Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Рецепти за щука.
Модератор: sapuna
Рецепти за щука.
Сега идва сезона на щуките,когато водата стане студена!Тук ще ви предложа няколко рецепти за този вид риби!
1.Задушена щука със сардина
Необходими продукти
600 г почистена щука;
80 г масло;
1 сардина;
1 малка глава лук;
1/2 водна чаша сметана за готвене;
магданоз;
лимон;
сол.
Начин на приготвяне:
Нарязваме почистената щука на порции, поръсваме с лимонов сок и оставяме малко да престои. Изпържваме в масло ситно нарязаната сардина, лука и малко лимонова кора, прибавяме порциите щука, нарязан магданоз, заливаме със сметаната, посоляваме и задушаваме на тих огън под похлупак. След малко обръщаме рибата и задушаваме без похлупак.
2.Щука със сметанов хрян
Необходими продукти:
400 г месо от щука;
60 г зеленчукови корени;
лимонов сок;
сол;
3 с.л. настърган хрян;
400 г кисела сметана;
1 с.л. (10 г) брашно;
30 г масло;
сол.
Начин на приготвяне
Щуката се разделя на порции. Почистените порции щука се поставят във вряща подсолена вода, в която са добавени лимонов сок и нарязаните зеленчукови корени. Вари се 12—14 минути. Ситно нарязания хрян се поръсва с брашно, посолява се, залива се със сметаната и 100 г рибен бульон, прибавя се маслото и при постоянно бъркане се вари. Сварените порции риба се подреждат в чинии със сметанов хрян и се поднасят.
3.Щука с бяло масло
необходими продукти
1 бр. щука над 1 кг;
1 глава кромид лук;
1 бр. морков;
мащерка;
резене;
дафинов лист;
магданоз;
сол;
2—3 бр. малки чушлета;
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино.
За бялото масло:
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино;
3 бр. малки главички лук;
100 г масло.
Начин на приготвяне
Възваряват се 1/2 ч.ч. (100 мл) вино, 600 мл вода, нарязания на парченца лук и морков, сол и подправките, след което сместа се охлажда. В студения бульон се поставя почистената щука и отново се вари на тих огън в продължение на 20 минути. Междувременно се приготвя бялото масло: лукът се нарязва много ситно, поставя се в малък съд, залива се с виното и се вари, докато лука омекне и виното се изпари. Съдът се поставя на много тих огън и като се разбива с тел, се прибавя на малки части омекналото масло, маслото не трябва да се разтопи, необходимо е да бъде като гъста сметана. Бялото масло трябва да бъде готово едновременно със сваряването на щуката. Щуката се поданся със бялото масло.
4.Щука върху канапе от спанак
необходимите продукти:
200 г щука
брашно за паниране
зехтин за пържене
сол на вкус
за гарнитурата:
200 г замразен спанак
50 г черни печурки
50 г култивирани печурки
50 г течна сметана
1/2 глава кромид лук
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. домати “кон-касе” (обелени, изчистени от семето домати)
1/2 скилидка чесън
1-2 щипки бял пипер
за масления сос:
50 г краве масло
20-25 г каперси
1-2 щипки захар
Начин на приготвяне:
1. Щуката се нарязва на шайби, посолява се и се овалва в брашно. В тиган се сгрява зехтинът и шайбите щука се запържват двустранно до златисто.
2. Лукът се нарязва наситно и се пържи на умерен огън до златисто. Прибавят се нарязаните на филийки гъби и ситно накълцаният чесън, овкусява се и се разбърква. Пържи се 2-3 минути, прибавя се изцеденият и нарязан спанак, разбърква се и след като заври, се слагат сметаната и доматите кон-касе. Овкусява се с белия пипер, разбърква се и след 1-2 минути се сваля от огъня.
3. Масленият сос се приготвя, като в тенджерка се разтопява маслото, прибавят се каперсите и веднага след като заври, се овкусява със захарта. Сипват се 3-4 с. л. вода и се изчаква, докато сосът се уплътни.
4. Сервира се, като в средата на чинията се оформя канапе от гарнитурата. Върху нея се поставя изпържената риба и се залива с масления сос.
5.Щука с фъстъци
Приготвяне
Щуката се изчиства първо от хрилете. После се прави разрез около тях и се прерязва гръбнакът на рибата. Главата и кожата се "събличат". При перките и опашката костите се срязват, за да се улесни събличането и кожата да остане цяла - свързана с главата.
Изваденото месо се почиства от вътрешностите. Задушава се леко, за да се отдели от костите. После се нарязва на дребно, посолява се и се запържва в тиган с глава лук, нарязана на ситно. Ако се прецени , че месото е недостатъчно, се добавя още месо от друга речна риба.
6.Щука в чеснов сос
Необходими продукти:
1 щука;
лимон;
чесън;
лук;
подправки по избор.
Начин на приготвяне
Вземате и почиствате щуката, вкл. от кожите и всичко останало. Останалите продукти се пасират и се получава нещо като паста. Слагате щуката върху фолиото и я овалвате в пастата. Пече се в умерена фурна.
Добавят се 50 гр. белени фъстъци - добре е малко да се счукат в хаван, 50 гр. стафиди и 1 щипка мускатово орехче, както и малко смлян черен пипер. Ако фъстъците са солени, се посолява съвсем леко. Напълва се "съблечената" кожа и се оформя отново, така че рибата да изглежда цяла. Овалва се в брашно и се пече в тава, в която се налива малко олио и чаша бяло вино. Може да се пече и на скара.
Поднася се със задушени гъби (горски гъби - кладници или пачи крак) и сос от гъби.
ИНФОРМАЦИЯТА СЪМ Я ВЗЕЛ ОТ ФОРУМА http://byv79.informe.com/forum/
1.Задушена щука със сардина
Необходими продукти
600 г почистена щука;
80 г масло;
1 сардина;
1 малка глава лук;
1/2 водна чаша сметана за готвене;
магданоз;
лимон;
сол.
Начин на приготвяне:
Нарязваме почистената щука на порции, поръсваме с лимонов сок и оставяме малко да престои. Изпържваме в масло ситно нарязаната сардина, лука и малко лимонова кора, прибавяме порциите щука, нарязан магданоз, заливаме със сметаната, посоляваме и задушаваме на тих огън под похлупак. След малко обръщаме рибата и задушаваме без похлупак.
2.Щука със сметанов хрян
Необходими продукти:
400 г месо от щука;
60 г зеленчукови корени;
лимонов сок;
сол;
3 с.л. настърган хрян;
400 г кисела сметана;
1 с.л. (10 г) брашно;
30 г масло;
сол.
Начин на приготвяне
Щуката се разделя на порции. Почистените порции щука се поставят във вряща подсолена вода, в която са добавени лимонов сок и нарязаните зеленчукови корени. Вари се 12—14 минути. Ситно нарязания хрян се поръсва с брашно, посолява се, залива се със сметаната и 100 г рибен бульон, прибавя се маслото и при постоянно бъркане се вари. Сварените порции риба се подреждат в чинии със сметанов хрян и се поднасят.
3.Щука с бяло масло
необходими продукти
1 бр. щука над 1 кг;
1 глава кромид лук;
1 бр. морков;
мащерка;
резене;
дафинов лист;
магданоз;
сол;
2—3 бр. малки чушлета;
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино.
За бялото масло:
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино;
3 бр. малки главички лук;
100 г масло.
Начин на приготвяне
Възваряват се 1/2 ч.ч. (100 мл) вино, 600 мл вода, нарязания на парченца лук и морков, сол и подправките, след което сместа се охлажда. В студения бульон се поставя почистената щука и отново се вари на тих огън в продължение на 20 минути. Междувременно се приготвя бялото масло: лукът се нарязва много ситно, поставя се в малък съд, залива се с виното и се вари, докато лука омекне и виното се изпари. Съдът се поставя на много тих огън и като се разбива с тел, се прибавя на малки части омекналото масло, маслото не трябва да се разтопи, необходимо е да бъде като гъста сметана. Бялото масло трябва да бъде готово едновременно със сваряването на щуката. Щуката се поданся със бялото масло.
4.Щука върху канапе от спанак
необходимите продукти:
200 г щука
брашно за паниране
зехтин за пържене
сол на вкус
за гарнитурата:
200 г замразен спанак
50 г черни печурки
50 г култивирани печурки
50 г течна сметана
1/2 глава кромид лук
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. домати “кон-касе” (обелени, изчистени от семето домати)
1/2 скилидка чесън
1-2 щипки бял пипер
за масления сос:
50 г краве масло
20-25 г каперси
1-2 щипки захар
Начин на приготвяне:
1. Щуката се нарязва на шайби, посолява се и се овалва в брашно. В тиган се сгрява зехтинът и шайбите щука се запържват двустранно до златисто.
2. Лукът се нарязва наситно и се пържи на умерен огън до златисто. Прибавят се нарязаните на филийки гъби и ситно накълцаният чесън, овкусява се и се разбърква. Пържи се 2-3 минути, прибавя се изцеденият и нарязан спанак, разбърква се и след като заври, се слагат сметаната и доматите кон-касе. Овкусява се с белия пипер, разбърква се и след 1-2 минути се сваля от огъня.
3. Масленият сос се приготвя, като в тенджерка се разтопява маслото, прибавят се каперсите и веднага след като заври, се овкусява със захарта. Сипват се 3-4 с. л. вода и се изчаква, докато сосът се уплътни.
4. Сервира се, като в средата на чинията се оформя канапе от гарнитурата. Върху нея се поставя изпържената риба и се залива с масления сос.
5.Щука с фъстъци
Приготвяне
Щуката се изчиства първо от хрилете. После се прави разрез около тях и се прерязва гръбнакът на рибата. Главата и кожата се "събличат". При перките и опашката костите се срязват, за да се улесни събличането и кожата да остане цяла - свързана с главата.
Изваденото месо се почиства от вътрешностите. Задушава се леко, за да се отдели от костите. После се нарязва на дребно, посолява се и се запържва в тиган с глава лук, нарязана на ситно. Ако се прецени , че месото е недостатъчно, се добавя още месо от друга речна риба.
6.Щука в чеснов сос
Необходими продукти:
1 щука;
лимон;
чесън;
лук;
подправки по избор.
Начин на приготвяне
Вземате и почиствате щуката, вкл. от кожите и всичко останало. Останалите продукти се пасират и се получава нещо като паста. Слагате щуката върху фолиото и я овалвате в пастата. Пече се в умерена фурна.
Добавят се 50 гр. белени фъстъци - добре е малко да се счукат в хаван, 50 гр. стафиди и 1 щипка мускатово орехче, както и малко смлян черен пипер. Ако фъстъците са солени, се посолява съвсем леко. Напълва се "съблечената" кожа и се оформя отново, така че рибата да изглежда цяла. Овалва се в брашно и се пече в тава, в която се налива малко олио и чаша бяло вино. Може да се пече и на скара.
Поднася се със задушени гъби (горски гъби - кладници или пачи крак) и сос от гъби.
ИНФОРМАЦИЯТА СЪМ Я ВЗЕЛ ОТ ФОРУМА http://byv79.informe.com/forum/
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Рецепти за щука.
И още една, не много популярна рецепта за приготвяне на щука.
Шпикована щука - на фурна:
След като се почисти рибата и се измие обилно с вода, правим следното:
рибата се шпикова /набожда/ на гърба с тънки парчета от пушена или обикновенна сланина, след което се оставя настрани за 30 минутки. Слага се в тавичка и се залива със сгорещено масло /60г/, пече се в силна фурна около 20 минути, добавят се отстрани, около рибата овкусени нарязани на кръгчета домати и се пече още 20 минути. Сервира се топла, така както си е в тавичката, а за гарнитура се приготвят пържени или варени картофи наръсени с магданоз и овкусени със сол и лимонов сок.
Шпикована щука - на фурна:
След като се почисти рибата и се измие обилно с вода, правим следното:
рибата се шпикова /набожда/ на гърба с тънки парчета от пушена или обикновенна сланина, след което се оставя настрани за 30 минутки. Слага се в тавичка и се залива със сгорещено масло /60г/, пече се в силна фурна около 20 минути, добавят се отстрани, около рибата овкусени нарязани на кръгчета домати и се пече още 20 минути. Сервира се топла, така както си е в тавичката, а за гарнитура се приготвят пържени или варени картофи наръсени с магданоз и овкусени със сол и лимонов сок.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/