Макроикономика

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Макроикономика

Мнение от MiTKo_Fisher »

Според вас колеги .Кой има по-голяма полза от увеличаването на лихвения %? Моля изкажете вашето мнение по този въпрос. И ще падне ли лихвения % в България така както падна в USA и Европа ? Мерси
Не тръгвай с голяма кошница за гъби
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Макроикономика

Мнение от fider »

Америка свали драстично лихвите за да се взимат повече кредити така симулират търсене на долари и поддържат курса на долара.В България баМките са празни (НЕМА ПАРА) поради лошо и необмислено кредитиране,затова вдигат лихвите за да привлекът депозитори и също да доят повече тези които имат кредити,но това ги завлича още повече в блатото.С две думи не е на добре :D
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Mitko
Ти ме изуми с този въпрос.Това как го тълкуваш, кой има интерес да е нисък или висок :
Това е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ.
Тука ме нема на тази тема - но въпроса ти ме провокира да ровна в Гугъла...
Знам само че другата лихва по спестяванията (влоговете, банковите авоари) е добре за мене да е висока.
А основния лихвен процент и той ме удря някъде, ама къде - ти кажи.Гледам че леко е спаднал спрямо декември..
Абе не попита ли за основния лихвен процент ??
Последно промяна от Pedro на Пет Яну 16, 2009 2:48 pm, променено общо 4 пъти.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

лихвите в момента са ненормално високи-както за кредити,така и за депозити.ма всека крушка си има опашка-вьпреки всичките им промоции и реклами внимавайте кви договори подписвате :idea: щото навсякьде има по една скрита лимонка.може да подпишеш промоция напр за 10%,ама само за три месеца важаля-демек,ако договора е за една година-другите месеци се оказваш с 4% ;)бе КОЙ дава пари бе......и още 100 хитрини.има някои наистина изгодни оферти,но са главно от меко казано банки сьс сьмнителна структура.така,че...не знам и аз.впрочем и цените на имотите са невероятно идиотски в момента-не може апартамент в лозенец да струва колкото в барселона или майорка и то необзаведен :roll: изобщо-такава идиотщина е в момента,че всички са обьркани
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

Pedro написа:Mitko
Ти ме изуми с този въпрос.Това как го тълкуваш, кой има интерес да е нисък или висок :
Това е лихвен процент по кредитите в левове за рефинансиране на търговските банки от БНБ.
Тука ме нема на тази тема - но въпроса ти ме провокира да ровна в Гугъла...
Знам само че другата лихва по спестяванията (влоговете, банковите авоари) е добре за мене да е висока.
А основния лихвен процент и той ме удря някъде, ама къде - ти кажи.Гледам че леко е спаднал спрямо декември..
Абе не попита ли за основния лихвен процент ??
БНБ е регулатора на Търговските банки тя определя този процент и сумите за гаранции при теглене на кредити .А защо не намалят малко този процент.Или просто да изчезне .Нали сме вързани към ЕВРОТО щом Европа сваля % Би трябвало и при нас да падне .А както знаем в България нама Български банки .Всички са чужди.Европейците им падат лихвичките а на нашите НЕ.
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

Кой има по-голяма полза от увеличаването на лихвения % Кредитора или Дебитора
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

MiTKo_Fisher написа:Според вас колеги .Кой има по-голяма полза от увеличаването на лихвения %?
Не става въпрос за полза просто нямат друг избор.Това ще свие пазара и цялата икономика което си е част от цикъла и се прави отвреме на време,така и много цени ще си дойдат на мястото,като например надценените имоти.
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

А каквпо ли ще стане ако 50% От народа който има да връща на банки и други финансови институции .Спре да си погасява вноските .Няма ли да намалят % Няма ли да е по добре за банките все пак да приберат нещо .Отколкото да не им се плаща :Става дума за потребителските кредити .Които са без обезпечение и гаранти.
ivan34
новобранец
новобранец

Мнение от ivan34 »

Колеги здравейте.Досега не сам участвал във форума и не сам изказвал мнение,но сега се изкуших от темата.От известно време се занимавам с технически анализ на финансовите пазари и мога кажа,че високите лихви в момента са една защитна реакция на банките за да се ограничи тегленето на кредити и да се привлекат пари с високите лихви по депозитите.В момента лихвите в щатите са толкова ниски 0,25% за да се за да се стимулира кредитирането на бизнеса и така да се излезе по-бързо от финансовата криза.Що се отнася до това как лихвения процент влияе на курса на дадена валута схемата е следната;когато дадена държава свали лихвата,това стимулира чуждите инвеститори да инвестират собствени средства и да се възползват от нисколихвенни кредити,от друга страна има инвеститори,които инвестират в държави и банки с по-висока лихва и ако същата държава реши да свали лихватаси то може да последва отлив на инвеститори и тогава това може да рефлектира негативно на дадената валута.Надявамсе с това си мнение да съм помогнал по някакъв начин.Успешна нова година на всички колеги. : :)
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

Напротив ще се вдигнат за да избият от лоялните,както се прави с парното :idea:
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

chapara написа:
MiTKo_Fisher написа:А каквпо ли ще стане ако 50% От народа който има да връща на банки и други финансови институции .Спре да си погасява вноските .Няма ли да намалят % Няма ли да е по добре за банките все пак да приберат нещо .Отколкото да не им се плаща :Става дума за потребителските кредити .Които са без обезпечение и гаранти.
Ти чул ли си банка, която да не си е прибрала парите?Ако си,кажи коя е да идеме и ние от там да дръпнеме :lol: :wink:
Имам един бивш колега с задеължения към 4 или 5 банки на обща стойност 40 000 лв .Не ВНАСЯ НИТО ЛЕВ .от 1 година Няма нищо на негово име .Осъден е по единия кредит за 15 000 лв ама пак нищо .Сега какво ще го вкарат в затвора . А ако банката фалира ?
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

Интересен въпрос,на който ще се постарая да отговоря :D Скромното ми мнение е,че до средата на 2009г няма да има спад на лихвените нива в България,а напротив увеличаване.След този период можем да очакваме задържане и постепенно неголямо намаляване в края на годината.Причината е,че в търговските банки нямат свежи ресурси,а тези които имат са скъпи.Мерките които взема Европейската централна банка с изкуственно намаляване на лихвения процент в еврозоната,не са подплатени с реални пари,които да се дадат на търговските банки на тези ниски нива.От там банките са принудени да вземат свежи ресурси на междубанковите парични пазари,а там нивата са доста високи.Това рефлектира върху техните клиенти и икономиката.С две думи-колкото и да се намалява изкуственно лихвения процент от ЕЦБ,докато не излязат нисколихвени реални парични маси на междубанковия пазар,не може да се очаква падане на лихвата по кредитите към крайния банков клиент.Дано да съм бил от полза :D
iid
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от iid »

А ако банката фалира ?

Има си синдици за това колега :D
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

Значи да се хванем здраво за дървото :) Мерси колага iid :mrgreen:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

а кьде изобщо има вече пари с покритие?печатат ги като вестници и нямат стойностна валидност в злато или някакви изобщо активи.това,с фалирането на банките по време на виденов си беше нагласена работа .че как няма дадена банка да фалира,когато се пусне СЛУХА,че фалира и всичко се юрне да си тегли спестяванията?швейцарска да е-капут!!!банките повсеместно гарантират 20% наличност-примерно-ако си внесьл 100лв,като дебитор,банката има в наличност 20лв-другото е раздадено под форма на кредити-па колко е верно вече е друг вьпрос.сега,ако некой ревне,че банка пиреос примерно фалира и се изсипят всички да си искат спестяванията ми верно ще фалира,защото ги нема в наличност-раздадени са под форма на кредити и то главно дьлгосрочни.навремето на двата лева пишеше "обезпечено с всички активи в злато" или нещо такова...доколко е било така-не знам.ама днес и това не пише :wink: маат само хартии налево надесно и това,което е с имотите и изобщо е пьлно безумие.може да се сторя смешен на някои истински анализатор,ама това са мои изводи и не дьржа да са на 100%правилни.общо взето,обаче са такива тенденциите.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”