Питане за "косъм"???

Модератор: sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Такааа, всичко е хубаво дотук, но аз да задам и няколко въпроса, на които в разните сайтове и литератури не можах да намеря достатъчно ясни отговори :oops: . Ще помоля майсторите шаранджии да ми разяснят по-подробно следното:
1. Как се връзва самия косъм? Дали е продължение на поводът, с който е вързана куката, или се връзва допълнително за нея (ако да, как?!)?
2. Как се прави завързването на ограничителчето в края на косъма?
3. Как и дали се развързва възела, с който е завързан ограничителя, или за всяко ново замятане се връзва наново?!
4. Как се поставя шлаухчето, което прикрепя косъма към стеблото на куката?
Сигурно за доста колеги тук въпросите ще се сторят елементарни и смешни, но начините, които аз ползвам в моите опити за справяне с тях ми се струват "не много добри" :oops: Не че не ми се е получавало на моменти, но е друго да знаеш как трябва да бъде направено "професионално" :wink: :)
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Най използваният и здрав възел е "Възел без възел".

Първо връзваш клуп в който се слага ограничителя. После по картинките :lol:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Шлауха го нанизваш от другия край на повода.
Изображение
Изображение

Просто и елементарно. Няма никакви повторни връзвания, сложни възелчета и други глупости. Няма смисъл да се ползват сложни неща при който и да е риболов. Аз най-мразя монтажи, които отнемат много време за направа.
По горното се прави за 1,5 минути, ако си начинаещ :wink:

П.П. Опа забравих :oops: Куки само с ухо!!! То сериозни шарански куки с лопатка няма де :wink:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Разбрах някои неща, но понеже трудно стоплям :oops: :oops: продължавам да питам:
По начина, по който е показан клупа, който се прави за ограничителя, не разбирам, как се затяга, така че самия ограничител да не изпада?!?? Аз лично правя самозатягащ се възел, като този, който се ползва понякога за завързване на вирбели или за "капани". Проблемът при него обаче е:
Как в последствие се развързва този клуп за да се сложи повторно ограничителя за последващо замятане, или трябва да се връзва наново?! (в моя случай се налага най-често да връзвам наново цялата кука, което не ми се струва най-удачния вариант :roll: )
За шлаухчето - така си ги представях нещата, но когато ги подбирам гледам да са с такъв диаметър, че халката на куката да мине през тях (няма как да е друго яче...). Когато обаче ги прибутам по-надолу по куката шлаухчетата се оказват по-широки и не стоят плътно до стеблото й. Така ли трябва да е или нещо пак пропускам??!
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Аз ще продължа да ти отговарям :lol:

Не се прави никакъв затягащ се възел :) Прави се клуп както съм показал на снимката. Никога не ми е падал ограничител!!!
Слагаш стръвта, слагаш ограничител и връщаш стръвта към ограничителя.
Шлаух ти препоръчвам да ползваш термосвиваем. Слагаш го широк, нагряваш и тои се свива и няма мърдане.
Ползвал съм и силиконов, но той се къса и е по-кофти.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не се прави никакъв затягащ се възел Прави се клуп както съм показал на снимката. Никога не ми е падал ограничител!!!
Слагаш стръвта, слагаш ограничител и връщаш стръвта към ограничителя
:shock: :shock: Направо ме шашна!!! Нима това, което ми казваш, е че ограничителя се задържа единствено бладораение на самата стръв (т.е. от тежестта й) ?!??!?!!? Ако е истина, направо ще си прехапа гръкляна :x като знам какви съм ги вършил :oops: :oops:
То затова е хубаво да пита човек :idea:
И последно (надявам се, засега :lol: ): какво ще рече термосвиваем шлаух. Т.е аз разбирам какво значи, но как да намеря (позная) такъв и с какво го нагряваш?
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Жикчаджиите ползват много. Търси такъв с диаметър 2мм.

Ако не намериш виж тук http://carpbg.com/shop/product_info.php ... 6323904724

Ето и стопери които не падат :wink:
Изображение
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

ОК, ще пробвам по твоите инструкции, но ако не хвана нищо да му мислиш :!: :wink: :lol:
Още веднъж благодарности за отзивчивостта и търпението ти, надявам се да не съм бил много досаден :)
И да ти кажа нещо извън темата: тъй като много оценявам помощта ти в образоването ми на тема шаранолов, съм се зарекъл първия "истински" шаран който уловя на протеиново топче (дай боже да е скоро) да го пусна на свобода в твоя чест, та ако ще това да е последния шаран в живота ми. Ще го снимам, ще ти кажа точно водоема и мястото, където е хванат и ще знаеш, че там плува един шарко, който е твой - като идеш да си го хванеш :wink:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Stefko написа: И да ти кажа нещо извън темата: тъй като много оценявам помощта ти в образоването ми на тема шаранолов, съм се зарекъл първия "истински" шаран който уловя на протеиново топче (дай боже да е скоро) да го пусна на свобода в твоя чест, та ако ще това да е последния шаран в живота ми. Ще го снимам, ще ти кажа точно водоема и мястото, където е хванат и ще знаеш, че там плува един шарко, който е твой - като идеш да си го хванеш :wink:
Изображение Ще се радвам :D А и знам, че това ще е началото :wink:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
telkedgiev
новобранец
новобранец

kosum

Мнение от telkedgiev »

колеги аз опитах да направя монтажа само да попитам има ли вариант да закрепвам стръвта със нещо друго освен със стопер и ако нямам игла има ли друг начин да прекарам стръвта мерси предварително :oops:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Защо да се мъчиш :lol: Аз още 91 година си бях направил игла от подръчни материали.
Сега една игла струва м(у 1 и 2 лева‚ а стоперите и те са по левче.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Зимаш си бургия за протеиновите томчета тя е с игличка даге за прекарване на мисината за по лесно 3 и 50 май струаше а по луксозните 15 лева някаде ама те са с 1 милион приставки за рачлични мисини с различни топчета те са за башпрофесионалистите с пари и спонсори !
ivailo dimov
новобранец
новобранец

Re: Питане за "косъм"???

Мнение от ivailo dimov »

Колега, пиши на кирилица. :!: Snegk
Аватар
spiritfog
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от spiritfog »

А какво мислите за "силиконовия косъм" който навлезе в магазинната мрежа? Някой ако го е пробвал да подели мнение моля :)
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Шлауха го нанизваш от другия край на повода.

Изображение

Изображение

А задължително ли е да слагам този шлаух и каква работа ми върши той :wink:
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Не е задължителен.Шлауха спомага да се убоде правилно рибата, за долната джука.Иначе има опасност да се забоде куката някъде навътре в устата. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”