Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Маринован сафрид
Модератор: sapuna
- SILVESTER
- ще става разбирач
Маринован сафрид
Здравейте колеги,купих си някое и друго килце сафрид(Киро,и до там я докарахме
),
та идеята ми е че искам да си го направя в бурканче маринован.
Знам една рецепта която ще споделя по късно с вас,но искам да си сверя часавника,а никаде не видях рецепта във форума.
Нека ако някой е правил да сподели

та идеята ми е че искам да си го направя в бурканче маринован.
Знам една рецепта която ще споделя по късно с вас,но искам да си сверя часавника,а никаде не видях рецепта във форума.
Нека ако някой е правил да сподели

... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
-
- и господ не е толокова добър
Re: Маринован сафрид
Аз процедирам така.12ч.в сол,6ч. в оцет.Нареждам ги в бурканите.След това загрявам олио до толкова,че като сложа парче хляб да започва тамън да се пържи.Махам го докато истине,но да е леко топло.В буркана слагам дафинов лист и бахар и заливам.После в хладилника.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
И аз правя тази но 24ч. в солена саламура яйцето да плува като 50ст. Соламурата и изтегля кравта.snegk написа:Аз процедирам така.12ч.в сол,6ч. в оцет.Нареждам ги в бурканите.След това загрявам олио до толкова,че като сложа парче хляб да започва тамън да се пържи.Махам го докато истине,но да е леко топло.В буркана слагам дафинов лист и бахар и заливам.После в хладилника.
-
- учете се от него
Виж и тази рецепта , по нея правя уклей но сигурно и за сафрид ще свърши работа:

IDA написа:МАРИНОВАН УКЛЕЙ
Подбира се възможно най-едър уклей. Рибата се почиства от люспите вътрешностите и хрилете , без да се махат главите. Измива се добре със студена вода и се залива със солен разтвор- 200гр. сол на един литър вода. В саламурата престоява 6(шест )часа , саламурата се излива и без да се мие рибата , се залива с качествен винен оцет за 8(осем) часа. След това рибите се изваждат и се нареждат в подходящ съд с капак като между редовете се поставят : 10 зърна зърен пипер , едно зърно бахар(на парченца) , три скилидки чесън(на парченца) , четвърт листо дафинов лист( на парченца)- Подправките са на един килограм риба!!!! Така наредената риба се залива с олио което да я покрива 1см. Съхранява се в хладилник , като "узряването" и започването на консумация е минимум 45 дни. Трайноста е над една година!!!!
По рецептата могат да се правят и бабушки , като престоя в солен разтвор и оцет са съответно 8/12 часа. На добре узрялата риба главата . гръбнака и костите се отделят нацяло с лекота. Пие и ракия и вино еднакво добре с препечени филийки

-
12ч в сол е същото като 24ч,в саламура 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- новобранец
Вместо хляб пробвайте ябълка и когато започне да прави балончета тогава се залива не е необходимо да се загрява толкова много олиото или зехтина зависи с какво ще заливате рибата.snegk написа:Аз процедирам така.12ч.в сол,6ч. в оцет.Нареждам ги в бурканите.След това загрявам олио до толкова,че като сложа парче хляб да започва тамън да се пържи.Махам го докато истине,но да е леко топло.В буркана слагам дафинов лист и бахар и заливам.После в хладилника.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
нещо бьрзо...на буркан компотен-льжица сол,полвин льжица захар,долива се с оцет,много малко олио-да запечата и след седмица е готово-сафрида,даже след четри дена.
подправките си знаете-аз слагам скилидка чесьн,малко пипер и бахар,копьр

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- КИРО
- Обратна връзка:
Ще допълня Илийката,и няколко зърна черен пипер.snegk написа:Аз процедирам така.12ч.в сол,6ч. в оцет.Нареждам ги в бурканите.След това загрявам олио до толкова,че като сложа парче хляб да започва тамън да се пържи.Махам го докато истине,но да е леко топло.В буркана слагам дафинов лист и бахар и заливам.После в хладилника.
За да не се получават белите петна по рибата,и да трае по-дълго,добре е предварително да сипете олио в буркана,после прекарайте всяка рибка през олиото преди да я наредите в буркана.Не трябва да остава въздух в буркана,накрая заливате,да има олио отгоре поне 1см.
Ами СИЛВЕСТРЕ,от толкова обикаляне из морето,ще купуваме,кво да се прави.
Само,че аз мисля по тази рецепта,да си мариновам балтийска трицона.Пак става чудесна,и е по-евтина.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- разбира нещата
Задължително!Ако искате да получите трайно мезенце!КИРО написа:после прекарайте всяка рибка през олиото преди да я наредите в буркана.
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
докато престоява рибата в саламура трябва ли да е на студено в хладилника или на стайна температура?
100% на хладно колега!Няма да я варим в тея жеги,я!А след като стане,пие всичко.Ако си спазил рецептата, по принцип може да се опита и на следващия ден. Но най- добре е като мине седмица.На купешките им дават 6 месеца годност, но те имат някой друг консервант.Виж солената е друга игра,тя колкото е по стара, е по вкусна!....и умната с виното,ракията,узото и бирата!!!Наздраве!!!
мерси
. Сложих я да отлежава вече в бурканите, ще я видим след няколко седмици..+

Колеги, някой правил ли е от вас маринован сафрид, но замръзен от (около 3 мсеца ) ? Не харесвам замръзен сафрид, но ми и е останал във фризера 4-5 кг. Някой кават, че няма разлика, аз се съмнявам ама да питам..
Колега, не си губи времето и не хаби солта и оцета на празно!Има толкова много пресен сафрид!!!
Мисля ,че ме разбра!