Подходящото място и фактори за щука?

Модератор: sapuna

Аватар
fusion
новобранец
новобранец

Подходящото място и фактори за щука?

Мнение от fusion »

Как да преценим подходящото място на водоема,по някакви видими признаци,говорим и за тапа и за блесна,далеч ли да седим от тапата,рискуваме ли да подплашим щуката при по-силно "цопване" на блесната.Течението на водата какво значение има,то ли образува подводните ръбове?По какви признаци да си определям блесната според мястото? Какъв е "определящият" фактор за наличието на щука в дадения район?
Благодаря предварително за съветите които ще ми дадете.
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Re: Подходящото място и фактори за щука?

Мнение от dekata »

Има доста изписано във форума.От опит мога само да ти отговоря за шума от цопването на блесната или тапата.Не пречи по никакъв начин,даже напротив-привлича вниманието на щуката.Имал съм много вземания в момента на цопването на тапата във водата.Буквално за секунди.За блесната се иска все пак няколко навивки с макарата.Защото движението и играта на блесната я превръщат от парче метал в апетитна плячка :wink:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
vanov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanov »

И аз мисля , че цопването във водата на блесната не плаши щуката. А за останалите въпроси ще чакам и аз с нетърпение да видя какво ще кажат по-опитните колеги.
Стара риба има ли ?? Нямааа има голяма риба !!
Аватар
arney
новобранец
новобранец

Мнение от arney »

Така нареченото "цопване" изобщо не плаши щуката ,а даже я дразни и тя пощурева. Хубаво е преди да оставиш тапата да хвърлиш 2-3 пъти рибето да цопне на даденото място. За блесната мисля ,че в мътна вода се използва бяло ,а в бистра вода жълта. :roll:
Аватар
dalgia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dalgia »

При тихо и слънчево време щуката е по плашлива и се държи навътре,а при ветровито време може да я намериш по близо в брега,но по принцип едрите екземпляри обитават дълбоките места отдалечени от брега,затова е добре едната въдица да си я нагласиш на подвижна плувка за да фиксираш едното рибе на голяма дълбочина а другата въдица я гласиш на по малка дълбочина(зависи по кое време на годината ще я търсиш).Ако използваш блесна която ще я водиш в близост до дъното то тя трябва да е "бяла" или ярко оцветена,за горно водене използвай всичко което имаш.На река(Дунав) търси щуката в дълбоките ями с до умерено течение(при риболов на дъно) като през топлите месеци слагай повода над оловото а през студения период повода е добре да бъде под тежеста-при ниска вода навътре,при висока вода близо в брега.Успех :D
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

dalgia написа:...но по принцип едрите екземпляри обитават дълбоките места отдалечени от брега...
С това ти становище само не съм съгласен/изключвам реките/! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
dalgia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dalgia »

изключения има винаги,добре е да имаме такъм на дълбоко и на вътре,за всеки случай :wink:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Тука съм съгласен ама отсекъде със Сапуна ! А и за слънчевото време къде щуката се държи навътре пак тъй , съм несъгласен че е тъй де :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
makari
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от makari »

Според мен голяма щука има и на 40см дълбочина до шафар или трева,а също и на дълбоко.Цопването не я плаши,а даже по някога я активизира.Винаги като ходя за щука на тапа,след като нямам пипане 1.30ч.–2.00ч. минавам с блесната по край нея и след това съм имал доста пъти зъбатка или удар на рибето.За блесните използвам във облачно време–сребристи,а във слънчево–златисти или медни и мисля,че така е по–добре,но това си е мое мнение.
Който не е учил започва да учи другите.
Аватар
arney
новобранец
новобранец

Мнение от arney »

makari написа:Според мен голяма щука има и на 40см дълбочина до шафар или трева,а също и на дълбоко.Цопването не я плаши,а даже по някога я активизира.Винаги като ходя за щука на тапа,след като нямам пипане 1.30ч.–2.00ч. минавам с блесната по край нея и след това съм имал доста пъти зъбатка или удар на рибето.За блесните използвам във облачно време–сребристи,а във слънчево–златисти или медни и мисля,че така е по–добре,но това си е мое мнение.
Напълно подкрепям и също така за мътна вода - сребриста , а за бистра - медна и златиста.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Сорри ама и с тоя стереотип не съм ама хич съгласен ! На кристална вода без значение жега или студ най-добре ми са се представяли белите ( сребристи ) блесни докато при мътна златистите ама секи с мнението си па и с опита си :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,щука си има на дълбокото и то доста едри екземпляри.Достатъчно е да има струпване на камъни или дървета от долу !!!Имал съм изненади и то не една !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Така е бе, на Ал. Стамболийски, мой приятел хванал най- голямата си щука през живота на спининг , с лъжица за супа. Тва докато си мяткал за сом, през щастливите 80- сет години. Да, на дълбоко има щуки. Бъдете сигурни. :mrgreen:
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Хъ, да съм по конкретен, че на дълбоко има щука...... Да, онзи ден удари на около 7 м дълбочина., на самото дъно моментално, след цопването на примамката. Рибката е 64 см. :mrgreen:
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

del
Последно промяна от Secret Carp на Сря Яну 14, 2009 5:04 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”