Странно поведение на кефала

Модератори: Павел Иванов, sestrata

dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Странно поведение на кефала

Мнение от dobrikk »

Здравейте,
реших да споделя моите наблюдения от един излет, защото ми стана интересно дали някой друг е забелязал нещо подобно.
Бях на Велека в средното течение миналия Февруари (началото). Времето беше сравнително топло. Ловях си на спининг. Обходих доста голям участък от реката, като смених сумати блесни и воблери. Но нямаше нищо особено. Реших да се връщам към колата и понеже чаках двама приятели ги изчакох на мястото от където бяхме тръгнали. Реката бе не много широка с последващ разлив. Докато чаках реших да помятам малко. Като нарочно избрах един шанаджийски воблер, който си бях взел ей така (без марка, много евтин). Има ги навсякъде. Просто ми беше интересно. Вижте снимката:
Изображение

Часът беше около 16.30. На това същото място бях хвърлял в началото на излета без никакъв резултат. Още с първото замятане имах удар, но рибата се откачи. Продължих да хвърлям. Почти нямах замятане без удар. Странното беше, че рибата се закачаше и малко след това се откачаше. Най-накрая хванах един кефал(клен), който беше закачен не за устата, а отстрани. В последствие хванах още два-три така. На фона на това имах много откачания и то някои бяха сериозни риби. Искам да кажа, че воблера няма някаква определена игра и общо взето воденето беше малко импровизационно.
Хващах докато се стъмни. Приятелите се върнаха. Не бяха хванали нищо, но вече се стъмваше и решихме да тръгваме.
Разказах им какво се беше случило. След това съм ловил отново на този воблер, но без ефект. Пазя го може би заради този случай.

Кефалът определено беше полудял, но не захапваше а имам чувството, че удряше воблера с глава. Инак не мога да си обясня всички тези откачания и хванатите отстрани риби. Ако някой има подобни наблюдения може да сподели.
Поздрави и успешно откриване на любителите на пъстървата.
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Странно поведение на кефала

Мнение от gmurkacha »

Радвай се че въобще си имал удър на Велека.Там какви ли не воблери съм хвърлял и много рядко имам дори тръгване на риба към воблер.Следващия път като отидеш там лятото пробвай на джанка само кука отпред без нищо друго закачаш джанката и цопкаш много по добре се лови.Много странна река е това израстнал съм на нея.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Според мен просто си нацелим мястото и времето където се е събрал кефала. И другото е вид търмъчене.
Аз имам няколко подобни излета , но не с кефали а с платики. По 20-30 бройки, я за глава , за гръб или опашка.
Сменям мястото понеже ме е жал да ги ръчкам така и пак същото , явно по целия този канал на който ходя се е събрала рибата идваша от големите водоеми. За два часа поне 20-30 върна обратно надупчени.
Кофти според мен и за това повече там не ходя, е поне не през зимата.
Мисля , че и твоя случай е подобен.
todoroshko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от todoroshko »

Можеби рибата се е била събрала на едно място - съдя по това,че си ги закачал отстрани,а не за устата.Но нека все пак професионалистите си кажат мнеието. :lol:
tomik
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tomik »

Точно този воблер с тази разцветка, точно в този момент им се е видял голяма заплаха и те просто са се опитвали да го прогонят, като го блъскат с глава. Затова си ги закачал отстрани, а повечето не си успял.
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Сигурен съм, че не става въпрос за тармъчене. Тоя воблер го водих толкова бавно, че това е изключено. Атаките си бяха съвсем преднамерени.
Явно наистина им се е видял страшничък. :D .

На колегата от Ахтопол искам да кажа, че аз и мои приятели сме хващали кефал на воблер много доволно, всякакви размери, и над килото. Може би не си уцелил правилния за случая. А пък реката си е супер, само дет и там бракониери дебнат.
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Да попитам, dobrikk,
В този твой "случай", казваш кефалите са били закачени повечето отстрани.
А обърна ли внимание, на коя кука баха повечето закачания?
Просто се опитвам да си проверя едно мое виждане за кефала.
Закачени по главата и около устата /казваш - само отвън/, но на долната кука?
Или на задната ...
И намаше дребни, нали.
"Щастие за всички, щастие даром!"
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Бяха закачени в областта под окото. Ся на коя точно кука убий ме не помня, ама нямаше една за устата при положение че воблера се водеше бавно. Абсурд да е минал през ято кефали и да ги е закачил. :D
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

:D И на мен ми се е случвало и след внимателен оглед на ситуацията , установих ,че това е прогонване на натрапник ! В кръга на шегата - явно воблерите ми са били много грозни щом и рибите не ги харесват и ги прогонват ! Клена си е натрапник и си присвоява територии и си ги брани ! Бута с глава и бие с опашка - това съм го виждал многократно ! :D
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
Fat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fat »

Значи са го "пъдели", случвало ми се е.
Просто го блъскат с глава.
За зимата не, но аз и не ходя толкова често.
Другия вариант е да го захапват /напряко/, но да не се закачат
заради разни причини и при "обръщането"
се забива другата кука /задната/, но кат гледам не са остри,
та сигурно не е това.
Получава се и ако го "захапят" отзад, и като хукнат, долната
, ака е извън устата, почти винаги се забива отвън, но и задната
е в устата - та не е това.
Колко е дълъг воблера?
И защо му викаш "шаранджийски?
"Щастие за всички, щастие даром!"
Аватар
RUZBATA
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от RUZBATA »

rumbata написа::D И на мен ми се е случвало и след внимателен оглед на ситуацията , установих ,че това е прогонване на натрапник ! В кръга на шегата - явно воблерите ми са били много грозни щом и рибите не ги харесват и ги прогонват ! Клена си е натрапник и си присвоява територии и си ги брани ! Бута с глава и бие с опашка - това съм го виждал многократно ! :D
Много пъти ми се е случвали куките ,било то на воблер или на блесна да са извън устата !! Просто кефала ги блъска с главата и се закача околко устата :? Явно ги възприема като натрапник !!
fishingmania
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fishingmania »

Нека и аз да кажа своето мнение.Попринцип за кефал ходя на мойто село на ряката и там един ден просто така казано "рибата не искаше да яде".Отидох до любимия си разлив и закачих любимата Моска 1 .Първо хвърляне и веднага последва удар-празен.2-ро 3-то всичките празни и тогава възникна в мен въпроса куките не са в ред...Слагам друга блесна мятам отново и същото така няколко пъти.Слагам пак моската и викам този път клъвне ли моментална засечка.Мятам аз последва удар ,засичам и рибата се закачи ,когато я извадих видях че се е набола за окото и почти го бях извадил.Откачих внимателно пуснах я след това от ново и след 2-рата закачена по този начин си събрах такъма и си казах ,това не е риболов само съсипвам рибата и се прибрах.Тъй че в твоя случай просто рибата е разгонвала "натрапника-воблер" от територията и затова са били тези закачени около устата риби ... Това са моите наблюдения и не ангажирам никой с тях .Айде късмет и на кука :drinkers:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Един руски колега беше написал много интересна статия за поведението на кефала и рефлексите, които обуславят "странното" му от наша гледна точка поведение. Общо-взето заключението (с което съм съгласен и аз) беше, че гладът е последното, което подбужда на тази интересна рибка да атакува примамките.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

В слуая съм абсолютно съгласен, че едва ли е бил гладен. Но защо привечвер се събужда това чувство.
През деня както споменах нямаше нито един удар.
Аватар
Soller
новобранец
новобранец

Мнение от Soller »

През зимата кефалът се активизира в следобедните часове, колкото по-късно, по-добре. А да го търсиш сутрин си е чиста загуба на време. Така си обяснявам твоята случка. А за другото колегите го обясниха. Ама най-добре си знаят рибите. :axe:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”