Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Твърда лодка или RIB
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Твърда лодка или RIB
Колеги много се двуумя какво да взема.
Ще ви помоля тъй като повечето имате повече опит от мен да ме посъветвате.
По принцип съм се насочил към Риб понеже е по лек и по стабилен от същата дължина твърда лодка.
Но от няколко места ми казват, че не са хубави и твърдите били в пъти по добри. Основното което ме притеснява е, че били протичали след известно време
малко ми е странно от къде, но така ми казаха.
Твърдите не изискават никаква подръжка, но пък са нестабилни на вълна и понякога е много трудно да бъдат пуснати на вода от двама човека
Така и така съм се прежалил да търкалям колесар и да си плащам паркинга на лодката та ще е една от двата вида.
Да поясня - лодката ще се ползва за риболов на клионк и влачене. Ще трябва да глисира без проблем с двама човека.
Мотора които съм харесал засега е 15 кс Селва
Ще ви помоля тъй като повечето имате повече опит от мен да ме посъветвате.
По принцип съм се насочил към Риб понеже е по лек и по стабилен от същата дължина твърда лодка.
Но от няколко места ми казват, че не са хубави и твърдите били в пъти по добри. Основното което ме притеснява е, че били протичали след известно време

Твърдите не изискават никаква подръжка, но пък са нестабилни на вълна и понякога е много трудно да бъдат пуснати на вода от двама човека

Така и така съм се прежалил да търкалям колесар и да си плащам паркинга на лодката та ще е една от двата вида.
Да поясня - лодката ще се ползва за риболов на клионк и влачене. Ще трябва да глисира без проблем с двама човека.
Мотора които съм харесал засега е 15 кс Селва

- ceno cenov
- разбира нещата
Re: Твърда лодка или RIB
А колко голяма лодка смяташ да вземеш? Предполагам че става въпрос за до 4м.
Аз честно да ти кажа не съм много очарован и от надуваемите и от РИБ. Видях и едните и другите какво представляват и обикновената твърда лодка най ми допада. Не е стабилна като надуваемите но все пак си е по удобна. А и тез надуваеми истории искат много внимание, пазене и тн.
Мисля че ако намериш и пробваш сам различните лодки най добре ще прецениш.
Аз честно да ти кажа не съм много очарован и от надуваемите и от РИБ. Видях и едните и другите какво представляват и обикновената твърда лодка най ми допада. Не е стабилна като надуваемите но все пак си е по удобна. А и тез надуваеми истории искат много внимание, пазене и тн.
Мисля че ако намериш и пробваш сам различните лодки най добре ще прецениш.
-
- ще става разбирач
Зависи от много неща...,твърдото е по добро-но....води до доста неудобства:регистрация,капитанско,съхранение,превоз и най-важно-да може да глисира.
- djokoriboloveca
- разбира нещата
До 3м.мисля че няма регистрация.Ако е за Дунав по добре твърда.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
- djokoriboloveca
- разбира нещата
В смисъл че до 4.50 няма регистрация?
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Така де, ама капитанското си остава. 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Имам си капитанско за Дунав, напролет ще изкарам и за Черно море, регистрацията не ми е абсол/тно никакъв проблем. с тези главоболия съм се разбрал.
Имам къде да съхранявам лодката през зимата - топлоизолиран гараж
Та коя от двете да избера.
Вие коя бихте избрали или сте избрали.
За твърда под 4 метра и дума не може да става
Имам къде да съхранявам лодката през зимата - топлоизолиран гараж

Та коя от двете да избера.
Вие коя бихте избрали или сте избрали.
За твърда под 4 метра и дума не може да става

- krokibg
- учете се от него
Ивак,взимай твърда приятел и недей се занимавай с глупости.Наистина след време Рибовете протичат като обикновенните и ще стане така че ще пускаш обява за продаване след максимум две години и то на загуба - повялвай ми.Нашия взе седем Рибса,за Ивайловград 2бр и 5 за морето да се дават под наем !!! Познай какво стана
Имай си на предвид че той взе лодки по 5-6 метра !!!Моя приятелски съвет е да отидеш до Турция и да си докараш евтина и хубава лодка.Хората си взеха от Турските и са много доволни.Правени са по италиански патент и нямат разлика освен в това че са по-евтини от Италианските.Що се отнася до пускането,мислиш ли че имам проблеми с това !!!Колесара ако е направен както трябва и е със много ролки,пускането не ти е никакъв проблем.Аз си правя всичко сам и никога съм имал дори нужда от помощ и даже когато съм на равно място изобщо не съм ползвал и лебедката.Аз от години ползувам твърда лодка и нямам проблем !!!Изобщо недей да слушаш глупости че била нестабилна и незнам си още какви простотий.Това е моя съвет и твърда ползувам вече 12-13 години без проблеми за пускане и вадене.Най-важното нещо е,когато отидеш на гьола,винаги да си правиш добра преценка къде точно да пуснеш лодката.Сам разбираш че не може да се пусне твърда лодка на 70см вода и трябва да се пуска поне на 1-1.20 м до 2м.Айде и много риби да хванеш с новата лодка когато я вземеш 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ей ще вземете да ме навиете на твърда лодка. Явно найстина протичат Рибовете.
за лодките от Турция не знам какви са им цените, но в Румъния също правят качествени лодки, последно гледах едни по 800 евро на 4,20, но те никога няма да глисират
Аз хем искам да се движа бързо хем да ползвам малък мотор.
Та засега по голям от 15 коня не мога да взема и от там идват притесненията.
Именно твърда лодка 100 + килограма, мотор 50 кг, двама пасажера и багаж 250 кг, дотук 400 кг
по елементарното уравнение 25 кг на конска сила за глисаж сметката за малко не излиза
Та така
за лодките от Турция не знам какви са им цените, но в Румъния също правят качествени лодки, последно гледах едни по 800 евро на 4,20, но те никога няма да глисират

Аз хем искам да се движа бързо хем да ползвам малък мотор.
Та засега по голям от 15 коня не мога да взема и от там идват притесненията.
Именно твърда лодка 100 + килограма, мотор 50 кг, двама пасажера и багаж 250 кг, дотук 400 кг
по елементарното уравнение 25 кг на конска сила за глисаж сметката за малко не излиза

Та така

- krokibg
- учете се от него
Колко пари мислиш че ще ти легне Ribsa със двигателя ??? Вземи се разходи и се огледай !!! Бързата кучка,слепи ги ражда 

Няма за къде да бързаш,освен ако не си решил да ходиш за Бяла риба по водоемите на южна България
Май много,много не те свърта и бързаш а ???

- krokibg
- учете се от него
Оооооо, Марко здравей бе приятелче
Какво е дереджето,май и ти ще търсиш нещо да купуваш !?!? Внимавай и ти какво ще вземеш та да няма после псувни 

И как точно "протича" един риб, извинявам се за въпроса, но ми стана много интересно
?

Аз съм за твърдата. Защо?
Защото според мен всяка лодка си има предназначение, а на РИБ-а със сигурност нее риболов. Е става за риболов, ма то и уфимка с ел. двигател става, пък и с плавници и въдица в г...... става, ама е малко неудобно
. Надуваемата е по-стабилна, глисира по-лесно, междо другото формулата за глисаж е 35кг. за конска сила, а не 25кг., а и щом така и така ще влачиш колесар мисля че лодката трябва да е поне 4м. Имам още доста прпоръки относно монтажа на сонара, стойките за въдиците, тентата и други помагала, които на надуваемата ще монтираш доста по-трудно.
Защото според мен всяка лодка си има предназначение, а на РИБ-а със сигурност нее риболов. Е става за риболов, ма то и уфимка с ел. двигател става, пък и с плавници и въдица в г...... става, ама е малко неудобно

Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
твърдата лодка е по-широка, защото няма балони, но ако вземеш нещо от типа на Лагуна 4, вървежа няма нищо общо с един РИБ около 4-те метра!
Да се говори, че РИБовете протичат, разпадат се и т.н. е повече от несериозно... Ще ви пратя една статия да прочетете - в Австралия бреговата охрана ползва РИБове от 1980г и част от тях още й служат!
Да се говори, че РИБовете протичат, разпадат се и т.н. е повече от несериозно... Ще ви пратя една статия да прочетете - в Австралия бреговата охрана ползва РИБове от 1980г и част от тях още й служат!

Ивчо, омръзнало ми е да участвам в такива екшъни, това е на Искъро и не е екшън, а практика , ако знаеш кво съм гледал по Доспат след дъжд ??? Жипки

ps: третия по линията с широкополата шапка не е Гого от Лисец

На платено не одим !