Величието на семейство груперс

Модератор: nkolev66

Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

Семейство груперс както вече са познати в цял свят и на всички харпунджии/рофос,епинефелос/ е едно от най големите семейства риби отбелязвайки 357 различни вида разпръснати по моретата на цялата планета.
Повечето различни видове живеят и предпочитат топлите тропически води скалисти места,рифове,потънали кораби и др.Има разбира се и някой големи представители на семейството който са гонени от нас гмуркачите прекалено много и вече са на исчезване и разбира се ,че са забранени –епинефелос тикула,епинефелос итахара.Риби който достигат 200 кг.
Англиската дума груперс произлиза от португалската дума гарупа наименование на познатия ни вече орфос.
Груперс според мен са едни идеални ловци.Късо и дебело яко тяло и голяма уста която всмуква жертвата и я поглъща без да я раскъсва или дъвчи,поглъща огромни риби и други ситните зъби са за задържане а не за дъвчене.
Тялото не е създадено за преминаване на огромни растояния нито за бързо плуване въпреки ,че доста често ги виждаме да се истрелват буквално като истребители,но за къси растояния.Някой добри гмуркачи отбелязват ,че със помоща на устата копаят дупки в пясъка под големи скали правейки си скривалище,аз доста често съм забелязвал НАССАУ ГРУПЕР да исползва опашката си за копаене на скривалище.
По гърба имат остри шипове който се исползват за плашене на врага , при опасност и за заклещване в дупки .Ако си отвори шиповете в дупката в която се намира и в същия момент сме стреляли по нея най вероятно да ни отнеме часове докато я отклещим.Доста често когато светна със фенера в дупката и я видя със настръхнали шипове и в случая не виждам главата за да стрелям по нея ,оставам рибата на мира и търся друга.
Най опасните видове или тези при който са се давили хора опитвайки се да отклещат огромните им тела са–ГОЛИЯТ,ВРЕКФИШ,БЛЯК,НАССАУ,МАЛАБАР,ЕПИНЕФЕЛОС МАРГИНАТОС ГРУПЕРС.
Тука е важно да отбележа за един спор спрямо наименование на груперс.Французите или по точно техния Жак Ив Кусто дава първото име на латински на един групер епинефелос куаза обаче това найменование не е прието от медиите защото името дадено на тази риба е пряко свързано със начина по който се храни и понеже този вид груперс се храни на дъното е правилното епинефелос маргинатос се отхвърля автоматично епинефелос куаза,противоположното риба хранеща се на повърхноста.
Според мен и говоря само за мен ,най интересната и опасна риба от сем груперс е била и остава епинефелос маргинатос великия орфос.
Най големия орфос който някога е бил прострелян със харпун голиат групер 364 кг от Дон Пиндер 1949 година във флорида.
Изображение един представител на сем епинефелос маргинатос–орфос
Изображение
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Величието на семейство груперс

Мнение от babushka »

Интересна риба и доста интригуваща, така мисля. Малко хора знаят за съществуването на тези риби и дали защото няма достатъчно информация за нея или защото е забранена за улов, в енциклопедията за рибите по света също няма никъде информация.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

да колега информацията е наистина много малка,но такава се добива в училищата за подводен риболов.Постепенно събираш информация която после делиш със останалия свят.
Подобно училище за подводен риболов отваря на 16 септември 2009 гр. Варна
Само 2 вида груперс са забранени–епинефелос тикула ,епинефелос итахара
Изображение
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

70% от гмуркачите избират дървени харпуни за лова на груперс останалите 30% държат здраво юздата на карбоновия харпун,но и в двата случая е нужна стабилна макара която е и най важната част от инвентара ни.Изображение
Изображение
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

Днес 30.12.2008 орфос гръмнат на 24 метра в дупка 5 кила ,2 стрели 7 гмуркания/заклещен/.южната част на остров крит Кала лиманяИзображение
Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Браво Емиле! Добро меру, а и спарята е отлична! Блазе ти! И на НГ се гмуркаш. :lol:
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Абе що ми се струва, че снимката е направена на 25 ноември 2008.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

baretata написа:Абе що ми се струва, че снимката е направена на 25 ноември 2008.
Не ти се струва :roll:
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

снимката е направена на 30.12.2008 със тел.
ако си погледнал в галерията и си видял датата си видял можеби на старата снимка защото тази снимка я качих променяйки друга.
Ако беше снимана ноември месец тази снимка нямаше да бъда със толкова дебела фанела колега барета.
Не мога да качвам снимки,пише нещо на англииски и едно 7 и не ми качва снимките ,но мога да кача снимка променяйки стара снимка а датата си остава на първата снимка може би там нещо се е объркало.
Последно промяна от emilios на Сря Дек 31, 2008 9:33 am, променено общо 1 път.
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

Диканаров написа:Браво Емиле! Добро меру, а и спарята е отлична! Блазе ти! И на НГ се гмуркаш. :lol:

Да колега Диканаров при всяка въжможност се въсползвам.Три дена почивни 30,31,1 и трите дни ще се гмуркам.
Всяка година го правя ако вяръра го позволява разбира се :D
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

ето и тука е друга датата защото промених друга снимка да кача тази ,има нещо което правя грешно не мога да кача без да променя Изображение
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от FiSheRMaN_ »

Абе с такъв мустак как гмуркаш не ти ли се пълни маската ?
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

днеска вече мога до се обръсна,загубих близък човек
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Да тъжно е , когато загубиш близък човек! Но животът продължава, а на теб мустаци ти отиват! Какво направи през изминалите три дни? Щеше да се гмуркаш. На снимката с ракът, не видях щипците. Те не са ли плоски? Като пластини? В Либия съм виждал подобни раци, и щипките им не бяхя, като на речния или езерния рак, или на омарът. Лангустата е подобна на огромна скарида. Няма щипци. Не се учудвам, че в ресторантите са най-скъпото ястие. Трудно се ловят и са с невероятно нежно и вкусно месо. Ял съм, но никога не можах да ги видя и хвана в морето! Вероятно, защото на дълбочини над 25м не съм слизал, камо ли да се заглеждам по скални цепнатини или ниши. Целта си определях от повърхността, слизах, стрелях и изплувах. Доло много не се застоявах. Може би защото ловувах предимно сам и рядко с един-двама харпунджии, като мен. Тогава компютри нямаше, а да не говорим за форум, като нашият. Сега опит се по-лесно предава, съвети има как да си поискаш и да получиш. Аз си натрупвах умения ден след ден в течение на години, но сам. В двата клуба в Триполи се гмуркаха с бутилки, но никой от гмуркачите не бе харпунджия. Това за тях бе кощунствено, с апарат да избиваш рибата. Въобще убийството им бе табу. С такива, като мен много не им се общуваше. Ходил съм им на две-три занятия, от любопитсво и толкова! От тях обаче възприех един закон за мен, като спортист. С харпун, но никога и с бутилки. Така имаше равен шанс. Имах познати либийци със смесени бракове, които стреляха с бутилки и това им бе допълнителен доход. Виждахме се обаче за кратко и на плажа. Те странеха, както от своите, така и от нас. Правеха си отлично оборудван лагер с компресор, генератор, зодияк за 6 човека, камионче и т.н. , но винаги настрани от нас и другите араби. Виждал съм ги като си носят мерутата. Подобни на твоите по 30-40кг. Все едно си носят жените, като младоженци, за снимка. Но това не бе спорт. Заслепяваш животното в пещерата със силен прожектор и от упор го прострелваш в мозъка. Касаплък, но за тях изключително доходен.
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

За съжяление колега Диканаров и аз доста често прибягвам до фенера,понякога ни отърва от главоболие,но това което отбелязахте за подводния риболов и кис–бутилки аз също не одобрявам този начин на риболов.Харесва ми рибата да се скрие,да ми избяга да я открия и т.н.
През изминалите три дни имах възможноста да се гмурна само първия ден по горе писах.А ОСТАНАЛИТЕ ДВА ДЕНА УЖАС духаше силен северняк и бях на басейн по три часа на ден.
Във връска със рака ,този вид нямат щипки и интересното е ,че живеят много часове извън водата.А тези лангусти дано и аз един ден да хвана,живеят прекалено дълбоко,но въпреки това съм чувал за случайни срещи на плитчини до 28 метра от колеги.
Ето ,че пак се връщам на темата за кислородните бутилки и подводния риболов,не мога ей така просто да я подмина осъждам този вид риболов–не го одобрявам както не го одобрява всеки гмуркач който се гмурка със апнея.
За края оставих най интересното.Преди години както отбелязахте не е имало форум ,интернет, и тогавашния гмуркач не е имал възможноста да се учи както днескашния и информацията е била оскъдна и със трупане на годишен опит ЛИЧЕН тогавашния гмуркач е бил принуден да се гмурка със оскъдната информация за апнеа,правелен начин на гмуркане и тем подобни.Но преди седмица разговарях със един гмуркач ветеран който сподели със мен,че просто онези години не е имало нужда от такава информация.Рибата е била толкова много ,че понякога са я извозволи със камиончета.Днеска за да видиш орфос трябва да се гмурнеш под 20 метра а за да го гръмнеш е нужно да си много добър повечето риби са завършили университет. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”