: Какъв плетеняк ?
Благодя, че попита и мен ме терзае същия въпрос ама ако може да е по евтино.Съжелявам не мога да ти мопогна

За мен винаги навсякъде има риба
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз възнамерявам да взимам .. ама преди малко ми светна ламБата на ESP-то и нещо ме притесняват разходите за евентуален ремонт .. 

-
- ще става разбирач
други мнения... 

- valeri
- разбира нещата
Аз не съм виждал хем,евтино хем , качествено. В зависимост ,за какво ще го ползваш (какви примамки ще мяташ ,въдица с каква акция ще ползваш) от там ще си вземеш и размер. За марка Пауър Про -то, добър вариянт поне Аз такова ползвам и съм доволен.
Само да отбележа, че с по дебели влакна ,и спининг с малка акция ,при мятане на леки блесни и воблери влакното се оплиташе и имах известни главоболия при замятането. Това са мои наблюдения .
Само да отбележа, че с по дебели влакна ,и спининг с малка акция ,при мятане на леки блесни и воблери влакното се оплиташе и имах известни главоболия при замятането. Това са мои наблюдения .
-
- ще става разбирач
Ами значи, спининга ми е с акция 10-30грама, ще мятам воблери,блесни и от време на време и силиконки.
Добри ли са ментетата на пауър-про?
Добри ли са ментетата на пауър-про?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Малко по-добри от изредените по-горе "оригинали"мастЪра_ написа:Добри ли са ментетата на пауър-про?

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Мастъре
За воблери и блесни е по добре да си останеш с монофил
Ако все пак държиш на плетеното, опитай Спайдъра, ама не с ментето а с това за 45-50 лева
Не е от най ефтините но със сигурност ще го ползваш доста дълго защото е добро
За воблери и блесни е по добре да си останеш с монофил
Ако все пак държиш на плетеното, опитай Спайдъра, ама не с ментето а с това за 45-50 лева
Не е от най ефтините но със сигурност ще го ползваш доста дълго защото е добро
.........!
-
- научил се да хвърля
Изкарах сезона със Спайдър 025 и съм много доволен 48лв мисля че беше дължина 110м
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
колеги някой ползвал ли е аспера на шимано и има ли някакви наблюдения как се държи
-
- ще става разбирач
мастЪра_ написа:други мнения...
Колега,
Към въпроса за ,,размера,, на влакното трябва да подходим комплексно.
Сиреч,да оценим правилно всички фактори,които имат отношение към риболова ни и тогава да решим..
Мога да напиша малка статия по въпроса ти,но в момента времето ми е ограничено.
Може би довечера,ако не ми допадне варианта с кръчмата..

Поздрави!
-
- ще става разбирач
мастЪра_ написа:Добър вечер колеги, искам да се посъветвамс вас какво плетено влакно да си взема за новия сезон,ще го ползвам за дунавски спинингов риболов, до сега не съм работил с плетеняци.Искам да ви питам колко сезона може да издържи един плетеняк![]()
мастЪра_ написа:Ами значи, спининга ми е с акция 10-30грама, ще мятам воблери,блесни и от време на време и силиконки.Добри ли са ментетата на пауър-про?
Добра вечер!
Риболувам по Реката и използваните от мен примамки към настоящият момент са : джигови / силикони и други / - 70 % ;
воблери - 20% ; други - 10 % .
Също така към настоящият момент съм се спрял на марката ПП / Power Pro/ ,която си купувам от Щатите.
Ролка от 150 ярда /135 метра/ струва около 13 долара франко US ,а транспорта е обикновено около 5..7долара.
Влакното си струва, измерва се в либри според имперската метрична система. 1 lb тест се равнява на 450 грама,сиреч - влакно с тест 10 либри ,издържа 4,5кг. Сеченията над 10-те либри са вече сравнително кръгли,оплетката е стегната и проявява малка склонност да се разнищва с времето,сравнявано с други марки.
Ползвам основно влакна с тестове 10;15;20 и 30 либри при спинингов риболов по Дунав,като дебелината на влакното я подбирам в много по-голяма степен според условията на съответното място,отколкото поради аргумента - ,,Дунав е голяма река,не се знае какво ще клъвне..,, Сериозна риба около 10 кг. може да бъде преборена с влакно 10 либри,ако влакното не е похабено/амортизирано/ , а 15 либри тест е вече сериозно влакно.
Поради спецификата на риболова ми,отдавам значение на разлика в диаметрите дори само от 5 либри..
Да,наистина е така..В една и съща ситуация ,10 и 15 либри са различни влакна! С 10 либри успявам да пробия водният стълб и течението и да представя примамката правилно,с 15 - не.. С 15-те либри успявам да отцепвам сравнително често от закачки,докато с 10-те либри шансът е много по-малък..Границата е отчетлива за мен..
Риболувам интензивно. Навивам ролка влакно на шпулата ,ползвам го месец или два,обръщам го..още месец-два и го сменям..Така че,при сериозен риболов не си говорим за сезони,а за месеци..Моите средно са два-три..Има голямо значение също в какви терени риболуваш..Джиг на относително чисто място с редки зацепи е едно, а воблери от бряг с течение и каменисто дъно е съвсем друго..Камъните ядът плетеното влакно като мишка-сирене..Много са хищни..
Така ,както си посочил условията - ,,спининг с акция 10/30 ;блесни,воблери и от време на време -силиконки,, ,то мога да кажа,че бих избрал влакна с тестове 15 и 20 либри. Ползвай 15-те като ,,по-универсално,, , а 20-те ,когато има по-често закачки и умната с отцепването им! Понякога са проклети и можеш да счупиш въдица,особено,ако си с по-дебело влакно..
Поздрави!
- nordf
- вече хвърля и на тежко
Здравейте ,
Гледам доста мнения има относно влакна /плетени/ ,затова ще дам и моето лично .
Аз ползвам това влакно на "Корморан", /незнам дали се продава в БГ/,за спининг с дебелина 0.24 предимно на воблер и тежки блесни ,не става за леки примамки тъй като неможе да се гони голямо разстояние на хвърляне. От него съм много доволен ,голяма здравина и най - важното не ползвам стоманен повод ,дори почти не се реже с ножица . Изправал съм и трошил куки на воблери на "Рапалла" ,когато се закачат в дъното в камъни или клонак...
Общо взето е това...

Гледам доста мнения има относно влакна /плетени/ ,затова ще дам и моето лично .
Аз ползвам това влакно на "Корморан", /незнам дали се продава в БГ/,за спининг с дебелина 0.24 предимно на воблер и тежки блесни ,не става за леки примамки тъй като неможе да се гони голямо разстояние на хвърляне. От него съм много доволен ,голяма здравина и най - важното не ползвам стоманен повод ,дори почти не се реже с ножица . Изправал съм и трошил куки на воблери на "Рапалла" ,когато се закачат в дъното в камъни или клонак...
Общо взето е това...

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Това влакно съм го ползвал и продължавам да го ползвам за шаранджийски монтажи
Много здраво и не ме е подвело,но за спининг не знам как ще се държи

Много здраво и не ме е подвело,но за спининг не знам как ще се държи

- nordf
- вече хвърля и на тежко
За спининг се държи идеално /според мен/,ползвам го повече от година без проблем/е ,имах няколко оплитания ,в началото/. Много зависи от макарата ,трябва да се реди равномерно на шпулата и стегнато ,за да няма оплитания при изхвърляне ,затова ползвам малко по-тежки примамки или с по -голямо съпротивление във водата .
Пробвал съм го и като основно влакно на тежко ,не става ,оплита се почти на всяко замятане ,проблема е /може би/в голямата тежест която се използва за дънен риболов или скоростта на развиване на намотките ...
Пробвал съм го и като основно влакно на тежко ,не става ,оплита се почти на всяко замятане ,проблема е /може би/в голямата тежест която се използва за дънен риболов или скоростта на развиване на намотките ...