ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от emilios »

Доста се ровех и така не успях да открия такава рецепта.Опитах се наскоро да си направя,но така и не се получи.Маринована скумрия.
Преди години си купувах в БГ,но в чужбина май я няма –/маринованата/ е ако я има и не я намирам........незнам.
Ако някои е запознат със начина по които се подготвя и може да обясни подробно,ще съм много благодарен.Благодаря предварително за отговорите.
Изображение
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 264
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 9:16 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от Stivi »

Колега изпратил съм ти я на ЛС. Успех.
Който го може, си го може!
pliok
новобранец
новобранец
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 10:51 am

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от pliok »

Stivi написа:Колега изпратил съм ти я на ЛС. Успех.
Защо на ЛС? Тайничка ли е?
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 264
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 9:16 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от Stivi »

Не, не е тайна давал съм я на много познати, но понеже не съм се ровил в подфорума дали има такава рецерта и затова на ЛС, да не се сърдят модераторите. Ако желаеш ще я пусна тук.
Който го може, си го може!
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от emilios »

Благодаря колеги.Мисля ,че ще се справя.То улавянето и не е толкова трудно колкото подготвянето и.
Стиви няма я никъде рецептата. :D
Изображение
Аватар
Stivi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 264
Регистриран на: Вто Яну 15, 2008 9:16 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от Stivi »

Рецептата я има по надолу във форума -" Маринован сафрид" от колегата - sneqk, само, че аз слагам и парченце лимон по средата на буркана и по някое парченце кисела краставичка и както казах по горе става и за мариноване и на сладководна риба особено уклей.
Който го може, си го може!
петър василев

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от петър василев »

Емиле,здравей.Сигурен съм ,че си ял по узеритата маринован гаврос.Както се прави гавроса стават почти повечето скумриеви риби.Всеки случай аз така приготвям океанския сафрид,рикито,паламидата.Става много бързо и лесно.Отделяш филето от рибите(за предпочитане без кости,не ,че е проблем да има и кости,защото и коста умеква,но,,,,),после нареждаш в един бол,един ред филето и от горе едра сол и оцет да покрие филето,пак един ред филето,едра сол и т.н.Рибата задължително трябва да е покрита.Държи се едно денонощие в хладилника(сидириси) и после исипваш оцета и слагаш маслинено олио .Рибата е готова за комсумация,но ако изкаш я оставяш една нощ да поеме от олиото.Това е,бързо ,лесно и просто :wink: :lol:
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от emilios »

Сега ще си пробвам силите :D да видим и резултата
Изображение
петър василев

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от петър василев »

Според мен не е хубаво да се слагат подправки,защото си губи миризмата на морето и вкусовите качества на рибата.Всички миризми са си в рибата :wink:
петър василев

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от петър василев »

vasil hristozov написа:
vasilev написа:Според мен не е хубаво да се слагат подправки,защото си губи миризмата на морето и вкусовите качества на рибата.Всички миризми са си в рибата :wink:
Така е .Някои риби на тънки филийка само малко да се сложи лимон и сол са уникално мезе, такива са сйомги, , абе и много от качественитеморски риби, но задължително пресни.
Паламуда преди време дедо ми разправя ше че го яли суров, с марина от лимон и сол.
:shock: :shock: Бре ,,,забравих да кажа най -важното,,,,,че рибата трябва да е много прясна,демек 1-2 дена най -много след улова трябва да се приготви :wink:
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от emilios »

vasilev написа:Според мен не е хубаво да се слагат подправки,защото си губи миризмата на морето и вкусовите качества на рибата.Всички миризми са си в рибата :wink:

Разговарял съм със стари рибари който твърдят същото.Казват ям море,ям и усещам вкуса и е приятно.Всъщност да се похваля май се справех,този път не ми се раскаша рибата.Още малко и ще кача снимка :drinkers:
Първия опит да направя маринована скумрия завърши със неприятната гледка на една каша,неприятна гледка.Но сега май е наред
Изображение
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: Чет Ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от milo69 »

не е много по темата ... гледам че има колеги от остров Крит...та имам въпрос към тях...какви мезета за узо кльопат по тамошните земи...
петър василев

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от петър василев »

milo69 написа:не е много по темата ... гледам че има колеги от остров Крит...та имам въпрос към тях...какви мезета за узо кльопат по тамошните земи...
Всички морски дарове,ма най си му върви охтопод на скара(с дървени въглища) :wink:
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 223
Регистриран на: Пет Ное 21, 2008 10:27 pm

Re: ПОМОГНЕТЕ–Маринована скумрия

Мнение от emilios »

milo69 написа:не е много по темата ... гледам че има колеги от остров Крит...та имам въпрос към тях...какви мезета за узо кльопат по тамошните земи...
Към отговора на Пешо ще добавя,че ако се пие узото след вечеря както обикновенно и ако е лято обичат студена диняи изобщо плодове.Но охтопода си остава символичното мезе.Туристите който идват тука знаят охтопод със узо,дори за това животинче има специални машини едни барабани като перални който се въртят и са пълни със охтоподи.За да омекнат и после ги изсушават.Узо №12
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”