Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Калмари с тиросалата
Модератор: sapuna
Калмари с тиросалата
Една изключително лесна, бърза за приготвяне и едновременно ефектна и страшно вкусна рецепта.
Първо Тиросалатата (която в случая ще я ползваме за плънка) представлява един вид салата от сирене, която сама по себе си отделно е страхотно мезе за узо (може и ракийка - но при положение, че дори Пломари е отдавна достъпно в родината- си е срамота точно сега да се замества).
Постявя се една бутилка с узо в камерата (ако е в същия ден на приготвянето намокрете бутилката за да замръзне по-бързо).
Взима се една буца - узряло саламурено сирене и се намачква с вилица така, че да останат тук таме едри парченца от сиренето. Взема се зехтин и започва да се налива във вече разбитото сирене докато поема. Дори и леко да "плувне" зехтина не е проблем.(ако случайно нямате зехтин и решите да направите тиросалатката със олио - внимавайте да не "плувне" то - защото е доста по-мазно и вкуса се влошава ако прекалите с него).За любителите на леко пикантното- преди влагаето на мазнината може да добавите във разбитото сирене нарязана на много ситно люта чушка (два-три броя) без жили и семки.
Така получената вече тиросалата се пълни в средноголеми калмари "на туби"(цели), като гледате да не са по-големи от 15 см., че по-големите стават жилави при обработката. Минимален размер няма , стига да намерите начин за вкарване на плънката в тях...
Калмарите се пълнят не повече от 1/3 от обема на тубите, тъй като при обработката им се свиват и плънката може да излезе (може да затворите отвора с клечка за зъби).Останалата плънка от тиросалатата също се консумира в отделна чинийка.
Пекат се на предварително добре подгрята и намазана с мазнина скара за съвсем кратко-3-4 минути (самата поява на намек от "моряшка фланелка" трябва да е знак че са готови).
Изважда се узото от фризера и се обсажда масата.
ВАЖНО! По време на хранене човек не бива да се почесва отзад, защото има опасност в последствие да си оближе не само пръстите
Първо Тиросалатата (която в случая ще я ползваме за плънка) представлява един вид салата от сирене, която сама по себе си отделно е страхотно мезе за узо (може и ракийка - но при положение, че дори Пломари е отдавна достъпно в родината- си е срамота точно сега да се замества).
Постявя се една бутилка с узо в камерата (ако е в същия ден на приготвянето намокрете бутилката за да замръзне по-бързо).
Взима се една буца - узряло саламурено сирене и се намачква с вилица така, че да останат тук таме едри парченца от сиренето. Взема се зехтин и започва да се налива във вече разбитото сирене докато поема. Дори и леко да "плувне" зехтина не е проблем.(ако случайно нямате зехтин и решите да направите тиросалатката със олио - внимавайте да не "плувне" то - защото е доста по-мазно и вкуса се влошава ако прекалите с него).За любителите на леко пикантното- преди влагаето на мазнината може да добавите във разбитото сирене нарязана на много ситно люта чушка (два-три броя) без жили и семки.
Така получената вече тиросалата се пълни в средноголеми калмари "на туби"(цели), като гледате да не са по-големи от 15 см., че по-големите стават жилави при обработката. Минимален размер няма , стига да намерите начин за вкарване на плънката в тях...
Калмарите се пълнят не повече от 1/3 от обема на тубите, тъй като при обработката им се свиват и плънката може да излезе (може да затворите отвора с клечка за зъби).Останалата плънка от тиросалатата също се консумира в отделна чинийка.
Пекат се на предварително добре подгрята и намазана с мазнина скара за съвсем кратко-3-4 минути (самата поява на намек от "моряшка фланелка" трябва да е знак че са готови).
Изважда се узото от фризера и се обсажда масата.
ВАЖНО! По време на хранене човек не бива да се почесва отзад, защото има опасност в последствие да си оближе не само пръстите

Re: Калмари с тиросалата
Вкуснооооооо.....



Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

/който пие бира не умира,ама трудно става/
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 279
- Регистриран на: Чет Май 22, 2008 11:04 am
- Местоположение: София
Re: Калмари с тиросалата
Доста добре и вкусно звучи.
Ще се пробва
Ще се пробва

Умът е не само знанието, но и умението да го прилагаш.
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 255
- Регистриран на: Вто Дек 02, 2008 7:09 pm
- Местоположение: ямбол
Re: Калмари с тиросалата
това трябва да се пробва маи ще е вкусно
Ако си в дупка, престани да копаеш.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
Re: Калмари с тиросалата
пу,,мама му стара...преди десетина бех взел две кила туби и се чудех какво да ги правя-всичко ми се струваше или бавно или тьпо-накрая се прецаках и ги ядох само варени за 4-5 мин,сьс сос от кисело мляко,чесьн,копьр и сол
не,че беше лошо,ама що не я видях тогава тая елементарна и всьщност доста добра рецепта ...сьс сигурност ще се пробва някой ден.даже замислям и някои подобрения в сьстава:)например и по някоя скарида в самата пльнка и по некой счукан орех за парлама 


"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Re: Калмари с тиросалата
Тази рецепта съм я хапвал с много вариации на плънката - възможностите са почти неограничени - просто пълнежа трябва да е готов за консумация предварително, че времето прекарано от калмарите на скарата е силно ограничено.
Предложил съм горния вариант първо защото ми е любимия и второ - защото е супер лесен за приготвяне. Тази салата може да я направят дори и скарани с кулинарията хора като съседа, който твърдеше че може да готви само рязано сирене...
Предложил съм горния вариант първо защото ми е любимия и второ - защото е супер лесен за приготвяне. Тази салата може да я направят дори и скарани с кулинарията хора като съседа, който твърдеше че може да готви само рязано сирене...