ремонт на лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
matrix
научил се да хвърля
научил се да хвърля

ремонт на лодка

Мнение от matrix »

колеги на скоро си купих лодкаи имам проблем.Не сам много на ясно и затова ви моля за помощ.лодката е стъклопласт и отливката за транеца е направо смешна.двата коша са
залепени и между тях е кухо.сложих гума от двете страни и пробвах да монтирам двигателя и взе да пука лодката-дайте идея какво да направя-благодаря предварително :cry:
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: ремонт на лодка

Мнение от undergrounder »

Моя съвет е,вземи две парчета от ламиниран паркет и ги залепи,едното от вън,другото от вътре.Смятам,че ще е достатъчно,а и лесно се намира.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
georg

Мнение от georg »

Ако намериш турболит или текстолит си ОК!
Другото Марко го каза :smt023

п.п.Много е важно,каква е лодката и колко мощен е двигателя :idea:
Ако сложиш мотор от 40 коня на 3 метрова лодка ще я скъса на две :D
Аватар
matrix
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от matrix »

утре ще пробвам със стъкломат и смола,но май ще пада резане защото няма как да бръкна от долу-дано се справя че ми е за първи път.
Марко става ли да сложа пеобраз вместо дърво ще залепе ли смолата за метала
Последно промяна от matrix на Сря Мар 18, 2009 7:50 pm, променено общо 1 път.
sashko71
новобранец
новобранец

Мнение от sashko71 »

Marco Polo написа:Ламината, ако не знаеш, се прави от хартия ;)
Та - намираш трупче от качествено дърво и го напасваш да е с такава дебелина та да влезе точно между двете плоскости ОТВЪТРЕ.
После, ако имаш възможност, го запечатваш със стъкломат и смола. Ако не можеш - поне го свари в безир или лак, така ще оживее по-дълго.
Добре би било да хванеш трупчето с два болта от неръждавейка.
Това за дървото Марко го каза добре аз на мойта и сложих дъска от дървен траверс/ако можеш да се сдобиеш с такъв материал/това нема гниене и е здраво та знае ли се.
фишфрена
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от фишфрена »

Има технически шпертплат, който се използва за кофражни платна. Той издържа на влага и е много здрав.
Аз си удължих транеца по този начин после залях със стъклопласт,сложих 3мм.гума за обиране на вибрациите и
сгънах неръждавейка 2мм. Това държи 25коня/62кг. и при транспорт без проблем.

Р.С. Шпертплата е двоен.
Аватар
matrix
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от matrix »

значи да разбиам че и ти си резъл за да вкараш талашита-дай повече инфо или снимка за да добия по голяма представа :wink:
утре се заемам да го направя
Аватар
matrix
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от matrix »

оп сажалявам исках да кажа от този талашит дето се ползва за кофраж-ако тебе ще купя една плоскост и на някой ако му потрябва ще помагам.
значи Марко ще пробвам с това и после с пеобраз-само едно ми липсва-КИРО-жинаги се отзовава и ми е помагал :roll:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Аз съм правил една лодка с подобен проблем , само дето там трябваше да увисне 80кила мотор.
Отваряш транеца от горната страна, намираш едно парче Тик-ово дърво(не гние , не се пука , не се надува, ,мого твърдо и здраво) Напасваш го да влезе точно в отвора (трабва да влезне малко трудно и да е плътно).Ако намериш по голямо парче дърво може да го пуснеш , чак до дъното на лодката.Ако ще използваш друг вид дърво го избирай внимателно и го защити предварително.
Следва заливане и залълване на евентуалните отвори и намазване на дървото от горе със смола(епокси или полиестерна).
И следващата стъпка е както Марко каза 1,5-2мм неръждаема ламарина да се изкриви по транеца и с болтове да се прихване през дървото до другата страна и пак през ламарината. Болтовете(неръждаеми ) се уплатняват с полиуретан (продава се в туби за пистолет като на силикона), но може да пробваш и с друг материал, някакъв каучиков уплатните(има ги в магазините за резервни части за коли примерно ).
Закачаш мотора и забравяш :)
georg

Мнение от georg »

VGS написа:неръждаема ламарина да се изкреви по транеца
Само тая ламарина не ми се връзва!
Неръждавейката е твърда и не позволява на стягите,застопоряващи двигателя да се впият в нея!
Алуминиевата позволява това и предотвратява изплъзването при подаване на много газ в завой!
Ако двигателя няма осигуровка -пада!!! Виждал съм :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

matrix написа:оп сажалявам исках да кажа от този талашит дето се ползва за кофраж-ако тебе ще купя една плоскост и на някой ако му потрябва ще помагам.
значи Марко ще пробвам с това и после с пеобраз-само едно ми липсва-КИРО-жинаги се отзовава и ми е помагал :roll:

Ами,ако си близо до Пловдив,ела при мен на язовира да ти покажа на живо какво трябва да направиш и ще си направиш всичко сам без проблем и ще си свиркаш.Нещо друго недей да слагаш а само дърво от вътрешната страна и стъкломат от вън !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Напротив. Неръждаемата ламарина е доста мека като материал (изклучвме закалената). Позволява извиване и стягане, става перфектно. Но е доста жилава и се обработва трудно. Трябвас специални бургии и се реже трудно. Извиването не е проблем.
А за да не се изпъзва двигатела се залепва гума, това е и задължително за всеки който иска да намали вибрациите предаващи се на лодката.
А и да не забравяме , че азсъм писал за моя опист с голям мотор който не трябва да се сваля всеки път, а те имат предвидени отвори за ботове с които се прихващат към транеца за по-голяма сигурност + по-голяма стабилност. С две врътки завити на ръка не винаги се успява да се задуржат мотори от този размер.
Мисля , че ще стане добре и за каквато и да е лодка.
Но за мотори до 15-20 коня би трябвало да стане добре и без неръждавейката, няма дупчене няма болтове, има само цапане и лепкави пръсти от смолата :)
Естествено не се опитвам да си наложа мнението, повече предложения , по-голям избор, по-добро решение :)
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ами,това което си написал е напълно достатъчно.Само дето тук трудно ще намери тиково дърво а може и да бъркам.Става с букова или дъбова талпа,бягаш при дърводелеца и трябва така да я направи че да хване и от страни не само вътре в транеца !!! Демек,ако транеца е 80см,талпата трябва да е 1.20м за да може да влезе от страни за по-голяма сталибност.Хубаво е да оставиш талпата в някакъв съд пълен с безир или друга течност която не може да изгние бързо от водата,както каза Марко и другото е стъкломат и смола,докато се оклепаш както трябва.Ламарина,ако ме питаш мен е хубаво да сложиш бронзова и от вън и от вътре 3-4мм,като я залепиш с Вйюрт.Правят се две еднакви парчета и се нагласят да са едно срещу друго и се лепят.Тогава може спокойно да се пробива защото Вйюрта като хване,само къртене на транеца го оправя ако ще го сваляш.Дупките които евентуално ще пробиеш да са с няколко милиметра по-широки от болтовете и предварително се намазват отвътре с Вйюрт за да не пропускат вода.Така,когато слагаш болтовете няма да се притесняваш от наводнение по някое време на средата на язовира.В общи линий,всичко се каза и няма какво друго да се добави,освен да си избереш с какви материали ще го правиш.Компромиси с материалите и смолата нетрябва да правиш за да не се окажеш на средата на водоема с лодка разполовена на две,а ти с всички такъми във водата :lol: :lol: :lol: :wink: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Л.ВИЧЕВ-kroki.bg
..като я залепиш с Вйюрт....защото Вйюрта като хване,само къртене...... го оправя ако ще го сваляш..
Кроки я ни светни за този Вйюрт.Лепило ли е...има ли го в малки опаковки за лека домашна употреба.
Толкова ли е яко ? Щото от маса лепила и Бизони всичкото е нафукан боклук.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

фишфрена написа:Има технически шпертплат, който се използва за кофражни платна. Той издържа на влага и е много здрав.
Не подценявайте това мнение,познавам човек,който с този шперплат си направи яхтата.Доста свят обиколи,даже май и сега не е в БГ.
Изображение

При мен,отвътре също има между двата пласта, дъска / чам /,
тая лодка е на поне 30г,чама си е здрав без да е обработен.Но допълнително сложих и от двете страни тези 1см дъски,да може по-добре да задържа мотора,че понякога може да стане и фал.Докато се усетиш,мотора във водата.
Ами щом не можеш отвътре да бръкнеш,режи отгоре,направи си всичко както трябва,накрая заливаш със епоксидна смола и стъкломат.
Ако не намериш стъкломат,и бинта / или чаршафа /върши работа.На няколко слоя.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”