Монтажи на леко за течение

Модератор: sapuna

Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Монтажи на леко за течение

Мнение от rumci »

Прехвърлих няколко теми за монтажи, но никъде не намерих такива за риболов на леко в течение. Сравнително рядко практикувам подобен риболов, но зимата все пак съм решил да направя няколко излета по Тунджа и ми би било интересно да прочета мнения относно методи за построяване на линията и по-конкретно начините за утежняване на плувките. Предполагам информацията ще бъде интересна и за други колеги.
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Re: Монтажи на леко за течение

Мнение от malkia_joro »

Не си написал с каква въдица ще ловиш.
Моя съвет е да прегледаш темите в "Риболов с болонезе".
Local написа:Аз ползвам Shimano Nexave 5m TE 7 500 GT , понеже ми е от 4-5 месеца , зимата направих няколко излета с него. Първо на истински речен риболов го сефтосах на Марица. Ловях с 4гр. Surf на Cralusso и 4-5 гр. бурета на TopFloat (разбирай Филиста) , на по-бавните места ползвах Colmic Carza 2gr. Тунджа и Марица доста се различават като течения, то си е нормално де. На Тунджа ползвах само бурета заради прекалено неравното течение и завихряния на водата. Доволен съм и от Cralusso Golf 3 и 4гр. В монтажите няма нищо сложно , на Марица ловях с 2-ма малки дропера номер 10 на повода, а на Тунджа с абсолютно събрано утежнение точно над вирбела. За затворени водоеми , някак си не мога да си представя как ще сменя щеката или пъргавия мач с боло... Въпреки че болонезата ми е силова. Поводите винаги са ми горе долу къси - 20-25см. Конкретно за куките , всеки път е различно, в зависимост от стръв, размер риби и условията на реката.
Има няколко руски филма за риболов с болонезе с буре, ще се опитам да ги намеря довечера и да дам линкове. Имаше много добри предложения за разположението на утежнението.

Поздрави!
Има доста подобни мнения.
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Мерси, Жоро. Действително намерих информация за монтажи, но е някак разхвърлена в различните подфоруми.
Не си написал с каква въдица ще ловиш.
Определено с боло-6 м.
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Бат Румци .. на тунджа течението не е леко според мен особенно зимата.
Местата с групирана риба са по скоро с спокойно( в смисъл равномерно) но мощно течение.Не съм спец. ама миналата година масовите монтажи бяха буренца 3-4 до 5 гр.Накои ползваха и специалните близалки за боло.Аз въпросното боло така и не успях да го сефтосам на Тунджака , че местата стават кът зимата.:(
Поздрави.
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

rimohit написа:Не съм спец. ама миналата година масовите монтажи бяха буренца 3-4 до 5 гр.Накои ползваха и специалните близалки за боло.Аз въпросното боло така и не успях да го сефтосам на Тунджака , че местата стават кът зимата.:(
Поздрави.
На тоя етап и аз съм се заредил с "буренца" от тези грамажи и още се чудя как точно да групирам утежнението по линията. Близалки засега не съм купил, че сериозно бъркат в джоба, а е добре да разполага човек с поне няколко различни грамажа, все пак нищо не се знае за по нататък :roll: . Между другото Тиката е супер за което ти благодаря :D .
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Имам една близалка Сърф- на Кларусо .... помисли си с какво можеш да се разделиш и да направим някаква заменка на някоя среща .Нещо плувчици , блесничка , воблерче.И без друго не съм я ползвал и няма сигурно да ми се наложи :partyman:
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Така сърфа на Кралусо наистина не е много удачна за нашите реки, понеже рядко имаме места с равномерно течение, където може да работим правилно с тази близалка. По-принцип идеята на сърфа е да се бръкне малко по-навътре в течението, тази близалка позволява маневриране.

Справки: http://www.youtube.com/watch?v=GagEHq0roV4 Според мен повече от 2-3 грамова не е нужна за нашите реки.

Конкретно за утежненията сега , тук нещата малко варират винаги, от силата на течението и дълбочината, на която се лови. По принцип, обичам да използвам , когато ми се играе де, така наречения италиански синджир. Тоест, вързвам си стандартния повод за река 25-30см , а когато рибата е много капризна дори 35см, слагам си микровирбелчето, което е просто задължително за течение, и в какво се състои утежнението.

На едно разстояние от 40см (ако позволява дълбочината) се подреждат сачмите така, почва се от най-големия грамаж, който е под плувката и постепенно големината на сачмите намалява към най-малката. Колкото повече слизам по линията надолу(образно казано) , разстоянието се увеличава , тоест един прогресия трябва да се оформи. Големината на сачмите ги преценявам според това колко носи плувка, а разстоянието от 40см може да се свие до доста по-малко ако плувката е лека и дълбочината е малка. Така утежнявам буренцата, даже миналата неделя на грудовска така лових бабите, с 0,75 гр буренце и 8 сачми наредени в прогресия. Другията начин е групирано утежнение с по 1,2,3 дропера в зависимост от силата на течението, и от това дали рибата иска да яде когато стръвта се задържа или изтича бързо, с дроперите определям с каква скорост да се сурка повода по дъното. Може и така да се измери дълбочината че само куката да се сурка по дъното, всичко зависи от това как се храни рибата.

Почетете малко

http://ribolovec.bg/?p=statia&statiaid=382

http://ribolovec.bg/?p=statia&statiaid=1082
Клавиатура риба не лови!!!
петко стоянов

Мнение от петко стоянов »

мноо готино обяснение.Браво.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Наскоро и на пазара се появиха едни много готини оливетки на Cralusso.

http://cralusso.com/angol/olmok.php Тези 1-вите. Странично сцепени са и през тях минава шлаух. Като слагам оливетката резвам шлауха да стърчи по 1мм от 2-та края на оливетката. И тогава просто при нужда от утежняване или олекотяване на такъма , натискам шлауха, махам оливетката и слагам друга, по-лека или по-тежка. Много са удобни, унгарците пак се постарали, всъщност те нищо ново не са открили просто имитират едни стари италиански оливетки, които много рядко се намират на пазара. Забравих одеве да спомена, че утежнието на буретата в долния и горния му край може да имат по едно микровирбелче, по този начин може да откачите утежнение с повода или без него от основното влакно и да го съхраните на совалка, съответно като си напишете острани за колко грама плувка е. По този начин смяната на линиите става по-бързо, когато имате готови и се налага и няма нужда да хвърляте сачмите или да ги отваряте за ново ползване, директно си имаме готова линия. Може дори да не е на совалка (макар че е по удобно), може да го мушнете в едно от онези пакетчета, които се защипват отгоре , като гледате да не се заплете. :wink:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Local написа: По принцип, обичам да използвам , когато ми се играе де, така наречения италиански синджир. Тоест, вързвам си стандартния повод за река 25-30см , а когато рибата е много капризна дори 35см, слагам си микровирбелчето, което е просто задължително за течение, и в какво се състои утежнението.

На едно разстояние от 40см (ако позволява дълбочината) се подреждат сачмите така, почва се от най-големия грамаж, който е под плувката и постепенно големината на сачмите намалява към най-малката. Колкото повече слизам по линията надолу(образно казано) , разстоянието се увеличава , тоест един прогресия трябва да се оформи. Големината на сачмите ги преценявам според това колко носи плувка, а разстоянието от 40см може да се свие до доста по-малко ако плувката е лека и дълбочината е малка. Така утежнявам буренцата, даже миналата неделя на грудовска така лових бабите, с 0,75 гр буренце и 8 сачми наредени в прогресия. Другията начин е групирано утежнение с по 1,2,3 дропера в зависимост от силата на течението, и от това дали рибата иска да яде когато стръвта се задържа или изтича бързо, с дроперите определям с каква скорост да се сурка повода по дъното. Може и така да се измери дълбочината че само куката да се сурка по дъното, всичко зависи от това как се храни рибата.
Нагледно и монтажите. "Италианския синджир" определено ще го използвам при първа възможност.
Изображение
dimi6o
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dimi6o »

тя рибката на грудово си е свикнала да си гони храницата...аз малко се поизнервях в на4алото ма посвикнах.....ще пробвам и вашият вариант благодарско
Боклука кефи ли те?Щото мене НЕ.....
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

пич.. на Грудово няма такова течение .Карай с обикновените монтажи според мен.Там рядко има нужда от плувка повече от 1,5гр.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

rimohit написа:пич.. на Грудово няма такова течение .Карай с обикновените монтажи според мен.Там рядко има нужда от плувка повече от 1,5гр.
Тая неделя си имаше доволно за 1.5 гр плувка ако решиш да гониш средата, че и дълбочина си има към 2 метра :wink: Каракудата иска по-бавно задържане така че италианската система е доста удачен вариант.
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”