Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

макара за болонезе
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
макара за болонезе
Понеже имахме малък приятелски спор с колега от форума,относно това каква да е макарата за боло,та споделете и вие.Моята практика с болонезето ми е дала превес на макарите с по-голям диаметър на шпулата,а да не казвам направо тип мачова.Или от типа 2500-3000 модели,визирам специално Шимано и отговарящите от други марки на този размер.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Re: макара за болонезе
Аз ползвам ето тази :

Предавателно число 5.1:1 , с един оборот на дръжката прибира 88см влакно. Болото е Окума , 6м , за по-големшки риби
Ползвам го само в затворени водоеми , щото наоколо няма реки като за него.
Преди ползвах други две макари , пак на Корморан и пак мачови- размер 3000, с боло 5 м на Колмик.
Също подкрепям мнението за по-големия диаметър на шпулата
Предавателно число 5.1:1 , с един оборот на дръжката прибира 88см влакно. Болото е Окума , 6м , за по-големшки риби

Преди ползвах други две макари , пак на Корморан и пак мачови- размер 3000, с боло 5 м на Колмик.
Също подкрепям мнението за по-големия диаметър на шпулата

-
- и господ не е толокова добър
Мачовата макара трябва да е с поголяма шпула и по мощна за да може при гонене на големи дистанции при работа с ваглер да можем да замятаме по далеч.По бързо прибиране на линията.Също и това,че с мача предимно се ловят по големи риби и от там трябва и по мощна макара.Като се има на предвид всичко написано по горе,макарата за болонезе трябва да бъде съобразена с това за какво ще използваме болото.Според мен,при риболов на река където търсим дребна рибка до 2-3кг.не е необходимо голяма и мощна макара.Атова,че ще бъде малка макара с голяма плитка шпула,изобщо не вреди на това,че ловим с боло.Може да има само предимство.И в двата случая,макарата трбва да е съобразена с това къде и какво ще ловим.Незнам да ли се изразих точно,но идеята ми се схваща.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
С макарата се лови на Марица.И модела който са си купили е 1000.
-
- и господ не е толокова добър
Аз сим със шимано 2500.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- разбира нещата
Колеги втората и третата страна в спора сме аз и колегата Биндер
. Аз си купих никсейв 1000 за болото а на биндер май беше иксейдж 1000 . Верно макаричките са по малки но вършат доста добра работа, малки, леки като перце и вече изпитани в боя
. Та вчера понеже се бе заформила мини пловдивска среща на марица и възникна този приятелски спор
подкрепен с едно домашно винце от колегата Хайванко
. Бутник има право по повод изтичането с по голямата макара, но при мен водещият мотив (вероятно и при колегата Биндер) за макарата бе да е малка лека и да мога да я държа продължително време с 6 метровото боло Шимано (под секрет една от причините за никсейва е, че е синя като болото, все пак и в риболова трябва да има естетика
).

-
- научил се да хвърля
Без да твърдя,че разбирам особено,размер 1000 ми се вижда малко малка,но съм съгласен,че макарата трябва да е съобразена с пръчката и това къде и какво се лови.Въпрос и на лични предпочитания.Аз ползвам мачовия Exage 3000 и ми върши перфектна работа.Пък и с малко по-голяма макара се получава по-добър баланс на въдицата,което не е без значение,когато се лови часове наред от ръка.
King for a day,fool for a lifetime
Според мен макарата за болонезе трябва да е лека ,но и да пребира достатъчно влакно при един оборот на дръжката .Затова според колко ми се налага да изтичам ползвам различни макари.Имам Шимано Ексейд 1000 и Шимано Техниум Магнезий 2500.Ползвал съм и Шимано Страдик мачовия модел ,но ми идва малко тежка.Но това може да се обясни и със слабите ми ръце

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Шест метра боло малко трудно му се хваща баланса с 1000.Въпроса е принципен,а всеки си избира макара според вкуса си.Жалко,че не можах да опитам винцето на Хайванко,ама при другия съвместен риболов ,няма да му се размине 

- Бисо
- сериозен играч
Ето,накрая стигнахме до верния одговор.....и за макарата.....и за винцетоbutnik написа:Шест метра боло малко трудно му се хваща баланса с 1000.Въпроса е принципен,а всеки си избира макара според вкуса си.Жалко,че не можах да опитам винцето на Хайванко,ама при другия съвместен риболов ,няма да му се размине

Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
- stoianoff
- научил се да хвърля
Аз ловя с 6 метров Maver Falcon 145 MX, на който идеално му пасва ето това Seido RA 2500 на Shimano:

Споделям мнението, че макари от сериите 1000 са твърде малки. Макар и по-леки, те не спомагат 6-цата да е така добре балансирана, както с 2500.
Макарата е 270 г., с 6 лагера, 5,2 оборота е и навива 73 см. на едно завъртане на дръжката.
Пробвах няколко пъти да ловя с един дребосък 1000, но... просто не и прилича - "тъпче" на едно място.
Споделям мнението, че макари от сериите 1000 са твърде малки. Макар и по-леки, те не спомагат 6-цата да е така добре балансирана, както с 2500.
Макарата е 270 г., с 6 лагера, 5,2 оборота е и навива 73 см. на едно завъртане на дръжката.
Пробвах няколко пъти да ловя с един дребосък 1000, но... просто не и прилича - "тъпче" на едно място.
Едри!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз съм с 5 метра болонеза Шекспир Виктори Х и ползвам макара Дайва Прокастер размер 3000, вярно с подложка 100 метра 0,30, но нямам ядове като закова някоя риба над 1-2 кг
. С един оборот обирам 76 см или поне така пише на кутията.
Имам две мачави макари, еднакви марки и модели, само вместимоста на шпулата им е различна. Та с тях не би беше комфортно

Имам две мачави макари, еднакви марки и модели, само вместимоста на шпулата им е различна. Та с тях не би беше комфортно

-
- сериозен играч
Аз бях точно така и мога да кажа ,че като слагах по голям размер от другите пръчки определено беше по добреШест метра боло малко трудно му се хваща баланса с 1000.Въпроса е принципен,а всеки си избира макара според вкуса си.Жалко,че не можах да опитам винцето на Хайванко,ама при другия съвместен риболов ,няма да му се размине
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аз ползвам ето този модел на Шекспир ( 0.40 ):
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6693
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6693
Не ви ли са тежички тия модели?