Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Лин,Каленик и Блатна пастърва
Модератор: emo vasilev
-
- научил се да хвърля
Лин,Каленик и Блатна пастърва
Кой знае нещто за тази риба,къде се подвизава?
Re: Лин,Каленик и Блатна пастърва
Подвизава се в сладки води.Най-често се среща в обрасли водоеми.Язовири,баластриери даже и реки.У нас се лови добре,но на определени места.Не се среща навсякъде.Поздрави
TICA FAN
-
- разбира нещата
Колега погледни тук...има доста неща относно рибите:
Рибите в България
А относно златната рибка...

Доста рядка риба... Иска спокойствие и тишина. За стръв средни торни червеи, може и грозд от бели червеи. Относно захранка...не мога да кажа. Различни неща пише... Само мога да кажа да е по дребна...да не плиока много да не плаши рибата. Не са много голями риби...повечето дето съм виждал хванати са все малки, като на картинката. Сигурно стават по голями, но не знам. Куки около номер 10-12. Плувките предполагам че трябва да са по издължени...пак с цел да не издават много звуци като падат във водата. И внимавай ако кълве и го закачиш...да не се забие в треволяците че като си го чакал цял ден и го изгубиш...
Рибите в България
А относно златната рибка...

Доста рядка риба... Иска спокойствие и тишина. За стръв средни торни червеи, може и грозд от бели червеи. Относно захранка...не мога да кажа. Различни неща пише... Само мога да кажа да е по дребна...да не плиока много да не плаши рибата. Не са много голями риби...повечето дето съм виждал хванати са все малки, като на картинката. Сигурно стават по голями, но не знам. Куки около номер 10-12. Плувките предполагам че трябва да са по издължени...пак с цел да не издават много звуци като падат във водата. И внимавай ако кълве и го закачиш...да не се забие в треволяците че като си го чакал цял ден и го изгубиш...

Последно промяна от natrii на Съб Дек 13, 2008 7:52 pm, променено общо 4 пъти.
ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

-
- научил се да хвърля
Някой знае ли каде има около Шумен?
Колегата ти е дал отговора,това от менПодвизава се в сладки води.Най-често се среща в обрасли водоеми.Язовири,баластриери даже и реки.У нас се лови добре,но на определени места.Не се среща навсякъде.Поздрави

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Клик
Цък
Има си бая неща написани за тази риба,но винаги ми е интересно да чета за нея!

Цък
Има си бая неща написани за тази риба,но винаги ми е интересно да чета за нея!
natrii написа: Сигурно стават по голями, но не знам.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Стават големи да, но растат много бавно.Аз съм хващал най-много до 500-600 грамови.Интересното ми е обаче,ако някой знае някакви тънкости в целенасочения му риболов,тъй като аз съм хващал само случайно. 

Тънкостите са търпение и ловене на правилния водоем.Гледал съм по една риболовна телевизия,как са снимали под водата,няколко лина обикалят цяла вечер около една коричка хляб и решават да я хапнат чак на сутринта.Лина се подвизава най-често в близост до брега.Най-често съм го ловил с 4 метров гол телескоп а плувката непосредствено до някой шавар.Взима добре ,както на бял така и на торен и хляб.Доста интересна и желана от риболовците риба си е лина 

TICA FAN
- Paublo_Eskobar
- Модератор
По принцип се търсят възможно най обраслите места във водоема!Дори и да няма место къде да метнеш от растителност ще си направиш някаква пролука между водораслите,колкото да може да поднесеш стръвта.Рядко се стига до захранки или ако храниш трябва да е оскъдно.Не се иска никаква дистанция,може да се лови и до самият бряг,ако има слънчаци или някакви други рибета,които налитат на червей се слага топче хляб или зрънце царевица.За ваденето в повечето случаи си е чист късмет,ако е по голяма рибата за това е по добре да се ползват влакна малко по дебели от обичайното.Важното е да си само ти и плувката и много тишина около теб.Именно това е магията на риболова на тази риба.А понякога може да почуква стръвта дълго време без да се хваща.Чакал съм лин по 30 минути докато той само почуква стръвта и не иска да налапа.Общо взето това е мойта философия за тази рибаshtilio написа:Стават големи да, но растат много бавно.Аз съм хващал най-много до 500-600 грамови.Интересното ми е обаче,ако някой знае някакви тънкости в целенасочения му риболов,тъй като аз съм хващал само случайно.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- научил се да хвърля
Благодаря,на всички които ми писаха и си дават мнението за тази т.н. мистериозна риба
- Fishing_Fan
- разбира нещата
Галинчо,едно време(преди 5-6 години) имаше лин на баластриерата до с. Радко Димитриево,даже съм присъствал 2 пъти на ваденето им на други колеги рибари,бяха малки с около 100 грама, и естествено рибарите си я прибраха
-
- научил се да хвърля
Градски,а за някъде другаде около Шумен чувал ли си? Ти къде бришиш за риба?
- Fishing_Fan
- разбира нещата
градски,от много време не съм бришил за риба,много работа д... мама му,иначе не пропускам на реката,яз.Мараш и на Бели Лом
-
- научил се да хвърля
А нещо за Марашкия? На него са ми минали детските години.
-
- разбира нещата
Линът може да се търси на различни места. У нас е разпространен във водоеми с обилна водна растителност и средна до голяма дълбочина. Обича тинесто дъно, но вирее ддобре и във водоеми с изразени пясъчни настилки. Една от най добрата стръв за лина е дебелия земен червей, който е естествената му храна и сурцевината на тръстиката. Във водоемите с много растителност линът се придържа към едни и същи пътеки наречени "лински" , който се забелязват и с просто око в шаварите. За захранка препоръчвам EXPO на ВДЕ, с добавени кълцани червеи.
Употреба: Водоеми с нормална дълбочина (2м или повече) за платика, шаран и лин.
Яркият й червен цвят е привлекателен за всички тези видове. EXPO работи идеално, използвана самостоятелно и е отлична за ситуации, в които е необходимо подхранка в големи количества. Това е захранка с доказани качества и консистенция, която позволява да бъде подавана, както с ръка, така и с 'фидер'.
Доказани предложения за рецепти:
1.За плитки спокойни води: 1част ЕХРО , 1 част SPECIAL , 2части ETANG. SPECIAL и ETANG олекотяват сместа и помагат за образуване на облак от захранка.
2.За по-дълбоки спокойни води: 2части EXPO , 1част SECRET. Тези две захранки са много близки по структура и се смесват добре. За по-дълбоки води , когато топките със захранката трябва да достигнат до дъното преди да се разчупят.
На последно място но не и по значение ще посоча, че при риболов на лин трябва да се пази тишина(това всеки си го знае), да няма тропане по брега и захранката да се къпира или подава на малки топчета. Дано съм бил малко полезен.
Употреба: Водоеми с нормална дълбочина (2м или повече) за платика, шаран и лин.
Яркият й червен цвят е привлекателен за всички тези видове. EXPO работи идеално, използвана самостоятелно и е отлична за ситуации, в които е необходимо подхранка в големи количества. Това е захранка с доказани качества и консистенция, която позволява да бъде подавана, както с ръка, така и с 'фидер'.
Доказани предложения за рецепти:
1.За плитки спокойни води: 1част ЕХРО , 1 част SPECIAL , 2части ETANG. SPECIAL и ETANG олекотяват сместа и помагат за образуване на облак от захранка.
2.За по-дълбоки спокойни води: 2части EXPO , 1част SECRET. Тези две захранки са много близки по структура и се смесват добре. За по-дълбоки води , когато топките със захранката трябва да достигнат до дъното преди да се разчупят.
На последно място но не и по значение ще посоча, че при риболов на лин трябва да се пази тишина(това всеки си го знае), да няма тропане по брега и захранката да се къпира или подава на малки топчета. Дано съм бил малко полезен.