Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Питане за "косъм"???
Модератор: sapuna
Такааа, всичко е хубаво дотук, но аз да задам и няколко въпроса, на които в разните сайтове и литератури не можах да намеря достатъчно ясни отговори
. Ще помоля майсторите шаранджии да ми разяснят по-подробно следното:
1. Как се връзва самия косъм? Дали е продължение на поводът, с който е вързана куката, или се връзва допълнително за нея (ако да, как?!)?
2. Как се прави завързването на ограничителчето в края на косъма?
3. Как и дали се развързва възела, с който е завързан ограничителя, или за всяко ново замятане се връзва наново?!
4. Как се поставя шлаухчето, което прикрепя косъма към стеблото на куката?
Сигурно за доста колеги тук въпросите ще се сторят елементарни и смешни, но начините, които аз ползвам в моите опити за справяне с тях ми се струват "не много добри"
Не че не ми се е получавало на моменти, но е друго да знаеш как трябва да бъде направено "професионално"

1. Как се връзва самия косъм? Дали е продължение на поводът, с който е вързана куката, или се връзва допълнително за нея (ако да, как?!)?
2. Как се прави завързването на ограничителчето в края на косъма?
3. Как и дали се развързва възела, с който е завързан ограничителя, или за всяко ново замятане се връзва наново?!
4. Как се поставя шлаухчето, което прикрепя косъма към стеблото на куката?
Сигурно за доста колеги тук въпросите ще се сторят елементарни и смешни, но начините, които аз ползвам в моите опити за справяне с тях ми се струват "не много добри"

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- ще става разбирач
Най използваният и здрав възел е "Възел без възел".
Първо връзваш клуп в който се слага ограничителя. После по картинките

Шлауха го нанизваш от другия край на повода.

Просто и елементарно. Няма никакви повторни връзвания, сложни възелчета и други глупости. Няма смисъл да се ползват сложни неща при който и да е риболов. Аз най-мразя монтажи, които отнемат много време за направа.
По горното се прави за 1,5 минути, ако си начинаещ
П.П. Опа забравих
Куки само с ухо!!! То сериозни шарански куки с лопатка няма де 
Първо връзваш клуп в който се слага ограничителя. После по картинките

Просто и елементарно. Няма никакви повторни връзвания, сложни възелчета и други глупости. Няма смисъл да се ползват сложни неща при който и да е риболов. Аз най-мразя монтажи, които отнемат много време за направа.
По горното се прави за 1,5 минути, ако си начинаещ

П.П. Опа забравих

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Разбрах някои неща, но понеже трудно стоплям
продължавам да питам:
По начина, по който е показан клупа, който се прави за ограничителя, не разбирам, как се затяга, така че самия ограничител да не изпада?!?? Аз лично правя самозатягащ се възел, като този, който се ползва понякога за завързване на вирбели или за "капани". Проблемът при него обаче е:
Как в последствие се развързва този клуп за да се сложи повторно ограничителя за последващо замятане, или трябва да се връзва наново?! (в моя случай се налага най-често да връзвам наново цялата кука, което не ми се струва най-удачния вариант
)
За шлаухчето - така си ги представях нещата, но когато ги подбирам гледам да са с такъв диаметър, че халката на куката да мине през тях (няма как да е друго яче...). Когато обаче ги прибутам по-надолу по куката шлаухчетата се оказват по-широки и не стоят плътно до стеблото й. Така ли трябва да е или нещо пак пропускам??!

По начина, по който е показан клупа, който се прави за ограничителя, не разбирам, как се затяга, така че самия ограничител да не изпада?!?? Аз лично правя самозатягащ се възел, като този, който се ползва понякога за завързване на вирбели или за "капани". Проблемът при него обаче е:
Как в последствие се развързва този клуп за да се сложи повторно ограничителя за последващо замятане, или трябва да се връзва наново?! (в моя случай се налага най-често да връзвам наново цялата кука, което не ми се струва най-удачния вариант

За шлаухчето - така си ги представях нещата, но когато ги подбирам гледам да са с такъв диаметър, че халката на куката да мине през тях (няма как да е друго яче...). Когато обаче ги прибутам по-надолу по куката шлаухчетата се оказват по-широки и не стоят плътно до стеблото й. Така ли трябва да е или нещо пак пропускам??!
-
- ще става разбирач
Аз ще продължа да ти отговарям
Не се прави никакъв затягащ се възел
Прави се клуп както съм показал на снимката. Никога не ми е падал ограничител!!!
Слагаш стръвта, слагаш ограничител и връщаш стръвта към ограничителя.
Шлаух ти препоръчвам да ползваш термосвиваем. Слагаш го широк, нагряваш и тои се свива и няма мърдане.
Ползвал съм и силиконов, но той се къса и е по-кофти.

Не се прави никакъв затягащ се възел

Слагаш стръвта, слагаш ограничител и връщаш стръвта към ограничителя.
Шлаух ти препоръчвам да ползваш термосвиваем. Слагаш го широк, нагряваш и тои се свива и няма мърдане.
Ползвал съм и силиконов, но той се къса и е по-кофти.
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Не се прави никакъв затягащ се възел Прави се клуп както съм показал на снимката. Никога не ми е падал ограничител!!!
Слагаш стръвта, слагаш ограничител и връщаш стръвта към ограничителя

То затова е хубаво да пита човек

И последно (надявам се, засега

-
- ще става разбирач
Жикчаджиите ползват много. Търси такъв с диаметър 2мм.
Ако не намериш виж тук http://carpbg.com/shop/product_info.php ... 6323904724
Ето и стопери които не падат

Ако не намериш виж тук http://carpbg.com/shop/product_info.php ... 6323904724
Ето и стопери които не падат

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
ОК, ще пробвам по твоите инструкции, но ако не хвана нищо да му мислиш
Още веднъж благодарности за отзивчивостта и търпението ти, надявам се да не съм бил много досаден
И да ти кажа нещо извън темата: тъй като много оценявам помощта ти в образоването ми на тема шаранолов, съм се зарекъл първия "истински" шаран който уловя на протеиново топче (дай боже да е скоро) да го пусна на свобода в твоя чест, та ако ще това да е последния шаран в живота ми. Ще го снимам, ще ти кажа точно водоема и мястото, където е хванат и ще знаеш, че там плува един шарко, който е твой - като идеш да си го хванеш

Още веднъж благодарности за отзивчивостта и търпението ти, надявам се да не съм бил много досаден

И да ти кажа нещо извън темата: тъй като много оценявам помощта ти в образоването ми на тема шаранолов, съм се зарекъл първия "истински" шаран който уловя на протеиново топче (дай боже да е скоро) да го пусна на свобода в твоя чест, та ако ще това да е последния шаран в живота ми. Ще го снимам, ще ти кажа точно водоема и мястото, където е хванат и ще знаеш, че там плува един шарко, който е твой - като идеш да си го хванеш

-
- ще става разбирач
Stefko написа: И да ти кажа нещо извън темата: тъй като много оценявам помощта ти в образоването ми на тема шаранолов, съм се зарекъл първия "истински" шаран който уловя на протеиново топче (дай боже да е скоро) да го пусна на свобода в твоя чест, та ако ще това да е последния шаран в живота ми. Ще го снимам, ще ти кажа точно водоема и мястото, където е хванат и ще знаеш, че там плува един шарко, който е твой - като идеш да си го хванеш

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
-
- новобранец
kosum
колеги аз опитах да направя монтажа само да попитам има ли вариант да закрепвам стръвта със нещо друго освен със стопер и ако нямам игла има ли друг начин да прекарам стръвта мерси предварително 

-
- ще става разбирач
-
- новобранец
Re: Питане за "косъм"???
Колега, пиши на кирилица.
Snegk

- spiritfog
- научил се да хвърля
А какво мислите за "силиконовия косъм" който навлезе в магазинната мрежа? Някой ако го е пробвал да подели мнение моля 

-
- ще става разбирач

А задължително ли е да слагам този шлаух и каква работа ми върши той

А задължително ли е да слагам този шлаух и каква работа ми върши той

-
- и господ не е толокова добър
Не е задължителен.Шлауха спомага да се убоде правилно рибата, за долната джука.Иначе има опасност да се забоде куката някъде навътре в устата. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.