Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Платно за каяк ...
Модератор: emo vasilev
-
- сериозен играч
Платно за каяк ...
Реших и тука да пусна темата ...
На един човек да му е интересно .. си е файда :
Ето го най накрая със снимки.
Та така.

Така се получи при мен.Мачтите са 4 метрови телескопи без първата и последните секции , тоестсредните две. Дължината на всяка една е около 1.90 .Оставих ги дс могат да се прибират една в друга , както си е телескопичната сглобка.Всичко това за да може даго ползвам със сегашната ми лодка ( 3 м общо) .Имам опасения да не се сгъват по време на експлатация но имам 2 варианта да го предотвратя.По метода ПРОБОГРЕШКА ще видим кое как.

С помоща на тънко въженце увито плътно , все едно за водач прикрепих два броя ушенца от по дебело въже.Всичко това залях със смола.По този начин усили слабото мясо на снаждането.Същото направих и горе за превързване на платното.
Долу е стандартната схема от ПВЦ тетка залепена със смола.През тетките ще минава ластично въже .То ще притиска цялата система към каяка.Облата форма на каяка отчасти ще разперва платното (естествено и с помоща на обтяжки)
Прикрепянето според мен трябва да става с ластично въже за да може цялата система да е податлива на по резки пориво в долната си част.Все пак всичко ще се ползва без допълнителни стабилизиращи приспособления (НАДЯВАМ СЕ
)
Долната час на платното е нанизана на рейките(мачтите) а горната половина е прикепена с 4 точки.Замислям допълниелно с халкички да сгъстя прикрепвянето на горната част.Платното има още за пипане...
Ето как е с прибрани горни рейки ...

Ето и всичко събрано...Доста компактно се получи...

Ще ми се вече да го пробвам ... но много ми се виждат минусите във въздуха
Айде със здраве и наздрве :fish5:
На един човек да му е интересно .. си е файда :
Ето го най накрая със снимки.
Та така.

Така се получи при мен.Мачтите са 4 метрови телескопи без първата и последните секции , тоестсредните две. Дължината на всяка една е около 1.90 .Оставих ги дс могат да се прибират една в друга , както си е телескопичната сглобка.Всичко това за да може даго ползвам със сегашната ми лодка ( 3 м общо) .Имам опасения да не се сгъват по време на експлатация но имам 2 варианта да го предотвратя.По метода ПРОБОГРЕШКА ще видим кое как.

С помоща на тънко въженце увито плътно , все едно за водач прикрепих два броя ушенца от по дебело въже.Всичко това залях със смола.По този начин усили слабото мясо на снаждането.Същото направих и горе за превързване на платното.
Долу е стандартната схема от ПВЦ тетка залепена със смола.През тетките ще минава ластично въже .То ще притиска цялата система към каяка.Облата форма на каяка отчасти ще разперва платното (естествено и с помоща на обтяжки)
Прикрепянето според мен трябва да става с ластично въже за да може цялата система да е податлива на по резки пориво в долната си част.Все пак всичко ще се ползва без допълнителни стабилизиращи приспособления (НАДЯВАМ СЕ

Долната час на платното е нанизана на рейките(мачтите) а горната половина е прикепена с 4 точки.Замислям допълниелно с халкички да сгъстя прикрепвянето на горната част.Платното има още за пипане...
Ето как е с прибрани горни рейки ...

Ето и всичко събрано...Доста компактно се получи...

Ще ми се вече да го пробвам ... но много ми се виждат минусите във въздуха

Айде със здраве и наздрве :fish5:
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Re: Платно за каяк ...
Някаква схемичка, нещо? Не вдявам как ще работи това, но явно си го измислил - интересно ще ми е да покажеш. Самото платно от каква материя е, и как се изработва?
-
- сериозен играч

С разликата , че моето се сгъва поради късия ми каяк
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Бравос !
Със здраве и попътен вятър!
И айде дано по малко преобръщания
Със здраве и попътен вятър!
И айде дано по малко преобръщания

мисля че ще трябва баланс ,помисли за два шверта от двете страни на каяка
Много готино бе rimohit, а какво ще кажеш за тези работи http://www.sailboatstogo.com/catalog/pr ... ATABLE_RIG, явно доста си мислил в тази насока. Виж там има и за каяк. И още нещо - материала за платното, изработка??
-
- сериозен играч
платното е едиш шушляк , който майка ми изкопа от архива.Преди да използвате шушляк , надуйте го с уста за да проверите дали пуска.По принцип си пуска ама този се оказа че е доста плътен и почти не пуска.Май е някакъв антистатичен.
Скроих го по рейките .Шихме на машина с майка ми (как ми удисва тази жена на акъла)
конеца изкуствен за дад не гние..
Скроих го по рейките .Шихме на машина с майка ми (как ми удисва тази жена на акъла)

http://hobiekayaks-varna.com/bg/product-view/8/32.html това май е по-добре