Твърда лодка или RIB

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Твърда лодка или RIB

Мнение от Ivak »

Колеги много се двуумя какво да взема.
Ще ви помоля тъй като повечето имате повече опит от мен да ме посъветвате.
По принцип съм се насочил към Риб понеже е по лек и по стабилен от същата дължина твърда лодка.
Но от няколко места ми казват, че не са хубави и твърдите били в пъти по добри. Основното което ме притеснява е, че били протичали след известно време :roll: малко ми е странно от къде, но така ми казаха.
Твърдите не изискават никаква подръжка, но пък са нестабилни на вълна и понякога е много трудно да бъдат пуснати на вода от двама човека :roll:

Така и така съм се прежалил да търкалям колесар и да си плащам паркинга на лодката та ще е една от двата вида.
Да поясня - лодката ще се ползва за риболов на клионк и влачене. Ще трябва да глисира без проблем с двама човека.
Мотора които съм харесал засега е 15 кс Селва :roll:
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Re: Твърда лодка или RIB

Мнение от ceno cenov »

А колко голяма лодка смяташ да вземеш? Предполагам че става въпрос за до 4м.
Аз честно да ти кажа не съм много очарован и от надуваемите и от РИБ. Видях и едните и другите какво представляват и обикновената твърда лодка най ми допада. Не е стабилна като надуваемите но все пак си е по удобна. А и тез надуваеми истории искат много внимание, пазене и тн.
Мисля че ако намериш и пробваш сам различните лодки най добре ще прецениш.
outsider 59
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от outsider 59 »

Зависи от много неща...,твърдото е по добро-но....води до доста неудобства:регистрация,капитанско,съхранение,превоз и най-важно-да може да глисира.
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

До 3м.мисля че няма регистрация.Ако е за Дунав по добре твърда.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

В смисъл че до 4.50 няма регистрация?
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Така де, ама капитанското си остава. :)
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Имам си капитанско за Дунав, напролет ще изкарам и за Черно море, регистрацията не ми е абсол/тно никакъв проблем. с тези главоболия съм се разбрал.
Имам къде да съхранявам лодката през зимата - топлоизолиран гараж :lol:
Та коя от двете да избера.
Вие коя бихте избрали или сте избрали.
За твърда под 4 метра и дума не може да става :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ивак,взимай твърда приятел и недей се занимавай с глупости.Наистина след време Рибовете протичат като обикновенните и ще стане така че ще пускаш обява за продаване след максимум две години и то на загуба - повялвай ми.Нашия взе седем Рибса,за Ивайловград 2бр и 5 за морето да се дават под наем !!! Познай какво стана ИзображениеИмай си на предвид че той взе лодки по 5-6 метра !!!Моя приятелски съвет е да отидеш до Турция и да си докараш евтина и хубава лодка.Хората си взеха от Турските и са много доволни.Правени са по италиански патент и нямат разлика освен в това че са по-евтини от Италианските.Що се отнася до пускането,мислиш ли че имам проблеми с това !!!Колесара ако е направен както трябва и е със много ролки,пускането не ти е никакъв проблем.Аз си правя всичко сам и никога съм имал дори нужда от помощ и даже когато съм на равно място изобщо не съм ползвал и лебедката.Аз от години ползувам твърда лодка и нямам проблем !!!Изобщо недей да слушаш глупости че била нестабилна и незнам си още какви простотий.Това е моя съвет и твърда ползувам вече 12-13 години без проблеми за пускане и вадене.Най-важното нещо е,когато отидеш на гьола,винаги да си правиш добра преценка къде точно да пуснеш лодката.Сам разбираш че не може да се пусне твърда лодка на 70см вода и трябва да се пуска поне на 1-1.20 м до 2м.Айде и много риби да хванеш с новата лодка когато я вземеш Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Ей ще вземете да ме навиете на твърда лодка. Явно найстина протичат Рибовете.
за лодките от Турция не знам какви са им цените, но в Румъния също правят качествени лодки, последно гледах едни по 800 евро на 4,20, но те никога няма да глисират :lol: :lol: :lol:

Аз хем искам да се движа бързо хем да ползвам малък мотор.
Та засега по голям от 15 коня не мога да взема и от там идват притесненията.
Именно твърда лодка 100 + килограма, мотор 50 кг, двама пасажера и багаж 250 кг, дотук 400 кг
по елементарното уравнение 25 кг на конска сила за глисаж сметката за малко не излиза :lol: :lol: :evil:

Та така :roll:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Колко пари мислиш че ще ти легне Ribsa със двигателя ??? Вземи се разходи и се огледай !!! Бързата кучка,слепи ги ражда ИзображениеИзображениеИзображениеНяма за къде да бързаш,освен ако не си решил да ходиш за Бяла риба по водоемите на южна България ИзображениеМай много,много не те свърта и бързаш а ???Изображение

Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Оооооо, Марко здравей бе приятелче ИзображениеКакво е дереджето,май и ти ще търсиш нещо да купуваш !?!? Внимавай и ти какво ще вземеш та да няма после псувни ИзображениеИзображениеИзображение

Julian_t
новобранец
новобранец

Мнение от Julian_t »

И как точно "протича" един риб, извинявам се за въпроса, но ми стана много интересно :) ?
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Аз съм за твърдата. Защо?
Защото според мен всяка лодка си има предназначение, а на РИБ-а със сигурност нее риболов. Е става за риболов, ма то и уфимка с ел. двигател става, пък и с плавници и въдица в г...... става, ама е малко неудобно :D . Надуваемата е по-стабилна, глисира по-лесно, междо другото формулата за глисаж е 35кг. за конска сила, а не 25кг., а и щом така и така ще влачиш колесар мисля че лодката трябва да е поне 4м. Имам още доста прпоръки относно монтажа на сонара, стойките за въдиците, тентата и други помагала, които на надуваемата ще монтираш доста по-трудно.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

твърдата лодка е по-широка, защото няма балони, но ако вземеш нещо от типа на Лагуна 4, вървежа няма нищо общо с един РИБ около 4-те метра!

Да се говори, че РИБовете протичат, разпадат се и т.н. е повече от несериозно... Ще ви пратя една статия да прочетете - в Австралия бреговата охрана ползва РИБове от 1980г и част от тях още й служат!
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

Изображение

Ивчо, омръзнало ми е да участвам в такива екшъни, това е на Искъро и не е екшън, а практика , ако знаеш кво съм гледал по Доспат след дъжд ??? Жипки :lol: буксуват, всички са луничави от кал, а колесара с лодката си е във водата... мани мани... Ако не можеш това, / http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1 / значи лодката ти е тежка и ще има ядове при движението "примък, отмък". Не се надявай от гората да излезе мечка гризли да ти помага или да ти носи мед :rolleyes: , това става само във вицовете :lol: :lol: . Първия ход ти е правилен, първо питаш, после купуваш :idea: . И жени и мъже казват че "размера има значение", но за лодките и килцата са важни :roll: .

ps: третия по линията с широкополата шапка не е Гого от Лисец :lol: , а аз :lol:
На платено не одим !
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”