Система трита шлауха

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Система трита шлауха

Мнение от rimohit »

:D Спокойно Локалски.Няма да ти присвоявам гениалната идея..
Ама моля те , сподели я тука.Научи ги :D
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
петко стоянов

Re: Система трита шлауха

Мнение от петко стоянов »

:smt100 :smt100 :smt100 :smt024 :smt024 :smt024
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

А бе аз не съм открил топлата вода... :)

Ами трябва ви 3 шлаухчета малко по-тесни от дебелината на върха. Шлаухчетата, които слагате на плувките. 1-вото шлаухче е с дължината около 2-3мм и го слагате на 10см от върха. След това хващате края на такъмчето си. Тоест горния край на влакното на такъми ви. Правите примка, слагате е зад това шлаухче и затягате. Излишното влакно го отрязвате(крайчето което стърчи, но е добре да останат 1-2мм). Преди това на влакното сте нанизали още едно такова късо шлаухче от 2-3мм и един дълъг шлаух към 5см. 2-рото късо шлаухче го бутате плътно до 1-вото. Тоест след като влакното вече минава през него го затискате към 1-вия шлаух. Дотук добре, няма мърдане, няма конектори, няма грозни чорапчета. Остава големия шлаух. Усуквате самото влакно около остатъка от върха 10-15 пъти, нанизвате големия шлаух , като той трябва да стърчи 1см от върха , с цел да няма оплитания. И това е. По този начин такъма ви един вид става продължения на пръчката, особено ако тя е шпиц става идеално, никъде няма пречупвания и можете да изкарате по-големи риби с по фини такъми. Контрола така е по добър.

Ако не ви се прави цялата тази процедура с края на такъмчето всеки път, може да направите така с 20-30см влакно примерно 0.18-0.20 завършващо с едно клуп накрая и към това клупче всеки път да привързавате такъма.

Който не е разбрал, уроци на живо :) :wink:
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Тони 72
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Тони 72 »

Супер си го измислил.Макар,че смяната на линиите ще е по трудна отколкото с конектор мисля да го изпробвам.
Наслука!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Обясних и смяната на такъма , да не е толкова досадна, слагате едно парче влакно около 20-30 см. Правите клуп и към него всеки път прикрепяте такъма. Общо взето 10-15 риболова си ги изкарава без проблем. :wink:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Краси на моя директен,този с който ловя по едно време ,не знам дали обърна внимание на клупчето което беше бандажирано на шпица.Закрепването става по подобен начин на този който описваш ти.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:roll: :roll: :roll: :roll:

Горе-долу вденах за какво иде реч, но не ми е ясно какво имате против конекторите!?
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Dedy написа::roll: :roll: :roll: :roll:

Горе-долу вденах за какво иде реч, но не ми е ясно какво имате против конекторите!?
Dedy, пробвай 1-2 риболова така, и ще усетиш разликата, така имаш по-добър контрол на рибата, и с конектора влакното ти се пречупва все пак под някакъв ъгъл спрямо върха на пръчката, а така става един вид като естествена дъга , естествено продължение на върха към влакното и според мен могат да се вадят малко по-големи риби с малко по-фини такъми.

Разбира се това си е лично мое мнение и не искам да ангажирам никого с него. :)
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Много добър монтаж , особено за кух връх без ластик :!: Датира от времената когато още ги нямаше конекторите за върховете на директните , нямаше ги и ластиците или поне не бяха толкова разпространени у нас. Елиминира възела при върха на телескопа и ако се работи без повод за "по така" риби остава един единствен възел , на куката , който в класическия си вариант има 95% от здравината на влакното 8)
Изображение
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Нещо снимчици , няма ли да постнете... :mrgreen:
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

IDA написа:Много добър монтаж , особено за кух връх без ластик :!: Датира от времената когато още ги нямаше конекторите за върховете на директните , нямаше ги и ластиците или поне не бяха толкова разпространени у нас. Елиминира възела при върха на телескопа и ако се работи без повод за "по така" риби остава един единствен възел , на куката , който в класическия си вариант има 95% от здравината на влакното 8)
Нещо снимчици , няма ли да постнете... :idea: :idea: :idea: :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Га строших един връх преди време карах така.
После открих конекторите и се родих :lol:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

това със шлаухчетата го ползвах преди 2-3 години ама вече не - незнам тогава на кофти шлаух ли бях попаднал- от силно слънце прегаряше и след всеки риболов трябваше да го сменям...
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

milo69 написа:това със шлаухчетата го ползвах преди 2-3 години ама вече не - незнам тогава на кофти шлаух ли бях попаднал- от силно слънце прегаряше и след всеки риболов трябваше да го сменям...
Има едни силикон-тефлонови които се ползват при разните отоплителни ел-уреди. Те не прегарят и не корозират :idea: Ползвам такива за плувките ( има ги по плувките из галерията). :idea:
Изображение
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

И ако за един излет ми се наложи да сменя няколко повода ,то тея шлаухчета сигурно ще ги сънувам :wink: :lol:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”