Калмари с тиросалата

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Сиврев
новобранец
новобранец
Мнения: 48
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 2:57 pm
Местоположение: Разград

Калмари с тиросалата

Мнение от Сиврев »

Една изключително лесна, бърза за приготвяне и едновременно ефектна и страшно вкусна рецепта.
Първо Тиросалатата (която в случая ще я ползваме за плънка) представлява един вид салата от сирене, която сама по себе си отделно е страхотно мезе за узо (може и ракийка - но при положение, че дори Пломари е отдавна достъпно в родината- си е срамота точно сега да се замества).
Постявя се една бутилка с узо в камерата (ако е в същия ден на приготвянето намокрете бутилката за да замръзне по-бързо).
Взима се една буца - узряло саламурено сирене и се намачква с вилица така, че да останат тук таме едри парченца от сиренето. Взема се зехтин и започва да се налива във вече разбитото сирене докато поема. Дори и леко да "плувне" зехтина не е проблем.(ако случайно нямате зехтин и решите да направите тиросалатката със олио - внимавайте да не "плувне" то - защото е доста по-мазно и вкуса се влошава ако прекалите с него).За любителите на леко пикантното- преди влагаето на мазнината може да добавите във разбитото сирене нарязана на много ситно люта чушка (два-три броя) без жили и семки.
Така получената вече тиросалата се пълни в средноголеми калмари "на туби"(цели), като гледате да не са по-големи от 15 см., че по-големите стават жилави при обработката. Минимален размер няма , стига да намерите начин за вкарване на плънката в тях...
Калмарите се пълнят не повече от 1/3 от обема на тубите, тъй като при обработката им се свиват и плънката може да излезе (може да затворите отвора с клечка за зъби).Останалата плънка от тиросалатата също се консумира в отделна чинийка.
Пекат се на предварително добре подгрята и намазана с мазнина скара за съвсем кратко-3-4 минути (самата поява на намек от "моряшка фланелка" трябва да е знак че са готови).
Изважда се узото от фризера и се обсажда масата.
ВАЖНО! По време на хранене човек не бива да се почесва отзад, защото има опасност в последствие да си оближе не само пръстите :mrgreen:
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 726
Регистриран на: Пон Авг 06, 2007 3:47 pm
Местоположение: Ловеч

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от paceto67 »

Вкуснооооооо..... :smt023 :smt023
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Vasil Zarkov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 279
Регистриран на: Чет Май 22, 2008 11:04 am
Местоположение: София

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от Vasil Zarkov »

Доста добре и вкусно звучи.
Ще се пробва :D
Умът е не само знанието, но и умението да го прилагаш.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2610
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от Диканаров »

И аз! Благодаря! :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
damqn
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 255
Регистриран на: Вто Дек 02, 2008 7:09 pm
Местоположение: ямбол

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от damqn »

това трябва да се пробва маи ще е вкусно
Ако си в дупка, престани да копаеш.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от Бат Мирче-5кила »

пу,,мама му стара...преди десетина бех взел две кила туби и се чудех какво да ги правя-всичко ми се струваше или бавно или тьпо-накрая се прецаках и ги ядох само варени за 4-5 мин,сьс сос от кисело мляко,чесьн,копьр и сол :D не,че беше лошо,ама що не я видях тогава тая елементарна и всьщност доста добра рецепта ...сьс сигурност ще се пробва някой ден.даже замислям и някои подобрения в сьстава:)например и по някоя скарида в самата пльнка и по некой счукан орех за парлама :)
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Сиврев
новобранец
новобранец
Мнения: 48
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 2:57 pm
Местоположение: Разград

Re: Калмари с тиросалата

Мнение от Сиврев »

Тази рецепта съм я хапвал с много вариации на плънката - възможностите са почти неограничени - просто пълнежа трябва да е готов за консумация предварително, че времето прекарано от калмарите на скарата е силно ограничено.
Предложил съм горния вариант първо защото ми е любимия и второ - защото е супер лесен за приготвяне. Тази салата може да я направят дори и скарани с кулинарията хора като съседа, който твърдеше че може да готви само рязано сирене...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”