Помогнете ми в избора на такъми

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Помогнете ми в избора на такъми

Мнение от Livo »

Здравейте :D
Първо искам да ви кажа че съм абсолютен аматьор по отношение на риболова. За сметка на това имам желание да достигна степен поне любител :)
Имам няколко въпроса които силно ме вълнуват и се надявам да намеря отговор тук.
Едно от основните неща е подходяща пръчка и макара. Както повечето начинаещи и аз искам за малко пари да взема нещо хубаво. Ясно ми е че това не става затова ще ви обясня колко мога да отделя а се надявам вие да ми кажете за тях какво мога да взема. Нещата които търся са за дънен риболов. Да кажем че разполагам с около 100 лв. плюс минус 20 лв. В тези пари влиза макарата и пръчката. Искам да ми отговорите чисто от ваша гледна точка ако вие имахте тези пари и ще ловите на дъно какво бихте избрали.
Другия ми въпрос е това ако влизам с лодка примерно за да си опъна въдиците на вътре в язовира дали е бракониерство понеже някой ми беше споменал нещо такова?
Ще имам още десетки предполагам за вас глупави въпроса но се надявам да ме изтърпите, да не ми се смеете много и да ме удостоите с отговори :D
Благодаря ви предварително.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Ловенето от лодка не е бракониерство !

А за въдицата за морски или за речен ти трябва това е най важното !

Да ти кажа речния риболов включва реки язовири блата езера !
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Да пропуснах да обясня за какъв риболов ми трябва. Става дума за язовир. В момента съм се насочил главно към риболова на шаран а по нататък ще мисля и за по сериозни риби.
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Livo написа:В момента съм се насочил главно към риболова на шаран а по нататък ще мисля и за по сериозни риби.
Успя да ме разсмееш рано, рано тази сутрин. Успех в риболова на лесните шарани :wink:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Разпъването с лодка не е бракониерство , освен ако са повече от 3 въдици и 2 куки на въдица , що се отнася до такъмите , това е много относително :shock: защото съм виждал хора да вадят големи екземрпляри с бамбучки , всичко зависи от опита , може да си с най модерните въдици и пак да не можеш да извадиш рибата. За стотина лева можеш да си вземеш две въдици - сносни с които можеш да си вършиш работа :lol: , пък и не виждам смисъл от супер модерни пръчки.
Работата е за хора , които не ходят на риба :)
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

АБЕ ВЕРНО ЧЕ МОЖЕ И С БАМБУЧКИ ДА ГИ ФАЩА МОМЧЕТО АМА
ГЛЕДАМ ЧЕ СЕ Е НАСОЧИЛ КЪМ ШАРАНА НА ДЪНО,ПЪК ТВА СИ Е СЕРИОЗНА РАБОТА. ЗАТОВА С ТИЯ 100 ЛЕВА СИ КУПИ ЕДНА ВЪДИЦА
/МАКАРА И ПРЪТ/. ХЕМ ЩЕ ТИ СЛУЖАТ ПО ДЪЛГО ВРЕМЕ ХЕМ КАТО
МАХНЕШ НЯКЪДЕ ПО СЕРИОЗНО НЯМА ДА ТИ ОСТАНЕ САМО ДРЪЖКАТА В РЪКАТА. И АКО ТИ ХАРЕСА РИБОЛОВА ПАК СЪБИРАШ
100 ЛЕВА И Т. Н...... А НА БАМБУЧКИТЕ И ЧЕРНИЧЕВИТЕ ПРЪЧКИ МАЙ
ВЕЧЕ ИМ МИНА ВРЕМЕТО....
kiilsp
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kiilsp »

колега за тия пари можеш да си вземеш.пръчка на шекспир.Омни 80 Telerod25.30лв и макара пак на тая фирма Мустанг ЗФС 35.45лв
успех :wink:
kosta
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kosta »

можеш да си купиш виброво сакло спиник или карбонов-от 2-40 до 3-00 метра които са от две части
ÍÀÑËÓÊÀ, ðèáîëîâöè!!!
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Верно , че им мина времето , само давах пример че ако си майстор такъма не е толкова от значение :lol: , 100 лева са напълно достатъчни за начинаещ риболовец , да си вземе що годе добра пръчка :o
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

kosta написа:можеш да си купиш виброво сакло спиник или карбонов-от 2-40 до 3-00 метра които са от две части
За по начинаещ риболовец е по добре сякаш с по дълга прачка !

По лесно се усвоява мятането с пръчка премерно 3.90 !

Размерът 3.90 го водят баш шаранджийския !

Мойта шаранджииска пръчка е 3.90 с макаса с двоен аванс Максим а пръчката е Елит Карп на робинсон цялата ми излече 140 лева обаче няма чупене стъпвал сам и отгоре и пак не се счупи и съм вадил 6 кила риба с нея !
Препоръчвам я на всеки просто !

И най впечатляващото беше че може да я хванеш за върха тъй както е с макарата и да я дигнеш при което повечето пръки не биха издържали!
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Лично аз работя с Дайва 3 метра и макара зебко , много съм доволен , вадил съм без проблем 5,5 кг. шаран :lol:
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

АБЕ ПО СЪМ СЪГЛАСЕН С КОЛЕГАТА "КОСТА" ЗА 3- ТЕ МЕТРА ПРЪТ
АМА НЕКА ДА НЕ Е ОТ ВИБРО СТЪКЛО ЩОТО Е БАЯ ТЕЖЪК ПЪК И
ПРЪТОВЕТЕ НЕ СА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ ДА ХОДИМ ПО ТЯХ.
ЕДНА МАКАРА НА 3-4 ЛАГЕРА И КОМПЛЕКТА Е ГОТОВ. А ПОСЛЕ КАТО
СЕ ПОСТИГНАТ ВИСОКИ ТРУДОВИ УСПЕХИ НАШИЯ КОЛЕГА МОЖЕ И
КАРБОНЕ ДА СИ КУПИ И МАКАРКА С ПОВЕЧЕ АВАНСИ....
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

www.***.com написа:
Livo написа:В момента съм се насочил главно към риболова на шаран а по нататък ще мисля и за по сериозни риби.
Успя да ме разсмееш рано, рано тази сутрин. Успех в риболова на лесните шарани :wink:
Доста подигравателно изказване от твоя страна. Нали се сещаш че никой не се е родил научен!?!? :x
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Благодаря на всички притекли ми се на помощ и оказали ми съдействие в търсенето на подходящия такъм :) Даже и на тия дето ги разсмивам сутрин благодаря :) Горе долу съм си изградил вече някаква представа за това какво ще търся пък дано сполуча :)
Очаквайте хвалби от мен скоро колко голям шаран съм хванал :D
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

"Голям шаран хвани-голяма дума не казвай :D
не се и съмнявам че ще хванеш-късмета на новобранеца :D
Наслука колега и не забравяй да си вземеш освен въдица и билетче , щото иначе си бракониер :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”